Sprint-Debugger Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Днес баща ми си купи лаптоп Acer Aspire 3810T. Няма CD/DVD. Вариантите за инсталация на ОС са USB или LAN.1во пробвах LAN опцията. Вързах двата компютъра с кабел, направих връзката, шернах папка с Windows 7, направих boot на лаптопа, но на него ми изкарва грешка с DHCP (нямам си на идея какво иска).2ро пробвах с USB. Проблемът тук е, че нямам USB flash памет, а имам Mp3 player philips GoGear. И не само това. Той е 2GB, т.е. по-малко от инсталацията на Windows Vista/7. Както и да е. Изтеглих някаква самоделка на Windows 7 (колкото и да не исках) и я сложих на player-a. Boot-нах го на лаптопа и нищо - 1 мигаща чертичка в горния ляв ъгъл на екрана и толкова. Предполагам, че може и до утре да си мига така, защото на плеъра ми има индикация, ако се прехвърлят данни. В случая тя не показва действие.На лаптопа по принцип има май Linix Linpus. Когато пусна лаптопа се появяват някакви проверки, зад тях [OK] и накрая се изчиства екрана и се появява:Linpus Linux LiceCD Edition v9.2 [root@locvalhost /]# (и място за въвеждане)От Linux нищо не разбирам. Ако знаете какво е това, обяснете. Има ли линукс на лаптопа? (ако е нужна още информация ще се опитам да дам)В магазина ми казаха да не слагам Windows XP, защото нямало да тръгне - бил твърде нов лаптопа и драйвърите не били съвместими с XP (лично са се мъчили да слагат ХР и не се е получило). Затова идеята ми е да сложа Vista или 7. Как да стане това? П.П. Извинявам се, ако на моменти нещо не е написано разбрано, защото бързам да ви питам, понеже утре тръгваме из БГ и искахме да имаме лаптоп със себе си. Моля давайте всякакви съвети бързичко. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 На сайта на Acer си има драйвери за различните ОС.How To Set Up and Configure Remote Installation Services in Windows 2000 - в случай, че продължиш да опитваш с мрежово инсталиране на Windows.How to install from USB- WinSetupFromUSB with GUI - в случай, че решиш да го инсталираш от usb устройството.В момента очевидно имаш инсталирана някаква linux дистрибуция, тук има помощна информация за нея.Аз бих сложил едно Ubuntu - поне ще видиш какво представлява. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Днес баща ми си купи лаптоп Acer Aspire 3810T. Няма CD/DVD. Вариантите за инсталация на ОС са USB или LAN.Е аз като погледнах компютъра от линка, който си дал пише, че има оптично у-во и инсталиран Linux. Той е и бая скъп 1 150лв. - за тия пари да е без записвачка... Виж по-хубаво. П.П. Сега видях - на други сайтове пише, че няма оптично у-во. Значи на сайта, който си дал лъжат най-безцеремонно! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Септември 9, 2009 Author Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Абе като казвам, че няма записвачка значи няма . Малко по-евтин е. Мернах 1вия резултат в google и го постнах. Може да има несъответствия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Абе като казвам, че няма записвачка значи няма . Малко по-евтин е. Мернах 1вия резултат в google и го постнах. Може да има несъответствия.Като потърсиш в гугъл се намира по нещо. Аз намерих това. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Септември 9, 2009 Author Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Като потърсиш в гугъл се намира по нещо. Аз намерих това.Това го намерих, но след акто напиша: list disks, не ми се появява плеъра... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Това го намерих, но след акто напиша: list disks, не ми се появява плеъра... Не щеш да пробваш Windows XP? Имаш ли по-малка, но USB флаш-памет вече? На сайта на Acer дават, че може да му се инсталира и Windows ХР. Вероятно ще изреве за AHCI SATA драйвер, ако уиндоуса няма вграден и ще трябва да се види в биоса и да се превключи SATA MODE на IDE. Ето тук има инструкции за инсталация на ХР от флаш-памет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Септември 9, 2009 Author Report Share Публикувано Септември 9, 2009 На сайта на Acer си има драйвери за различните ОС.How To Set Up and Configure Remote Installation Services in Windows 2000 - в случай, че продължиш да опитваш с мрежово инсталиране на Windows.How to install from USB- WinSetupFromUSB with GUI - в случай, че решиш да го инсталираш от usb устройството.В момента очевидно имаш инсталирана някаква linux дистрибуция, тук има помощна информация за нея.Аз бих сложил едно Ubuntu - поне ще видиш какво представлява.Мерси за отговора, но нищо не ми свърши работа или поне аз не мога да се справя.На сайта на acer ми дава грешка и не мога да изтегля ръководството.Lan опцията тръгнах да я правя, но при XP ги няма нещата...С програмката така и не успях да кача Windows 7 на плеъра. Изкарва грешка, пък и ме е страх, че ако форматирам плеъра няма да му се изтрият файловете, които служат за свиренето на музиката.UBINTO или какъвто и да е линукс не искам да слагам, защото нищо не разбирам, а и лаптопа няма да го ползвам аз, а баща ми, който е свикнал само на XP и не е много на ти с компютрите. Не щеш да пробваш Windows XP? Имаш ли по-малка, но USB флаш-памет вече? На сайта на Acer дават, че може да му се инсталира и Windows ХР. Вероятно ще изреве за AHCI SATA драйвер, ако уиндоуса няма вграден и ще трябва да се види в биоса и да се превключи SATA MODE на IDE. Ето тук има инструкции за инсталация на ХР от флаш-памет.Единствените "флаш памети", които имам са:Mp3 player Philips GoGear 2GB и модема на Globul за безжичен интернет - 1GB, т.е. на практика нямам чиста флаш памет.Попринцип искам да сложа ХР, но и не искам да прецакам компютъра на 1вия ден. Щом хората в магазина/сервиза (един от най-големите във Варна) са се мъчили 5 пъти да слагат ХП, значи не става. А за биоса - съмнява ме да има много опции. Например за video memory пише: 64mb и е в сиво, т.е. не може да се променя. В спецификите така и не разбрах колко голяма е видеокартата. Възможно ли е 64mb да стигат за HD филми (720p)? Лаптопа има HDMI. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Единствените "флаш памети", които имам са:Mp3 player Philips GoGear 2GB и модема на Globul за безжичен интернет - 1GB, т.е. на практика нямам чиста флаш памет.Попринцип искам да сложа ХР, но и не искам да прецакам компютъра на 1вия ден. Щом хората в магазина/сервиза (един от най-големите във Варна) са се мъчили 5 пъти да слагат ХП, значи не става. А за биоса - съмнява ме да има много опции. Например за video memory пише: 64mb и е в сиво, т.е. не може да се променя. В спецификите така и не разбрах колко голяма е видеокартата. Възможно ли е 64mb да стигат за HD филми (720p)? Лаптопа има HDMI.Да си прецакаш компютъра при опит за инсталация на опер. с-ма - това не може да стане. Тия от магазина знаят повече тогава от фирмата, която го е правила... На сайта ясно си го дават и няма причина да не стане - иска само съответния драйвер евентуално. Има Windows XP с вграден такъв - само трябва да си го свалиш. А имаш ли четец за флаш-памети и някоя такава памет? Може би ще стане така. За видеопаметта пишеше, че е от 64 до 1340 MB (варира според нуждите - споделена е и се взима от RAM). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Септември 9, 2009 Author Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Нямам никакви други карти иначе и тях щях да спомена. Ама те май не стават за инсталиране на ОС?! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Септември 9, 2009 Report Share Публикувано Септември 9, 2009 Нямам никакви други карти иначе и тях щях да спомена. Ама те май не стават за инсталиране на ОС?! Що да не става - то е същото. Примерно имаш една Micro SD или Mini SD и четец. Като я вкараш в четеца се вижда като външен диск - както и другите, само че те са цели, неразглобяеми. Не си ли си купувал случайно четец и флаш-памет за телефона? Ако ги имаш може да копираш цялата карта-памет в компютъра и да я ползваш, после пак ще си върнеш всичко на нея от компютъра. Само да е поне 1 GB голяма. Виж тук какво пише: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Септември 10, 2009 Report Share Публикувано Септември 10, 2009 Тези Ейсъри съм ги виждал, имат някаква мижава версия на някаква линукс разработка на ейсър, която няма дори графична среда, абе абсолютно нищо няма, само някакво кухо ядро и това е, работата на системата се свежда до минимум, тип дос, а щом няма и оптично устройство, не ти завиждам - голяма мъка ще е, смятам, че си се набутал доста По-добре, ако имаш възможност си купи едно оптично у-во на USB... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост