Прехвърляне към съдържание

Снимка

променлива таквова честота на РАМ

• Моля, влезте, за да отговорите
7 отговора по тази тема

#1 kenshiro

kenshiro

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 22 July 2022 - 16:57

Здравейте! Наскоро забелязах чрез AIDA 64, в графа motherboard properties/memory bus properties/, че effective clock на рамта варирара ту на на 3199mhz, ту на 3200mhz. Успоредно с това се сменя и честотата на bandwidth (не знам какво е това). Това нормално е ли е да е така? Дъното ми е asrock AB 350 pro 4, 2x8 3200mhz RAM balistiks, CPU AMD ryzen 5 1600 AF (stock) OS WIN 10 64 pro. Иначе компютърът си работи добре. Благодаря преддварително за отговора!

#2 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 23247 мнения

Публикувано: 23 July 2022 - 17:15

Най-вероятно става въпрос за Spread Spectrum опцията в UEFI. Когато опцията е включена дънната платка не държи BCLK фиксирана на 100MHz, а я прави варираща (+/-) в минимални граници, което се прави с цел да се избегнат електромагнитни смущения, което е изискване на на FCC от 1975 г.

Ако наистина за това иде реч, няма място за притеснения, всичко работи както трябва. Ако те дразни тази вариация, можеш да забраниш опцията в UEFI. Дали и колко електромагнитни смущения се появят от това и доколко реално ще повлияят на каквото и да било, никой не може да ти каже. Най-вероятно негативният ефект от спирането на опцията ще е никакъв, но реално и не печелиш нищо от това.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.

- Eleanor Lamb (BioShock 2)

#3 kenshiro

kenshiro

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 23 July 2022 - 18:56

Благодаря за отговорът, но прегледах БИОС и такава опция не открих. Понеже размених местата на плочките РАМ, като ги поставих в 2 и 4 слот, за да използвам пълният им потенциал от 3200mhz. Помислих си, да не бида нещо съм повредил при вадене или слагане..?

#4 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 23247 мнения

Публикувано: 25 July 2022 - 11:09

Би трябвало опцията да е в раздел OC Tweaker на въпросната дънна платка. Ако я няма, може би си със стара версия на UEFI и опцията е добавена в по-нова версия. Възможно е и да я няма изобщо.

#5 kenshiro

kenshiro

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 25 July 2022 - 12:42

Дъното е с предпоследната версия на биос, но такава опция не виждам. Значи да разбирам, че Spread Spectrum е перманентно включен и няма възможност за изключване. Не, че ми пречи по някакъв начин, а просто си помислих, да не би имам повреден слот на рамта и затова да прави така.

#6 kenshiro

kenshiro

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 25 July 2022 - 16:35

Опасенията ми бяха, да няма повреда на дъното.

#7 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 23247 мнения

Публикувано: 26 July 2022 - 07:21

Не съм сигурен коя точно версия на AIDA64 използваш и кой показател гледаш. Можеш да провериш и какво ще покаже HWiNFO.

Убеден съм, че няма повреда. Просто не съм сигурен дали става въпрос точно за Spread Spectrum опцията, защото може да изглежда различно при различните програми.

#8 kenshiro

kenshiro

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 218 мнения

Публикувано: 26 July 2022 - 12:37

Благодаря! Свалих въпросната програма и наистина всичко ми изглежда наред. Относно AIDA 64, използвам последна версия и показателят, който конкретизирам е този от снимката, която прикачвам.

Прикрепен(и) файл(ове)

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители