Jump to content

Мнения/препоръки/оплаквания за онлайн магазини


Препоръчан пост

Това се казва - лутане.

Това се казва свобода на избора, по-скоро. Обратното на това, се е случвало ей през тея годиним примерно https://www.youtube.com/watch?v=rN0fD3Y-MRM

Моля, да се спазва идеята за конкретно споделяне на опит от он-лайн търгувията в тази тема. Без излишни коментари, свързани с пристрастия, без конкретизация.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 107
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Разбира се, че никой не е лишен от избор. И аз съм направил своя, дано и останалите успеят.

 

Щом сме писали в темата значи сме го направили отдавна. Писал съм за тези, които съм ползвал. За останалите ако един ден ги тествам ще пиша и за тях. ;)

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

Реших и аз да се вкюча по темата.

 

emag - Поръчвам от тях от както се появиха на българския онлайн пазар. Като цяло оценката ми е положителна - цените на продуктите и доставката за приемливи, и поне при мен спазиха сроковете за доставка.

 

SofiaComputers - По принцип може да са добри, но за тях мнението ми не е добро. Пазарувал съм само веднъж от тях, но не мисля че ще повторя. Преди година, година и нещо си купих IDE/ATA твърд диск WD 160 Gb. При това бяха единствените които намерих, предлагащи нови IDE/ATA дискове, при положение че всички бяха минали на SATA. Както и да е. Поръчката, цената, сроковете за доставка и гаранционното обслужване са отлични. Но... голямото НО в случая е опаковането на стоката, поне според мен. Когато получих диска той беше опакован само в антистатична опаковка и обикновения найлонов плик на куриера. Не ме разбирайте погрешно, но според вас как ще се отрази пътуване от 400 км. по българските пътища на хард диск, опакован само в найлонова торбичка?  Естествено харда не тръгна, при това го пробвах на три различни конфигурации. Върнах го. Изпратиха ми нов. Получих го по същия начин като първия - в проста найлонова опаковка. Харда пак не тръгна. Продадох компютъра, но си пазя харда - да ми напомня.

Link to comment
Сподели другаде

Чудесно, появяват се мнения.

 

По някое време ще създам едно списъче с общ брой положителни и отриацетелни оценки на магазините (или нещо такова), за да има начин да се добие бързо някаква обща представа за даден магазин, без да се налага да се рови из всички коментари.

NightRaven, сложи на 1. страница на темата обновяващ се списък с имената и линкове към споменатите в темата е-магазини или рейтингова анкета със списъка на споменатите. Така, като се влезе в темата първо ще се вижда сортирана по рейтинг (1-5 или 1-10) информация.

Link to comment
Сподели другаде

Анкета не би била достатъчно гъвкава. Мислех си да направя един списък с всички споменати магазини, като срещу тях просто спомена колко положителни, неутрални и негативни мнения има. Може и да слагам някакви оценки под формата на цифри, но това би означавало да интерпретирам мненията на потребителите, което не е удачно.

 

Не се сещам за някакъв по-ефективен вариант. Ако имаш нещо предвид, давай, отворен съм за предложения.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Здравейте.

Докато Night_Raven намери време и измисли как да оформи прегледно оценките, ще споделя и моето мнение. Забелязах, че доста от споменатите фирми всъщност не са "чисти" онлайн магазини. За мен(подобно на draco_volans) е голям плюс да има и реален офис/магазин, където да мога да отида, ако се наложи...

Ето и оценките:

JarComputers - знам ги от много години(може би над 10), взимал съм от тях дъно/процесор/памет, харддискове; Последно бях купил гигабитов рутер TP-Link(наложи се да му сменя фирмуера), дъно и процесор(А10-7700К). След ъпгрейда се оказа, че видеото в новият процесор не може да изкара резолюцията на монитора ми(2560х1440). Куриерските разходи бяха приблизително колкото билета до София и добре, че избрах второто. Хората от сервиза започнаха да "носят от девет кладенеца вода" - че видеото на процесора било слабо, че кабелът не бил подходящ, че монитора ми... Накрая - след 3-4 часа проби и грешки ми смениха процесора с А10-6700, който според тях даже бил по-скъп в момента. Повече не се интересувам от тях. Докато ти взимат парите, всички са любезни, но като се стигне до "мръсната работа" се вижда кой колко струва.

Ardes - цените може да не са от най-ниските, но според мен хората там си разбират от работата. Купувал съм от тях RAM, NAS, харддискове. Един харддиск се оказа дефектен от самото начало. Обадих им се, изпратих им го и за около 10-тина дена ми върнаха друг. Веднъж ходих в пловдивският им магазин за SSD и ми направи положително впечатление, че продавачът там отдели доста време на клиентите преди мен(обясняваха се за някакви дискове за видеонаблюдение).

PIC Computer - друга фирма, от която съм пазарувал - монитор, скенер и др. по-дребни неща. Като цяло съм доволен, не се е налагало да ползвам гаранционни услуги.

Vali - понеже по-горе беше разискван подробно, ще отбележа само, че съм взимал дребни неща оттам - безжична мишка Hama(беше ми много удобна в ръката, но след първата година взе да работи по-зле), охладител за процесор Spire(от по-евтините - за вторият ми компютър - оригиналният AMD взе да трака). Неприятно е, че в събота не работят. Сайтът им има/ше(в момента е в ремонт) малко неудобна навигация и някои стоки излиза/ха с цена в долари, но пък в горният десен ъгъл има/ше каре с курса на долара. Все пак не бих казал, че няма смисъл от тях - доколкото знам са официален вносител на редица марки и неведнъж съм забелязвал, че стоки(кабели и др.) в други магазини всъщност са минали през тях.

Link to comment
Сподели другаде

Актуализирах първия коментар. Вече има обзор с оценки на магазините. Ако имате предложения или забележки, споделете.

 

Също така бих помолил всички потребители да дават оценка директно, за да не се налага да тълкувам аз коментарите и да се получат разминавания. Тези, които вече са драснали мнение, също могат да драснат оценка в цифров вид, за да съм сигурен, че всичко е точно. :) Ако трябва ще минем на друга точкова система (не петобалната).

Link to comment
Сподели другаде

Здравей Night_Raven,

ако мога да споделя едно мнение:

Всичко е много готино, но лично аз мисля, че ще бъде по-добре, всеки сам да си поставя оценките, в противен случай, веднъж ще трябва да четеш, след което да прецениш(гадаеш) и да поставяш оценки.

И може би на мен не ми става ясно, но ако например оценката е 5 или 4,7, как в падащото меню има само една точка (т.е нещо разминава ли се или аз не го разбирам)?  :)

Поздрави

Link to comment
Сподели другаде

Всичко е много готино, но лично аз мисля, че ще бъде по-добре, всеки сам да си поставя оценките, в противен случай, веднъж ще трябва да четеш, след което да прецениш(гадаеш) и да поставяш оценки.

Е, нали точно това казах. :)

Ще е добре всеки да си казва каква оценка дава. Понеже до момента нямаше оценки, се наложи аз да преценя на базата на написания текст каква би била оценката. Ако потребителите, които вече изказаха мнение, дадат оценки с цифрички, ще бъде по-точно, но не мога да задължа хората да се върнат и да пишат отново, нито ще досаждам да го направят.

 

И може би на мен не ми става ясно, но ако например оценката е 5 или 4,7, как в падащото меню има само една точка (т.е нещо разминава ли се или аз не го разбирам)?   :)

Поздрави

Не схващам кое не е ясно.

Положително мнение = 5 точки.

По-скоро положително мнение = 4 точки.

Неутрално мнение = 3 точки.

По-скоро отрицателно мнение = 2 точки.

Отрицателно мнение = 1 точка.

Оценката = сбора от точките разделен на броя мнения (средно аритметично).

 

Да хванем eMAG за пример. Той има 6 положителни мнения и 1 неутрално (общо 7 мнения): ((6x5)+(1x3))/7 = (30+3)/7 = 33/7 = 4,714285714285714 = ~4,7

 

Проста математика. Всяко средностатистическо българче на възраст около 15-16 години (или азиатче на 2-3) би трябвало да може да го сметне. :)

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте. Може ли да ме ориентирате от кой магазин да си купя Kingston SDCA3 microSDHC/SDXC UHS-I U3 64 GB? Продава ли се в България, ако да - на кой да броя пари за заслугите? Питам, понеже тук се разглеждат мощностите на всички онлайн магазини и се сетих, че ще бъде добре някой да отнесе овациите покрай търсенето ми на конкретната стока? Смятам, че точки за наличие на пазара играят много по-голяма роля от останалите класификации. Липсата на пазар е убийство за клиентите.

Link to comment
Сподели другаде

Имаш Google, можеш да си провериш.

 

P.S.: пределно ми е ясно какво си намислил и накъде биеш. Само да съм го прочел, ще ти анулирам мнението за въпросния магазин и ще трия всеки следващ твой коментар в текущата тема. Това ти го обещавам.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...