Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководства за работа с Excel 2003


  • Моля, влезте, за да отговорите
1458 отговора по тази тема

#31 mireto

mireto

    Г-жа Мишкова

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 775 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:София
  • Интереси:Често променящи се

Публикувано: 22 October 2007 - 14:25

Здравейте! Прегледах четирите урока и наистина считам че са полезни за начинаещите като мен. Ако може някой да ми помогне за следното: как се забранява отделни клетки или колони да се променят от ползвателите на таблицата- примерно в клетки с формули, а данните в останалите клетки да могат да се променят от всички? Надявам се да съм бил ясен. Предварително благодаря!



Здравей! Можеш да забраниш отделни клетки и/ или да бъдат променяни чрез опцията "Защита на документа" (или нещо такова би било на български). Става дума за Protect sheet, или поставянето на парола, която да бъде известна само на тези, които биха имали право да променят съответните колони. Опцията е достъпна от Tools -> Protections -> Protect Sheet. Ако в случая имаш зона от клетки които да защитени, може да се използва Allow users to edit ranges. Даже тя мисля, че е по-подходяща в случая. Иначе защитата става като се премахне отметката пред опцията, която трябва да бъде спряна, например Edit cells: Публикувано изображение. В празното поле се записва паролата и чрез натискане на ОК тя бива потвърдена, след повторното й въвеждане.

Allow users to edit ranges е достъпно пак от Tools -> Protections. Тази опция ти позволява да маркираш зона от клетки, например Range1 $A$10:$B$15. Това става чрез New -> Публикувано изображение -> Публикувано изображение. След това избираш желаната зона: Публикувано изображение

Може и предварително да ги маркираш и после да ги модифицираш, чрез Modify. Можеш да зададеш няколко зони (range1, range2...Публикувано изображение), да определиш ползвателите като група и да зададеш различни опции, които да им бъдат позволени. Последното става чрез Protect sheet, след като се кликне долу вдясно на диалоговия прозорец на Allow users to edit ranges. Там се поставя паролата, натискаш ОК и готово.
Ако отказваме да приемем друго, освен най-доброто, много често просто го получаваме.Posted Image

#32 panevdd

panevdd

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3003 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Сунгурларе
  • Интереси:Икономика, Информационни технологии, Пчеларство

Публикувано: 22 October 2007 - 14:34

Има и друг начин да се "заключат" само определени клетки:
1. Маркират се клетките, които ще могат да се променят, след като документа бъде защитен;
2. Избира се меню Format -> Cells... -> Protection -> премахма се отметката от опцията Locked;
3. Листа (или работната книга) се защитава чрез менюто Tools -> Protection -> Protect Sheet.../Workbook... .
При изпълнението на последната команда се "заключва" целият лист/документ, с изключение на клетките, за които свойството Locked е изключено.
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#33 AleksofT

AleksofT

    Designer and Developer

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 520 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Бургас
  • Интереси:Web/Graphic Design, HTML, CSS, JavaScript,

Публикувано: 22 October 2007 - 15:00

Много полезни уроци,браво за старанието. :bravo:
Публикувано изображениеПубликувано изображение

#34 Katerina

Katerina

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 6 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:София

Публикувано: 29 October 2007 - 13:05

Здравейте на всички!
danina, поздравления за идеята ти за Excel 2003 :thumbsup:
Аз прегледах и 4-те урока и се оказа, че има наистина неща, който не съм знаела преди, макар и дребни да са те.
Сега за новата ми работа ще работя с Excel и ще ви питам във форума ако се колебая за нещо.
Оказа се, че в момента страшно много фирми (докато бях по интервюта) във България искат не добри,
а отлични познания с Excel, защото основно с него се борави в един офис.

Поздрави.
"Сутрин, вечер онанизъм - здрав и бодър организъм!"

#35 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 03 November 2007 - 15:15

Много полезни за мен уроци. Благодаря ти !!!
От известно време ми се налага често да работя с Excel и твоите уроци ми бяха полезни с много неща.
Имаш ли други уроци свързани с осеви таблици, създаване на макроси с Visual Basic и т.н.
Ще съм ти много благодарен ако ги споделиш !
Надявам се да получа отговор!?!

#36 danina

danina

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1548 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 06 November 2007 - 11:55

Привет!
За съжаление не разполагам с други уроци. Мога да потърся из нета, дали няма някъде и да пиша тук. Аз самата не съм многонапреднала в Excel, поради което се заех с основните неща/ за начинаещи/. Наскоро правих он- лайн тест за програмата и не можах да стигна до над 76% поради липса на специални знания.Ще бъде страхотно наистина, ако някой доста по- напреднал пусне урок за по- специалните функции.
Съжалявам, че не мога да ти бъда полезна към момента.
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#37 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 06 November 2007 - 15:41

За съжаление и аз съм на това ниво!
Надявам се някой да откликне, защото наистина много ми трябва. Все пак ще съм ти благодарен, ако намериш нещо да го пуснеш тук.
Успех!

#38 Katerina

Katerina

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 6 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:София

Публикувано: 06 November 2007 - 21:13

Аз тепърва ще трябва да се науча да работя с осеви таблици, който ще ми станат ежедневие в работата ми и ще имам нужда от помощ, но ще търся и други ръководства, лошото е че са все на английски и ще ме затруднят.
"Сутрин, вечер онанизъм - здрав и бодър организъм!"

#39 panevdd

panevdd

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3003 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Сунгурларе
  • Интереси:Икономика, Информационни технологии, Пчеларство

Публикувано: 07 November 2007 - 08:32

Информация има, който търси - намира. Google и Wikipedia са много полезни инструменти, Яндекс също не е за пренебрегване. За по-малко от 10 минути намерих връзки към страница на български език с курсове за обучение по работа с Microsoft Excel на сайта на Microsoft Office и видео уроци на английски език от DataPig Technologies. Отделно от това като резултат от търсенето намерих няколко документа с уроци и примери в различни формати на български език, на английски език има много.
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#40 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 07 November 2007 - 09:26

Между другото ако са зададени конкретни проблеми също можем да помогнем.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#41 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 07 November 2007 - 14:17

Между другото ако са зададени конкретни проблеми също можем да помогнем.

Проблема е следния.
Имам създадена база данни в Excel, но ми трябват не само данни, които може да изведе осовата таблица.
За много неща ми е необходимо да използвам формули(които се повтарят) с основните функции("+ - * / и закръгляване), като данните се взимат от таблица в друг работен лист, но за всеки артикул са различни, примерно :
тетрадки 20л. м. ф. - 1356 бр. - по 20 бр. в кашон - 1 кашон тежи 5,6 кг. - колко тежат всички - колко тежат 874 бр.
тетрадки 80л. м. ф. - 837 бр. - по 10 бр. в кашон - 1 кашон тежи 8.4 кг. - колко тежат всички - колко тежат 374 бр.
Сега ги правя поотделно за всеки вид, качество, номенклатура и отнема страшно много време.
Разбрах, че Visual Basic може да създава макроси за тази цел. Как става това??
Помогнете ?!?

#42 panevdd

panevdd

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3003 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Сунгурларе
  • Интереси:Икономика, Информационни технологии, Пчеларство

Публикувано: 07 November 2007 - 19:52

Публикувай част от таблицата или поне "снимка" с обяснения на това, което искаш да направиш. Доколкото разбрах, имаш колони с въведени стоки и количества, като целта е да може да се пресмята теглото на произволно количество от стоката; в такъв случай можеш да ползваш някоя клетка извън основната таблица, в която да се попълва количеството или нещо подобно...
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#43 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 08 November 2007 - 10:38

... или да речем sumif и подобни функции. Аз също ще поискам или шот или примерна таблица, върху която да си поиграем.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#44 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Горна Оряховица

Публикувано: 08 November 2007 - 18:20

... или да речем sumif и подобни функции. Аз също ще поискам или шот или примерна таблица, върху която да си поиграем.

Ето един примерен файл, но мисълта ми е може ли формулата да сравнява наименованията (тетрадки, моливи..) и когато открие съвпадение да взима стойностите в колоните "броя в кашон" и "тегло" за съответната номенклатура и да я прилага във формула.
например: 66 бр. са приблизително 4 кашона(по 20 в кашон) * теглото на един кашон = теглото на доставката.
[нямам впредвид формула от вида: теглото на доставката=CEILING(броя/"друга страница"броя в кашон;1)* теглото на кашон], а универсална логическа формула, която да сравнява номенклатурите и при съвпадение да извежда резултата.

Имай впредвид, че става въпрос за стотици номенклатури, а таблицата е с няколко хиляди реда и около 50 колони.
Май много искам, а ?? Надявам се, че не е невъзможно?!? Очакам отговор! :crosseyes1:

Прикрепен(и) файл(ове)



#45 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 09 November 2007 - 10:23

Да, има такава формула и се начира Vlookup. Виж повече информация тук. Пиши после какво е станало, за да знаем как да продължим да помагаме.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.





0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители