Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте, приятели!Около преди един месец забелязах известно изменение в показанията за RAM-паметта. Използвах програмата Еverest Ultimate Edition за да проверя дали не е просто моментно състояние или някаква грешка. От преди един месец в заобграденото поле по-долу показанието беше 986MB. Преди половин месец в същото това поле стойността се промени на 956МB. Както се вижда в момента същата тази стойност вече е 896МВ. Не мога да разбера дали това е някакъв проблем с платките RAM-памет или е нещо друго. Благодаря ви предварително за помощта!

Ето и скрийншота от програмата:

http://img440.imageshack.us/img440/1844/89896822.th.png

Сподели другаде

Няма никакъв проблем със самите модули RAM. Причината да не се показват 1024MB е, че дъното е с вграден видеоконтролер, който съответно ползва от RAM-та. Обикновено количеството използвана RAM за видеоконтролера се заделя от BIOS-а и е фиксирана стойност, но в случая вероятно опцията Share Memory е конфигурирана като Auto и затова се забелязват разлики.
Сподели другаде

• 4 weeks later...

Здравейте отново! Благодаря за помощта, която сте ми оказвали досега. Тъй като вече съм създал такава тема, мисля че ще е добре да задам въпроса си тук. Взех решение, че трябва да сложа на компютърът си още RAM-памет, тъй като необходимостта от нея вече е налице. Знам че при взимането на нови платки, трябва да се съобразявам с това каква е останалата памет- т.е нейната честота, вид на паметта. Също така и с това дали самото дъно поддържа исканата от мен памет. Искам да чуя вашето мнение, каква RAM-памет да си взема и дали да оставя старите платки на дъното. Мисля че ще е добре да спомена, че мисля да не овърклоквам паметта. Благодаря предварително!

П.п.- Ето я и системата в момента.

http://img93.imageshack.us/img93/3373/13379463.th.png

Сподели другаде

То си зависи от теб и дъното ти.Да кажем към колко Ram си се ориентирал и дали смяташ да продължиш да ползваш опцията на дъното Dual Channel DDR2 .Както казваш хубаво е да се съобразиш с височко за да извлечеш максимума от тях.А за да извлечеш максимума и ако мислиш да запазиш съществуващите памети и нямаш възможност да ги продадеш.Вземи си дори на същия производител,същата честота и таиминги.

А ако нямаш възможности да купиш абсолютно същите и нямаш намерение да ги овърклокваш,мисля че ще тръгнат и на друга честота е стига да е DDR2.Но ако си вземеш сега 1 GB DDR2 800,мисля че ще работи на честотата на двете 512 DDR2 667.

Ако ще го дигаш с още 1GB,аз бих взел още две същите на 512 DDR2 667 или ако има възможност да продам двете старите.Бих взел 2х1 GB DDR2 800

P.s.Ако питаш мен всичко опира до стотинки,твоето дъно като гледам големи възможности дава за комбинации.

Сподели другаде

Здравейте отново! Благодаря за помощта, която сте ми оказвали досега. Тъй като вече съм създал такава тема, мисля че ще е добре да задам въпроса си тук. Взех решение, че трябва да сложа на компютърът си още RAM-памет, тъй като необходимостта от нея вече е налице. Знам че при взимането на нови платки, трябва да се съобразявам с това каква е останалата памет- т.е нейната честота, вид на паметта. Също така и с това дали самото дъно поддържа исканата от мен памет. Искам да чуя вашето мнение, каква RAM-памет да си взема и дали да оставя старите платки на дъното. Мисля че ще е добре да спомена, че мисля да не овърклоквам паметта. Благодаря предварително!

П.п.- Ето я и системата в момента.

http://img93.imageshack.us/img93/3373/13379463.th.png

Взимаш още 2х1 GB DDR2 800 MHz и да са напълно еднакви, бучиш ги на останалите два едноцветни слота и си готов. Стават ти 3 GB, което е добре и пак ще ти работи Dual-Channel - режимът. Другият вариант е да извадиш старата памет и поставяш 2x2 GB DDR2 800 MHz.

Сподели другаде

Благодаря за отговорите. Мислех точно върху тези варианти- да взема още 2х1 гигабайт и да станат 3 гигабайта. Другият вариант също ми се струва удачен. Ще видя какъв бюджет ще остане за това и ще преценя. Благодаря!
Сподели другаде

Благодаря за отговорите. Мислех точно върху тези варианти- да взема още 2х1 гигабайт и да станат 3 гигабайта. Другият вариант също ми се струва удачен. Ще видя какъв бюджет ще остане за това и ще преценя. Благодаря!

Ако отделиш от бюджета към 80-тина кинта ти препоръчвам да махаш старите и да слагаш 2x2GB kingston 800MHz DDR2 и си пушка :thumbsup:

Сподели другаде

Според мен не си заслужава да вземеш 2x1GB, а 2x2GB бюджетна памет щом няма да оувърклокваш машината. Причините да препоръчвам 2x2GB в случая са следните:

1) Цените на паметите вече паднаха значително и 2x2GB определено не може да се нарече лукс.

2) Ако купиш 2x1GB и оставиш старите модули това ще направи общо 4-ри модула, инсталирани на дъното. Не бих препоръчал този вариант, защото 4-ри модула се адресират по-трудно, което води до по-голям товар на контролера на паметта, а също и до повече паразитни шумове по шините. Отделно е възможно да се наложи увеличаване на напрежението на чипсета (и евентуално процесора), за да се стабилизра системата с 4-ри модула, което би довело до по-голямо количество отделяна топлина, което при неадекватно охлаждане може да доведе до проблеми. Също остава и вариантът за несъвместимост, защото говорим за абсолютно различни памети - различна големина, чипове, дизайн на PCB и др.

Сподели другаде