Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство: Как да направим меню на DVD Video


  • Моля, влезте, за да отговорите
Няма отговори по тази тема

#1 Pantockrator

Pantockrator

    Restart the Revolution!

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 681 мнения

Публикувано: 27 September 2006 - 09:58

Това ръководство ще ви помогне да си направите Меню към вашето ДВД-Видео. Изпълнението на задачата е много просто. Ще се убедите сами.

За целта са ви необходими около 10 GB свободно място. След като сте направили ДВД-то искате да му направите и меню, но трябва нова обработка, за да създадете меню към филма. За втората обработка се нуждаете от същото пространство, колкото е самото видео. Вече знаете, че един ДВД диск е 4,7 GB. Фактически 9,4 GB.

Необходим софтуер

TMPGEnc DVD Author v1.6.26.73 (с нея ще направим менюто към желаното от вас видео. Може да си изтеглите и по-нова. Въпрос на предпочитания. Тази версия е стабилна, за другите не знам) :о))
Задачи за изпълнение

Публикувано изображение

-Start - Създаване на ново меню или избиране на вече направено преди това.
-Source setup - От тук ще добавим филма/те и ще им преработим имената на кирилица.
-Create menu - Създаваме менюто към филма/те и преработваме текста, фона и всичко, което ни дойде на ум.
-Output - Копиране на вече готовото ДВД-Видео с менютата на вашия хард.
Да не губим излишно време и да започваме да правим Менюто за ДВД-то. Това трябва да ви се появи при пускането на програмата. Избирате Create New Project.

Публикувано изображение

След като сме избрали Create New Project вече сме преминали към стъпка номер 2. Избираме Add file от където ще заредим филма или клипа. В нашия случай ще е клип или по точно клипове, за да схванете начина на правене на повече от един филм или каквото там ще правите. Пропуснах да спомена при зареждането на филма изберете първия файл от филма/клипа, който се казва VTS_01_1.VOB.

Публикувано изображение

Вече е зареден единия от клиповете. Тук имате възможност да направите всичко на кирилица. Страхотно нали? От Settings променям името на \\\"клип1\\\".

На Add new track... кликваме, за да заредим второто клипче. По този начин можете да заредите колко клипове и филми искате стига да не превишавате лимита от 4,7 Gb (отдолу на снимката). Освен ако не сте решили да правите Dual Layer диск. Тогава можете да напълните капацитета от 8,5 Gb.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

От тук преминаваме към стъпка номер 3. Или така наречената Create menu (създаване на менюто). В ляво където пише Blue избираме какво да бъде менюто. Аз съм избрал това тъй като има най-много функции и могат да се коригират всички надписи които ви дразнят и искате да ги промените. Много е добро за добавяне на повече филми. Има вариант да си добавите собствена картина за фон.

Публикувано изображение

На Firstplay action избирате Display main menu, за да ви се появава менюто при пускането на ДВД-то. Ако не го настроите така след пускането на ДВД-то директно ще започва филма без да има менюта и т.н. Ще загубите много време и нерви :о))

Публикувано изображение

Преработвате текста по ваш избор. Преработването става след като щракнете на текста, който ще променяте. След което избирате Next page.

Публикувано изображение

А тук ви показвам по какъв начин да го махнете този жълт текст, който така много дразни. Избирате си големината на шрифта да е 1 и след това променяте цвета да е в границите на това синьо което е на самия фон. Избирате отново Next page.

Публикувано изображение

Продължавате да си оправяте текста и по останалите менюта, след което си знаете Next page.

Публикувано изображение

Идва менюто с Главите. В случая тук имаме само една глава понеже е клип. Ако беше филм щяха да са около 50-60 глави и повече зависи много от това самата програма на колко ги е \\\"нацепила\\\" и от това колко от тях сте пропуснали да излязат след добавянето на филма в това меню. Както е посочено по горе. Next page.

Публикувано изображение

Давам ви пример от къде и как можете да премахнете голяма част от главите на филма. Това е много просто от Menu display settings. Просто подбирате сцените които искате да се махнат. Продължаваме напред.

Публикувано изображение

Оправете и другите менюта, за да не стане така, че едните са ви на Български, а другите на Английски. Става доста сконфузно положението :о)))

Публикувано изображение

Това е 4-тата стъпка преди да е готово нашето ДВД-Видео. От Browse изберете директория, в която ще влезе филма с преработения филм или клип. Изберете друга папка. Да не е същата, в която е бил филма. Като за финал избирате Begin Output.

Публикувано изображение

Трябва да се появи нещо от сорта на това по-долу. Запомнете!!! Докато се обработва филма не правете нищо на компютъра, ако искате всичко да е както трябва накрая и да няма някакви разминавания на звука с картината.

Публикувано изображение

Ако всичко е преминало както трябва ще се появи този прозорец.

Публикувано изображение

Искам само да добавя, че има и други програми, с които можете да правите професионални Менюта за вашето ДВД, но там вече става много сложно. Ще спомена някои от тях. DVD-lab Pro, DVD Maestro и DVD Composer. Има и други, но за сега тези са най-използваните и разпространени, а и са доста надеждни.

Записване
От доста години насам използвам за запис на CD, а сега вече и на DVD разработката на немската компаниа Ahead - Nero Burning Room. Използвам версия 6.6.0.18 и за сега нямам никакви проблеми.

Стартирайки Nero, трябва да изберем режим, при който ще се записва DVD-Video, и да се убедим, че настройките са, както показаните по-долу. Избираме New

Публикувано изображение

Тъй като някой от ДВД плеърите не могат да четат DVD+R/RW е нужно да направим следните настройки. Те сподпомагат да се излъже ДВД плеъра, че диска е DVD-R.

Публикувано изображение
Публикувано изображение


Не е задължително дискът да се чете и без всички тези опции да са изключени, но при тези настройки вероятността новозаписаният ни диск да се прочете в маскимално голям брой устройства е най-голяма. Селектираме всички файлове, получени като резултат от работата на TMPGEnc DVD Author v1.6.26.73, и ги пускаме в червената папка VIDEO_TS в прозореца за компилация на Nero, след което само въвеждаме името на филма в съответното поле, избираме скорост на запис и започваме да записваме. Това беше от мен :о))

Автор : Емилиян Димитров embaka
Публикувано изображение
Публикувано изображение
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители