Jump to content

Как се връща в линукс "Ласт `ноун гууд конфигюрейшън" ;)

Sten

Препоръчан пост

Пак ми се "счупи" линукса;) и вместо нормалният логин-екран ме посреща един друг,на който има разни йероглифи,завършващи с Localhost login:

Какво трябва да пиша там,за да тръгне нормално?

Става дума за второто за тази година издание на PCLinux - 2009.1 - KDE. Не съм инсталирал кой-зн какво - само някои игри от неговият си каталог,включително Flightgear Flightsimulator. За известно време бях зарязал линукса,за да се занимавам с по-приятни и някои неприятни неща ;) и когато пробвах пак - се показа онзи екран,за който опитах да обясня. Ако трябва,ще препиша какво точно пише на въпросният екран - има 3-4 реда и нищо за грешки...

Сподели другаде

Ами добре е да кажеш действително какво пише, ако те пуска в конзолен режим, пробвай пак да се логнеш като напишеш първо името на акаунта си, после паролата и пробвай с команда startx и кажи какво ти извежда...
Сподели другаде

Между другото в Linux няма Last known good configuration.

Явно някак си развалил графичният сървър. Може би си ъпдейтвал и сега не си спомняш.

Все пак отказвам да повярвам, че който и да е самоделен Linux ще се развали от само себе си.

Сподели другаде

Между другото в Linux няма Last known good configuration.

Явно някак си развалил графичният сървър. Може би си ъпдейтвал и сега не си спомняш.

Все пак отказвам да повярвам, че който и да е самоделен Linux ще се развали от само себе си.

Знам,че няма. :)

Извинявам се,трябваше да пиша още веднъж и да поясня - отказах се да се мъча с онзи линукс(PCLinux2009.2) и инсталирах Минт 7. При него обаче се появи описаният по-долу проблем.

Не съм ъпдейтвал - разреших да се използва фирменият драйвър за видеокартата(Радеон 4670) и вероятно по подразбиране са се включили специалните ефекти на Compiz. Освен това мониторът ми беше върнат от 75 на 60 херца и в резултат картината се измести малко надясно. Точно когато опитам да отворя съответният прозорец(става дума за Минт 7 - досега съм си играл повече с КДЕ) - системата зацикля и не реагира изобщо повече.

И в друг форум отказаха да повярват,но аз им обясних,че съм частен случай. :D Казаха още,че когато инсталирам няколко неща,трябва да са едно по едно - тоест трябва да рестартирам за всяко едно? Не искам да започвам поредният спор кое е по-добро,но в Уйндоус не съм толкова внимателен,когато инсталирам. По принцип почти всяка програма предупреждава при инсталирането да се затворят всички останали програми,но аз обикновено не се занимавам...

Сподели другаде

Ще ти кажа само, че когато инсталираш можеш да си правиш каквото искаш, както и не е нужен рестарт, в линукс всички драйвери и прочее, са като отделни модули към ядрото и нямат много общо с неговата работа, можеш да си ги включваш, изключваш и рестартираш, когато поискаш без да рестартираш системата, така е било винаги и винаги ще бъде, рестарт се прави само при ъпдейт на ядрото. :)

Докато си команден режим иначе пробвай :

sudo su
aticonfig --initial
aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf
aticonfig --overlay-type=Xv
startx

Пък да видим, ако нищо не стане sudo apt-get remove fglrx и дето се вика или триеш целия xorg или го отваряш ръчно примерно с nano и променяш параграфа fglrx на ati и минаваш пак опен сорс драйвера, ати отдавна се моткат с драйверите си за линукс... :/

Сподели другаде

Знам,че няма. :)
Извинявай, не съм видял емотиконата в заглавието.
Извинявам се,трябваше да пиша още веднъж и да поясня - отказах се да се мъча с онзи линукс(PCLinux2009.2) и инсталирах Минт 7. При него обаче се появи описаният по-долу проблем.
Няма нищо. Впрочем повечето проблеми не трябва да се решават с преинсталиране или смяна на дистрибуциите. Много е вероятно да се появи същият или друг проблем. Спестените усилия за редакция на един-два текстови файла и десетина проби вероятно няма да се оправдаят...
И в друг форум отказаха да повярват,но аз им обясних,че съм частен случай. :D Казаха още,че когато инсталирам няколко неща,трябва да са едно по едно - тоест трябва да рестартирам за всяко едно? Не искам да започвам поредният спор кое е по-добро,но в Уйндоус не съм толкова внимателен,когато инсталирам.
По принцип, даже в Windows XP, драйвърите могат да се зареждат без рестартиране, но малко фирми го използват! Аз например, рестартирам след всеки системен инстал под 7. Просто, ако ме тресне синия екран, ще искам да знам защо. Наистина в Linux също можеш да презаредиш драйвърите с необходимите команди, но далеч по-просто е да те накарат да рестартираш, вместо да ти ги обясняват и да се чудят дали си го направил правилно. Впрочем, дори самия факт че не си оправил графиката предполага че си по-скоро начинаещ и не ги знаеш. А последователността е за да разберат како се е объркало. Представи си че направиш десетина важни промени и после ти даде кернел паник! Как ще им обясниш коя от тях го е предизвикала?
Сподели другаде