Jump to content

Помощ за избор на нов компютър

Препоръчан пост

Здравейте,

Имам нужда от съвет. Налага ми се да си купя нов компютър и съм се спряла на два варианта. Тъй като не съм голям специалист, ще се радвам да изкажете мнение за тях:

1 вариант заедно с монитор

Процесор Intel Dual Core E5300 (2.6 GHz)

Памет: 3 GB DDR2/800MHz

Твърд диск: 640 GB SATAII

Оптично устройство DVD +-RW Double Layer 22x

Видео карта: ATi Radeon HD4550 (512 MB, DDR3, DVI, PCI-EX)

аудио вградено 5.1 канала

кутия 500WATX

клавиатура + оптична мишка

22" TFT монитор 2201

яркост 300 cd/m2

5 ms време за реакция

контраст 1000:1 динамичен

резолюция 1680x1050

2 вариант без монитор

Процесор: AMD Athlon II X2 245

Памет: 4GB DDR2/800MHz

Твърд диск: 1 TB SATAII

Оптично устройство DVD +-RW Double Layer 22x

Видео карта: ATi Radeon 4650 (1 GB/TV-out & DVI/PCI-EX)

аудио вградено 5.1 канала

четец карти памет: 7 в 1

кутия: 350WATX with PFC

клавиатура и оптична мишка

Компютърът ще го ползвам главно за работа с Word, Excel, електронна поща, Интернет, сваляне на филми, музика, без игри.

Благодаря предварително за отговора!

Сподели другаде

Щом няма да играеш игри,дискретна видеокарта(още повече с 1 гигабайт памет) няма да ти трябва - вземи някое дъно с вградено видео(например с АМД 780) - ще струва около 110-130 лв. Аз имам 2 гигабайта РАМ-памет и досега не съм видял да се използва повече от един :). Аз предпочитам АМД,защото са по-евтини според това,което предлагат. Ако захранването ще е 350 вата,гледай поне да са реални 350 ;) - имам предвид някой,който разбира,да ти го препоръча.

Ориентира ли се откъде точно ще пазаруваш? Не знам какви магазини/сайтове има там...

Сподели другаде

Готови конфигурации са, да. Разглеждах новия каталог на Метро, там ги има.

Компютърът с монитора струва 720лв.

Вторият вариант е за 600лв.

Бюджетът ми е до 700лв., обаче ми е много трудно да се ориентирам и да се спра на нещо конкретно...

Night_Raven, какво мислиш за посочените от мен варианти?

Сподели другаде

Да се купуват компютри от Метро, Техномаркет, Технополис и подобни магазини е голяма грешка и е коментирано многократно тук във форума.

Двете конфигурации по-горе не са особено добре балансирани, но все пак и двете ще въшат работа за целите, за които ще се ползва машината.

Аз лично бих препоръчал следната конфигурация без монитор, която ще излезне под 700лв със сигурност:

MB: Gigabyte EG43M-S2H

CPU: Intel E5200

RAM: A-DATA 2x2GB

VGA: Intel GMA X4500

HDD: WD6401AALS (640GB Caviar Black)

DVD-RW: Samsung SH-S203D, LG-GSA H66N

PSU: Fortron 300W-PNF

Case: ASUS TA-861

Сподели другаде

Видях ги тези компютри в проспектите на "Метро". Лошото е, че не се знае с какви точно компоненти са направени и най-вече захранващият блок. Между добрите части гледат да прекарат и боклуците. Ако стане проблем нещо не знам как са с гаранциите, дали ще има ядове. Иначе за работата, за която ти трябват стават, не че не стават... Все пак по-добре е да си поръчаш да ти сглобят компютър в някоя фирма за компютри. А и често пъти съм забелязал, че в проспекта пише едни данни, като се иде на място се оказва, че са други, по-ниски:"било печатна грешка..." е обяснението им. Заблуждават хората нарочно, дано си дадат парите.
Сподели другаде

Благодаря на всички, които се включиха с отговори по темата.

Проблемът е разрешен. Тази сутрин говорих с един познат, който работи във фирма за компютри и той обеща да ми състави подходяща конфигурация в зависимост от моя бюджет.

Сподели другаде

Благодаря на всички, които се включиха с отговори по темата.

Проблемът е разрешен. Тази сутрин говорих с един познат, който работи във фирма за компютри и той обеща да ми състави подходяща конфигурация в зависимост от моя бюджет.

Специално му подчертай, че искаш захранващият блок да е хубав и марков - поне Fortron, защото този блок е основата за изграждане на добър и надежден компютър.

Сподели другаде