Dr. Epstein Публикувано Юли 16, 2009 Report Share Публикувано Юли 16, 2009 Системните изисквания на програма, която овладявам са сериозни. Това е CAD програма с внушителни размери от 8GB инсталационен модул (ядро + разширения + библиотеки). Програмата ще бъде качена на машина с дъно: ASUS P5B-E, 1GB памет, Е6300 процесор, OpenGL видеокарта. Ясно, че паметта е недостатъчна и ще се добавя още. Аз съм непретенциозен ползвател и WindowsXP ми е the best. Системните изисквания на струващата 7500 евро програма ме хвърлиха в смут. Едно от приложенията й е Cosmos и то върви само на "компютър с 64 разрядна архитектура". Интернет търсачките ме отведоха до блогове на разни шамани или разисквания по форуми с голяма давност. Там определно струеше на папагалщина. Проблемът идва от различието на понятията "WindowsХР х64" и "WindowsХР 64 bit". Говорят за 64 битови процесори, а коментират WindowsХР х64. Сайтът на Гейтс хвърля някаква светлина. Корпоративният WindowsХР х64 е основан на Windows Server 2003, докато WindowsХР 64 bit е някакъв пробен балон за 64 битова ОС-ма, която може да бъде подкарана от система с Itanium процесор. Друго изискване на CAD програмата е, че ако изчертавам повече от 200 елемента/1000 компонента, да се работи с 4GB памет на "Windows XP Professional (64 - bit)". По този начин се постига 30% приръст на рендирането. До тук не съм стигнал, но един ден ще го бъде, a такова положение е блазнещо. Вторият смут идва от страницата на Asus и вариант за "шофьори" е избор на ОС-ма "WinXP 64 bit". Според името на темата коя точно система ми трябва? Какво ще стане с програмите от WindowsXP х32. Например, PC Suite, Mozilla Firefox, Total Commander, WINAMP и т.н. Не ми се иска да цепя нов дял специално за 64-ката, а разни виртуални машини изобщо. Наясно съм, че това, което сам направиш друг няма да го направи, но преинсталация и подобни размери програма - не искам да избъзрвам. Преди всичко търся разяснение на проблема, на отличията между двете системи и споделен опит. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Юли 16, 2009 Report Share Публикувано Юли 16, 2009 Windows XP 64-Bit Edition e версията за процесорите Intel Itanium, т.е. тя не ти трябваWindows XP Professional x64 Edition е версията за процесори Интел, които поддържат инструкции x86-64 и процесори АМД, които поддържат инструкции AMD64. Базирана на кода на Windows 2003 Server. Т.е. ти трябва тази версия.Повечето 32 битови програми би трябвало да работят, но реалната полза от 64 битова ОС има ако използваш 64 битови приложения, а те все още са малко.Според мен обаче 64 битовата версия на ХР не е особено добър избор. Без това скоро трябва да се появи финалната версия на 7, която се очаква да се държи по-добре от Виста.Освен това 4GB рам 32 битов Windows няма да ти ги разпознае (изключваме сървърните версии). Вероятно за това говорят и те.Моят съвет е чак като сложиш над 3GB рам да слагаш 64-битова ОС. И май 64 битовата версия на 7 ще е по-добър избор от 64-битовата версия на ХР. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Юли 16, 2009 Report Share Публикувано Юли 16, 2009 Системните изисквания на програма, която овладявам са сериозни. Това е CAD програма с внушителни размери от 8GB инсталационен модул (ядро + разширения + библиотеки). Програмата ще бъде качена на машина с дъно: ASUS P5B-E, 1GB памет, Е6300 процесор, OpenGL видеокарта. Ясно, че паметта е недостатъчна и ще се добавя още. Аз съм непретенциозен ползвател и WindowsXP ми е the best. Системните изисквания на струващата 7500 евро програма ме хвърлиха в смут. Едно от приложенията й е Cosmos и то върви само на "компютър с 64 разрядна архитектура". Интернет търсачките ме отведоха до блогове на разни шамани или разисквания по форуми с голяма давност. Там определно струеше на папагалщина. Проблемът идва от различието на понятията "WindowsХР х64" и "WindowsХР 64 bit". Говорят за 64 битови процесори, а коментират WindowsХР х64. Сайтът на Гейтс хвърля някаква светлина. Корпоративният WindowsХР х64 е основан на Windows Server 2003, докато WindowsХР 64 bit е някакъв пробен балон за 64 битова ОС-ма, която може да бъде подкарана от система с Itanium процесор. Друго изискване на CAD програмата е, че ако изчертавам повече от 200 елемента/1000 компонента, да се работи с 4GB памет на "Windows XP Professional (64 - bit)". По този начин се постига 30% приръст на рендирането. До тук не съм стигнал, но един ден ще го бъде, a такова положение е блазнещо. Вторият смут идва от страницата на Asus и вариант за "шофьори" е избор на ОС-ма "WinXP 64 bit". Според името на темата коя точно система ми трябва? Какво ще стане с програмите от WindowsXP х32. Например, PC Suite, Mozilla Firefox, Total Commander, WINAMP и т.н. Не ми се иска да цепя нов дял специално за 64-ката, а разни виртуални машини изобщо. Наясно съм, че това, което сам направиш друг няма да го направи, но преинсталация и подобни размери програма - не искам да избъзрвам. Преди всичко търся разяснение на проблема, на отличията между двете системи и споделен опит. 32-битовите програми си работят и под 64-битов уиндоус - той има две папки Program Files: 32-bit и 64-bit. Вече е отделна тема, че 64-битовият Windows XP е проблемен, така че по-добре инсталирай 64-битова Виста или Windows 7 дори щом ще ти трябват 4 или повече гигабайта RAM. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dr. Epstein Публикувано Юли 24, 2009 Author Report Share Публикувано Юли 24, 2009 Windows XP 64-Bit Edition e версията за процесорите Intel Itanium, т.е. тя не ти трябваWindows XP Professional x64 Edition е версията за процесори Интел, които поддържат инструкции x86-64 и процесори АМД, които поддържат инструкции AMD64. Базирана на кода на Windows 2003 Server. Т.е. ти трябва тази версия.Повечето 32 битови програми би трябвало да работят, но реалната полза от 64 битова ОС има ако използваш 64 битови приложения, а те все още са малко.Според мен обаче 64 битовата версия на ХР не е особено добър избор. Без това скоро трябва да се появи финалната версия на 7, която се очаква да се държи по-добре от Виста.Освен това 4GB рам 32 битов Windows няма да ти ги разпознае (изключваме сървърните версии). Вероятно за това говорят и те.Моят съвет е чак като сложиш над 3GB рам да слагаш 64-битова ОС. И май 64 битовата версия на 7 ще е по-добър избор от 64-битовата версия на ХР.Изясних нещата конкретно. Корпоративният WindowsХР х64 е основан на Windows Server 2003, докато WindowsХР 64 bit е някаква проба за 64 битова ОС-ма, която може да бъде подкарана само от машина с Itanium процесор. Тук е имало участие на НР, но те се отказват и това слага капак на системата през 2005г и вниманието се насочва към WindowsХР х64, който се движи от процесори:AMD64 Opteron и Athlon 64 на AMD и Intel процесори поддържащи технология EM64T. Windows 7 излиза официално на 22 октомври 2009г. Нямам намерение да го чакам дотогава, нито да експеремнтирам с него. Не съм наясно с драйверите и най-вече Аsus, дали ще предложи такива за дъно с 2 годишен живот. Имам веб-камери, комбо устройства, планшет, а тях на 100% подозирам, че ще издъхнат под Windows 7. Остава Windows XP Professional x64 или Windows Vista SP2 64 bit. Програмата за която говоря е солидна и с внушителен размер от 9.5GB. Има я за х32 и х64 системи. 32-битовите програми си работят и под 64-битов уиндоус - той има две папки Program Files: 32-bit и 64-bit. Вече е отделна тема, че 64-битовият Windows XP е проблемен, така че по-добре инсталирай 64-битова Виста или Windows 7 дори щом ще ти трябват 4 или повече гигабайта RAM.Би ли си довършил мисълта, кое му е проблемното на "64-битовият Windows XP" ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост