Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте,

 

Какви са рисковете от отворените портове ? Чрез тях можем ли да се заразим с вируси и гадини ?

Също така портовете част ли са от Firewall и каква роля играят портовете и защитната стена в Windows XP ? Ако защитната стена е изключена можем ли да се заразим с гадини или ако част от портовете са отворени ?

Link to comment
Сподели другаде

Какви са рисковете от отворените портове ?

Рисковете са приблизително същите, каквито биха били, ако оставиш вратата на жилището си отворена, например. Отворената врата (респ. port) може да се използва с различни цели, включително кражба на информация и причиняване на вреди.

Чрез тях можем ли да се заразим с вируси и гадини ?

Да, можем. Като се изключат случаите на заразяване чрез преносими устройства (дискети, flash памети, CD/DVD и т. н. т.), заразяването на дадена система става основно през отворени port-ове.

Също така портовете част ли са от Firewall...

Не, не са.

... каква роля играят портовете и защитната стена в Windows XP ?

Грубо казано, port-овете са начин за управление на комуникацията между различните приложения. Когато разглеждаш страници с твоят браузър, например, данните от сайтовете достигат до теб през точно определен port. Ако решиш да използваш шифрована връзка (on-line банкиране, например), данните ще преминават през друг port. Ако използваш ftp клиент, трафикът от него преминава през трети port и т. н. т.1

Удобството в случая е, че трафика през определени port-ове може да се проследи, както и да се разрешава или забранява тяхното използване. В много от големите предприятия отворените port-ове се следят и ако възникне някакъв инцидент (заразяване с вирус, кражба на данни) може да се установи източника и пътя за изтичането на информацията.

При домашните компютри обикновено се оставят отворени само тези port-ове, които със сигурност ще се използват; всички останали се затварят.2

Защитната стена в Windows XP предпазва от "външни" атаки; ако в твоят компютър има вирус, например, той лесно ще заобиколи тази стена и ще отвори port-овете, които му трябват.

Ако защитната стена е изключена можем ли да се заразим с гадини или ако част от портовете са отворени ?

Да, можем. Затова е желателно да има действаща защитна стена и да се затварят port-овете, които не се ползват. Нещо повече - редовното проверяване на системата за отворени port-ове (и приложенията, които ги използват) е по-важно от това да се инсталира някаква защита и да се "довериш" на нея.

1Списък с най-често използваните port-ове.

2С помощта на CurrPorts, например, можеш да наблюдаваш отворените port-ове в твоята система.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...