Jump to content

Монопол или просто невъзможности

Препоръчан пост

Влизам аз във класна стая на чулище по компютри.

Първото което ме постави под въпрос беше защо децата се обучават на ХР.Това е ОС ОТ началото на 21 век,господа вече сме напрага на първото десетилетие!!!На всчикото отгоре операционната система беше със SP2.Вие за обновления не сте ли чували?Антивирусната им беше кракната NOD32 v3(вече има 4,ама айде),а на другите-Avast!Home.Само дето това не е лични нужди,нарушават лиценза на аваст и на нод.Поасходих се из компютрите и какви ли не още абсурди видях-офис 2003.За бога,вече има дори 2010.Поне 2007 да им бяхте сложили,айде 2010 е недовършен но защо карате с офиспакет който вече е остарял?То ще дойде Уиндоус 70 (не 7 а 70) и още ще си караме на ХР и офис2003.Ос-та не беше оптимизирана и вървеше бавно,файловете бяха разхвърлени навсякъде,антивирусната им дори не се ъпдейтваше защото те и крака не са сложили както трябва9а гледам и ШОРТКЪТ СА СЛОЖИЛИ-ДА СТИМУЛИРАТ НЕЛЕГАЛНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ПИРАТСВТО.След повече разглеждане видях,че тези компютри имат...256МБ РАМ и са от много години.Защо не са сменени?Поне процесора и рамта!Айде аерото ще го изключите.Интернет експлорера им замазваше страниците и бещше модифициран(powered by edu-bg,така е,министерството скапаха интернет ескплорер).Из след още ровичкане останових че тия нямат огнена стена,ъпдейти от мнезнам коя година,при това на развалени антвиирусни програми(има се предвид че на едната и е минала 60-денвният период и никой не се е сетил да я регистрира,ми така е,да,що да ечтем дукоментации...а другата-нод я бяха умазали с технитве кракове и са я прецакали напълно),имаха стар сервизен пакет,и нямаха ъпдейти.За бога поне СП3 сложете пшътк майната им на ъпдейтите,ама вие СП2 сте сложили.

Интересно докога децата ще се чуат на старо,и докга чулището ще ни учи на пиратсво!!!

Сподели другаде

Интересен пристъп на недоволство. Личи си обаче, че е повече ярост/недоволство и доста малко мислене.

Няма да започвам подред, защото самият ти коментар е разхвърлян.

Не виждам проблем хората да се обучават на Windows XP. Това е все още актуална операционна система и дори е най-често срещаната, макар Vista/7 да я изместват постепенно. Windows XP е най-сполучливата версия на операционната система към днешна дата (евентуално редом със 7). Vista не е лоша, но не е това, което трябваше да бъде, а 7 още не е финална.

А дори и да е стара, то няма как на стари компютри да се работи нормално с Vista. Не можеш да виниш хората, че са инсталирали XP на въпросните компютри при положение, че те посмъртно не биха се справили както трябва с Vista, на която и 1GB памет й идва малко тясна, камо ли 256MB. Просто и дума не може да става, дори и без Aero.

За Microsoft Office важи общо взето същото. Версия 2003 все още е достатъчно добра за работа. Дори XP е. Не всеки работи с MS Office 2007 или по-нова версия. Не разбирам какво толкова ти пречи това. Да, определено е желателно и препоръчително нещата да са актуални, но това не винаги е възможно, а понякога и не е въобще толкова голям проблем.

Струва ми се, че правиш от мухата слон.

Това, че компютрите трябва да се подновят, е отделен въпрос. За това обаче трябват пари, а един господ знае къде потъват те. Дали се отделят за такива неща пари и ако се отделят, дали не потъват в джоба на директора на училището. Т.е. кой знае къде по трасето се губят, ако въобще са били отпускани.

Относно сервизния пакет и антивирусните ще се съглася.

Казваш не били оптимизирани. Какво разбираш всъщност под "оптимизирани"?

Сподели другаде

Само информативно. В школото, където съм завършил (селска гимназия), докараха нови компютри с Windows 98 през 2003. През предишните години (мисля от 9-ти клас) обучението по Информационни технологии се провеждаше предимно на теория и на компютри "Правец 8". Имаше и един "Правец 16", който се използваше за малко по-сложни операции... и за игра на шах (Fritz). На такива машинки се учехме да чертаем обекти, както и да ги караме да се движат... Беше доста забавно. Правех си по 2-3 листа с команди за чертане вкъщи и на другия ден ги въвеждах в компютъра да видя какво ще се получи... Най-сложата ми картинка, включваща и подвижни обекти беше кола, движеща се по път в пустиня, покрай 2 въртящи се пирамиди и неподвижни палми. Слънцето се движеше в посока противоположна на колата. Точно 4 листа и половина излезе чудото и беше доста сполучливо... Та това, аз разбирам под старо...

Споделям мнението на Night_Raven. Съгласен съм също, че отношението към машините в много училища е доста мърляво, както от страна на учениците, така и от страна на учителите, които позволяват това да се случва. Според мене, нищо не пречи в училищата, а и на много други места да се ползва като като офис пакет OpenOffice. Мисля че си е достатъчно добър. Ползвам го откакто има компютър и доста нещо съм изпонаписал с него.

Сподели другаде

Отношението е мърляво наистина. Учениците си позволяват да правят каквото си поискат, защото компютрите не са техни, а доста от учителите пък са доста неуки и общо взето знаят колкото да преподават конкретния материал.

OpenOffice е нелош вариант като цяло, но основно за обработка на текст. Тук се абстрахирам от евентуални различия в клавишни комбинации, менюта и т.н. Като цяло модулите за текстообработка са доста близки. Проблемът идва, когато намесим таблици. Ако OpenOffice успява да предостави нелоша конкуренция на Word, то Excel е без такава. Така че може да се намери заместител на Microsoft Office, но не във всичко ще е достатъчно добър заместител.

Сподели другаде

Не виждам проблем хората да се обучават на Windows XP

Все едно ми казваш,че не виждаш проблем да се обичават и на Уиндоус 98.И той беше сполучлив(2000 беше главно за сървъри,него не го броим).

Vista не е лоша, но не е това, което трябваше да бъде, а 7 още не е финална.

Да,и аз това казавам-7 не могат ад слагат още,не се знае какво може да се измени,ама виста за бога е най-добра(като не броим 7).Вярно,тежка е,1 гигабайт едва го побира някъде ама защо на такива стари компютри се обучават хората...

А дори и да е стара, то няма как на стари компютри да се работи нормално с Vista.

Тук те подкрепям,съгласно по-гореният ми увод

Не можеш да виниш хората, че са инсталирали XP

Че са инсталирали ОС от 2001 година...

Просто и дума не може да става, дори и без Aero.

А то остава ня 256 рам аерото да включат и гледай какво става....

Не всеки работи с MS Office 2007 или по-нова версия.

И работи на такава от 2003.Е нали тярбва да се отбелязва напредък,сега ХР ми бил хубав,дай цял живот на него...ми поне ОтворенОфис 3.1 да сложат,пак по-добре.

. Да, определено е желателно и препоръчително нещата да са актуални, но това не винаги е възможно, а понякога и не е въобще толкова голям проблем.

Не е жеалтелно а направо задължително.

За това обаче трябват пари, а един господ знае къде потъват те

Е тук обгръждаш политическа точка.Да,париъе за модернизация най-нагло отиват при управляващшите,в това съм съгласен...

Относно сервизния пакет и антивирусните ще се съглася.

Въпрекич,е при крак се губи донакяъде функционалност поне версия 4 да бяха сложили на нода,3 не е лоша,но е по-стара.

Какво разбираш всъщност под "оптимизирани"?

Компютрите уим имаха сумати наблъскани глупости,работеха бавно,нямаха мозила(а какво става когато имаш само интернет експлорер при това 6 и компюъра ти е бавен-ми става е трудно отваряне на страници,натоварване....).Направо не можеше да се работи на тия компютри.

Сподели другаде

Все едно ми казваш,че не виждаш проблем да се обичават и на Уиндоус 98.И той беше сполучлив(2000 беше главно за сървъри,него не го броим).

Да,и аз това казавам-7 не могат ад слагат още,не се знае какво може да се измени,ама виста за бога е най-добра(като не броим 7).Вярно,тежка е,1 гигабайт едва го побира някъде ама защо на такива стари компютри се обучават хората...

Че са инсталирали ОС от 2001 година...

А то остава ня 256 рам аерото да включат и гледай какво става....

Не е жеалтелно а направо задължително.

Еми за Windows Vista или 7, трябва някоя институция (да приемем, благотворителна) да се бръкне за компове с конфигурацията от подписа ти... Това не си го представям как ще стане... И изобщо, как мислиш по западните държави, дали брузат в средно статистическите заведения (примерно в Smallvile :giggle:) компове с по 2-4 Gb RAM DDRII, процесори с 3+ Ghz и видеокарти nVidia или ATI (от типа: дай да се разцепим на Crysis Warhead)? Нещо ме съмнява това... Освен това, дарителите дават машинки тип "конфекция" - Важна е бройката, а не качеството... По 400 кинта на парче, да кажем... Пък като видиш и софта колко ще струва... Работата става дебела. От друга страна, както и аз съм писал по-горе... Учениците се държат мърляво с машините, скапват ги за отрицателно време. При това положение, как да им дадеш скъпа играчка в ръцете? Сещам се един лаф от някакъв виц май беше: "Компа да ти вземат, на гимназия да го дадат...!" Изобщо, за учебни цели, Wins XP си е добре... Да не би с него, разните му там офиси да не вървят. Нали това предимно се преподава в не строго специализираните училища? Пак едно автомобилно примерче: Ти шофьорска книжка имаш, нали? А, на каква кола се учи и ти беше изпита? На мене лични, Golf 2. Малко са тези, които предлагат курсове на BMW 7-ца или друг автомобилен звяр.

Сподели другаде

Не, не е същото като да кажа, че е все тая дали се обучават на Windows 98, защото тя не се използва почти никъде вече. Ако Windows 98 беше доста разпространен, не би било фатално и на него да се обучават. Идеята е да получат знания, които да актуални и полезни. Знанията относно Windows XP са такива, защото това е много масова операционна система. При положение, че получените знания могат да са все още полезни почти навсякъде, не виждам какъв е проблемът. По твоята логика аз например съм едва ли не баламурник, защото ползвам XP, а не Vista. Същото би могло да се каже за един много солиден процент от потребителите. Така че не е задължително, а е желателно да се обучават хората на възможно най-новото.

Същото важи и за офис пакета в общи линии. Относно OpenOffice.org вече споделих какво мисля.

Колкото до "оптимизацията", не става ясно с какво точно са били наблъскани системите. Това не значи, че не е възможно да са били затлачени с боклуци, но е възможно само на теб да ти се е сторило така. Отсъствието на Mozilla Firefox в никакъв случай не е минус. Дори е плюс, защото Firefox е гладен за RAM браузър. Считам IE6 за определено по-лек от Mozilla Firefox. Така че в случая не виждам реални проблеми.

P.S.: ако бях на твое място, бих се погрижил за правописа си, вместо да се възмущавам от неща, от които не разбирам.

Сподели другаде

Не, не е същото като да кажа, че е все тая дали се обучават на Windows 98, защото тя не се използва почти никъде вече. Ако Windows 98 беше доста разпространен, не би било фатално и на него да се обучават. Идеята е да получат знания, които да актуални и полезни. Знанията относно Windows XP са такива, защото това е много масова операционна система. При положение, че получените знания могат да са все още полезни почти навсякъде, не виждам какъв е проблемът. По твоята логика аз например съм едва ли не баламурник, защото ползвам XP, а не Vista. Същото би могло да се каже за един много солиден процент от потребителите. Така че не е задължително, а е желателно да се обучават хората на възможно най-новото.

Същото важи и за офис пакета в общи линии. Относно OpenOffice.org вече споделих какво мисля.

Колкото до "оптимизацията", не става ясно с какво точно са били наблъскани системите. Това не значи, че не е възможно да са били затлачени с боклуци, но е възможно само на теб да ти се е сторило така. Отсъствието на Mozilla Firefox в никакъв случай не е минус. Дори е плюс, защото Firefox е гладен за RAM браузър. Считам IE6 за определено по-лек от Mozilla Firefox. Така че в случая не виждам реални проблеми.

P.S.: ако бях на твое място, бих се погрижил за правописа си, вместо да се възмущавам от неща, от които не разбирам.

Windows XP са такива, защото това е много масова операционна система

И стара

а Mozilla Firefox в никакъв случай не е минус

2 минуса са

не става ясно с какво точно са били наблъскани системите

със каквото се сетиш

Сподели другаде

Би ли се аргументирал защо използването на Windows XP е нежелателно и защо пък използването на Mozilla Firefox е толкова важно? В момента имаш голи твърдения. Редно е да ги подкрепиш с аргументи. И само не ми излизай с това, че XP е стара. Това не е достатъчен аргумент. Дай нещо конкретно.
Сподели другаде

Би ли се аргументирал защо използването на Windows XP е нежелателно и защо пък използването на Mozilla Firefox е толкова важно? В момента имаш голи твърдения. Редно е да ги подкрепиш с аргументи. И само не ми излизай с това, че XP е стара. Това не е достатъчен аргумент. Дай нещо конкретно.

Ами,да наистина стара е и виста пък особенно 7 имат къде къде по-добро развитие.Там техниките са доста по-добри и подобрени,въведени са нови функции които пред ХР са дооооста.

А за браузера-ИЕ натоварва много ако имате проблеми с ОС.

Сподели другаде

Относно ОС, нещата не са толкова лесни. Ако даденото учебно заведение е сключило вече договор за XP и са закупени конкретни лицензи (т.е. не се ползва нелегална операционна система), не е толкова лесно да се мине на Vista. Това би струвало доста пари. Тези пари кой ще ги даде? Ти ли? Да се плюе е лесно, но нещата не винаги са толкова прости, колкото изглеждат.

Колкото до Internet Explorer, това не го намирам за реално доказателство за каквото и да било. Ако има проблеми с ОС, всяка програма може да не функционира както трябва, не само Internet Explorer. Ще трябва да се постараеш повече, за да ме убедиш в правотата си.

Сподели другаде

Относно ОС, нещата не са толкова лесни. Ако даденото учебно заведение е сключило вече договор за XP и са закупени конкретни лицензи (т.е. не се ползва нелегална операционна система), не е толкова лесно да се мине на Vista. Това би струвало доста пари. Тези пари кой ще ги даде? Ти ли? Да се плюе е лесно, но нещата не винаги са толкова прости, колкото изглеждат.

Колкото до Internet Explorer, това не го намирам за реално доказателство за каквото и да било. Ако има проблеми с ОС, всяка програма може да не функционира както трябва, не само Internet Explorer. Ще трябва да се постараеш повече, за да ме убедиш в правотата си.

Незнам далис а им легални компютрите,но като гледам че с кракната НОД32 то///

Сподели другаде

В някои държави или поне градове използват линукси. Дори да не се стигне дотам,би било хубаво някой да каже на "съответните органи" :) че има и безплатен софтуер,който понякога даже е по-добър от платеният/кракнатият ;). На мен ми се струва най-малкото глупаво да инсталираш например последната версия на Неро само за да записваш дискове.
Сподели другаде

...Над 60% от сървърите в държавната администрация работят със софтуер с отворен код (Linux, Unix, FreeBSD), а близо две-трети от останалите използват един или друг свободен софтуер (напр. Apache). Сървърите на президентството и на парламента също са под Linux...

Горното, за да не бъда съвсем едностранчив.

...Според Марковски за последните пет години, откогато бе сключен договорът с “Майкрософт”, държавата е платила на посредниците в сделката над 44 млн. долара, като сега министър Василев се опитва да издейства още 51 млн. долара за продължаване на договорите.

Председателят на “Интернет общество” напомня, че за изминалите години държавата е плащала наем за използването на софтуера. Василев призна това по време на форума и посочи размера на наема – 158 долара годишно на програмен пакет.

“Ако този софтуер беше купен от магазина, спестените пари от бюджета щяха да бъдат 15 млн. долара до момента (цената за MS Windows + MS Office от “Мост Компютри”, например, е 615 долара, а вие сте платили до този момент 954 долара). Ако отидете в която и да е фирма и поискате да купите 48 000 лиценза, отстъпката за правителството би била между 50 и 90% или може да се предположи, че от вашата сделка до момента държавата е загубила 30-40 млн. долара”.

За цялата статиика: цък

Изобщо... вятър и мъгла... Не е луд, тоя дето яде баницата... :giggle: И за всичко си има обяснение, което е логично, според гледната точка. Нещата едва ли са се променили кой знае колко... към добро за 2 години...

Може би, трябва да допълнят договорчетата и за ползване на вистички, седмички и последни изданиица на офис пакетчета? :blackcat: :giggle:

P.S: Моля авторът на темата и останалите потребители, да ме извинят за отклонението от образователната тематика, но сметнах, че проблемът е сроден..., до известна степен.

Сподели другаде