Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте, попадна ми един компютър на който мислех че захранването му е изгоряло защото в компютъра няма никакви токове, замерих го и се оказах прав - от него ток не излиза

Компютъра е бая стар (археологическа разкопка ) АТ кутия Захранване-200W-10pin-ово 2x128 SDRAM CPU-600MHz HDD-4GB

Проблема ми е следния. Тъкъв вид захранване не мога да намеря, не може и да се ремонтира.

Мислех да взема едно захранване (300W примерно) да видя дали излизат същите напрежения от същите цветове на кабелите, или един вид да го направя идентично с старото захранване само дето ще е 300W но незнам дали ще имам успех.

Та искам да ви попитам за някъкъв съвет да подкарам машинката.

Сподели другаде

Е как ще не можеш да намериш, във всички компютърни "морги" се продават, така де фирмите за части на старо, включително и аз имам, но е към 150 вата... някъде на тавана виси мисля. А това хич не е машина за моргата дето го притежаваш, може да върши доста работи :)

Сигурен ли си, че на дъното нямаш и ATX конектор ? Попадали са ми доста хибридни дънца за P3 и Атлон К6-2 :)

Сподели другаде

Мерси за идеята panevdd не бях се сетил за това.

Е как ще не можеш да намериш, във всички компютърни "морги" се продават, така де фирмите за части на старо, включително и аз имам, но е към 150 вата... някъде на тавана виси мисля. А това хич не е машина за моргата дето го притежаваш, може да върши доста работи :)

Сигурен ли си, че на дъното нямаш и ATX конектор ? Попадали са ми доста хибридни дънца за P3 и Атлон К6-2 :)

Какво да ти кажа vyrgozunqk явно в Пазарджишко хората са богати и не искат да си спасят старите машинки а напрово ( по лесния начин ) дай нов, затова и няма морги (имаше една и тя фалира).

А и скам да спася машинката защото както казваш може да ми върши чудесна работа.

На дъното няма ATX конектор.

Сподели другаде

Тогава се извършва процедурата по ремонт на захранването, пъво разглоби го и виж вътре бушона в какво състояние е, прегледай кондензаторите за избушени и бобините за прегорели... вгледай се в съпротивленията също така, ако има изгорели би трябвало да се видят на око :)
Сподели другаде

Тогава се извършва процедурата по ремонт на захранването, пъво разглоби го и виж вътре бушона в какво състояние е, прегледай кондензаторите за избушени и бобините за прегорели... вгледай се в съпротивленията също така, ако има изгорели би трябвало да се видят на око :)

Мерси за съвета. Именно с това се занимавам цял ден.

Сподели другаде

Инсталирай му после един Windows 2000 SP4 и си готов, с него ще "лети". :haha:

М/удругото наистина ще лети, а ако му се боцне и 3.11, няма да коментирам... макар, че и един Debian с XFCE графична среда ще прехвърча :) И за филми, музика и нет е идеална, та дори за споделена изчислителна единица пак върши работа, кой ти дава още 1 "глава" смятане :giggle:

Сподели другаде

• 1 year later...
 Може ли някой да ми каже как да проверя дали захранването е изгоряло - забелязах че преди да се включи "на празен ход" трябва да се свържат две от жичките,но не знам кои точно. Моделът е доста стар - от малоформатна кутия "Делукс" и има 20,а не 24 кабела на съответният конектор.
Сподели другаде

Доколкото виждам моделът е Delux FLX-300W P4. Нали подредбата на кабелите е стандартна - зеленият кабел се пада четвърти отдясно наляво,гледано отгоре към щипката.
Сподели другаде

Не разбира се. :) То беше на един спомагателен,който бях вързал за телевизора(26 инчов филипс) за да гледа филмчета моят племенник. Видеото го пуснах чрез DVI кабел и преходник DVI-HDMI,но не можах да изкарам звук от компа към телевизора - пробвах и със симетричен кабел с 3,5 мм букси и с т.нар. чинч. Тази вечер реших да пробвам пак - свалих телевизора на масата,прехвърлих преходника от страничния на задния HDMI-конектор на телевизора и след това за моя изненада компютъра просто не се включи.
Сподели другаде

Здравейте отново. Малко съм объркан относно захранването,за което писах по-горе. Отначало свързах черната и зелената жици и като го включих в мрежата то не тръгна,затова реших че съм открил проблема. След няколко дни обаче го пробвах пак като свързах конекторите с кламер и захранването тръгна(поне вентилаторчето) - вероятно първият път не съм свързал кабелите достатъчно добре. Това обаче поражда други въпроси:) - какво всъщност е изгоряло - може ли да е самият процесор? Направих и обратната проверка - включих захранването от основният ми компютър към старото дъно като извадих паметта и захранващите кабели на харддиска и оптичното устройство - това предполагам изключва тези компоненти от подозрение. Възможно ли е дъното да е "изгоряло" без да се виждат подути кондензатори? Или пък да се е изтощила батерията на дъното и затова изобщо да не дава признаци на живот ?
Сподели другаде

Да, не е задължително да има подути кондензатори, за да има проблем с дъното. Що се отнася до батерията - ако се е изтощила това може да доведе до грешка при стартиране (по време на POST), но най-сигурният показател е ако започне да изостава системния часовник. Иначе ако става на въпрос може да направиш елементарна проверка с помощта на мултиметър (мултицет) дали батерията си е отишла.

Що се отнася до проблема - не разбрах като си вързал друго захранване към тая система в крайна сметка какво точно се случи?

Относно процесора - малко вероятно е да е той виновникът. Нещо свързано около дъното/захранването ще да е.

Сподели другаде