Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководства за работа с Excel 2003


  • Моля, влезте, за да отговорите
1458 отговора по тази тема

#16 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 22 January 2007 - 21:20

А защо не въведеш директно адреса (копирай го в клипборда и после го постави в адресната лента).

Намерих два сайта с ръководства, обучения и тестове за Word и Excel

http://office.micros...0649261026.aspx

http://office.micros...1831141026.aspx

Надявам се да ви бъдат полезни и интересни. Можете да споделите впечатления.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#17 svetli4ka

svetli4ka

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 мнения

Публикувано: 17 May 2007 - 08:03

Здравейте,
Много хубав форум, поздравления!

Бих искала да попитам, може ли някой да ми разясни командата "VLOOKUP" в Excell?

Благодаря предварително на всички.
Хубав ден!

#18 danina

danina

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1548 мнения
  • Пол:Жена
  • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 17 May 2007 - 13:05

Привет и Добре дошла svetli4ka!
Можеш да погледнеш:
Тук!
и
Тук!
Има и примери. :thumbsup:
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#19 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 17 May 2007 - 13:25

Само да вмъкна, че този, който е измислил тази функция е най-често споменавания от мен човек (или по-скоро майка му) :)

Сега, майтапа настрана, но има някои особености, които дори и в сайта на Microsoft не са ги уточнили. За да работи коректно функцията е желателно таблиците да са в един документ (тази от която търсиш и тази, в която извеждаш резултата) и е желателно да са подравнени в някой край на работния документ (или да са най-отгоре или най-отляво).

svetli4ka, напиши какво точно се опитваш да направиш, за да ти помогнем нагледно и ще ти обясним подробно как работи функцията.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#20 svetli4ka

svetli4ka

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 мнения

Публикувано: 18 May 2007 - 09:02

Благодаря за линковете!
Опитвам се да си оптимизирам работата, и по-точно отчетие, които правя.
Напр. вчера благодарение на вас успях да си спретна едно файлче, в което си зададох номенклатурните кодове на артикулите и категориите в които те попадат, и в другия Sheet като ми дадат справката си пействам кодовете, те автоматично си намират групите и после с филтърчетата си гледам от коя категория колко сме продали и т.н.

Още веднъж много ви благодаря!
Ще потренирам другата седмица и с другите отчети ;) (дано да имам време ) и ще ви държа в течение.

#21 DINO

DINO

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 16 July 2007 - 12:28

Браво на danina!Благодаря ти че ми помогна!

#22 cyberkid

cyberkid

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 мнения

Публикувано: 31 August 2007 - 15:33

Здравейте
имам един проблем с ексел-а
та значи ползвам си аз функцията IF една след друга докато стигам до 7-мата и то ми казва че това е максимума
решик да търся алтернатива и в хелпа пише че става с LOOKUP но аз не успях.
ето какво искам да направя имам 10 вида тръби с различни рамери
искам за всяка тръба да търси в определена таблица с функцията VLOOKUP
ето я и самата формула
=IF(E9="Ø20/2,8";VLOOKUP(D9;'20_2,8'!$A$2:$C$19;2;TRUE);IF(E9="Ø25/3,5";VLOOKUP(D9;'25_3,5'!$A$2:$C$22;2;TRUE)))
това е част от цялата формула
та впроса ми е ако някой се е сблъсквал с този проблем с ограничението при функцията IF ако може да помогне с коя да го заменя.
мерси предварително

#23 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Вече София
  • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 01 September 2007 - 00:05

Здравей,

Аз също се бях сблъскал с това ограничение при добавяне на голям брой if функции една в друга. Мен също ме посъветваха да използвам vlookup (или hlookup съответно) и успях да се справя. Смисъла на функцията е да търси стойността, която стои срещу друга стойност съответно в ред или в колона. В смисъл ако имаш списък с всички тръби в една колона и срещу тях да речем размерите за всеки вид и искаш да извадиш да речем размера на дадена тръба, то тогава можеш да използваш тази функция.

danina е дала линк към тези две функции по-горе, които линкове са доста полезни. Погледни ги моля те и пиши, ако не успееш да се справиш или имаш нужда от нататъшна помощ.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#24 cyberkid

cyberkid

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 мнения

Публикувано: 04 September 2007 - 08:42

ми направих това което исках и ползвах само IF функцията
просто не направих 10 IF-а ами ги разделих на две групи по 5 броя
малко куцо се получи ама работи
а за функцията VLOOKUP трябваше да правя допълнителна таблица а не ми се правеше

#25 petyaM3

petyaM3

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 05 September 2007 - 18:27

Здравейте!!!
Много интересна тема... Явно разбирате добре от материята и бих искала да ви помоля за помощ. От вчера се опитвам да напиша една формула но все не успявам. Моля ако на някой му се занимава да помогне. Значи искам да сумирам клетки на един ред като започна от клетка прим. А5 и прибавям към нея всяка трета следваща клетка т.е. D5; G5 и т.н Може да се вкарват всеки път ръчно sum(A5;D5;G5;...) но ако трябва да се сумират 200 клетки проблема става сериозен. Друг проблем е вмъкването на колони - трябва данните да се променят.
Благодаря Ви предварително за усилието
Поздрави
Петя

#26 TPAKTOPA

TPAKTOPA

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 01 October 2007 - 15:11

Здравейте,
Имам такъв въпрос.
Как мога да направя така, че най горните редове винаги да се виждат, без значение колко на долу слизам в таблицата.
Благодаря ви предварително

#27 panevdd

panevdd

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3003 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Сунгурларе
  • Интереси:Икономика, Информационни технологии, Пчеларство

Публикувано: 01 October 2007 - 15:23

petyaM3, опитай да извършиш сумирането, като използваш диапазон, вместо да въвеждаш адресите на всяка клетка - например формулата =SUM(D5:IV5) ще сумира стойностите на всички клетки в ред № 5, започвайки от клетка с адрес D5.
TPAKTOPA, маркираш реда който е под заглавните редове и използваш командата Window -> Freeze Panes.
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#28 Daitamakuma

Daitamakuma

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 02 October 2007 - 15:56

Здравейте . За първи път влизам във форума и открих доста интересни и полезни неща и дано с времето и аз да мога да давам съвети и полезна информация.
Въпросът ми е относно EXcel . Дадена ми е анкета на ексел , от която аз трябва да направя графика . Как мога когато правя графиката да не се състои от 200 колконки(колкото са анкетираните) ами само с 3 колонки . Значи 200 анкетирани са отговорили на даден въпрос с отговор 3 , 4 и 5 . Как мога да ги отделя тези които са с отговор 3 в една колона и тези които са 4 и 5 в други колони :'( не знам как става а спешно ми трябва да го направя това.

#29 panevdd

panevdd

    Потребител

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3003 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Сунгурларе
  • Интереси:Икономика, Информационни технологии, Пчеларство

Публикувано: 02 October 2007 - 16:08

Маркираш само тези колонки, които ти трябват и след това използваш командата (или бутона) Insert -> Chart... .
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#30 jaraka

jaraka

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 22 October 2007 - 13:10

Здравейте! Прегледах четирите урока и наистина считам че са полезни за начинаещите като мен. Ако може някой да ми помогне за следното: как се забранява отделни клетки или колони да се променят от ползвателите на таблицата- примерно в клетки с формули, а данните в останалите клетки да могат да се променят от всички? Надявам се да съм бил ясен. Предварително благодаря!




0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители