Jump to content

Въпрос за закупуване на нов хард диск?


Препоръчан пост

Здравейте! Понеже ми изгоря компютъра от гръмотевица и се наложи да сменям дъното + процесора и рамта (даже и DVD-то). Сега съм с дъно ASROCK H61M-HVGS, процесор Intel® Celeron® CPU G540 @ 2.50GHz × 2 и 4 гига рам, но понеже бях с два хард диска - единия 160 гига (работи и в момента на компютъра), а другия е 250 гига, но няма начин да го ползвам, защото това дъно няма IDE слотове?! Въпроса ми е какъв хард диска да си взема за това дъно, че от толкова инфо в нета се ошавих вече?! До колкото видях разликата между 1 и 2 терабайта е около 30-40лв., но ме интересува по-скоро да е качествен, отколкото какъв му е капацитета?!
Link to comment
Сподели другаде

Какъвто и да е SATA диск. Като марка, аз лично бих избрал Seagate или Western Digital. Хубаво е да се спомене, че щом единият хард диск е изгорял от токовия удар, то е твърде възможно да има поражения и върху другия, въпреки че за сега работи нормално. За подсигуряване, ако има някаква ценна информация е добре да се прехвърли на външен носител. Относно качеството-освен сървърните серии, качеството в еднаквите ценови диапазони е съпоставимо, т.е. еднакво лошо.
Link to comment
Сподели другаде

Не пораженията са само върху дънната платка, но когато купувах новата се оказа, че е DDR3 и трябваше и рам да купя, с това и процесор нов купих, и в последния момент се оказа, че и записвачката не мога да ползвам, и купих нова! Този диск си бачка (пробвано на друг компютър), защото имам информация за прехвърляне на новия, когато го купя! И двата ми харда са Хитачи и за това пуснах темата, че има доста разлики - например SATA2 и SATA3, скорост на четене и писане и т.н.!

Именно за това пуснах темата?!

Link to comment
Сподели другаде

Пак казвам-за момента може да няма видими дефекти, но по-късно те да се проявят (скъсен жизнен цикъл и т.н.) Мисля, че 400 бр. "гръмнали" наведнъж дискове е достатъчно добро основание, вече да не се доверявам на точно тази техника от компютърните конфигурации. Както и да е. Иначе от това, което видях в сайта производител на дъното ти, е че поддържа SATA2 стандарт. За мен добри дискове се правят или поне се правеха при последния ми досег с тях, от Seagate. Нека и колегите изкажат мнение, тъй като не съм много запознат кои точно серии на различните производители са сполучливи.
Link to comment
Сподели другаде

Лично аз бих не бих се доверил на Seagate в момента. Western Digital и Hitachi обаче са си солидни избори. Ако те устройва да речем 1TB, то бих предложил Caviar Blue на Western Digital или DeskStar 7K1000 на Hitachi.

 

Колкото до оцелелия твърд диск, аз определено бих го проверил с диагностичния софтуер на производителя. Както каза колегата, може да изглежда сякаш всичко е наред, но в действителност може да има поражения, а когато става въпрос за твърди дискове, не бива да се поемат рискове, ако на тях има някаква ценна информация. Повреден хардуерен компонент се заменя, но изгубена информация се възстановява трудно и/или скъпо или изобщо не се възстановява. Така че аз не бих разчитал на това как изглеждат нещата.

Link to comment
Сподели другаде

На теория - да, WD Caviar Black е по-бърз от WD Caviar Blue. Има случаи обаче, при които ATR на втория задминава този на първия.

 

По-бърз, ама по-шумен и по-"топъл" доколкото си спомням...

 

Прав сте. Caviar Black имат по-висока работна температура. Нивото на шума е малко по-високо, но разликата е незначителна и може да се пренебрегне.

Link to comment
Сподели другаде

Честно казано това съм чел за black WD, иначе в нас имам един blue WD 500GB и Seagate 7200.12 1TB и разликата е ужасна, може и да е до конкретна бройка или кутията да ми е кофти, обаче Seagate е като барабан, а WD е направо безшумен. Та ако автора е нервен потребител като мен, пусне u-torrent и седне да гледа филм....
Link to comment
Сподели другаде

HITACHI наистина са качествени.

Прегледах набързо темата...само ще спомена,че моят наближава 4 години и е отличен.

Ако помага нещо...както го наричам класиката 320 ГБ. :look:

Link to comment
Сподели другаде

Не съм пробвал но дали няма да стане с този конвертор

С този конвертор със сигурност ще може да си ползваш и другия диск, само дето тук е на тройна цена.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...