Sten Публикувано Октомври 11, 2009 Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Проблемът представлява постоянен високочестотен шум - нещо като жужене,пищене...Търсих в "гугъл" за подобен проблем и намерих,но там ставаще дума за линукс;предложението беше да се изключи цифровият звук,но това не помогна изобщо в моят случай,а и в другият също,а други предложения там нямаше. :( Мислех си,че съм взел дъно от висок клас,а с всеки ден се разочаровам все повече и вероятно и него ще го сменя преждевременно и занапред ще избягвам продуктите на асус. Още не съм сложил видеокартата ми (Sapphire HD 4670),а четох,че и с това имало проблеми;по-точно - видеокарта от АТИ отказва да работи на х16 слота - като че ли това дъно е предвидено само за Nvidia-видеокарти. Ако при мен се появи и този проблем,смятам да продам дъното(очевидно на загуба :() и да взема както мислех в началото нещо на Gigabyte с АМД-чипсет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Октомври 11, 2009 Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Проблемът представлява постоянен високочестотен шум - нещо като жужене,пищене...Търсих в "гугъл" за подобен проблем и намерих,но там ставаще дума за линукс;предложението беше да се изключи цифровият звук,но това не помогна изобщо в моят случай,а и в другият също,а други предложения там нямаше. :( Мислех си,че съм взел дъно от висок клас,а с всеки ден се разочаровам все повече и вероятно и него ще го сменя преждевременно и занапред ще избягвам продуктите на асус. Още не съм сложил видеокартата ми (Sapphire HD 4670),а четох,че и с това имало проблеми;по-точно - видеокарта от АТИ отказва да работи на х16 слота - като че ли това дъно е предвидено само за Nvidia-видеокарти. Ако при мен се появи и този проблем,смятам да продам дъното(очевидно на загуба :() и да взема както мислех в началото нещо на Gigabyte с АМД-чипсет.Запиши този звук и го качи някъде да го чуем. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Октомври 11, 2009 Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Предполагам, че проблемът идва от дроселите на дъното. Относно избягването на продуктите на ASUS - специално този проблем е изцяло въпрос на бройка и се среща при всякакви дъна (марки/модели) дори и от висок клас. За съжаление "свистенето" на дросели не е основание за гаранционна замяна на дъното. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Октомври 11, 2009 Author Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Предполагам, че проблемът идва от дроселите на дъното. Относно избягването на продуктите на ASUS - специално този проблем е изцяло въпрос на бройка и се среща при всякакви дъна (марки/модели) дори и от висок клас. За съжаление "свистенето" на дросели не е основание за гаранционна замяна на дъното. Последното никак не ме зарадва. :( Дроселите не са ли онези паралелепипедни елементи зад процесора(8+2 в моят случай)? Температурата има ли някакво влияние,имам предвид ще се подобри ли положението ако сложа друго охлаждане на процесора,което да духа и към дроселите(по-точно към радиаторът им) или е излишен разход. В момента не правя нищо особено на компютъра а и не е много горещо,а като пипна най-долният радиатор(мисля,че беше южният мост)ми се струва доста горещ... За съжаление нямам нужната звукозаписна техника и затова засега ще се задоволя с отговорът на Kanelov. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Октомври 11, 2009 Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Последното никак не ме зарадва. :( Дроселите не са ли онези паралелепипедни елементи зад процесора(8+2 в моят случай)? Температурата има ли някакво влияние,имам предвид ще се подобри ли положението ако сложа друго охлаждане на процесора,което да духа и към дроселите(по-точно към радиаторът им) или е излишен разход. В момента не правя нищо особено на компютъра а и не е много горещо,а като пипна най-долният радиатор(мисля,че беше южният мост)ми се струва доста горещ... За съжаление нямам нужната звукозаписна техника и затова засега ще се задоволя с отговорът на Kanelov.Дроселите би трябвало да са едни пръстеновидни (с тороидални сърцевини) елементи с намотан отгоре сравнително дебел меден проводник с лакова изолация. Евентуално те биха могли да създават звук от магнитното поле и проводника (подобно на трансформаторите, които бръмчат с честотата на мрежата - 50 Hz, ако са хлабави ламелите или намотките). Аз обаче не видях това дъно да има елементи подобни на дросели. Може пък звукът, за който казваш да се поражда от тръбите, знам ли... Звукът се чува около компютъра или прониква в електронните вериги и се чува в тонколонките и слушалките? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Октомври 11, 2009 Author Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Дроселите би трябвало да са едни пръстеновидни (с тороидални сърцевини) елементи с намотан отгоре сравнително дебел меден проводник с лакова изолация. Евентуално те биха могли да създават звук от магнитното поле и проводника (подобно на трансформаторите, които бръмчат с честотата на мрежата - 50 Hz, ако са хлабави ламелите или намотките). Аз обаче не видях това дъно да има елементи подобни на дросели. Може пък звукът, за който казваш да се поражда от тръбите, знам ли... Звукът се чува около компютъра или прониква в електронните вериги и се чува в тонколонките и слушалките? Дроселите както ги описваш може би са по-стар модел. На по-новите дъна изглежда са скрити в нещо като кутийки - поне така съм ги виждал на снимките.Мисля,че на тази снимка се виждат точно над алуминиевите кондензатори над процесорният цокъл. Ако имаш предвид топлинните тръби - и аз не знам - по тях не тече ток,а шумът съм убеден,че е от електричество - не е от тонколоните за съжаление - и със слагането на дискретната видеокарта няма промяна(към по-добро или по-лошо) - надявах се да е било от претоварване/прегряване на вграденото видео,макар че ще повторя,че не съм правил кой-знае какво натоварване на видеото досега. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Октомври 11, 2009 Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Съвременните дъна използват дросели с фертина сърцевина (вместо метална както по-старите), които по външен вид нямат нищо общо със старите. Ето един пример за дросел с фертна сърцевина: http://www.gigabyte.bg/global/bg/pages/technology_guide-all/data/tech_090302_tg-ud2-9.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Октомври 11, 2009 Author Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Съвременните дъна използват дросели с фертина сърцевина (вместо метална както по-старите), които по външен вид нямат нищо общо със старите. Ето един пример за дросел с фертна сърцевина: http://www.gigabyte.bg/global/bg/pages/technology_guide-all/data/tech_090302_tg-ud2-9.jpg Значи точно тези "модерни" джаджи ми причиняват главоболие? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Октомври 11, 2009 Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Така си помислих и аз - че това на снимката са нови конструкции дросели, но не бях сигурен. Това трябва да са на твоето дъно ASUS M3N-HT Deluxe: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Октомври 11, 2009 Author Report Share Публикувано Октомври 11, 2009 Така си помислих и аз - че това на снимката са нови конструкции дросели, но не бях сигурен. Това трябва да са на твоето дъно ASUS M3N-HT Deluxe: Да,това трябва да са... Може да пробвам да тапицирам кутията с подходящ материал - не съм сигурен доколко ще има ефект за високочестотен шум... Замислям се дали следващото ми дъно да не го взема втора употреба - и без това проблемите,които имам не се покриват от гаранцията.С телевизора(26 инчов Филипс) също имам подобен проблем(бръмчене);един познат,разбиращ от електроника каза,че било от самата матрица и също не се покрива от гаранцията. Явно нямам късмет с техниката. Между другото преди малко си обнових БИОС до последната версия и вече поне "заместителят на ОС" работи...но не ме впечатли с нищо - то и няма с какво. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост