Jump to content

Кой е по добрият Vista или XP?

niks_17

Препоръчан пост

И все пак не си ме разбрал :D Не на мен ми забиваше компютъра постоянно а на моя приятел който в интерес на истината наистина не може да си стопанисва компа кой знае колко,а на мен ми забиваше рядко не постоянно ,но в крайна сметка и уиндоус ХР не е лош, но просто го смених със седмицата поради факта,че има по хубав дизайн повече функции пък и лека полека седмицата започва да измества ХР-то.(не бих искал да изоставам искам и аз като другите да видя какво представлява уиндоус 7 просто ми е любопитно ,но ето че от любопитство взе че ми хареса уиндоуса но ако не ми беше харесал може би щях да си остана с ХР-то) :yes:
Сподели другаде

този уиндоус предлага рестарт на Еxplorer-a и така не ти се налага да рестартираш компютъра което дава още един плюс на Уиндоус 7. :thumbsup:

Това от 2000 нагоре си го има. File -> New Task (Run...) от Task Manager-а -> explorer.exe -> Enter -> воала. И не само от там де...

Всеки Windows е лош, ако не знаеш как да го използваш. А има и още нещо - доста хорат НЕ знаят с какво са "натъпкани" ( не си дават сметка ). Напълно излишни услуги, неща и гЪзАрии, които никога няма да се използват. Съответно и като/ако се махнат, значително намаляват както размера на самото DVD/CD, така и на инсталирането му, а от там и на бързодействието ( малко или много, вече зависи от конфигурацията и параметрите ) на системата като цяло. Не знам, аз лично СПРЯХ отдавна да бъда привърженик на "чист цял Windows", а съм на "Unattended мега орязан Windows". Като бях при XP, със старото PC ( щайга де ), има-няма няколко месеца и почнаха обичайните бози ( дотук нищо ново... нали ). Аз ли не съм 'уред или я сбозвам системата или нещо друго има ? Почнах да разучавам кое, как защо, накрая се реших и сложих най-малкото 100 MB .iso XP. К'во стана после ли ? Литна :) ( и не, не е заради това, че просто съм format-ирал и инсталирал просто нов Windows, гаранция ). От там и Глистата - ще се минава през чиста Глиста, ама някой друг път. Този път НАПРАВО орязаната ( 700 MB .iso ) и отново... литна ( но този път нямах база за "сравнение", освен слухове и митове от приятели :D ). Преди 1-2 седмици сложих 7 - поне имах база вече. В сравнение с времето за зареждане на Windows-а при орязаната Глиста ( в началото при инсталирането й ) и времето при 7, то тук беше с няколко секунди по-бързо. А и firefox-а не яде вече толкова CPU Time, ако ще и над 400 MB да е ( със 70+ Tabs ). ДОРИ и съм му активирал Flash-а и изобщо всички плъгини от мадоните ( справка - при Глистата бяха деактивирани нарочно, Flash-а не се разбира много с Лисичко ), пак добре е.

Така че относно заглавието - оправете го ;).

Т'ва е.

Сподели другаде

• 2 weeks later...

Хмм...с какво уиндоус7 е по-добър от уиндоус хп? Не съм много сигурен в това. Доста проблеми наблюдавах на новоинсталиран уин7 при един познат. Специално с подкарването на някои игри. А тези ,които изобщо тръгваха, следваха доста забивания. Чета и по други форуми, колко бил добър, като същевременно на 10 поста 8 са върпоси, свързани с някой проблем. Това ,че поддържа directX 11 не е все още никакво предимство. Още няма излезли заглавия за него. Сигурността..относително е. Аз съм с хп и нямам зарази по компа, нито помня да съм имал. Аз лично бих изчакал няколко месеца да я позакърпят. Да, седмицата е по-шаренка, но пък...какво от това.

edit: не казвам, че уин хп е перфектен. Случват се някои дребни проблеми и при него. Но са незначителни и не пречат изобщо.

еdit2: имам доста познати, които ми казват, че имат проблеми при подкарването на някои заглавия под уин7. Струва ми се, че тези които толкова хвалят 7-цата, нямат и една игра на машината си. Не че е задължително, но пък какви проблеми очакват да видят, ако имат само браузъри и леки приложения.

Сподели другаде

Стабилността и качествата на една операционна система не се измерват с броя на игрите, които се подкарват. Особено съвременните игри, които се правят през пръсти. Проблемите с игрите са проблеми на самите игри и техните автори, не на операционната система. Разбира се същото се отнася и за всичкия приложен софтуер.

Колкото до сигурността, да, тя наистина е донякъде относителна, но не напълно. Windows 7 е все пак по-сигурна от XP. Дори и ти да нямаш зарази на твоята XP, това не доказва абсолютно нищо.

Друг плюс би бил бързодействието й спрямо XP на по-нови системи. SuperFetch е много полезна технология.

Сподели другаде

Стабилността и качествата на една операционна система не се измерват с броя на игрите, които се подкарват. Особено съвременните игри, които се правят през пръсти. Проблемите с игрите са проблеми на самите игри и техните автори, не на операционната система. Разбира се същото се отнася и за всичкия приложен софтуер.

Колкото до сигурността, да, тя наистина е донякъде относителна, но не напълно. Windows 7 е все пак по-сигурна от XP. Дори и ти да нямаш зарази на твоята XP, това не доказва абсолютно нищо.

Друг плюс би бил бързодействието й спрямо XP на по-нови системи. SuperFetch е много полезна технология.

Никой не казва, че с това се измерва. Но какво прави средностатистическия потребител на компа си? Програмира ли според теб? Не, нали? За това го изтъквам като аргумент. Той гледа филми, слуша музика, играе игри. Аз също не играя игри, но ги инсталирам , за да мога да тествам с тях(чудесен бенч са). И е добре да тръгват, като поискам. И след като под хп си вървят перфектно или под виста, а под 7-цата ....дръжки, какво ме интересува кой е виновника? Мен ме интересува софтуеъра, който инсталирам да не прави проблеми. SuperFetch...доколкото прочетох не е нещо , което е особено важно.''SuperFetch зарежда предварително често използваните програми в паметта и така намалява времената за стартирането им''. Това не мисля, че е особена екстра. Факт е, че повечето потребители дори спират сървиса. Което говори само по себе си. При други създава известни проблеми. И все още не виждам сериозен аргумент в предимствата й пред хп. Освен ''супер екстрата'' SuperFetch. Другия + бързодействието й ... звучи ли ти сериозно, като го прочетеш? На мен не. Истината е, че точно средностатистическия потребител инсталира 7-цата заради шарения й вид, не заради предимствата й, които аз се опитвам да открия пред хп. Единствения и Най-голям плюс за средностатистическия потребител, е поддръжката на directX11, който на сегашния етап....

Сподели другаде

Не става въпрос само за програмиране. Става въпрос за доста повече неща.

Доколко игрите са реален бенчмарк може да се поспори.

Нищо лично, но начинът на мислене, който описваш ("не ми дреме кой е виновникът"), е типичен за невежите потребители, които нямат акъл за 5 стотинки. На теб ще ти е приятно ли да ти лепнат някакво обвинение за нещо, което е извън твоя контрол? Редно ли е да се обвинява електрическата компания за това, че си си купил дефектен електроуред?

SuperFetch оказва много по-голямо влияние, отколкото си мислиш. Ти разбира се никога не си го усещал и затова говориш така. Често срещано явление из България.

А това, че много хора изключват SuperFetch не доказва ама АБСОЛЮТНО НИЩО. Те толкова много хора оптимизират системите си с разни програми, чистят регистратури и RAM и т.н. Това, че е масово, не го прави полезно. Как да усетят по-добрата производителност, след като изключват въпросната функция (SuperFetch)?

Всъщност ти никога няма да откриеш предимства в Windows 7 спрямо XP, защото си кон с капаци. Ти си предубеден и не желаеш (съзнателно или подсъзнателно, не съм напълно сигурен) да откриеш предимства. В такъв случай разбира се, че няма да откриеш.

Сподели другаде

Все още не виждам един СЕРИОЗЕН аргумент, който да си изтъкнал в полза на 7-цата. То е ясно, че ще се видят предимствата след няколко месеца, като я закърпят, това не подлежи на спор, но ТИ не каза нито един сериозен за в момента. Аз бих си направил труда да намеря много по-сериозни такива, особено ако имам претенциите на по-знаещ, и особено ако класифицирам. А ако това са ти аргументите (SuperFetch)...вижда се на кой колко му е акъла. И защо трябва потребителя да го интересува несъвместимостта на операционната с приложенията и да търси решения на тях, като просто може да сложи операционна, която няма да има този проблем? Потребителя не е длъжен да става тестер. Защото в момента е точно такъв случая с операционната. И не е много сигурно далип риложенията са проблема или операционната, след като има проблеми и с драйвърите на нвидия и на ати под 7-цата. Както и изписаните 10000 мнения в някои форуми за тази операционна. Това е защото е много стабилна В МОМЕНТА.

И да, гейминга е най-добрия бенчмарк за стабилността на системата. Мога да ти дам доста примери, но ти естествено няма да се съгласиш с тях, защото ''винаги си прав'', така че няма смисъл. Спирам да споря, пиши си каквото искаш. За мен от това което съм видял, все още 7-цата не е това, което трябва да е. Дори бих казал, че на фона на хп, съм разочарован.

Сподели другаде

Ако става въпрос, повишената сигурност и SuperFetch са си достатъчни причини за преминаване към Windows 7. Иначе аз също не виждам смисъл да ти изреждам още, защото ти не би приел каквото и да било като аргумент.
Сподели другаде

При XP съм се "насладил" на достата сини екрани през годините.

Малко ми е странно като видя такива коментари.Аз имам PC от 3 години и за тея години обсолютно нито един път не ми е излизало "син екран".Само 2 пъти съм инсталирал заради вирус 1-я път бях с аваста 2 -я път с касперски.Тогава преинсталацията беше неизбежна (2 -я път)Касперския се самоизключи с грешка имаше предупрейдение за атака (Дос)поиска ми тестарт и след него уина не ми се вкючи итогава нямаше син екран а черен иии...... дяловете ми се изтриха :(.Сега не че непреинсталирам през 1 месец ама това е заради мене винаги бутам не където трябва.Просто съм много любопитен....Питай някои други съфорумници да ли притях е така...

Сподели другаде