Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство за инсталация на Windows Vista


 • Моля, влезте, за да отговорите
77 отговора по тази тема

#1 Nicky

Nicky

  Най-хубаво си е у дома :)

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1041 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 22 April 2008 - 13:49

Ръководство за (пре)инсталация
на Windows VistaЗабележка: Инсталацията е направена с диск на който има интегриран Service Pack 1 (SP1) и е възможно да има дребни разлики в процеса в сравнение с инсталационен диск без SP1.

Забележка 2: Ръководство за инсталиране на Windows XP може да намерите на този адрес.

Забележка 3: Ръководство за инсталиране на Windows 7 може да намерите на този адрес.

Пре(инсталацията) е нещо, с което всеки от нас се сблъсква, рано или късно. Но тук разликата идва, когато се стигне до нея – за едни хора това не е проблем, но за други означава почти ходене по мъките – ходене при различни „специалисти” и даване на допълнителни пари. Реално погледнато преинсталацията не е най-лесното нещо на света, но не е и особено трудно. С помощта на това ръководство се надявам, че не само че (пре)инсталацията няма да е трудна, но ще е направо лесна ;)

Има нещо, на което трябва да обърнете сериозно внимание преди да започнете процеса на (пре)инсталиране, а именно

Препоръчителните системни изисквания за Windows Vista

* 1 GHz 32-bit (x86) или 64-bit (x64) процесор
* 1 GB системна памет - РАМ (512MB за Windows Vista Home Basic)
* 15GB свободно дисково пространство
* DVD устройство
* Видео карта с поддръжка на DirectX 9 и 128МБ видео памет на видео картата (32МБ за Windows Vista Home Basic)

Важни съвети, които трябва да имате предвид, преди да започнете (пре)инсталацията:

1. Изключително важно е Windows да се инсталира при липса на интернет. Т.е. при дръпнат мрежов кабел например, който да се свърже чак след инсталацията на съответните ъпдейти, антивирусна, защитна стена и друг софтуер за сигурност. Причината за това е, че по време на инсталацията Windows е напълно беззащитен срещу различните гадинки, които се ширят из локалните и глобалните мрежи, и ако те получат достъп до системата ви, може се напълните с бацили и да се наложи да чистите такива веднага след инсталацията. А може и да не се разминете толкова леко и да има по-сериозни последици. Ето кратко обобщение кога можете да инсталирате на включен мрежов кабел.
Мрежовият кабел може да остане закачен ако:
- сте 100% сигурни, че Windows няма да разпознае мрежовата ви карта и ще трябва да я инсталирате в последствие - все пак ако нямате драйвъри за мрежова карта няма начин и да се заразите;
- ползвате PPPoE достъп (DSL например) и се свързвате с доставчика посредством име и парола - няма достъп до интернет, откъдето да нахлуят гадини, а дори и мрежовата карта да бъде разпозната, няма и локална мрежа;
- ако сте на LAN интернет, но доставчикът не ползва DHCP сървър и трябва ръчно да си въвеждате IP адрес, gateway, DNS сървъри и т.н. - понеже без тези настройки нямате мрежа и интернет, няма и как да се заразите.
И все пак, дори и да отговаряте на тези условия, дръпнатият мрежов кабел е допълнителна застраховка.

2. Не забравяйте да инсталирате антивирусна и защитна стена (ако ще ползвате въобще), преди да се свържете с интернет.

3. Поредността на инсталация на софтуер е следната:
- Windows (разбира се);
- сервизни пакети (service packs) - това трябва да е първото нещо, което ще инсталирате след самата операционна система. Т.е. да се инсталират възможно най-рано, за да се осигури максимално добра интеграция. Това не се отнася за инсталации, където желаният сервизен пакет е вграден в самата инсталация.
- ъпдейти за ръчна инсталация, ако има такива;
- драйвър за дънната платка;
- драйвъри за останалите компоненти;
- DirectX;
- антивирусна/защитна стена, ако ще се използват;
- всичко останало в желаната от потребителя последователност.

4. Не стартирайте инсталацията от виртуални устройства - DAEMON Tools, Alcohol 52%/120%, Virtual CloneDrive и др.
Въпреки, че с появата на Vista вече е възможно да се започне инсталацията от виртуален устройство и тя да завърши успешно на мен лично не ми харесва тази идея, защото е невъзможно да се форматира системния дял при преинсталация. Т.е. или ще останат части от старата операционна система и ще се наложи да триете остатъците ръчно. Моят съвет е да не започвате инсталацията от виртуално устройство, а от реалното с цел инсталацията да бъде максимално чиста, за да сме уверени, че няма да имаме никакви проблеми в последствие. Единствено при екстремни условия може да пробвате метода за инсталиране от виртуално устройство (ако не разполагате с dvd-rom например). Въпреки това изборът остава във вашите ръце.

5. Имайте предвид, че при форматиране на дяла по време на преинсталция, се изтрива цялата информация на него.
Това го споменавам из статията, но реших да го добавя и тук. То така или иначе доста хора четат през ред, но все пак колкото повече пъти го спомена, толкова по-голям е шансът да се забележи. Ако имате важни документи, информация, отметки (favorites) и прочее ценни нещица, си ги преместете на друг дял или ги запишете на диск, ако се налага.

6. Снабдете се предварително с евентуално необходимите драйвери за дадения SATA/SCSI контролер от сайта на производителя на дъното. Качете ги на дискетка/диск/флаш памет, която дръжте близо до сърцето си, защото ще ви е нужна 100%, ако инсталирате Windows на RAID масив или SCSI хард диск. Ако инсталирате на SATA твърд диск в нормален режим (т.е. не е в RAID), е по-вероятно да не ви потрябва, но не се знае. По-добре е да сте подготвени.

7. Използвайте оригинални източници на инсталация. Не се препоръчва използването на т.нар. "самоделки", защото е възможно възникването на допълнителни проблеми, които пиха отсъствали при използване на оригинален носител.

8. Често марковите компютри/лаптопи идват със собствени дискове за (пре)инсталиране на Windows. При тях е особеното, че са модифицирани от производителя за определен модел компютър и често са включени в инсталацията и самите драйвери. Също така е възможно инсталацията от такъв носител да не протича точно по описани по-долу начин.

*****

Важно: описанието е писано за чисти/непроменени инсталации на Windows Vista (или най-много с вградени сервизен пакет и/или ъпдейти, нищо повече). Ако ползвате някаква самоделка, то не мога да кажа каква част от описанието ще съвпадне с вашата инсталация. В такъв случай се ползвате с "привилегията" да се чувствате прецакани. Не защото ръководството няма да пасне, а защото ползвате самоделка. :)

Забележка: преди да продължа искам да уточня двата термина, които ще се използват. "Инсталация" е когато инсталирате Windows на хард диск, на който няма инсталирана операционна система, а "преинсталация" е когато имате Windows Vista, но нещо се е сринал или има проблем и инсталирате върху него. Разликата в процесите на практика е доста малка, но все пак има 1-2 разлики и затова реших да отделя термините.

Процес на инсталиране на Windows Vista

1. Поставете инсталационния диск на Windows Vista в устройството и рестартирайте компютъра.
Забележка: повечето конфигурации по подразбиране са настроени да търсят за операционни системи и в оптичните устройства, но ако по някаква причина тази опция е изключена, ще трябва да я активирате в BIOS-а. Ако не знаете как точно става това и къде да се ровите, вижте съответното описание в края на темата.

2. При засичането на boot запис от оптичното устройство трябва да ви се изведе следния надпис:

Публикувано изображение

Тук се иска от вас да натиснете кой да е клавиш на клавиатурата, за да се стартира инсталацията. Надписът се задържа около 4 секунди и ако не реагирате през това време, компютърът продължава с търсене на буут запис от другите устройства, които са зададени в BIOS-а. Ако имате инсталирана операционна система (и искате да направите преинсталация), то ще се зареди именно тя. Ако нямате никаква операционна система, ще ви се изведе съобщение за грешка, че няма никъде boot запис. При пропускане на 4-те секунди, просто рестартирайте компютъра и опитайте отново.

3. След като се задейства инсталацията се появява следния екран:

Публикувано изображение

Тук инсталаторът зарежда необходимите файлове за подготовка на инсталацията.

3.1 Зареждане на инсталацията:

Публикувано изображение

Следва нормалния екран на зареждане на Windows Vista.

4. Първа фаза на инсталацията:

Публикувано изображение

Това е началния екран на инсталацията. От Language to install може да изберете езика, на който искате да бъде интерфейса на Windows (някои дискове имат по няколко езика, други само по един) о Следва нормалния екран на зареждане на Windows Vista. Time and currency format всъщност са регионалните настройки и затова те трябва да са в нашия случай те трябва да са Bulgarian (Bulgaria). От Keyboard or input method може да изберете, коя ще е клавиатурната подредба по подразбиране. Тук съм избрал Bulgarian, като това по-късно може да се променили след инсталацията на Windows и е въпрос на личен избор. След като сте готови, натискате Next

Забележка: По време на инсталацията са налични езика на какъвто интерфейс е избрана инсталацията на Windows и този, който е избран в Keyboard or input method. Ако ви се наложи да сменяте различните клавиатурни подредби по време на инсталацията това може да стане като използвате стандартната команда Alt+Shift


4.1 След като натиснахме Next се появява следния екран:

Публикувано изображение

Тук може да получим информация за това какво трябва да знаем, преди да инсталираме Windows Vista от линка What to know before installing Windows. Може да поправим инсталация на Windows Vista от Repair your computer. В този момент нас ни интересува само бутончето Install now, което и натискаме, за да продължим напред.

4.2 Тук трябва да изчакаме малко

Публикувано изображение

4.3 Искане на сериен номер:

Публикувано изображение

Въвеждането на сериен номер в Windows Vista, не е задължително (Windows Vista може да работи 30 дни без сериен номер и/или активация, но след това трябва да бъде въведен такъв и/или инсталацията да бъде активирана).

4.3.1 Въвеждане на сериен номер:

Ако разполагате със сериен номер го въведете в полето (не се безпокойте за тиретата, те се въвеждат автоматично) и ако желаете може да оставите отметката за автоматично активиране на Windows (Automatically activate Windows when I'm online), но за тази цел ще трябва да разполагате с достъп до Интернет. Натиснете Next, за да продължите. След това може да пропуснете следващите 3 стъпки, защото те се отнасят за случаите, в които потребителят не въведе сериен номер

4.3.2 Без въвеждане на сериен номер:

Ако не разполагате със сериен номер или просто не искате да го въведете в този момент или просто не ви е под ръка, може да пропуснете въвеждането му. За целта натиснете Next, без да пишете нищо в полето.

4.3.2.1 Без въвеждане на сериен номер - потвърждение:

Публикувано изображение

Тук инсталацията ни пита, дали искаме да въведем сериен номер. Тъй като сме решили да не въвеждаме такъв, избираме No.


4.3.2.2 Без въвеждане на сериен номер - избор на версията на Windows Vista:

Публикувано изображение

Версията на Windows Vista с която разполагаме се определя по въведения от нас ключ за продукта. Но тъй като не сме въвели такъв, трябва да изберем версията, която сме закупили (и искаме да инсталираме). Трябва да се постави отметката на I have selected the edition of Windows that I purchased и след това може да натиснем Next
Забележка: Задължително изберете версията, за която имате сериен номер или която сте/ще закупили/закупите. Не е възможно серийният номер от една версия да бъде използван на друга. Ако не изберете правилната версия, ще трябва да преинсталирате Windows Vista


4.4 Приемане на лицензионното споразумение:

Публикувано изображение

Това е лицензионното споразумение между Microsoft и вас. Ако искате може да го прочетете, но задължително трябва да се съгласите с него като сложите отметка пред I accept the license terms. След това трябва да натиснете Next

4.5 Избор на вида на инсталацията:

Публикувано изображение

Тук може да изберете вида на инсталацията - Upgrade (Надграждане - от предишна версия на Windows до Windows Vista) или Custom (По избор). Както виждате при мен опцията Upgrade не е налична, защото инсталирам на чисто. Въпреки това, мой съвет е винаги да инсталирате на чисто чрез опцията Custom за да избегнете евентуални проблеми, породени от Upgrade-a.
Забележка: Ако ще използвате Custom инсталация, трябва да архивирате всички ваши файлове от дяла, върху който ще инсталирате Windows. Освен това ще загубите личните си настройки на Windows и инсталирания софтуер


4.6 Избор на дял, на който да се инсталира Windows Vista:

Публикувано изображение

Тук може да изберете дяла, на който искате да инсталирате Windows Vista. Windows Vista се нуждае от минимум 15 ГБ дисково пространство, затова се уверете, че на дяла който искате да инсталирате Windows Vista имате достатъчно. Съществуват няколко положения при определяне на това как да процедирате на тази стъпка

- Инсталирате Windows. Предполага се, че става въпрос за компютър, чиито твърд диск не е форматиран и/или не е разделен на дялове. За тази цел аз препоръчвам създаването на един системен диск от поне 15 ГБ, на който ще бъдат разположена самата операционна система и програмите и друг диск(ове) за игри, музика и т.н. В този случай от неразпределеното дисково пространство се създават дяловете с избраните размери - винаги първо се създава системния диск (как се създават дялове вижте в точка 4.6.2.5), след което те трябва да се форматират (виж точка 4.6.2.4). След като това е готово, избирате избрания за системен дял и продължавате четенето от точка 4.6.3

- Преинсталиране на Windows. В зависимост от това от коя версия на Windows преинсталирате, може да се окаже, че нямате достатъчно място на системния дял. Ако това не е така, просто форматирайте системния дял (как се форматира вижте в точка 4.6.2.4) и продължете да четенето от точка 4.6.3. Ако нямате достатъчно място са възможни няколко сценария
* Пълно изтриване на дяловете - изтриване на всички дялове (за изтриване на дял вижте 4.6.2.2) и изпълнение на инструкциите като при инсталиране на Windows
* Разширяване на системния дял. Трябва да изтриете един дял (за изтриване на дял вижте точка 4.6.2.2) и със създаденото неразпределено дисково пространство разширявате друг дял (за разширяването на дял вижте 4.6.2.3). Ако сте разполагали с повече от 3 дяла преди изтриването на един от тях (т.е. след изтриването ви остават 2 дяла) можете едната част от неразпределеното пространство да добавите към единия, а другата част към другия.

За разлика от Windows XP, Windows Vista разпознава доста от Sata/SCSI дисковете и затова най-вероятно няма да ви е необходимо да използвате допълнителни драйвери за разпознаване на вашия твърд диск. Ако всичките ви дискове са разпознати, може да пропуснете следващите 2 стъпки, те са предназначение за хора, които имат проблеми с разпознаването на твърдия диск от инсталацията на Windows Vista4.6.1 Зареждане на допълнителни драйвери за твърд диск:

Публикувано изображение

За да заредим допълнителни драйвери за твърд диск, натискаме върху връзката Load Driver

4.6.1.2 Зареждане на допълнителни драйвери за твърд диск:

Публикувано изображение

Отваря ни се следния прозорец, който ни подканва да сложим диск/дискета или флаш памет, която съдържа драйверите. Можете да посочите пътя до драйверите с бутона Browse и след това да натиснете ОК. След това в списъка би трябвало да се появи драйвера за вашето устройство. Изберете го, натиснете ОК и инсталацията трябва да продължи нормално

4.6.2 Показване на допълнителните настройки:

Публикувано изображение

За да се отворят допълнителните настройки натиснете върху Drive Options (Advanced)


4.6.2.1 Допълнителните настройки:

Публикувано изображение

Разширените опции позволяват достъпа до някои настройки, които биха ни били от полза, в следващите точки, те ще бъдат разгледани поотделно

4.6.2.2 Изтриване на дял:

Публикувано изображение

Тази опция ни позволява да изтрием дял. Това може да го направим, ако имаме нужда от допълнително място от един дял, което да прехвърлим на друг. За да изтрием дял избираме дяла, след което натискаме Delete

4.6.2.2.1 Изтриване на дял - потвърждение:

Публикувано изображение

Преди да бъде изтрит дяла, ще бъдем предупредени, че изтриването на дял води до загуба на цялата информация, която се намира на него. Трябва да натиснете ОК, за да продължите

4.6.2.3 Разширяване на дял:

Публикувано изображение

Тази опция ни позволява да разширим (extend) дял за сметка на неразпределено (unallocated space). Това се използва при необходимост от допълнително свободно дисково пространство. За да разширите дял изберете дяла, който искате да разширите и изберете Extend

4.6.2.3.1 Разширяване на дял:

Публикувано изображение

В полето size трябва да въведете желаната големина на дяла. Минималния размер е размерът е размерът на самия дял, а максималният размерът на дяла плюс размера на неразпределеното пространство (unallocated space). След като изберете желания дял, натиснете Apply

4.6.2.3.2 Разширяване на дял - потвърждаване:

Публикувано изображение

Появява се съобщение, че разширяването на дял е необратимо действие и то не може да бъде върнато по-късно. Съгласяваме се с ОК

4.6.2.4 Форматиране на дял:

Публикувано изображение

Форматирането на дял позволява неговото използване, ако той не е бил форматиране или изтрива напълно неговото съдържание ако той е бил форматиран и се форматира на ново. За да форматирате дял, изберете дяла и натиснете бутона Format. Форматирането води до пълна загуба на намиращата се на дяла, който ще форматирате информация

4.6.2.4.1 Форматиране на дял - потвърждение:

Публикувано изображение

Инсталацията ни предупреждава, че форматирането води до загуба на всички данни на дяла. Натискаме ОК, за да продължим.

4.6.2.5 Създаване на нов дял:

Публикувано изображение

За да създадете нов дял, натиснете бутона New.

4.6.2.5.1 Създаване на нов дял - избор на големина:

Публикувано изображение

В полето Size определете желания размер на дяла. Размерът на дяла зависи от неразпределеното пространство, което имате на вашия диск. Потвърдете с Apply.

4.6.3 Дяловете са създадени - продължаване на инсталацията

Публикувано изображение

След като сме създали желания/желаните дял/дялове, може да продължим инсталацията като изберем желания системен дял и натиснем Next

4.7 Започване на самата инсталация

Публикувано изображение

Тук не се налага потребителска намеса, а самият процес отнема известно време


4.8 Приключване на първия етап на инсталацията - рестартиране

Публикувано изображение

Системата ще се рестартира автоматично след 10 секунди, може да я рестартирате и ръчно, като натиснете Restart Now

5. След рестартирането отново се появява подканата за boot-ване от оптичното устройство:

Публикувано изображение

Този път не пипайте нищо по клавиатурата

5.1 След като се задейства инсталацията се появява отново следния екран:

Публикувано изображение

Тук инсталаторът отново зарежда необходимите файлове за подготовка на инсталацията.

5.2 Повторно зареждане на инсталацията:

Публикувано изображение

Следва нормалния екран на зареждане на Windows Vista.

5.3 И още чакане:

Публикувано изображение

Не заспивайте само

5.4 И процесът на инсталиране продължава:

Публикувано изображение

Още чакане. В зависимост от вашата система, може да има няколко рестартирания след тази стъпка, но обикновено такива няма

5.5.1 Процесът на инсталиране е завършил - създаване на потребител:

Публикувано изображение

Тук може да изберете име на вашия потребител, парола (не е задължителна, но се препоръчва) и картинка. Забележете, че имате езикова лента в горния десен ъгъл, с чиято помощ може да променяте езика на въвеждане на текст. След като сте готови, натиснете Next.

5.5.2 Процесът на инсталиране е завършил - име на компютъра и тапет на работния плот:

Публикувано изображение

Тук може да изберете име на вашия компютър и да избере тапет за вашия работен плот. След като сте готови, натиснете Next

5.5.3 Процесът на инсталиране е завършил - избор на начина за актуализиране на Windows:

Публикувано изображение

Тук може да изберете как да се актуализира Windows. Първата опция, която се препоръчва от Microsoft инсталира всички важни и препоръчителни актуализации. Втората опция инсталира само актуализациите, които са насочени за подобряване на сигурността и важните актуализации. С третата опция може да вземете решение как да се актуализира Windows по-късно. След като сте готови, натиснете Next


5.5.4 Процесът на инсталиране е завършил - избор на час, дата и часова зона:

Публикувано изображение

Тук може да изберете часа, датата и часовата зона. След като сте готови, натиснете Next


5.5.5 Процесът на инсталиране е завършил - избор на настройките за мрежа:

Публикувано изображение

Ако не сте изключили мрежата, както беше препоръчано в началото на статията, тук ще можете да изберете каква е тя - домашна, служебна или публична. След като сте готови, натиснете Next

5.5.6 Процесът на инсталиране е завършил - благодарности от Бил:

Публикувано изображение

С това процесът на инсталацията завърши, натиснете Start, за да продължите напред


6. Оценка на производителността на вашия компютър:

Публикувано изображение

Тази стъпка отнема известно време. Тук се оценяват възможностите на вашия компютър и ако не покриете определени изисквания някои функционалности (например Aero) може да не бъдат активирани

7. Стартиране и зареждане на работния плот:

Публикувано изображение

Стандартното стартиране и зареждане на работния плот, може да е малко по-бавно от обичайното


7. Персонализиране на настройките на някои компоненти:

Публикувано изображение

Персонализиране на настройките на някои компоненти като Internet Explorer например, процесът протича за броени секунди

8.1. Донастройване след инсталацията:

Публикувано изображение

Това е началният екран на Windows Vista. Първото което забелязваме, че по подразбиране е избран български език за писане, а второто е този досаден Welcome Center. Да оправим нещата


8.2. Избиране на език по подразбиране:

Публикувано изображение

Щракаме върху езиковата лента с десен бутон и избираме Settings

8.2.1. Избиране на език по подразбиране:

Публикувано изображение

От падащото меню избираме желания език по подразбиране (в моя случай English (United States) и потвърждаваме с ОК

8.3. Премахване на стартирането на Welcome Center:

Публикувано изображение

Натискаме бутона с емблемата на Windows на клавиатурата заедно с R или избираме от старт менюто Run и там пишем
reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /v WindowsWelcomeCenter /f
и потвърждаваме с ОК


С това инсталацията е завършена, честит нов Windows Vista

*****

Как да настроите зареждане на ОС от оптично устройство, ако не е вече настроено.

Това става от BIOS-а. Има два вида BIOS-и - AMI и AWARD. Инструкциите са по-скоро ориентировъчни, защото имената на опциите могат да се различават леко. И все пак описанията трябва да са достатъчни, за да ви ориентират.

Инструкции за AMI BIOS:
1) влезте в BIOS, чрез натискане на DEL или F2 на клавиатурата по време на началната инициализация на твърди дискове и оптични устройства, което ще ви зареди подобен екран:

Публикувано изображение

2) идете в раздел Boot и влезте в меню Boot Device Priority;

Публикувано изображение

3) маркирайте 1st Boot Device, натиснете Enter:

Публикувано изображение

4) изберете CDROM и потвърдете с Enter;

Публикувано изображение

5) второ устройство може да е директно твърдият диск или да е флопи устройството и чак тогава твърдият диск (както е на картинката). Важното е оптичното устройство да е преди твърдия диск.

6) натиснете F10 и после Enter, за да излезете от BIOS-а и да запазите промените.


Инструкции за Phoenix AwardBIOS (ще се поставят шотове, веднага щом се намерят/направят свестни такива):
1) влезте в BIOS, чрез натискане на DEL или F2 на клавиатурата по време на началната инициализация на твърди дискове и оптични устройства;

2) влезте в меню Advanced BIOS Features;

3) маркирайте опцията First Boot Device и използвайте клавишите + и - на клавиатурата, за да смените устройството до CDROM;

4) второ устройство може да е директно твърдият диск или да е флопи устройството и чак тогава твърдият диск (както е на картинката). Важното е оптичното устройство да е преди твърдия диск.

5) натиснете F10 и после Enter, за да излезете от BIOS-а и да запазите промените.

*****

За изгубените мегабайти/гигабайти при твърдите дискове

Доста често хора се чудят и маят защо им липсват мегабайти/гигабайти на твърдия диск. Купили са си да речем 500GB твърд диск, но когато го цепят, се оказва, че разполагат с 465GB. Къде се губи останалото пространство?

Пространството не се губи. То никога не е било там. Просто производителите на твърди дискове смятат малко по-различно обема на твърдите дискове.

По принцип всеки ххххбайт = 1024 от предходната мерна единица:
1024 байта = 1 килобайт
1024 килобайта = 1 мегабайт
1024 мегабайта = 1 гигабайт
1024 гигабайта = 1 терабайт
и т.н.

Производителите на твърди дискове закръглят на 1000:
1000 байта = 1 килобайт
1000 килобайта = 1 мегабайт
1000 мегабайта = 1 гигабайт
1000 гигабайта = 1 терабайт

Т.е. те ви продават ТЕХНИ 500GB, които са 500 000 000 000 байта (петстотин милиарда байта)
Ако тези байти ги превърнем в РЕАЛНИ гигабайти, ето какво се получава:
500 000 000 000 байта / 1024 = 488 281 250 килобайта
488 281 250 / 1024 = 476 837,158203125 мегабайта
476 837,158203125 / 1024 = 465,6612873077392578125 гигабайта.

Ето къде било липсващото пространство. :)

*****

Приемат се всякакви идеи за обогатяване и разширяване на материала.

*****

Всички права върху текущата статия и картинките към нея са собственост на автора им.

Забранено е копирането, разпространението, променянето на статията, на части от нея или на прилежащите картинки без изрочното съгласие на автора.

Автор: Николай Стоянов (Nicky)

Авторът изказва благодарности на Венцислав Димитров (Night_Raven), за позволението да ползва части от неговата статия, посветена на инсталирането на Windows XP
Публикувано изображение

#2 Perkoto

Perkoto

  Le Sage

 • Автори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 442 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 28 April 2008 - 16:11

Наистина чудесно ръководство! Поздравления!
И абсолютно навреме!
Браво! :bgflag:

НИЕ (SoftVisia) СМЕ ОТНОВО НА РЪБА НА НОЖА!!!
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Terry Pratchett

#3 TheSmoKeR

TheSmoKeR

  House Maniac

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 123 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 09 May 2008 - 19:15

Поздравления и от мен :) готино ръководство :svlove:

God is a Dj and House is My Religion

userbar.png


#4 SURF_lady

SURF_lady

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 713 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 21 June 2009 - 00:58

Страхотно ръководство!! Браво :bravo: Nicky ;)
Имам обаче един въпрос...
Лаптопа ми е с Виста. Като го взех и имаше и все още има една част от хард диска отделена до колко разбрах точно ако искам да си преинсталирам ОС. Много хора ми казаха да го махна, но аз си го оставих и не си ми пречи или поне за сега.
Сега въпроса е как чрез него да си преинсталирам Вистата??? Има ли го описано нейде това, дори и на английски да е ще се оправя някак си?? Някакви настройки в BIOS-a ли трябва да пипна за да започне да го чете като boot-ващ или как???
Благодаря много предварително на отзовалите се :) :thumbsup:


Специално за хората, които са проспали уроците по География в началното училище: Земята се върти около оста си, не около вас.


#5 Nicky

Nicky

  Най-хубаво си е у дома :)

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1041 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 21 June 2009 - 11:12

Дай си модела на лаптопа, за да видим как точно е при тебе. :)
Публикувано изображение

#6 SURF_lady

SURF_lady

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 713 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 21 June 2009 - 11:52

Модела не знам точно какъв е... знам само че се води HP Pavilion dv5 с Операционна система Microsoft Windows Vista Home Premium (но това вече май го казах де) :giggle:
Намерих нещо че трябва от Start>All Programs>HP Tools>HP PC System Recovery, само че нещо не го намирам това при мен. тук
После намерих че е нещо с F11 при стартирането на лаптопа - тук
И накрая видях нещо от настройките на HP и Recovery Manager-a, който странно как не съм изтрила - тук
Кое да пробвам и с кое да действам?? Дали важат и за при мене???


Специално за хората, които са проспали уроците по География в началното училище: Земята се върти около оста си, не около вас.


#7 Nicky

Nicky

  Най-хубаво си е у дома :)

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1041 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 21 June 2009 - 21:27

Това би трябвало да ти е от полза. Тоест използваш Recovery manager-а, който се намира в старт менюто. Иначе съм много глупав, знаех, че си с dv5... ама нямаше кой да се сети.

ПС: Не е проблем да преинсталираш и с някоя Виста оригинал. Тази на hp пак ще ти дойде с хилядите глупости.
ПС2: Последните драйвери и биос за dv5t (те за версията с процесор Интел)
ПС3: Нали и аз съм с dv5...
Публикувано изображение

#8 Razkoln

Razkoln

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 16 мнения

Публикувано: 14 April 2010 - 22:42

Досега винаги съм инсталирал чрез upgrade: Windows 3.11 -> Windows '95 -> Windows '98 -> Windows XP -> Windows Vista, никога на чисто. Защо сега ме убеждават да форматирам и тогава да инсталирам (Custom)? За да избягване какви евентуални проблеми, породени от Upgrade-a става дума? Не е ли по-удобно да направя upgrade на Вистата за да си запазя разните настройки?

#9 Nicky

Nicky

  Най-хубаво си е у дома :)

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1041 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 14 April 2010 - 23:14

Напълно те подкрепям Razkoln! Само дето аз почвам ъпгрейдите от NT класа операционни системи 3.1 -> 3.5 -> 3.51 -> 4.0 -> 2000 -> XP -> 2003 -> Vista. Също така инсталирам и всичките сервизни пакети един по един за изброените операционни системи, за да нямам дупки в сигурността. Така успявам да създам изключително много ненужни файлове и потенциални конфликти от настройки и ключове в регистъра! Мисля, че авторът на статията, някой си Nicky лъже изключително нагло потребителите.
Публикувано изображение

#10 nasy80

nasy80

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 6 мнения

Публикувано: 29 January 2011 - 15:05

Никога до сега не сам правила преинсталация на windows-а,а ми се налага и няма кой да свърши тази работа. Моля, помогнете!
Когато си купих лаптопа windows-а беше вграден а не на отделен диск (windows vista home premium). Беше много лесно да се инсталира и компа да заработи. Спомням си че тогава ме посъветваха да си направя копие на windows-а на диск. Така и направих-събра се на 2 диска като запазих и оригинала в компа,но не си спомням да е имало някакъв сериен номер. Наскоро реших да се доверя на познат да ми направи преинсталацията като мислех че разбира. И така той реши да ми инсталира windows 7 64 bit,като каза че с това компа ще работи по-добре. Не знам дали е бил прав,но оттогава не мога да използвам компа нормално.Първо-windows-а е някаква пиратска версия,второ-преди беше 32 bit,а сега е 64 bit и вместо да работи по-добре,постоянно зацепва и е много бавен,още-никоя от програмите за филми не ми работи както трябва(повечето въобще не отварят субтитри,други нямат и звук,а bs-player ми показва някакви йероглифи).Намерих в нета k-lite codec za 64 bit,но и това не свърши работа.Освен това не мога да си кача никоя от предишните ми програми,които имам на диск и които работеха идеално преди(предполагам заради 64 bit),flex word,кирилизатори,нищо,дори интернета не работи както трябва,а доставчика ми каза че проблема е в компютъра ми.От тогава се ровя в нета но просто не знам какво да направя и така реших че май по-добрия вариант е ако започна всичко от начало-да преинсталирам windows-а,т.е. ако е възможно да си върна предишната версия.Проблемът е там,че никога не съм правила това преди и нямам идея какво се прави,а се опасявам и че с моето незнание ще си загубя цялата информация от D-то(около 80GB).И така в търсене на инфо в нета,как да преинсталирам попаднах на този форум,където Nicky така добре и подробно обяснява преинсталацията,но до колкото разбирам и това не ми помага много в моя случай(а и доста от нещата са ми мъгляви).
АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КАКВО И КАК ДА ГО НАПРАВЯ ЩЕ МУ БЪДА БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА АКО СПОДЕЛИ.
МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ! НУЖДАЯ СЕ ОТ ПОДРОБНИ И ПРОСТИ ОБЯСНЕНИЯ КАТО ЗА НАЧИНАЕЩИ :)
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

#11 Nazikov

Nazikov

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 2125 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 29 January 2011 - 20:19

Инсталационен диск с Windows Vista имаш ли?

#12 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23196 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 30 January 2011 - 09:07

За какъв точно лаптоп става въпрос?

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#13 nasy80

nasy80

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 6 мнения

Публикувано: 10 February 2011 - 14:53

Здравейте,
Лаптопа е Toshiba, а за инсталационния диск не съм много сигурна. Както казах в началото Windows-a беше вграден и още със стартирането на компа започна да се инсталира с малка помощ от мен :) Не че разбирах напълно какво правя,но стана.Спомням си че докато се инсталираше имаше въпрос дали искам да направя копие на диск,така че аз направих-събра се на 2 диска.Идея си нямам дали това е точно което ми трябва и какво да правя с тези дискове.
Благодаря предварително на всички които ми дадат някакъв отговор или съвет какво да правя.

#14 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23196 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 13 February 2011 - 15:41

Кажи модела на лаптопа. А и малко не схванах дали настояваш да преинсталираш или искаш да продължиш да работиш с текущата операционна система. Въпросният познат да не е инсталирал самоделка някаква? Питай го.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#15 nasy80

nasy80

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 6 мнения

Публикувано: 17 February 2011 - 12:06

Моделът е TOSHIBA A300D-13X TL60. Искам да преинсталирам, всъщност да инсталирам Windows Vista както беше преди да ми инсталират Windows 7. И нямам идея какво е инсталирал моя познат, но разбирам че е някаква пиратска защото постоянно ми се показва каре с надпис: this copy of windows is not genuine
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители