Jump to content

Ревю: ASUS Xonar U7 (USB звукова карта)


Препоръчан пост

Цял следобед тествах foobar2000 и AIMP. Поне при мен AIMP се справя несравнимо по-добре при разпределянето на 7.1, 5.1, а и при всичко останало. Channel Mixer на foobar ми дава опции само до 6 канала. Freesurraund има 7.1 опции, но отново мижаво разпределение. Без плъгини ми просвирва 7.1, но отново някакви развалени странни звуци.

Истината за мен е AIMP, но нещата сработват само когато съм настроил плеъра на Playback options - WASAPI: Speakers (Xonar U7) или каквато карта ползвате и цъквате на 7.1 формат. Има и други настройки, които се виждат и трябва всеки да пробва кое сработва най-добре при него. При мен е от значение да настройвам и Dolby Home Theatre 4, защото забелязах, че при различни албуми настройките имат различен ефект, макар и всички да са все .flac.

 

Ако имаш време пробвай дали и при теб е така, но ти май каза, че вече не си с U7. Все пак ще е интересно да сравним впечатления. Определено и аз до скоро смятах, че foobar2000 е плеъра за музика, който трябва да се ползва, но поне за сега залагам е две ръце на AIMP. Несравнима разлика от към разпределение, а и звук. За интерфейса да не говорим, стига да си свалите кожи!

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 63
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Channel Mixer на foobar ми дава опции само до 6 канала.

Да, така е. Причината за това е, че стандартът е реално 5.1, а не 7.1. Няма 7.1 колони на пазара.

Нищо против 7.1, разбира се. Просто обяснявам защо по-често се набляга на 5.1

 

Иначе аз не използвам активно въпросния плъгин, а само в определени ситуации. В повечето случаи си използвам само предните говорители + събуфъра.

 

Ако имаш време пробвай дали и при теб е така, но ти май каза, че вече не си с U7. Все пак ще е интересно да сравним впечатления. Определено и аз до скоро смятах, че foobar2000 е плеъра за музика, който трябва да се ползва, но поне за сега залагам е две ръце на AIMP. Несравнима разлика от към разпределение, а и звук. За интерфейса да не говорим, стига да си свалите кожи!

Използвам Xonar U7 в офиса. Не че е проблем да я взема вкъщи за тест, но все не остава време за такива неща. А и не ме вълнува особено Dolby Home Theatre.

 

 

Определено и аз до скоро смятах, че foobar2000 е плеъра за музика, който трябва да се ползва, но поне за сега залагам е две ръце на AIMP. Несравнима разлика от към разпределение, а и звук. За интерфейса да не говорим, стига да си свалите кожи!

Казвал съм го и преди: AIMP не е по-добър от foobar2000 откъм качество на звука. Нито пък foobar2000 е по-добър от AIMP. Всички съвременни аудио плеъри предлагат еднакво качество на звука. Разлика няма. Говоря без разни активирани еквалайзери в плеъра и/или други добавки към тях.

 

Колкото до интерфейса, това е субективно. Лично аз предпочитам изчистеността на foobar, но това е мое предпочитане. Всеки си има свое. :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте,закупих си тази карта. Доволен съм много. Използвам я с Jriver Media Center за слушане на музика. С него имам неограничени възможности за обработка на каналите.Използвам 2 усилвателя.Единия за основните колони (стерео),,другия захранва пасивен субуфер. С помоща на Jriver успешно филтрирам сигнала и изпращам към субуфера само нискочестотната област с подходящ по мой вкус и налична акустика в помещението срез.

За филми  включвам към картата отделен 7.1 ресивър + активен събуфер,използвайки PotPlayer с AC3Filter за настройка на каналите и Bass Redirection. 

 

Имам само един въпрос.Искам да използвам картата за запис на пеене на малката ми дъщеря. Какъв микрофон е подходящ?

Не съм запознат с микрофоните. Динамичен,електретен...Виждам ,че има стерео и моно микрофони.Предполагам за вокал ми е нужен моно микрофон. Ако включа моно микрофон,после записа само от едната колона ли ще се чува или ще се копира и на двете,когато го просвирвам в стерео режим? Ако включа 2 моно микрофона с подходящ сплитер,т.е в такъв случай входа на картата трябва да е стерео, единия певец ще звучи на десния канал,а другия на левия? 

Не намерих информация за това по какъв начин е организиран микрофонния вход на картата. Може ли някой да даде насоки?

Стерео ли е входа или моно? Мога ли да включа 2 микрофона едновременно за да пеем двамата? Какви параметри на микрофоните да гледам с оглед това да са съвместими с входа на картата?

Благодаря предварително

Link to comment
Сподели другаде

За жалост опитът ми с микрофони е общо взето никакъв. Ентусиазмът ми към аудиото е 99,9% в слушането, не в записването. :)

 

Ако искаш да използваш конкретно Xonar U7 за запис, ще ти трябва микрофон с обикновен 3.5мм. конектор. Не знам точно колко сериозно възнамеряваш да се занимаваш със запис, но по моите наблюдения точно микрофоните с 3.5мм. конектор са най-обикновените, т.е. най-евтините и насочени към базови дейности като разговори по Skype. Не че няма и по-качествени модели за хора с по-високи изисквания, но не са толкова много. За жалост не мога да се наема да препоръчам модел.

За запис на вокал не би трябвало да ти е нужен стерео микрофон. Моно такъв би трябвало да е напълно достатъчен.

Моно сигнал би трябвало да се възпроизвежда и от двете колони, т.е. да се копира в двата канала. Поне всеки нормален аудио плеър би трябвало да процедира по този начин. Общо взето същото се отнася и до софтуера за аудио редактиране.

Свързването на два микрофона посредством сплитер би трябва да функционира както си мислиш, т.е. единият вокал да е в левия канал, а другият — в десния. Не мога да го гарантирам, че ще е точно така.

Би трябвало всеки микрофон с 3.5мм. конектор да е автоматично съвместим с картата.

 

Също така избирай внимателно дали ще е omnidirectional или unidirectional даден микрофон. Първият вид записва всичко около себе си, което го прави не особено подходящ за шумни среди, но като цяло записва с по-високо качество, защото честотният му диапазон е по-пълен. Вторият има по-ограничен честотен диапазон, но пък записва основно от една посока, което го прави по-добър избор за шумна обстановка.

 

За по-конкретни съвети и предложения за специфични модели не мога да помогна. Може би някой друг колега във форума или някой посветен на аудио форум.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ти все пак. Знам,че входа е 3.5 мм. Това е повече от ясно.Такъв жак може да се сложи на всякакъв микрофон,дори професионален. Можеш ли поне да ми дадеш някаква спецификация на картата,която включва данни за микрофонния вход.Аз доста търсих но не намерих. Според мен не може Асус да не са обявили инфо относно това звено,но не го намирам....

Link to comment
Сподели другаде

Картата има изисквания към слушалковия вход със сигурност. Обявено е ,че усилвателната част работи добре със слушалки до 150 ома. С микрофонния вход предполагам изискванията са подобни.В смисъл, там също има усилвателна част и най-малко се изисква съобразяване с импеданса. Чувствителността също е от голямо значение.Т.е входната чувствителност на микрофонния вход трябва да е съобразена с източника. Със сигурност добре ще се справя с електретен микрофон със собствено захранване-обикновено са с вътрешна батерия. Те са много чувствителни,но обичайно имат приложение като средство за записване на обкръжаващ звук....,например да го поставиш на камера и да запишеш концерт на живо. Както казваш ти,на мен ми трябва вокален микрофон,който да записва само пеене и да се държи близо до устата,като по този начин записва само звука от певеца и игнорира околния шум-така наречения кардиоиден тип. Знам,че за тази цел си има специални профи техники,но все пак картата е прилично качествена и искам да я използвам и с тази цел,като за целта се стремя да направя възможно най - добрия избор ,въпреки компромисния вариант. Със сигурност картата ще работи прилично с някой вокален кардиоиден микрофон,но за целта поне импеданса и чувствителността трябва да са що годе съобразени с входните нива на микрофонния вход на картата.

Link to comment
Сподели другаде

За жалост нямам подобна информация, нито успях да намеря. На теория най-точна информация ще ти дадат от ASUS, но дали ще стане и ако да, колко време ще им отнеме да ти отговорят, не мога да кажа изобщо.

Link to comment
Сподели другаде

OK,Благодаря за съвета ти.Отправих запитване до АСУС. Имам още един интересен въпрос....

Освен в типични многоканални приложения използвам картата и за стерео възпроизвеждане. В една от стаите ми разполагам с букшелф стерео колони,които искам да подпра със субуфер. Самата карта,както и множство плеъри предлагат опция за отделяне на канал за нискочестотната област. Примерно от фронталните изходи на картата пускам стерео сигнала,а от някой от другите канали изпращам нискочестотната област. Повечето плеъри изпращат баса директно към изхода за субуфера на картата,но Jriver има възможност да прави всичко със каналите...,да копира канали,да пренасочва канали и т.н..

ОК,...но при избор на режим 2.1 ,5.1,7.1 софтуера задължително прави UPMIX през определен алгоритъм.Чел съм в постовете ти,че споменаваш за подобен алгоритъм.Имаш ли представа как работи обичайно той? Според мен щом като сигнала минава някаква обработка,каеството ще пострада,а аз не искам да е така.Например като пусна стерео запис и съм настроил плеъра за стерео възпроизвеждане нивото на сигнала е по-силно от нивото, което излиза след преминаване в режим 5.1. Като че ли заради разделянето на сигнала алгоритъма за да запази общото ниво, намаля и нивото на стерео двойката или по-точно прехвърля част от нивото към другите канали. Самото намаляне на нивото също се отразява неблагоприятно за качеството с оглед изискваните нива от усилвателните стъпала. 

Има ли някаква възможност софтуерно да извадя чист сигнал за ляв и десен ,но да запазя възможността да отделя канал и за нискочестотната област ,който вече нямам как да не бъде цифрово-логаритмично обработен. Нещо като да клонирам стерео сигнала на 2 части и само от втората част да изстискам звук под 100 херца примерно?

 

Много ми е удобен AC3filter за контрол на многоканален звук,но за съжаление той не се справя с 7.1 от BluRay.- изважда ми го като 5.1. Знаеш ли някакъв друг софтуер за управление на многоканален звук с който мога свободно да настройвам всички канали и да поддържа по новите HD формати? AC3Filter има и визуализация на текущите нива при възпроизвеждане,което също е много удобно и не е необходимо постоянно да следя със слуха си, дали от дадена колона излиза звук.  Със сигурност има по качествен софтуер за обработка на многоканален звук,но не мога все още да се ориентирам. Не съм запознат и с видовете алгоритми при upmix или downmix.На какъв принцип работят тези алгоритми и какво правят с нивата при обработката? AC3Filter разполага с матрична таблица за регулиране на този алгоритъм,както и нивата на каналите,но не ми е особено ясен как го прави. Може би има някакъв по-професионално ориентиран софт,който да се справя по-добре от вградените алгоритми в този филтър и различните плеъри. Надявам се ще е интересно за всички.

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...

Здравейте, скоро май ще преинсталирам Windows и ще трябва да си сложа и драйвера за картата. Пазя си диска който дойде с нея, но искам да съм с последния актуален драйвер. От страницата на Асус не мога да се ориентирам кой е, ако може да ми го посочите. Благодаря.

 

P.S. Windows 7 x64

Link to comment
Сподели другаде

Това е последният драйвър за картата за Windows 7 x64. Ако не се лъжа, той използва новия интерфейс, в който има добавени неща, но има и премахнати такива. Така че ако нещо не ти върши работа, може да се наложи да го деинсталираш и да опиташ последния от „старото поколение“ (ако мога така да се изразя), който можеш да изтеглиш от тук.

 

Иначе страницата с драйвера е тази.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте,

 

Вчера си купих въпросната карта и на слушалки всичко е перфектно, но за съжаление с колоните (Z506) нещата не стоят по същия начин.

Когато свържа и 3-те 3.5мм жака при 5.1 филми е идеално, но при слушане на стерео записи (примерно youtube) от предната колона (респективно ууфъра) звукът е супер, от страничните - липсва, а от задните - замазан и неясен. Четох из нета че ми трябва такъв преходник, за да проработят и страничните 2 канала :

 

http://images.monoprice.com/productlargeimages/56121.jpg

 

 

Та въпросът ми е ако евентуално намеря този кабел и страничните тръгнат добре както предната, то има ли какво да се направи за задните?

В драйвърите за звука на дъното имаше една опция "speaker fill", която тук не намирам.

Link to comment
Сподели другаде

Не ми е напълно ясно кои странични колони имаш предвид. В една 5.1 система има предни (лява и дясна), странични (лява и дясна; често се бъркат със „задни“), централна и събуфър. Когато звуковата карта работи в 5.1 режим и се възпроизвежда стерео източник, е напълно нормално да работят само предните две колони (+събуфъра).
Не виждам как въпросният кабел би ти помогнал в случая.

 

Не знам точно коя операционна система използваш и коя версия на драйвера, но поне по-стария (който е на снимките в ревюто) няма опция да запълни всички канали дори и от стерео източник със сигнал 1:1 (т.е. да копира сигнала от предните говорилите към останалите). Има опция да симилира 5.1., но това не е същото. Не знам ти какво искаш в случая.

Link to comment
Сподели другаде

Не ми е напълно ясно кои странични колони имаш предвид. В една 5.1 система има предни (лява и дясна), странични (лява и дясна; често се бъркат със „задни“), централна и събуфър. Когато звуковата карта работи в 5.1 режим и се възпроизвежда стерео източник, е напълно нормално да работят само предните две колони (+събуфъра).

Не виждам как въпросният кабел би ти помогнал в случая.

 

Не знам точно коя операционна система използваш и коя версия на драйвера, но поне по-стария (който е на снимките в ревюто) няма опция да запълни всички канали дори и от стерео източник със сигнал 1:1 (т.е. да копира сигнала от предните говорилите към останалите). Има опция да симилира 5.1., но това не е същото. Не знам ти какво искаш в случая.

 

Предната лява и дясна имам предвид, не задните 2 такива. Последната версия от сайта на Асус ползвам (4.16) с windows 10. И не, не свирят предните 2 и ууфъра, а само централната с ууфъра, тъй като са на един канал. Реално 1 тонколона от 5 работи в момента при стерео източник. И аз не знаех как ще помогне този кабел, но като вързах още 2 колони (една стерео уредба) към чинчовете, за където и ми трябва кабелът, 7-те колони тръгнаха. Идеята ми беше дали има какво да се направи за задните, но и те сега заработиха прилично добре, така че да, за 5.1 с тази карта има нужда от този кабел явно. За 7.1 също.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...