Jump to content

Препоръчан пост

Описание на Safe Mode

Какво е и как се стартира/използва




Понякога, когато някой потребител има някакъв проблем, го молим да влезе/рестартира в Safe Mode и да провери дали в него режим проблемът ще остане. Не всички потребители обаче са наясно какво е Safe Mode и как точно се стартира, затова реших да създам това описание на въпросния режим: какво е, за какво служи, как се влиза и излиза от него. Няма да се задълбочавам и да навлизам в подробности. Целта на темата е описанието да е кратко и практично.

Какво е Safe Mode?
Safe Mode (буквален превод "безопасен режим") е специален диагностичен режим на операционната система, при който се зареждат/стартират минимално количество елементи (процеси, услуги и най-вече драйвери). Това е и причината въпросният режим да изглежда много постно (с класическа тема), да е на ниска разделителна способност, да няма Интернет, да не могат да се стартират игри и т.н.

Какво е предназначението на Safe Mode?
Предназначението на този режим, както вече споменах, е диагностика. След като са стартирани колкото се може по-малко процеси, услуги и драйвери, то това ги елиминира като потенциални причинители на съответния проблем и така списъкът със "заподозрени" се смалява драстично.
Казано иначе: ако даден проблем е наличен дори и под този т.нар. безопасен режим, то означава, че проблемът се корени някъде:
- сред някои от приложенията, които все пак се стартират в Safe Mode (има такива, но са много малко на брой)
- по-дълбоко в системните файлове/системния регистър;
- или в хардуера.
Логично, в противен случай, ако проблемът не е налице под Safe Mode, тогава най-вероятно се дължи на някои от въпросните процеси/услуги/драйвери, които не са стартирани в него режим, но се стартират в нормалния, т.е. почти сигурно е, че проблемът е софтуерен.

Как се стартира системата в Safe Mode?
Windows XP, Windows Vista и Windows 7 имат два начина за стартиране в Safe Mode - чрез клавиш F8 преди зареждането на операционната система и чрез ръчно задаване на съответната настройка при вече стартирана такава.
Windows 8/8.1 може да използва горните два метода + още един.

Тук искам да направя едно много кратко отклонение. Срещал съм мнения/твърдения, че стартовото меню (в което е опцията за стартиране на Safe Mode) се извиква с различни клавиши, в зависимост от дънната платка, и може да е F10, F12 или някой друг. Няма такова нещо! Клавишът за стартиране на Safe Mode е F8 и никой друг!
Това меню принадлежи на операционната система, не на дънната платка, затова няма значение каква е тя (платката).


Добре, след като изяснихме това, нека да пристъпим напред.

Чрез клавиш F8

Важно: ако работите под Windows 8 или 8.1 този метод е забранен по подразбиране, т.е. операционната система пренебрегва клавиша по време на зареждане. Той обаче може да бъде активиран и да функционира по същия начин както и в предходни версии на Windows, като това ще ви струва по-бавено зареждане на операционната система с около 2 секунди. Ако по някаква причина нямате възможност да активирате стартовото меню с F8 или не желаете да го правите, ще трябва да използвате друг метод, за което скролирайте надолу. Ако обаче искате да активирате въпросното меню, следвайте скритите инструкции.

Стартирайте прозорец с команден ред като администратор. Изместете курсора в горния или долен десен ъгъл на екрана, за да се покаже страничната лента, в нея кликнете върху Search (Търсене), напишете cmd, кликнете с десния бутон върху резултата и изберете Run as administrator (Изпълни като администратор). Ако случайно използвате приложение, което добавя меню Старт (като в предходни версии на Windows), можете да напишете cmd в полето за търсене на въпросното меню.
В отворилия се команден ред въведете следната команда:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
След това натиснете Enter. Трябва да бъдете уведомени в самия прозорец дали промяната е извършена успешно.
Това е. Вече натискането на клавиш F8 ще извежда стартовото меню.



При този метод потребителят трябва да натисне клавиш F8 в точно определен период (участък от време), който е след POST екрана, но преди зареждането на самата операционна система.
Ако не знаете какво точно е POST, нека уточня. Това е първият екран, който потребителят вижда след включване на компютъра и през това време компютърът инициализира хардуера в системата. През това време на потребителя се предлага и възможност да влезе в BIOS/UEFI. Някои дънни платки (особено по-съвременните) по подразбиране показват лого на производителя вместо техническа информация (което разбира се може да се промени).

Клавишът F8 е нужно да се натисне само веднъж, но понеже може да е трудно да се прецени кога точно да се натисне, много потребители предпочитат да го натискат постоянно, докато не се появи нужното меню.

Ако все още не е ясно, нека се опитам да го опростя още повече...

Започнете да натискате клавиш F8...

след този екран:

http://pics.softvisia.com/design/pics/15804/post.jpg

но преди този екран:

http://pics.softvisia.com/design/pics/15804/xplogo.png

Разбира се това са ориентировъчни снимки. POST екраните са различни при различните дънни платки, а и можете да не използвате Windows XP, а по-нов. И все пак снимките трябва да са напълно достатъчни, за да схванете.

Ако сте натиснали F8 в правилния момент, ще бъдете изправени пред специално стартиращо меню, което изглежда по следните начини (съответно за Windows XP, Windows Vista/7 и Windows 8/8.1):

http://pics.softvisia.com/design/pics/15804/bootmenuxp.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/15804/bootmenuvista7.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/15804/bootmenu8legacy.png

Нужно е да изберете Safe Mode и да натиснете Enter (два пъти за Windows XP).

Windows 8/8.1

Най-лесният начин да се доберете до нужното меню е, като рестартирате компютъра по стандартния начин, но задържите клавиш Shift, преди да изберете опцията за рестартиране. Това ще ви изпрати директно на екрана, който съм отбелязал с * в долния абзац.

По-дългият начин да се доберете до това меню е следният: закарайте курсора в горната дясна част на екрана, за да се покаже лентата с опции. В нея кликнете Settings (Настройки) -> Change PC Settings (Настройки на компютъра) -> General (Общо) -> бутон Restart now (Рестартирай сега) -> *Troubleshoot (Отстраняване на неизправности) -> Advanced options (Разширени опции) -> Startup Settings (Настройки за стартиране) -> бутон Restart (Рестартиране).

Това ще рестартира системата и ще изведе екран с наличните опции, от които избирате Enable Safe Mode чрез натискане на клавиш 4 или F4.

Лично аз препоръчвам да използвате по-краткият и лесен начин и да прибягвате до по-сложния само ако краткият нещо не сработи.

Чрез "msconifig"

Ако работите под Windows XP, от меню Start (Старт) изберете Run... (Изпълнение...), в полето напишете msconfig и кликнете OK.
Ако работите под Windows Vista/7, тогава в меню Start (Старт) долу в в полето за търсене напишете msconfig и стартирайте открития файл.
Ако работите под Windows 8 или 8.1, на екрана Start кликнете с десния бутон, кликнете All apps в долната лента и след това Run.

След това...
Ако работите под Windows XP, идете на подпрозорец BOOT.INI и поставете отметка на /SAFEBOOT.
Ако работите под Windows Vista или по-нова, идете на подпрозорец Boot и поставете отметка на Safe boot.

Потвърдете с OK.

Ако желаете да рестартирате веднага, кликнете Restart. В противен случай кликнете Exit Without Restart. При следващото стартиране на системата, тя автоматично ще влезе в Safe Mode.

Как се излиза от Safe Mode?

Ако сте използвали метода с клавиш F8 (или алтернативния метод под Windows 8), е нужно просто да рестартирате компютъра.
Ако сте използвали инструмента за настройка на Microsoft (msconfig), тогава ще е нужно да го стартирате отново, като този път премахнете отметката, която сте поставили предния път.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...