Jump to content

Въпроси за смяна на операционната система

nedra

Препоръчан пост

Здравейте :blush:

Реших,че вече е крайно време да преинсталирам операционната система на компютъра,защото не е преинсталирана откакто е купен(вече 3 години),и се колебая дали да остана с ХР-то или да премина на виста,прочетох темата за инсталирането и на двете с-ми,които са написани достатъчно разбираемо за начинаещи като мен!Колебанието идва главно от факта,че много преминават от Виста към ХР, не обратното!

Но имам няколко въпроса:

1.Какви са предимставата на Вистата пред ХР-то?

2.Disk C ми е 20 гб,което незнам дали стига за виста,четох че иска 15 гб?

3.Дали ще върви добре на конфигурацията от приложената снимка по долу,и дали ще се мъчи компютъра,с една дума ще си върви ли гладко както ХР-то досега?

Благодаря на отзовалите се!

post-7569-1243796951_thumb.jpg

Сподели другаде

Vista,а дори и Windows 7 би трябвало да ти вървят перфектно, но все пак си сложи XP (дори да е SP2, защото в SP3 няма големи промени, а заема малко повече място). За сега XP продължава да се представя най-добре. Ако държиш на красоти и визуални ефекти, слагай по-новите версии. Vista-та определено не заема 15 GB, но все пак повече от всичко друго. Ти си решаваш. :)
Сподели другаде

Предимствата на Vista са като цяло по-висока сигурност и по-пъргава работа, след като вече "улегне". Второто е в случай, че системата притежава нужните ресурси да се справи с операционната система. На този компютър Vista трябва да се държи добре, така че бих ти предложил да инсталираш именно нея и ако не ти допадне по някакви причини, да се върнеш на XP.

Ако ще слагаш XP обаче, инсталирай SP3.

Сподели другаде

Според мен е слаба тая машина за Виста, ако речеш да пуснеш някоя игра - край, умира. И видеокартата е слаба - отгоре на това орязаната версия на GeForce 7300 GT. Ще можеш да го ползваш само за интернет и някой филм да гпедаш... ако това те устройва. Вистата е повече за двуядрени процесори. Добре е, че имаш поне 2GB RAM. Ако искаш вид и звуци на Windows Vista пробвай програмата VistaMizer 2.5.2.0 преди да си преинсталирал да видиш как е. По - добре изчакай да излезе финална версия на Windows 7 - той вече ще е по - лек. Аз също не бих сложил Виста на моя, защото няма да мога да играя игри, а той е с двуядрен AMD на 2,2 GHz и видеокарта 9600 GT. Освен това, ако досега не си преинсталирал сам Windows има вероятност да объркаш работата и да загубиш всичко на харддиска, така че се подсигури с рез. копия или някой, който може да инсталира да го направи, а ти да гледаш как става. Знам го от личен опит.
Сподели другаде

Здравей!

Лично аз мисля, че отговорът на питането ти е в самия ти въпрос... Не си преинсталирал от цели 3 години (поздравления!). Ти какво ще кажеш, доволен ли си от сегашната работа с XP? Постигал ли си това, което си желал с XP: 1) Инсталация на програми и работата с тях... 2) Инсталация на игри и всякакъв вид забавления; 3) Ровенето из интернет..., с всички последствия от него... 4)... и още един куп неща, за които не мога да се сетя в момента... Та смятам... Просто си задай въпроса: "Доволен ли съм аз от тази OS?"

Вярно е, Vista изглежда по лъскаво по всички параметри... Vista е доста по-добре защитена и гъвкава в известна степен, както каза Night_Raven, но готов ли си да жертваш някакви просто Incredible системни ресурси за нея, при положение, че ще продължаваш да я ползваш за същите неща, както и XP до сега? В спецификациите за Vista, доколкото си спомням, е посочено 512Mb RAM като минимум, но да ти кажа, Vista и на 1Gb се държи не толкова добре... Разбира се може и да е "според зависи"... Изобщо... Предполагам ползваш услугите на тракери... Какъв е най-често срещаният въпрос из коментарите? "Т'ва ше върви ли под Vista???" И най-често срещаният отговор е: "Ми не знам, ма май че не..."От колко време я има и пак не успяха да оправят всичко да въви под Vista... За игри, 1Gb за игри под XP и 1,5 Gb за Vista... Ти сам си каза, че имаш заделени 20 Gb за C:\... За да се подсигуриш с Vista, трябва да си разшириш C-то до 50 Gb, за да се чувстваш комфортно с нея...

Изобщо, според мен най-добре е да си инсталираш XP SP3, както те посъветваха Night_Raven и Sprint Debugger (позволявам си да комбинирам мненията им в едно в това отношение... Дано ми простят...). Че ще се минава към новава OS, ще се минава... Това е неизбежно като изгрева, но според мен засега XP е напълно способно да удовлетвори изискванията за надежданост и лекота... Ако греша, моля да ме извиниш и поправиш...

Нещо, което бих те посъветвал... Не може да нямаш приятели, които ползват Vista... Поразпитай ги как се държи при тях... Доволни ли са... Да ти дадат малко да си "поиграеш" с нея... и да можеш реално да прецениш... Можеш и както каза Night_Raven да я инсталираш и да я пробваш дали ще ти хареса... Трябва да се има в предвид, че скоро излиза и Windows 7... т.е, защо пък да бъде Vista?... Можеш да сложиш пак XP, да поизчакаш да се задвижат нещата със седмицата и да пробваш направо нея... Доколкото съм чел, една от основните цели на Win 7 е постигане на пълна съвместимост с наличните до момента софтуерни продукти, което според мен е един голям плюс спрямо Vista, която както изглежа се оказа само работна площадка...

Все пак ти си решаваш... Каквото и решение да вземеш, би било добре да споделиш решението си във форума, а после и впечатленията си, ако изборът е нов за теб...

Това е... Поздрави!

Сподели другаде

Наистина май ще е по-добре да си е пак ХР,щом Вистата е как да го кажа толкова претенциозна!ХР-то досега си е вървяло без никакъв проблем,но усещам че вече просто си иска преинсталацията,бая се позамисля на моменти!Нарочно приложих снимка на конфигурацията,не претендирам че е супер мощна,пределно ми е ясно че е слабичка в сравнение с днешните изисквания затова и пуснах темата!Да,доволен съм от ХР-то забелжки нямам,малко неща коита са инсталирани са правеле проблеми!Не ме устройва да я сложа вистата и само да зяпам филми с нея!Относно Windows 7 да ще го изчакам да излезе в завършен вид,и може и да го пробвам!Благодаря за отговорите!
Сподели другаде