stambet0 Публикувано Юли 25, 2009 Report Share Публикувано Юли 25, 2009 Здравейте! Преди доста време имах проблем с компютъра, който беше дискутиран тук. Тогава стана въпрос за температурите на процесора, дънна платка и т.н. От доста време се каня да пиша, но винаги нещо изниква и забравям. При отчитане на температурите с Everest Ultimate Edition се видя, че температурата на микрочипа на дънната платка- MCP значително се е повишила. Прилагам шот на резултатите от датчика: http://img338.imageshack.us/img338/2746/37770006.th.png В момента температурите на всички елементи са се повишили с 3-4 градуса. Причината за това е нарушена вентилация в стаята.Въпросът ми е дали това ще има влияние и върху другите елементи и ако да, какви мерки да предприема.Благодаря предварително! Прилагам шот на системата, ако е нужен: http://img148.imageshack.us/img148/433/20208560.th.png Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 25, 2009 Report Share Публикувано Юли 25, 2009 Температурата на хард диска ти е много висока, и влиза в опасната граница, може да почне да ти дава грешки при работа, трябва да го охладиш, по някакъв начин, примерно аз съм с 5 хард диска и м/у тях съм поставил по едно вентилаторче 60мм, вързано директно към молекс от захранването, другите температури като цяло са в работни норми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stambet0 Публикувано Юли 25, 2009 Author Report Share Публикувано Юли 25, 2009 Температурата на хард диска ти е много висока, и влиза в опасната граница, може да почне да ти дава грешки при работа, трябва да го охладиш, по някакъв начин, примерно аз съм с 5 хард диска и м/у тях съм поставил по едно вентилаторче 60мм, вързано директно към молекс от захранването, другите температури като цяло са в работни норми. Благодаря за бързия отговор. Ще имам това в предвид. Още утре ще потърся вентилатор, който да охлади диска. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 25, 2009 Report Share Публикувано Юли 25, 2009 Също по компютърните фирми има различни решения, като например радиатор, който се монтира от страната на електрониката на харддиска и на него има 1 или 2, малки 10 мм вентилаторчета, мяркал съм го по разни фирми около 10-15 лв. мисля... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stambet0 Публикувано Юли 25, 2009 Author Report Share Публикувано Юли 25, 2009 Ще разгледам възможностите за охлаждане на хард диска. Колкото по-скоро,толкова по-добре. Ще разпитам из фирмите за това.Благодаря отново! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ven300 Публикувано Юли 26, 2009 Report Share Публикувано Юли 26, 2009 Мисля,че температурите не са опасни за системата.Особенно но HDD-то е съвсем в нормите 46-47C,за лятото.Естествено допълнително охлаждане винаги е добре дошло Относно MCP-температурата,Ето един пич с над 80C темп.на MCP-то Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 26, 2009 Report Share Публикувано Юли 26, 2009 Мисля,че температурите не са опасни за системата.Особенно но HDD-то е съвсем в нормите 46-47C,за лятото.Естествено допълнително охлаждане винаги е добре дошло Относно MCP-температурата,Ето един пич с над 80C темп.на MCP-тоХард дисковете при температури над 50 градуса, почват да дават грешки, в запис-четене, не забравяй, че метала прави температурно разширение и пр. също и шанса за "смърт" се увеличава многократно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stambet0 Публикувано Юли 26, 2009 Author Report Share Публикувано Юли 26, 2009 Огледах как стоят нещата при различните фирми. Намерих това за хард диска. Мисля че ще свърши работа. Искам да попитам-дали ще е добре да взема още един вентилатор, който да сложа на кутията. Оригинално тя си има един отзад, но незнам дали потока на въздух ще се подобри или влоши, ако сложа още един. Предполагам, че ако искам да сложа още вентилатори може да се наложи да сменям захранването, което ме притеснява. Но щом има нужда ще трябва. Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 26, 2009 Report Share Публикувано Юли 26, 2009 Точно за това говорех. По още един вентилатор никога не е излишен, но като ти гледам температурите като цяло не са високи и се губи малко смисъла, а и няма нужда да сменяш захранването, вентилаторите са слаби консуматори, ако пък случайно решиш да слагаш, сложи го така, че да изкарва от кутията ( ако го слагаш отзад ), в случай, че кутия позволява и монтаж отпред, той трябва да вкарва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stambet0 Публикувано Юли 26, 2009 Author Report Share Публикувано Юли 26, 2009 Точно за това говорех. По още един вентилатор никога не е излишен, но като ти гледам температурите като цяло не са високи и се губи малко смисъла, а и няма нужда да сменяш захранването, вентилаторите са слаби консуматори, ако пък случайно решиш да слагаш, сложи го така, че да изкарва от кутията ( ако го слагаш отзад ), в случай, че кутия позволява и монтаж отпред, той трябва да вкарва. Мерси много! Надявам се че това ще разреши проблема. Ще помисля за втория вентилатор, но както казваш може би няма да има голям смисъл да го слагам. Ще разпитам и ще видя. Вярно, че компютърчето ми е старо вече, но за сметка на това не ме е предавало. Дано да ме издържи още дълго. Благодаря отново. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост