Jump to content

Ръководство конвертиране (рипване) на DVD в AVI


Препоръчан пост

Рипване/конвертиране на DVD в AVI

 

Понякога е интересно да се наблюдават различни животни. Просто да седнеш и да наблюдаваш даденото същество какви навици има и как реагира на околната среда. Може би най-интересното животно за наблюдение и изучаване е не кое да е, а именно човекът. Човекът е единственото същество, което притежава не само инстинкт, но и разум. Ние, хората, твърдим, че това ни отличава от останалите животни. Може би е така, може би не е. Нямам намерение да се задълбавам повече по тази тема, не защото нямам разсъждения по нея, а защото това няма да помогне на текущия материал. И все пак е интересно явление как, при все наличието на разум и по-развито мислене, хората често (ежедневно) вършат какви ли не дейности, които варират от не особено смислени до откровено идиотски. Една от сравнително глупавичките дейности е общо взето противоположна на тази, която ще описвам в статията, и се изразява в запис и конвертиране на какви ли не видео файлове в/на DVD. Винаги съм считал това нещо като цяло на загуба на време. Сума ти и народ е луднал да конвертира видео файловете си в DVD, за да може да ги гледа на "мега якото домашно кино", което е било закупено наскоро или не толкова наскоро. Иди разбирай логиката да конвертираш вече компресиран видео файл в DVD формат, при положение, че от това качество не се печели. Възниква и логичният въпрос защо просто не се свърже компютърът с телевизора и да се решат всякакви проблеми със софтуер за запис, купуване на дискове и прочее. Не че свързването на компютър с телевизор също няма своите потенциални проблеми и главоболия, но ми се вижда като по-малкото зло. За мен преминаването от компресиран формат със загуби (DivX/XviD) към далеч по-качествен формат (DVD), за да може да се гледа на някакво евтино и калпаво домашно кино, като при това евентуално се захабява и диск (ако не се ползва DVD+RW), ми се вижда прахосване на време и ресурси и като цяло излишно усложняване на нещата. Трябваше да си го кажа това, за да ми олекне.

 

Както и да е. В текущия материал отново става въпрос за XviD и DVD, но ще си поговорим за обратния път: от DVD към AVI.

 

Вече има материал за конвертиране на DVD в AVI (ето този), но смятам, че един нов такъв би бил от полза, защото старият е... стар, а и смятам, че има какво още да се добави като обяснения и мисля да добавя и втори метод за компресия.

 

Ще разделя материала на 4 части:

1) теоретична част, в която ще обясня кои програми ще са нужни, характерни особености при инсталацията им, кой инструмент точно за какво е, както и допълнителни уточнения.

2) рипване на съдържанието на DVD диска на твърдия диск с DVD Decrypter, за да е готово за компресиране;

3) компресиране на рипнатия DVD диск с Auto Gordian Knot (метод за начинаещи);

4) компресиране на рипнатия DVD диск с Gordian Knot (метод за напреднали).

 

-----

 

Преди да продължа с каквото и да било, искам да заявя отсега, че нито един от тези методи не ГАРАНТИРА съвместимост със самостоятелни DVD плеъри. По принцип има начини да увеличите значително шансовете даден AVI файл да се възпроизвежда: в Auto Gordian Knot да укажете, че желаете съвместимост с MTK или ESS базираните плеъри и да ползвате XviD кодека, който идва с програмата; в Gordian Knot да не ползвате опции/настройки, които не се поддържат от самостоятелни плеъри. И въпреки това ГАРАНЦИЯ не може да има, защото един Господ знае в кой гараж в Китай е сглобяван даден плеър.

 

Затова този материал няма да се стреми непременно към AVI файлове, които могат да се възпроизвеждат на DVD плеъри. А и се предполага, че ако имате DVD, ще гледате именно него, защото няма логика да смъквате качеството на филм, за да го гледате на DVD плеър. Аргументът, че се събират повече филми така, е доста "паянтов". Все пак наблягаме на качеството.

 

-----

 

Линкове за изтегляне на нужния софтуер:

 

- DVD Decrpyter 3.5.4.0

- AutoGK (Auto Gordian Knot) 2.55

- Gordian Knot 0.35.0 (8.17MB)

- NR AGK Update 0.8 (2.6MB) - пакет с обновени инструменти за Auto Gordian Knot;

- NR GK Update 0.7 (3.83MB) - пакет с обновени инструменти за Gordian Knot;

- AviSynth 2.5.8

- Xvid - в случай, че нямате кодека и не искате да ползвате вградения в Auto Gordian Knot (по някаква причина).

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 160
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Част 1: Теорията

 

Важно: това е теоретичната част на материала. Тук ще обясня кои програми ще ползваме, защо точно тях, коя програма кои по-малки програми (инструменти) обединява и за какво служи всеки един от тях, характерни особености за инсталацията им и подготовка за рипване, както и всякакви други неща, които сметна, че е нужно да знаете.

Разбира се ако не ви се чете, можете да го прескочите това, но е хубаво да си го прочетете, ако имате време. Може да ви е полезно.

 

Ситуацията при видео рипването е общо взето същата като ситуацията при аудио рипването. Дейността на "рипване" всъщност е копиране на съдържанието от DVD диска на твърдия диск, а след това следва компресиране. И все пак названието "рипване" от доста време обединява и двата процеса за улеснение.

 

Използваните програми

 

Рипването ще го извършваме с DVD Decrypter, която е най-добрата програма за рипване на DVD филми. LIGHTNING UK! изоставя разработката след получаване на предупреждение от Macrovision, но програмата е достатъчно добра и така. Защо я ползваме нея? Защото е най-надеждната, най-стабилната, най-бързата, най-гъвкавата и може би най-лесната за работа програма спрямо останалите рипъри. Друга много важна причина е, че ако искате да работите с IFO файлове в Auto Gordian Knot и да посочите именно IFO файла, ще трябва да ползвате точно DVD Decrypter в режим IFO. Auto Gordian Knot не приема друг вид комбинация от IFO+VOB файлове.

 

За компресиране ще ползваме или Auto Gordian Knot, или Gordian Knot. И двете програми като същност не компресират, а просто обединяват няколко отделни безплатни инструмента, като предоставят по-лесен за работа интерфейс. Gordian Knot е програмата за по-напреднали потребители - предлага доста възможности за настройка и потребителят трябва да ги извършва ръчно. Auto Gordian Knot неслучайно има "Auto" в името. Програмата е насочена към най-начинаещите потребители и изисква само най-основната информация, като преценява настройките на изходния файл сама на базата на филма и желаните основни параметри, зададени от потребителя.

 

Коя програма е за вас? Зависи доколко държите на качеството и доколко сте навътре в материята или доколко ви се занимава да се научите. Ако вземем предвид само и единствено качеството на получения видео файл, Gordian Knot е по-добрата програма, защото предоставя доста повече опции и при правилното й използване ще ви се отплати с по-добре изглеждащи файлове. Файловете, получени с Auto Gordian Knot, са по-лоши като качество като цяло, но разликите са малки. За сметка на това програмата е в пъти по-лесна за работа.

Ако сте начинаещ потребител и/или не държите на максимално качество, е по-добре да се спрете на Auto Gordian Knot, защото разликите в качеството ще са малки спрямо завишената трудност на задачата, ако изберете Gordian Knot.

От друга страна, ако държите да имате контрол над максимален брой настройки и сте готови да пожертвате повече време в настройки и човъркания на опцийки, само и само да изкарате максималното качество, то тогава по-добре да ползвате Gordian Knot.

 

Спирам се на тези двете програми, защото и двете са безплатни и некомерсиални и, също като DVD Decrypter, са се доказали като може би най-добрите в категориите си. Останалите програми са или недостатъчно лесни за работа, или не предоставят достатъчно контрол, или са калпави, или са платени. На всичкото тези две програми нямат нужда от .NET. То повечето потребители така или иначе имат .NET Framework инсталирана и надали това би било голям проблем, но все пак за мен е предимство, че Auto Gordian Knot и Gordian Knot не изискват .NET.

 

Инсталацията програмите и подготовка

 

Няма да се спирам на инсталацията на DVD Decrypter, защото е елементарна и на практика няма нищо за обясняване.

За инсталациите на двете възлови програми (knot = възел) обаче може да се каже по нещо.

 

Auto Gordian Knot

 

Тя съдържа в себе си инсталациите на няколко други елемента, които обаче можете да не инсталирате, ако няма да ги ползвате или ги имате инсталирани отделно.

Ето екранът на инсталацията на Auto Gordian Knot, в който ви се предлага избор кое да инсталирате:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/01-autogk-components.PNG

 

Елементите са:

- Auto Gordian Knot 2.45 - задължителен елемент, не може да не се инсталира;

- VirtualDubMod 1.5.4.1/2178 - отново задължителен елемент, който не може да се забрани; в случая обаче версията е по-стара и е желателно да бъде заменена с по-нова след инсталацията;

- AviSynth Filters - отново задължителен елемент, който няма начин да се забрани;

- DGMPGDec 1.4.9 - отново задължителен елемент, чиято версия обаче не е последната и е желателно да се замени след инсталацията.

- VobSub 2.23 - ако няма да вграждате субтитри и ви трябва само компресиране (както и аз ще процедирам в този материал), можете да махнете отметката;

- AviSynth 2.5.7 - важен елемент, но версията му не е последната и можете да я инсталирате отделно, макар да не е толкова наложително както е при VirtualDubMod и DGMPGDec; ако смятате да инсталирате AviSynth отделно, махнете отметката;

- XviD 1.2 SMP 25/07/07 + MTK profiles - ако имате вече инсталиран XviD кодека (а би трябвало, след като на практика всеки кодек пакет го включва), можете да махнете отметката, за да не се получи някакво объркване с кодеците при евентуална деинсталация на Auto Gordian Knot. Ако нямате XviD, можете да го инсталирате отделно или да оставите отметката и да ползвате вградената версия.

 

Забележка: ако искате по-голяма вероятност да получите AVI файлове, съвместими с отделните DVD плеъри, е препоръчително да ползвате вградената версия на XviD.

 

- Check only for stable version - проверява за нови версии на програмата, но такива няма и няма и да има, така че можете да махнете отметката. Не че пречи да остане.

- Check for stable and beta versions - има по-нова beta версия, но препоръчвам да се ползва стабилната такава, така че няма нужда да избирате тази опция;

 

В следващата секция можете да сложите отметка, за да укажете на Auto Gordian Knot да създава AVI файлове, съвместими със самостоятелни DVD плеъри, но трябва да знаете с какъв чип е, за да изберете съответната опция.

Оттам насетне започва инсталацията на програмата, като ще се стартират и отделните инсталации на VobSub, AviSynth и/или XviD, ако сте оставили някоя отметка. Просто кликайте Next, докато не приключи цялата инсталация.

 

Препоръчителен метод за инсталация: махнете всички отметки, които могат да се махнат. Поставете отметка на XviD кодека ако го нямате инсталиран и/или не вълнува чак толкова много дали ще имате след това два XviD кодека. VobSub не ни трябва, а AviSynth ще се инсталира отделно. Ако желаете съвместимост с някой тип DVD плеъри, можете да добавите съответните отметки.

Накрая просто стартирайте направения от мен пакет с обновени инструменти за Auto Gordian Knot, който сам ще разархивира файловете където трябва.

 

Gordian Knot

 

Gordian Knot включва повече инструменти, но повечето от тях няма да са ни нужни. Ето шот от списъка:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics//7456/02-gk-components.PNG

 

Елементите са:

- Gordian Knot 0.35.0 - основен елемент, който не може да не се инсталира;

- VirtualDubMod 1.5.10.2/2540 - важен елемент, който обаче ще е добре да замените с последната;

- Nandub 1.0RC2 'lumafix & ecf-fix' - алтернатива на VirtualDubMod; няма да ни е нужна;

- AviSynth Plugins - не са критично важни, но е препоръчително да се оставят;

- BeSweet 1.5b30 + azidts 0.1 - по принцип е нужен инструмент, но за нуждите ни ще ползваме по-приятно изглеждаща, отделна алтернатива;

- DGMPGDec 1.4.3 - задължителен инструмент, който обаче е добре да се обнови;

- ChapterXtractor 0.962 - не ни е нужен;

- vStrip 0.8f css - също не ни е нужен;

- Robot4Rip 0.5 - също не ни е нужен;

- VobSub Rip Wizard 1.0.0.6 - също не ни е нужен;

- VobSub 2.23 - също не ни е нужен;

- Avisynth 2.5.5 - нужен елемент, който обаче е с доста стара версия.

 

Ако сте поставили отметки на конкретни инструменти, е напълно нормално по време на инсталацията да се стартират "вътрешни" инсталации на съответните инструменти. Просто кликайте Next, докато не приключи инсталацията на Gordian Knot.

 

Препоръчителен метод за инсталация: оставете отметки на VirtualDubMod, AviSynth Plugins и DGMPGDec. AviSynth ще инсталираме ръчно отделно. Останалите не ни трябват.

Накрая просто стартирайте направения от мен пакет с обновени инструменти за Gordian Knot, който сам ще разархивира файловете където трябва.

 

От DVD към AVI: Приключенията на потоците

 

За пияните/надрусаните/лудите от вас, които сте седнали да четете този материал и по-специално тази част от материала, ще обясня как точно протича рипването. Защо за точно този тип хора? Защото не вярвам да има трезвени хора (да се чете българи), които ще седнат да четат всичко. Повечето сигурно на 1-2 прочетени реда прескачат по 4-5. Какво? Има и нормални хора, които са любознателни? Хм, съмнявам се, но от мен да мине - ще го приема за вярно. Та, за пияните, надрусаните, лудите И любознателните (където и да се криете) ето обяснението (то не, че е голямо, де):

 

Първата стъпка при рипването е самото/същинското рипване: копиране на всички нужни VOB файлове + съответния IFO файла на твърдия диск с премахване на защитата на тези файлове. Те разбира се могат да се копират и с Copy/Paste, но тогава ще са "мъртви" файлове и няма да стават за нищо. За тази дейност имаме DVD Decrypter. След като файловете са копирани могат да се компресират или гледат.

С това ролята на DVD Decrypter приключва и идва ред на конвертирането и компресирането на копираните VOB файлове. Компресирането на видеото всъщност е верига от няколко инструмента, навързани един след друг. Това са инструментите DGMPGDec (още известен като DGIndex), AviSynth и VirtualDubMod. Компресирането на аудиото ще се извърши с отделна комбинация от инструменти: BeSweet и BeLight.

В началото на веригата е DGMPGDec, който инструмент е едновременно MPEG-2 декодер (видео потокът в DVD е MPEG-2) и frame server. DGMPGDec има няколко приложения:

1) използва се за установяване точното съотношение на видео потока (4:3, 16:9 или друго), какъв тип е потокът (PAL, NTSC или FILM) и дали типа на кадрите е с половин картина (interlaced) или е последователен (progressive), което е важно;

2) използва се за създаване на D2V файл, в който има подробна информация как следващата програма във веригата да използва DGMPGDec за декодиране;

3) използва се за декодиране в реално време на видео потока, което всъщност го споменах току-що, но самото създаване на файла е отделно и затова споменавам още веднъж;

4) използва се за извличане на аудио потока на филма в AC3.

 

След това следва междинна и незадължителната стъпка на компресиране на аудио потока в MP3, ако ще правите по-малък рип.

 

Понеже VirtualDubMod не може да поеме директно D2V файла, не може да разбере инструкциите в него, е нужно някой друг да й подаде потока понятен и разбираем вид. Това е едно от задълженията на AviSynth. За нея се създава специален скрипт (AVS), в който има инструкции откъде да вземе AviSynth потока и как да го обработи. Това е и втората задача на AviSynth - обработка: изрязване, оразмеряване, прилагане на някакви допълнителни филтри и др.

 

Този AVS файл се зарежда във VirtualDubMod за компресиране. Този AVS файл е като фалшив AVI файл - VirtualDubMod си мисли, че работи с AVI файл, но всъщност видео потокът се подава от AviSynth (вече изрязан и оразмерен), който пък го взема от DGMPGDec.

 

След като видео потокът е компресиран се обединява с аудио потока и AVI файлът е готов.

 

Защо ползваме AviSynth

Както вече казах, някой трябва да подава на VirtualDubMod понятна за нея информация. AviSynth е един от тези инструменти, които го могат. Алтернатива е да се ползва друга програма (VFAPI), която ползва подобен метод, но тя не може да обработва потока, който преминава през нея, и тогава изрязването, оразмеряването и останалите филтри трябва да се приложат от VirtualDubMod, което е по-лошият вариант и ще обясня защо. VirtualDubMod също притежава нужните филтри за обработка, но ако тя трябва да извършва обработката, това би забавило процеса на компресиране значително. Потокът, който се подава на VirtualDubMod, е във Y'UV цветови модел, докато VirtualDubMod (както и всички *Dub* програми) може да работи само с RGB палитрата. Това изисква конвертиране от Y'UV цветова палитра в RGB, което отнема много време. AviSynth обаче няма проблеми и може да обработва потоците директно в Y'UV формат. А и като цяло филтрите за AviSynth са малко по-качествени и по-добре оптимизирани.

 

Защо ползваме VirtualDubMod, а не VirtualDub например

VirtualDubMod, макар и старичка, има някои предимства пред VirtualDub. Основното предимство е поддръжката на VBR MP3 потоци. VirtualDub има проблеми при работата с такива потоци. VirtualDubMod има и други предимства, но това е достатъчно, за да се ползва вместо стандартния VirtualDub.

 

*****

 

С това общо взето се изчерпва нужната теория. Вече можем да преминаваме към практиката.

 

Ако още не сте, инсталирайте всички нужни за рипването и компресирането програми сега, за да са в бойна готовност.

Link to comment
Сподели другаде

Част 2: Рипване на филма от DVD диска

 

Рипването категорично е най-лесната част от целия процес, а ако оптичното ви устройство е добро и дискът не е надраскан, то най-вероятно ще е и най-бързата.

 

В случая, за "опитно зайче" ще ползвам вече намиращия се в едно от устройствата ми диск на Властелинът на пръстените: Завръщането на краля.

 

Забележка: стъпки 1 и 4 не са задължителни и могат да се прескочат. Могат обаче да спестят малко работа после, ако компресирате с Gordian Knot. Ако ще компресирате с Auto Gordian Knot, то няма нужда да ги изпълнявате.

 

(0.) Стартирайте DVD Decrypter.

 

1. Меню Tools -> Settings... -> IFO Mode, поставете отметка на Enable Stream Processing; в долната дясна част поставете отметки на Include PGC Number и Include Angle Number; потвърдете с OK.

 

2. От меню Mode изберете режим IFO.

 

3. В поле Source от падащото меню изберете устройството, в което е дискът, от който желаете да рипвате (при положение, че имате повече от 1 устройство разбира се).

 

DVD Decrypter автоматично ще маркира PGC обекта с най-дълга продължителност, което в 99% от случаите е и основния филм. Ако обаче филмът има повече от една версия (версия с коментари на режисьора или нещо подобно), може автоматично маркираният PGC да не е основния филм.

 

4. Вдясно изберете страница Stream Processing и изберете звуковите езикови потоци и субтитри, които искате да рипнете, като им оставите отметките, а махнете на нежеланите.

 

5. В поле Destination кликнете бутончето с папка и лупа и посочете папката на твърдия диск, където да се рипне филма.

 

6. Кликнете бутон Decrypt (големия бутон в долната лява част).

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/03-dvd_decrypter-main.PNG http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/04-dvd_decrypter-streams.PNG

 

Появява се следния прозорец със статистики за процеса на рипване:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/05-dvd_decrypter-ripping.PNG

 

След като рипването приключи програмата ще ви уведоми със съобщение. С това работата ви с DVD Decrypter приключва и можете да спрете програмата.

 

Сега преминаваме към компресията. Ако сте начинаещи в тази област, преминете към следващия коментар, в който ще ползваме Auto Gordian Knot. Ако искате да минете по по-заобиколния, по-дълъг и по-сложен път, преминете към по-следващия коментар, в който ще ползваме Gordian Knot.

Link to comment
Сподели другаде

Част 3: Компресиране на филма с Auto Gordian Knot

 

Auto Gordian Knot е доста изчистена и лесна за работа програма, която въпреки автоматизирания си характер се справя много добре.

 

(0.) Стартирайте Auto Gordian Knot.

 

1. На реда Input file кликнете бутона с папката вдясно и посочете IFO файла в папката, където сте рипнали филма.

 

2. На реда Output file кликнете бутона с папката вдясно и посочете изходната директория, където искате да се създаде готовия AVI файл, като му напишете и желаното име.

 

3. В поле Audio track(s) изберете звуковия поток, който желаете да запазите и съответно да използвате в AVI файла.

 

4. В поле Subtitle track(s), ако желаете, можете да укажете кои субтитри да се вградят в самия видео поток по време на компресията. Ако не желаете да вграждате субтитри, не поставяйте отметки.

 

5. Сега е време да изберете и изходния размер на файла. Най-лесният вариант е да ползвате опцията Predifined size и от падащото меню да изберете желания размер. Ако изберете опция от 2 или 3 CD диска, изходният AVI файл, ще бъде разцепен автоматично.

Ако не искате крайният файл да се разцепва или искате да получите файл с размер, който не фигурира в списъка, можете да изберете режим Custom size (MB) и в полето да си напишете точния размер.

Третият режим е Target quality, който обаче не го препоръчвам. В този режим избирате колко от качеството на оригинала да се запази. При това положение обаче Auto Gordian Knot компресира файла в режим Singlе pass на XviD, докато при предните два варианта се използва Multi pass компресия, която може да е по-бавна, но дава като цяло по-качествен резултат. Освен това, ако ползвате Target quality, нямате никакъв контрол върху размера на крайния файл и няма начин да се каже колко голям ще бъде, докато не приключи целия процес по компресиране. Препоръчително е да ползвате един от първите два режима.

 

6. Тази стъпка е по желание. Ако искате Auto Gordian Knot да направи всичко автоматично, можете да я прескочите. Ако желаете малко повече контрол над крайния резултат, можете да кликнете върху бутон Advanced Settings.

В поле Output resolution settings можете да принудите Auto Gordian Knot да ползва указана от вас крайна разделителна способност, базирана на ширината на изображението. Minimum width указва на Auto Gordian Knot да ползва минималната ширина, Fixed width - конкретна, зададена от вас, а Maximum width - максималната ширина. Препоръчително е да променяте тези настройки, само ако сте наясно какво правите, защото погрешно избрана разделителна способност може да доведе до малък или голям спад в качеството.

В поле Output audio type можете да принудите Auto Gordian Knot да използва оригиналния AC3 файл, без да го компресира, което става с опцията Original (AC3/DTS/MPA only), или да зададете конкретни параметри за компресията в MP3. По принцип ако ползвате режим Auto и правите рип на 1 диск, Auto Gordian Knot ще използва MP3 VBR 128Kbit/s компресия, а ако рипът е на 2 или повече диска, ще бъде запазен оригиналния звуков поток.

В поле Codec можете да изберете кодека за компресиране на видео потока. По подразбиране е избран XviD, който е и по-добрият избор. Не че DivX е лош, но XviD е по-добрият избор.

Поле Output format не ви интересува, дори и да е достъпно.

В поле Subtitle options има две опции. Display only forced subtitles принуждава Auto Gordian Knot да обработи и кодира само принудителните субтитри в даден филм. Това са субтитри, които се появяват например ако във филма има диалог на език, различен от езика на филма. Use external subtitles ще накара Auto Gordian Knot да създаде отделни субтитри, вместо да ги вгражда във видео потока.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/06-agk-advanced.PNG

 

7. След като сте готови с всички настройки кликнете бутон Add Job, което ще добави задача в списъка.

 

8. Накрая ви остава само да кликнете бутон Start, с което компресирането започва.

В поле Log window Auto Gordian Knot ще съобщава какво точно извършва в момента.+

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/07-agk-main.PNG

 

Ако желаете след компресирането компютърът да се изключи, поставете отметка на Shutdown when done.

Можете да прекратите процеса чрез натискане на бутон Abort.

 

Компресията се извършва с минимален приоритет, за да можете да работите с други програми през това време.

 

Остава само да изчакате готовия(те) AVI файл(ове).

Link to comment
Сподели другаде

Част 4: Компресиране на филма с Gordian Knot

 

Тук нещата са малко по-дълги и сложни, но не се плашете - не е невъзможно. :)

 

Приемам, че сте приложили пача, който обновява нужните инструменти в Gordian Knot.

 

(0.) Стартирайте Gordian Knot.

 

Сега ще трябва да настроим XviD кодека, което най-вероятно ще ви е малко досадно, но пък се прави общо взето само веднъж, освен ако не изберете строго специфични настройки. В тъмно синьо ще вмъквам допълнителни разяснения и информация.

 

Идете на страница Options. В поле XviD default codec settings кликнете бутон First Pass.

От падащото поле Profile @ Level изберете (unrestricted). Кликнете бутон more... вдясно от въпросното падащо меню.

Quantization type: ако имате намерение да правите рип на 1 диск, изберете H.263, а ако възнамерявате да рипвате на 2 или повече диска, изберете MPEG.

 

Това са т.нар. матрици за компресия. H.263 матрицата може да се нарече "омекотяваща" и/или "замазваща". Тя убива малко от детайлите на картината, но пък благодарение на замазващия ефект има по-малко пикселизация на по-ниски битрейти, което я прави за предпочитане на рипове на 1 диск, където битрейтът не може да е особено висок. MPEG матрицата пък може да се нарече "изостряща". Тази матрица е по-лош избор за ниски видео битрейти, защото при нея има повече пикселизация (досадни квадрати). При по-високи битрейти обаче, които са достатъчни, за да елиминират тази пикселизация, тази матрица дава по-добри резултати, защото пък запазва повече детайли от видео потока. Затова е и препоръчителна за рипове на 2 или повече диска, защото тогава видео битрейтът трябва да е достатъчно висок.

 

Adaptive Quantization: поставете отметка.

 

Това е техника за компресия, която се възползва от несъвършенството на човешкото око, което забелязва дефекти много по-трудно, ако се намират в много светли или много тъмни части на изображението, и зачислява на подобни места по-нисък битрейт, без да има видим спад в качеството. Преди тази техника беше не особено надеждна, но вече е достатъчно ефективна и безопасна, за да се използва.

 

Interlaced Encoding: оставете без отметка.

 

Тази опция е полезна само ако входящият поток е interlaced (презредов), какъвто той на практика ще е изключително рядко, така че спокойно можете да не поставяте отметка.

 

Quarter Pixel: поставете отметка, ако:

- рипвате на 2 или повече диска;

- държите на качеството;

- не ви притеснява повишеното време за компресия;

- ще възпроизвеждате файла само на компютри.

Оставете без отметка, ако:

- рипвате на 1 диск;

- искате компресията да приключи колкото се може по-бързо;

- имате намерение да възпроизвеждате готовия(те) файл(ове) на самостоятелен DVD плеър.

 

Без да навлизам в големи подробности ще кажа, че тази техника подобрява прецизността на изчисляване на движенията във видео потока. Това може както да помогне, така и да влоши нещата. Защо? Защото си приватизира част от битрейта, независимо дали помага или не. В повечето случаи помага и ползването на техниката води до подобряване на качеството, но това не е винаги. Като цяло е препоръчително да се ползва, особено за рипове на 2 или повече диска. За рипове на 1 диск може и да се изключи. Техниката обаче изисква допълнителна изчислителна мощ и ще удължи времето за компресия. Ако това е проблем за вас, не я включвайте. Освен това самостоятелните плеъри не се справят с филми, които ползват тази опция при компресията си, така че не я включвайте и ако възнамерявате да гледате готовия файл на самостоятелен DVD плеър.

 

Ако не сте сигурни в себе си, можете да оставите опцията без отметка. Не че не може да има и положителен ефект, но това не е сигурно. Ако желаете да залагате на сигурното и особено ако правите по-малки рипове, можете да не поставяте отметка.

 

Global Motion Compensation: поставете отметка, ако:

- ще ползвате VHQ Wide Search (обяснен по-надолу);

- държите на максимално качество;

- не ви бърка значително увеличеното време за компресия;

- ще възпроизвеждате файла само на компютри.

Оставете без отметка, ако:

- няма да ползвате VHQ Wide Search;

- максималното качество на получения файл не ви е фикс идея;

- не ви се чака много;

- имате намерение да възпроизвеждате готовия(те) файл(ове) на самостоятелен DVD плеър.

 

Това е още една сравнително трудна за описание опция. По принцип от нея има полза само ако се ползва Wide Search методът на VHQ режима. Плюсовете: по-добра компресия и леко повишаване на качеството. Минусите: ЗНАЧИТЕЛНО удължаване на времето за компресия. Разликата в размера е малка, а в качеството - почти незначителна. Ако държите на максимално качество и ви е като фикс идея, ползвате комбинацията от двете опции, но в общия случай не си струва да се ползва. Ако възнамерявате да възпроизвеждате файловете на самостоятелен DVD плеър, можете да забравите за опцията.

 

B-VOPs: най-добре оставете стойностите по подразбиране.

 

Ако държите да човъркате, можете да смените стойността на Max consecutive BVOPs от 1 на 2. Стойност 2 може да даде малко по-добро качество, но може да доведе до несъвместимости с декодери, различни от XviD (DivX, ffdshow) и самостоятелни DVD плеъри. Останалите стойности не ги пипайте.

 

Packed Bitstream: махнете отметката.

 

Има случаи с проблеми както при включена опцията, така и при изключена, така че няма категорично правилен отговор. И все пак е по-сигурно да е изключена отколкото да е включена.

 

Страници Level и Aspect Ratio не ни вълнуват. Кликнете OK.

 

-----

 

От падащо меню Encoding type изберете Twopass - 1st pass. Кликнете бутон more... вдясно от въпросното падащо меню.

 

Поставете отметка на Discard first pass, ако липсва.

 

Потвърдете с OK.

 

-----

 

Кликнете бутон Zone Options.

 

Grayscale encoding: поставете отметка само ако енкодирате черно-бял филм. Оставете отметка във всички останали случаи.

 

Chroma optimizer enabled: поставете отметка.

 

Тази техника ще подобри качеството по ръбовете на преходите в изображението, но ще увеличи леко времето за компресия. Като цяло е препоръчително да се включи. Можете да оставите опцията изключена ако не държите на качеството, искате компресията да приключи максимално бързо и/или компресирате черно-бял филм.

 

Cartoon Mode: оставете изключена, освен ако не компресирате стандартна рисувана анимация.

 

Тази опция е доста полезна при рисувани анимации с малко детайли. При такива ще подобри степента на компресия и освободения битрейт може да се ползва за друго. Отново: това важи за рисувани анимации, които имат големи части от дадена сцена в един и същ цвят. Добри примери за такива са The Simpsons, Futurama, Family Guy и South Park. Опцията не се отнася за високо детайлни аниме анимации и особено компютърни анимации като Shrek, Robots, Cars, The Incredibles и други такива.

 

Останалите опции не ви интересуват. Потвърдете с OK.

 

-----

 

От падащото меню Quality preset изберете (User defined). Кликнете бутон more... вдясно от въпросното падащо меню.

 

Страница Motion.

 

Motion search precision: 6 - Ultra High e по подразбиране и няма никаква реална причина да сменяте режима.

 

VHQ mode: по подразбиране е 1 - Mode Decision и е най-оптимално да остане така, но ако ДЪРЖИТЕ на качество, изберете 4 - Wide Search.

 

По-нагоре споменах за VHQ режима, когато обяснявах за Global Motion Compensation. Двете опции вървят общо взето ръка за ръка: или ще ги ползвате и двете заедно или нито една. Няма смисъл само от едната опция, както и няма смисъл от междинен режим между 1 и 4. Режим 4 - Wide Search ще подобри малко компресията и ще повлияе мъничко положително на качеството. Като цяло, както споменах и по-рано, разликите са доста малки, така че в общия случай е по-добре да оставите опцията по подразбиране, защото времето за компресия се увеличава наистина значително. Ако качеството е фикс идея за вас, то можете да ползвате режим 4 - Wide Search.

 

Use VHQ for bframes too: поставете отметка.

 

Тази опция ще активира въпросния режим и за B-кадрите. По принцип леко се удължава компресията, но си струва.

 

Use chroma motion: оставете отметката.

 

Отново забавя леко компресията, но си струва, защото ще помогне за елиминирането на евентуална пикселизация.

 

Turbo ;-): поставете отметка.

 

Тази опция ще накара XviD да прави по-бърза преценка за B-кадри и Quarter Pixel. Дори и да не ползвате втората техника, то поне ползвате B-кадри, така че включването на Turbo трябва да има ефект, а той е, че ще се ускори компресията. На теория това е за сметка на качеството, но разликите са на практика незначителни и спокойно можете да ползвате опцията. Ако качеството е фикс идея за вас, не включвайте Turbo.

 

Frame drop ratio: не пипайте.

 

Maximum I-frame interval: стойността по подразбиране е достатъчно добра и можете да не я сменяте.

 

И все пак, ако знаете с колко кадъра в секунда ще е видео потокът, който ще компресирате, би било добра идея все пак да зададете конкретна стойност. Ето кратка таблица:

23~24 кадъра в секунда -> 240

25 кадъра в секунда -> 250

29~30 кадъра в секунда -> 300.

Общо взето умножавате кадрите в секунда по 10 и закръгляте. :)

 

Потвърдете с OK.

 

-----

 

Кликнете бутон Other Options и махнете отметката на Display encoding status. Потвърдете с OK.

 

Потвърдете с OK на екрана за настройка на XviD.

 

*****

 

Кликнете бутон Second Pass в Gordian Knot и повторете същите настройки, които направихте за First Pass, но в основния екран на настройките от падащо меню Encoding type изберете Twopass - 2nd pass.

 

Накрая потвърдете с OK.

 

Настройките на XviD са завършени. Да, знам, че е сложничко, но пък имате далеч по-голяма гъвкавост.

 

*****

 

Време е да пристъпим към компресирането. Кликнете страница Ripping и после бутона за стартиране на DGIndex (DGMPGDec), който е бутона с цветната кинолента.

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/08-dgi_button.PNG

 

От меню File изберете Open. Идете в папката с рипнатите VOB файлове и изберете всички тях, след което кликнете Open. В прозореца File List на DGIndex ще се появят всички VOB файлове. Потвърдете с OK.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/09-dgindex-select_files.PNG http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/10-dgindex-file_list.PNG

 

Изберете меню Video -> iDCT Algorithm -> IEEE-1180 Reference. Това е най-бавният метод за декодиране, но е най-качественият, затова е и препоръчителният. Ако държите на скорост (което не би трябвало да правите), изберете 32-bit SSE MMX.

 

Сега е време да се приготвите да запомните няколко стойности. Ако не можете да помните, можете да ползвате листче и химикалка, портрета на Мона Лиза и цветен спрей, стена с току-що налепени тапети и кутия с блажна боя или каквото имате под ръка за писане. От меню File изберете Preview (или натиснете клавиш F5). Това ще стартира възпроизвеждане на филма и вляво ще се появи вертикален прозорец с информация и статистики. Оставете филма да върви 2-3 минути, за да може програмата да прецени с по-голяма сигурност характеристиките на източника. Интересуват ви полетата Aspect Ratio, Frame Rate и Video Type.

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/11-dgindex-information.PNG

Преди да спрете възпроизвеждането преценете дали има презредови дефекти, които изглеждат така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/12-interlaced.jpg

След като сте готови със записването/запомнянето на стойностите и дали има дефекти от меню File изберете Stop (или натиснете клавиш Esc).

 

Това е важно. Ако имате презредови дефекти, си отбележете някъде, че по-късно ще трябва да извършите de-interlace обработка. Ако имате такива дефекти ИЛИ във поле Video Type пише PAL, се уверете че в меню Video -> Field Operation е избрана опцията Honor Pulldown Flags. Ако във поле Video Type пише NTSC, FILM или FILM с % по-висок от 95% И нямате дефекти по картината, се уверете че в меню Video -> Field Operation е избрана опцията Forced Film.

 

Сега от меню File изберете Save Project и запазете D2V файла в желана от вас папка (най-добре в същата папка с VOB файловете) и му задайте подсещащо за вас име. Това ще стартира процеса по сканиране на всички VOB файлове и създаване на D2V файла с указания кой кадър как да се декодира. Този процес също така ще извлече и всички звукови потоци от VOB файловете. Ако в DVD Decrypter сте задали да се остави само 1 поток, само той ще се извлече. Можете да следите докъде е процесът като гледате плъзгача на програмата, процентите в заглавната лента или полето Remain в появилия се вертикален прозорец с информация. Когато плъзгачът стигне до края, процентите в заглавната лента изчезнат и в поле Remain се появи надпис FINISH, значи D2V файлът е готов.

 

С това работата ви с DGIndex приключва и можете да спрете програмата.

 

-----

 

Сега следва (евентуалната) стъпка по компресиране на аудио потока. Ако сте убедени, че искате да ползвате оригиналния AC3 звук, прескочете този етап и преминете към следащия - Gordian Knot. В противен случай, ако искате да компресирате звука, продължете надолу.

 

Може би си спомняте, че в секцията за декриптиране с DVD Decrypter писах, че ако се позанимаете да изберете кой аудио поток да бъде декриптиран, това може да спести после работа. Е, точно за този момент говорех. Ако DVD Decrypter е била инструктирана да рипне само един поток, сега няма да имате повече от 1 поток и няма да се налага да прослушвате кой е нужният.Ако обаче имате повече от един, то значи най-вероятно са за различните езици. Ако не знаете кой е английският, можете да ги прослушате в някой плеър, който се справя с AC3 файлове. Такъв например е VLC.

 

Ето малко насоки, ако не сте сигурни дали искате да го компресирате...

Ако правите рип на 1 диск или е на 2, но филмът е наистина доста дълъг (около два-два часа и половина и нагоре) е желателно да компресирате оригиналния AC3 звук в MP3. В противен случай аудио потокът ще заема доста голям процент от крайния файл спрямо видео потока, което ще наложи използването на по-нисък битрейт за видео потока, което пък съответно ще доведе до ниско качество и пикселизация.

Ако ви е трудно да прецените дали да компресирате, ето някои общи насоки:

- ако рипът е за 1 диск, компресирайте в MP3;

- ако рипът е за 2 диска и филмът е с продължителност до около 2 часа, можете да оставите AC3;

- ако рипът е за 2 диска и филмът е с продължителност над 2 часа (особено ако е над 2 часа и половина), по-добре е да компресирате в MP3;

- ако рипът за 3 диска, можете да оставите AC3.

Допълнителни насоки: оригиналният поток си струва да се запази ако имате многоканална аудио система, която може да се справи с 5.1 канален звук, и филмът, който рипвате, е филм с ефекти. Това са на практика по-зрелищните филми. Ако обаче нямате такава система и/или филмът, който рипвате, е от "по-кротките" и през по-голямата част от времето има диалог и няма особени зрелищни сцени, то надали ще усетите липсата на многоканален звук.

 

Стартирайте BeLight. От меню File изберете Add Files... (а) или провлачете желания AC3 файл в празното поле на BeLight. Изберете страница MP3 (б) в дясната част на прозореца. Местете плъзгача, докато не получите 128Kbps битрейт в полето под плъзгача вдясно (в). Ако случайно рипвате стар запис (от стар филм), можете да сложите отметка на Mono Encoding (г). Кликнете бутон Start Processing (д).

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/13-belight.PNG

 

По принцип 128 Kbps среден битрейт е достатъчен за всички филми. Ако се страхувате, че качеството на звука ще пострада и не ви бърка да влошите качеството на изображението за сметка на звука, можете да вдигнете битрейта до 160 Kbps, но повече наистина няма смисъл. Ако пък компресирате стар филм (около 1970 година или по-стар), можете да "слезете" дори до 96 Kbps.

 

-----

 

Независимо дали сте компресирали звуковия поток в MP3 или сте избрали да оставите AC3 се връщаме обратно в Gordian Knot.

 

Сега можете да промените стойността на Maximum I-frame interval, ако не ви мързи: страница Options на Gordian Knot -> в поле XviD default codec settings бутон First Pass -> бутон more... срещу Quality preset. В отворилия се прозорец последната опция. Променяте на базата на броя кадри в секунда (Frame Rate), който DGIndex ви е показала. Променяте стойността и за Second Pass.

Ако не ви се занимава, можете да прескочите това. Не е фатално.

 

Идете на страница Bitrate.

 

1. Kликнете бутон Open в долната лява част и отворете създадения от DGIndex D2V файл. Ще се появи още един прозорец с видео потока, не го затваряйте.

 

При зареждането на проект-файла Gordian Knot автоматично ще попълни времетраенето в поле Duration.

 

2. В поле Container изберете AVI.

 

3. В поле Mode изберете Calculate Average Bitrate.

 

4. В поле Codec изберете XviD.

 

5. В поле Total Size от падащо меню Number CD изберете на колко диска да е крайния резултат, а от меню 1 CD = изберете размера на дадения диск. Ако желаете крайният файл да се разцепи, сложете отметка на Split final file into CDs.

 

6. Ако заедно с филма ще записвате допълнителни файлове като например субтитри, картинки с обложки и други такива, можете да ги укажете в поле Files след кликане на бутон Add, за да ги приспадне Gordian Knot от крайния размер на AVI файла.

 

7. В поле Interleaving & AVI-Overhead махнете отметката на Calculate Frame-Overhead. Опцията е нужна ако се ползва DivX за видео кодек, но в случая ползваме XviD и не ни трябва. От падащо меню Audio 1 изберете вида на звуковия поток. Ако сте оставили оригиналния поток, изберете ac3. Ако сте компресирали както съм описал аз по-горе, изберете vbr mp3. Ако не ползвате оригиналния поток или не сте компресирали по моите указания, ще трябва сами да разберете какъв точно е типа на звуковия поток.

 

8. В поле Audio A кликнете бутон Select и посочете аудио файла, който съдържа звука на филма.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/14-gk-bitrate.PNG

 

-----

 

Преминаваме към страница Resolution на Gordian Knot.

 

9. В поле Input Resolution изберете вида на видео потока. Ако в DGIndex поле Video Type е имало стойност PAL, изберете PAL в Input Resolution. Ако в DGIndex полет Video Type е имало стойност NTSC или FILM, изберете NTSC в Input Resolution.

 

10. В поле Input Pixel Aspect Ratio изберете съотношението на филма - 16:9 или 4:3, в зависимост какво е според DGIndex. Не избирайте нищо друго освен 16:9 или 4:3.

 

11. Сега ще изрежем ненужните черни ленти. В поле Crop изберете Pixel. Използвайте полето със стрелките в горния десен ъгъл да елиминирате черните ленти. Можете да следите промените в другия прозорец на Gordian Knot, където е предварителния изглед. Ако избраната в момента сцена е тъмна, използвайте плъзгача в долната част да преместите на някой по-удобен кадър. След като елиминирате черните ленти и сте готови с изрязването изберете Smart Crop All.

 

12. В поле Output Resolution, от падащо меню W-Modul изберете 16.

 

13. Използвайте стрелките точно под Width x Height, за да изберете изходна разделителна способност, което е може би най-трудната част от целия процес.

При смяна на разделителната способност не задавайте по-голяма от оригиналната, т.е. следете полетата W-Zoom и H-Zoom да не са оцветени в червено.

Наблюдавайте стойността на Bits/(Pixel*Frame) полето. Тази стойност не е фатална и служи за начален ориентир, преди да се направи тестът за компресиране. Като за начален изберете разделителна способност, която води до стойност за Bits/(Pixel*Frame) от порядъка на:

- за рип на 1 диск: около 0.200;

- за рип на 2 диска: около 0.270;

- за рип на 3 диска: между 0.270 и 0.300.

Не е нужно да цепите числото до хилядна, изберете приблизително и което ви допада.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/15-gk-resoltuion.PNG

 

-----

 

14. Превключете на прозореца с видео изображението и кликнете бутон Save & Encode (а) в долната част. В поле Compressibillity Check изберете Use (б) и кликнете бутон Now (в). Не е нужно да променяте стойността в полето. Тя определя какъв процент от целия файл да се компресира за теста. Ако не ви се чака много, можете да я намалите на 4% или дори 3%, макар да е най-добре да я оставите по подразбиране. От увеличаване няма смисъл, 5% е напълно достатъчна продължителност. Докато тече компресията ще се стартира копие на VirtualDubMod и няма да можете да работите с Gordian Knot. Можете обаче да си вършите някаква друга работа на компютъра.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7456/16-compressibility_test.PNG

 

15. След приключване на теста за компресия някои полета в долната част на Gordian Knot ще се попълнят. Интересува ви стойността в проценти, точно след бутона Load. Стойността за Bits/(Pixel*Frame) вече не ви вълнува. Тя ще се сменя при промяна на разделителната способност. Това, което ни трябва, е добра разделителна способност, която да предлага и добро качество. Т.е. търсим оптималната комбинация от разделителна способност, стойността в проценти на теста за компресия и стойност на полето Aspect Error. Ето насоки:

- за разделителна способност се ръководете по хоризонталния размер. Най-добре е да е между 512 и 720. Под 512 вече е доста малка, а със сигурност ще можете да получите добро качество при 512 или по-висока. Над 720 шансовете да получите добро качество са малки, защото битрейта няма да е достатъчен да покрие тази разделителна способност, а и се извършва увеличаване на оригиналния размер, което НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО. Най-често използваните стойности са 720, 640, 576 и 512, но можете да изберете и някоя междинна, ако пасва по-добре на останалите изисквания.

- стойността на Aspect Error не е толкова фатална, но е желателно при възможност да се стремите да е колкото се може по-близо до 0.0, като 0.0 е идеалния вариант, но не е проблем и да е +/- 0.1~0.2.

- стойността в проценти на теста за компресия не бива да е под 40%. Това би значело лошо качество. Стойности между 40% и 50% означават сносно качество. Най-добре е да се стремите да държите тази стойност между 60% и 80%, без особено значение точно колко е. Не е нужно обаче да е максимално близо до 80%. Има рипове, които биха изглеждали доста добре и при дори 40%, така че не изпадайте в мания да достигнете 80%. Над 80% няма никакъв смисъл да се "качвате".

 

Тестът за компресиране отнема допълнително време, но пък ще помогне за по-точен и добър избор най-вече на разделителна способност, защото останалите характеристики най-вероятно вече сте си ги определили, т.е. решили сте на колко диска ще е, дали ще компресирате звука и т.н. Ако не сте решили категорично, тестът би могъл да е още по-полезен.

 

16. След като си изберете желаната разделителна способност превключете отново на другия прозорец на Gordian Knot и кликнете бутон Save & Encode (а) в долната част.

Сега вече можете да настроите останалите опции. Вместо да давам подробна информация, ще кажа кое и как можете да промените:

- в поле Resize Filter можете да изберете друг филтър, но избраният по подразбиране Lanczos е може би най-добрият като цяло, така че по-добре не го сменяйте;

- в поле Noise Filter можете да укажете дали да се изчисти изображението от шум. Обикновено това е полезно, ако компресирате някой запис от телевизия или по-стари филм, където има видео шум. Ако смятате, че източникът ви има малко шум, изберете Little Noise; ако има средно количество шум, изберете Medium Noise; ако има доста шум, изберете Heavy Noise. При рип от DVD по принцип няма нужда от подобен филтър, но ако държите да ползвате, нека е Little Noisee.

- ако си спомняте, казах да си отбележите дали видео потокът има презредови дефекти и дали ще трябва да извършите de-interlace обработка. Ако сте си отбелязали, че това е нужно, в поле Field Operations изберете Kernel Deinterlace.

 

Накрая кликнете бутон Save & Encode, драснете някакво удобно за вас име на AVS файла и го запазете на удобно място (няма особено значение къде точно).

 

17. В този прозорец Gordian Knot автоматично ще е избрал вече посочения от вас аудио файл. Нужно е да изберете Just Mux, ако вече не е избрано. Ако използвате AC3 аудио (оригиналното от DVD диска), минете нататък. Ако обаче вмъквате файл, компресиран от BeLight, в поле Delay занулете стойността, защото нужното закъснение вече е приложено при компресията.

 

18. Минете на страница XviD. Кликнете бутон Add Job to Encoding Queue и потвърдете с Yes.

 

Компресията се извършва с минимален приоритет, за да можете да работите с други програми през това време.

 

Компресирането започва и остава само да чакате.

Link to comment
Сподели другаде

Мързи ме да измислям някакво по-специално заключение. А и се съмнявам някой да ги чете заключенията.

 

Та,... надявам се да съм бил полезен и да сте научили нови неща.

 

Приемат се различни препоръки и идеи за обогатяване и подобряване на материала.

 

*****

 

Всички права върху текущата статия и картинките към нея са собственост на автора им.

 

Копирането на цялата статия е забранено без изричното разрешение на автора.

Копирането на части/пасажи от нея е разрешено и без допитване, НО при условие, че се спомене източникът на информацията.

 

Автор: Венцислав Димитров (Night_Raven)

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...
Звукът в MP3 ли го компресираш или го оставяш в AC3? Спазваш ли/човъркаш ли стойностите за закъснението? Филмът в DVD да не би също да има закъснение?
Link to comment
Сподели другаде

Звукът в MP3 ли го компресираш или го оставяш в AC3? Спазваш ли/човъркаш ли стойностите за закъснението? Филмът в DVD да не би също да има закъснение?

 

ем оригиналното AC3 си използвам нищо не съм ръчкал никаде каквото си пише такова правя а DVD-то звукът му е перфектно няма никакво закаснение или пък изоставане немога да разбера даже дали е закаснение или изоставане моито :(

Link to comment
Сподели другаде

Разминаването константно ли е от началото до края или е постепенно?

 

 

ем да ти кажа нз как точно е разминаваето ама не може да се разбере дали е напред или назад аудиото бая разлика има

Link to comment
Сподели другаде

Е, как да не може? Ти очи и уши нямаш ли? Пусни филма от началото и гледай 2-3 минути. То ще си проличи.

 

 

Ем там е пролема че тея филми ги трия набарзо набарзо и затова сега нз ся конвертирам друг филм и сиг пак ще се разминават защото последните 10 филма се се разминава какво ли не правих чак си мисля да преинсталирам уиндоуса

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...