Приложения за Старт меню за Windows 8/8.1
или "как да си добавим/върнем любимото и липсващо меню Старт"
Преди години имаше Windows 98, който беше доста ръбат, а неговото Старт меню беше по-семпло.
Дойде Windows XP:
- Уф, не го харесвам това ХиксПе. Много шарено е станало. А пък това Старт меню изобщо не е удобно за работа. Друго си е 98-чката.
С времето обаче потребителите явно посвикнаха, защото дойде Windows Vista и после Windows 7 и:
- Ох, значи, хич не ме радва тая Виста/Седмица. Не са ми пипали Старт менюто, ама иначе много по-различно е всичко по прозорците. А колко лъскав и шарен е да не говорим. Гадна работа. Друго си е доказаното ХиксПе.
Да, обаче после дойде Windows 8:
- Еее, какви са тия гадости сега?! Всичко е толкова ръбато и квадратно. Пълна боза. За нищо не става.
Понякога съжалявам хората, работещи в Microsoft. Не се случва често, но все пак се случва. Все не могат да угодят на своите потребители. Не само това, ами от дъжд на вятър толкова ги разтройват, че е трудно да се опише с думи. Нужно е човек да се поразходи из форуми и/или да поразпита приятели и познати: "абе, какво мислиш за уиндоус 8?". Започват едни цветущи изречения...
Не ме разбирайте погрешно, аз също не бях очарован от решенията, които са взели от Microsoft. Напълно съм съгласен, че Метро интерфейсът не е особено удобен, защото е проектиран за устройства с тъчскрийн, а не за настолни компютри. Не че човек не може да свикне с него, но определено е драстично различен от досегашния интерфейс на операционната система. И все пак ми се струва, че се изпада в крайности, което не е желателно и не е правилно.
На моменти имам чувството, че отношението на потребителите към Windows 7 и Windows 8 е следното:
Windows 7

Windows 8

Споменах Метро интерфейса по-нагоре, защото това е основната причина, поради която се сипе омраза по адрес на Windows 8. Ако обаче се осмелим да прекараме малко повече от 10 секунди с Windows 8, ще установим, че под Метро се крие общо взето стария интерфейс на Windows, с основната разлика, че липсва обичаното от всички меню Старт. Това е и втората основна причина, поради която толкова народ плюе по операционната система. Като изключим тази по-значима разлика, другите са доста по-дребни и с тях се свиква значително по-бързо.
Тук искам да направя две важни забележки:
1) Windows 8 и 8.1 са категорично най-добрите операционни системи досега от технологична гледна точка. Това е факт. Няма как да има две мнения по въпроса. Така че ако някой критикува качествата им, то това е от неосведоменост. Ако се критикува интерфейсът, това вече е съвсем отделен въпрос и тук всеки има право на лично мнение. Моето мнение съвпада с това на повечето потребители: че Метро интерфейсът е като цяло доста неудобен за устройства без тъчскрийн. Разликата е, че аз не изпадам в крайности.
2) Windows 8.1 добавя липсващия в Windows 8 Старт бутон, но това не е същото като Старт меню. Бутонът просто отваря стандартния Метро екран (още известен като Старт екран). Така че промяната е на практика никаква. Това го споменавам за онези от вас, които може само да са чули/прочели, че в Windows 8.1 вече има Старт бутон и да са се успокоили.
Защо смятам, че всичките тези драми и оплювания са излишни и преувеличени?
Защото много бързо и лесно може да се направи така, че Windows 8 силно да заприлича на Windows 7 - хем да се накара Windows да прескача екрана Старт и директно да отива на работния плот, хем да се добави отново меню Старт. Вярно е, ще има някои разлики спрямо Windows 7, но най-големите проблеми ще бъдат решени. Просто е нужно човек да седне и да отдели мъничко време да потърси в Google или bing начин.
Ще представя на вашето внимание няколко приложения, с които лесно можете да разрешите тези проблеми. Снимките ще са от виртуална машина, защото макар да използвам Windows 8.1, не ми се инсталират и деинсталират всичките тези приложения на реалната ми система.
Ето каква ще е структурата: първо ще помествам обща информация за програмата (версия, лиценз, наличие на превод на български, връзки), след това забележки по инсталацията, след това ще има кратък обзор и общи впечатления от приложението и накрая ще има оценка (която ще бъде по петобалната система: 0 - най-ниската, а 5 - най-високата).
Списък с ревюираните приложения (можете да кликнете връзките, за да отидете на съответния коментар):
Start Menu 8 (оценка: 1,5)
Pokki (оценка: 0,5)
Start Menu Reviver (оценка: 1,5)
Classic Shell (оценка: 5)
StartW8 (оценка: 1)
RetroUI (оценка: 0,5)
Start Menu X (оценка: 1)
ViStart (оценка: 2)
Handy Start Menu (оценка: 1)
Power8 (оценка: 1)
Spesoft Windows 8 Start Menu (оценка: 0,5)
StartIsBack (оценка: 5)
Start8 (оценка: 5)