Jump to content

Въпрос относно завъртването на снимки

Препоръчан пост

Здравейте.

Положението е следното:

Имам снимки, които не съм снимал аз (с моя фотоапарат), а приятел, който използва два фотоапарата - Panasonic DMC-TZ2 и Canon EOS 1000D. Проблема е в това, че снимките, които са завъртяни, на компютъра се гледат нормално, а на дом. плеър са така, както са били преди завъртването. Каза ми, че и двата фотоапарата завъртват снимките автоматично. Така че, нищо не е правено с тях на компютър. Пробвах флашка и компакт диск, резултата е един и същ. На плеъра са обърнати на страни, а на компа са завъртяни, така както трябва да се гледат.

Има ли начин да запазя завъртването или всяка една, трябва да я мина/върна до първоначалната си позиция и след това пак да я врътна?

П.П. Снимките са свалени от диск, на който са били записани, без да са преглеждани коя добра, коя не заострена и т.н. Снимките от диска, като ги гледам на машината са нормални, а на плеъра са на криво. Затова искам да ги филтрирам и след това запиша на ново, на чист диск.

Използвам FastStone Image Viewer за преглеждане.

post-485-1244189509_thumb.jpg

post-485-1244189517_thumb.jpg

Сподели другаде

Бих ти предложил да ползваш XnView 1.96.1

При нея като я стартираш и избереш снимката (а и програмата е на Български) - Ето нагледно:

В случая съм избрал снимка 1414

http://i41.tinypic.com/2n6ujnn.jpg

След като си натиснал бутона показан с червена стрелка на първия шот ще ти се отвори това:

http://i44.tinypic.com/51c0uq.jpg

от където избираш трансформации (пак съм показал със стрелка) и после избираш хоризонтално отражение ,добавяш и стартираш (виж на шота):

http://i44.tinypic.com/fc7j2g.jpg

Дано да ти свърши работа!!! Успех!!! :svlove:

п.с.Ето и как изглежда готовия резултат:

http://i41.tinypic.com/yhzwl.jpg http://i39.tinypic.com/2ugcai1.jpg

Сподели другаде

Имам XnView 1.94.2. 

Проблема не е в завъртването. След като пуснах темата, реших сам да пробвам с FastStone Image Viewer, да обърна няколко снимки и пак да ги върна. Получава се( сега и на дом. плеър се гледат нормално), но снимките са едно пълно DVD и затова попитах, дали има начин да се запазят (чрез промяната на нещо в самия файл или подобно), така, че да не трябва всяка една (знам, че става, като означа всички необходими) да въртя. 

Ако можеше автоматично, програмата да избере/маркира всички снимки завъртяни (чрез скениране на папката за завъртяни снимки) на височина и след това да ги врътна ръчно, щеше да е друга работата. :bangbang: :computer:

Добавено:

Ако наистина има начин, програма да разбере, кои снимки са в легнала позиция, вместо на височина (за да не ги търся аз), би ми улеснил много живота. :thumbsup: Жената обича да снима доста често на височина, пък после аз ги обръщам/въртя :crosseyes1: . Знам че е налудничава идеята, но все пак.

Сподели другаде

BIMP Lite мисля че ще свърши работа,но снимките, които ще завърташ трябва да са в отделна директория при обработването.(Научете се да работите с търсачки- доста по-бързо става)
Сподели другаде

BIMP Lite мисля че ще свърши работа,но снимките, които ще завърташ трябва да са в отделна директория при обработването.(Научете се да работите с търсачки- доста по-бързо става)

Това се опитвам да избегна. Ако знам/намеря снимките, които са завъртяни/криви, ще си свърша работата и с FastStone Image Viewer.

Сподели другаде

Това което търсиш не вярвам да го има(дано греша). А това което предлагам не е толкова сложно.Страничните снимки лесно се откриват, поставяш ги в отделна папка и задаваш ГРУПОВО завъртане на всичките с програмата BIMP Lite, а не една по една.След това ги връщаш при останалите и записваш на диск. Ако има по-лесен начин, някой да каже.
Сподели другаде

Това което търсиш не вярвам да го има(дано греша). А това което предлагам не е толкова сложно.Страничните снимки лесно се откриват, поставяш ги в отделна папка и задаваш ГРУПОВО завъртане на всичките с програмата BIMP Lite, а не една по една.След това ги връщаш при останалите и записваш на диск. Ако има по-лесен начин, някой да каже.

Има разбира се.

Както се вижда от снимката по долу, без да трябва да се прехвърлят снимки в отделна папка, може да се означат няколко/всички снимки, които са на криво (както пиша в началото на темата, на компа изглеждат добре), като се държи Ctrl и с мишката се клика на желаните снимки. След като имаме вече означени, всички снимки, се натиска бутона с стрелката (на ляво, на дясно) горе от менюто на програмата. Изчаква се и готово.

Като писах "ръчно" имах предвид, че всяка снимка (на криво) трябва да се търси и избира ръчно, а не че всяка по отделно трябва да се върти. Възможно е да не съм се изразил правилно. А при положение, че диска е едно цяло DVD, смятам разбираш за какво става дума. :crosseyes1: Пък и това не са единствените снимки. За година се събират доста (в повечето случаи, не се обръщат веднага, след свалянето им от фотоапарата, а чак като се съберат за едно DVD).

post-485-1244279798_thumb.jpg

Сподели другаде