meniak Публикувано Май 25, 2009 Report Share Публикувано Май 25, 2009 Здравейте, попадна ми един компютър на който мислех че захранването му е изгоряло защото в компютъра няма никакви токове, замерих го и се оказах прав - от него ток не излизаКомпютъра е бая стар (археологическа разкопка ) АТ кутия Захранване-200W-10pin-ово 2x128 SDRAM CPU-600MHz HDD-4GB Проблема ми е следния. Тъкъв вид захранване не мога да намеря, не може и да се ремонтира. Мислех да взема едно захранване (300W примерно) да видя дали излизат същите напрежения от същите цветове на кабелите, или един вид да го направя идентично с старото захранване само дето ще е 300W но незнам дали ще имам успех.Та искам да ви попитам за някъкъв съвет да подкарам машинката. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 25, 2009 Report Share Публикувано Май 25, 2009 Потърси atx to at power supply adapter - предполагам, че ще ти свърши работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Май 26, 2009 Report Share Публикувано Май 26, 2009 Е как ще не можеш да намериш, във всички компютърни "морги" се продават, така де фирмите за части на старо, включително и аз имам, но е към 150 вата... някъде на тавана виси мисля. А това хич не е машина за моргата дето го притежаваш, може да върши доста работи Сигурен ли си, че на дъното нямаш и ATX конектор ? Попадали са ми доста хибридни дънца за P3 и Атлон К6-2 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
meniak Публикувано Май 26, 2009 Author Report Share Публикувано Май 26, 2009 Мерси за идеята panevdd не бях се сетил за това. Е как ще не можеш да намериш, във всички компютърни "морги" се продават, така де фирмите за части на старо, включително и аз имам, но е към 150 вата... някъде на тавана виси мисля. А това хич не е машина за моргата дето го притежаваш, може да върши доста работи Сигурен ли си, че на дъното нямаш и ATX конектор ? Попадали са ми доста хибридни дънца за P3 и Атлон К6-2 Какво да ти кажа vyrgozunqk явно в Пазарджишко хората са богати и не искат да си спасят старите машинки а напрово ( по лесния начин ) дай нов, затова и няма морги (имаше една и тя фалира).А и скам да спася машинката защото както казваш може да ми върши чудесна работа.На дъното няма ATX конектор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Май 26, 2009 Report Share Публикувано Май 26, 2009 Тогава се извършва процедурата по ремонт на захранването, пъво разглоби го и виж вътре бушона в какво състояние е, прегледай кондензаторите за избушени и бобините за прегорели... вгледай се в съпротивленията също така, ако има изгорели би трябвало да се видят на око Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
meniak Публикувано Май 26, 2009 Author Report Share Публикувано Май 26, 2009 Тогава се извършва процедурата по ремонт на захранването, пъво разглоби го и виж вътре бушона в какво състояние е, прегледай кондензаторите за избушени и бобините за прегорели... вгледай се в съпротивленията също така, ако има изгорели би трябвало да се видят на око Мерси за съвета. Именно с това се занимавам цял ден. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Май 26, 2009 Report Share Публикувано Май 26, 2009 Мерси за съвета. Именно с това се занимавам цял ден.Инсталирай му после един Windows 2000 SP4 и си готов, с него ще "лети". Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Май 26, 2009 Report Share Публикувано Май 26, 2009 Инсталирай му после един Windows 2000 SP4 и си готов, с него ще "лети". М/удругото наистина ще лети, а ако му се боцне и 3.11, няма да коментирам... макар, че и един Debian с XFCE графична среда ще прехвърча И за филми, музика и нет е идеална, та дори за споделена изчислителна единица пак върши работа, кой ти дава още 1 "глава" смятане Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Февруари 26, 2011 Report Share Публикувано Февруари 26, 2011 Може ли някой да ми каже как да проверя дали захранването е изгоряло - забелязах че преди да се включи "на празен ход" трябва да се свържат две от жичките,но не знам кои точно. Моделът е доста стар - от малоформатна кутия "Делукс" и има 20,а не 24 кабела на съответният конектор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 26, 2011 Report Share Публикувано Февруари 26, 2011 Без да се знае точният модел е малко рисковано да се дават съвети... обикновено се свързват черен и зелен кабел. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Февруари 26, 2011 Report Share Публикувано Февруари 26, 2011 Доколкото виждам моделът е Delux FLX-300W P4. Нали подредбата на кабелите е стандартна - зеленият кабел се пада четвърти отдясно наляво,гледано отгоре към щипката. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Февруари 26, 2011 Report Share Публикувано Февруари 26, 2011 Да, свързваш зелен и черен... Да не смяташ да поставиш този делукс на новия компютър? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Февруари 26, 2011 Report Share Публикувано Февруари 26, 2011 Не разбира се. То беше на един спомагателен,който бях вързал за телевизора(26 инчов филипс) за да гледа филмчета моят племенник. Видеото го пуснах чрез DVI кабел и преходник DVI-HDMI,но не можах да изкарам звук от компа към телевизора - пробвах и със симетричен кабел с 3,5 мм букси и с т.нар. чинч. Тази вечер реших да пробвам пак - свалих телевизора на масата,прехвърлих преходника от страничния на задния HDMI-конектор на телевизора и след това за моя изненада компютъра просто не се включи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Март 4, 2011 Report Share Публикувано Март 4, 2011 Здравейте отново. Малко съм объркан относно захранването,за което писах по-горе. Отначало свързах черната и зелената жици и като го включих в мрежата то не тръгна,затова реших че съм открил проблема. След няколко дни обаче го пробвах пак като свързах конекторите с кламер и захранването тръгна(поне вентилаторчето) - вероятно първият път не съм свързал кабелите достатъчно добре. Това обаче поражда други въпроси - какво всъщност е изгоряло - може ли да е самият процесор? Направих и обратната проверка - включих захранването от основният ми компютър към старото дъно като извадих паметта и захранващите кабели на харддиска и оптичното устройство - това предполагам изключва тези компоненти от подозрение. Възможно ли е дъното да е "изгоряло" без да се виждат подути кондензатори? Или пък да се е изтощила батерията на дъното и затова изобщо да не дава признаци на живот ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 4, 2011 Report Share Публикувано Март 4, 2011 Да, не е задължително да има подути кондензатори, за да има проблем с дъното. Що се отнася до батерията - ако се е изтощила това може да доведе до грешка при стартиране (по време на POST), но най-сигурният показател е ако започне да изостава системния часовник. Иначе ако става на въпрос може да направиш елементарна проверка с помощта на мултиметър (мултицет) дали батерията си е отишла. Що се отнася до проблема - не разбрах като си вързал друго захранване към тая система в крайна сметка какво точно се случи? Относно процесора - малко вероятно е да е той виновникът. Нещо свързано около дъното/захранването ще да е. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост