Jump to content

UNION/UNION ALL SQL

Препоръчан пост

Здравейте. От скоро се самообучавам на SQL и имам един въпрос: Каква е разликата между UNION и UNION ALL при писането на заявки.

Имам и въпрос по една написана вече заявка:

SELECT PROJNO, PRENDATE AS ESTIMATED,

PRSTDATE + ((DAYS(PRENDATE) - DAYS(PRSTDATE))*1.1) DAYS

AS EXPECTED

FROM PROJECT

WHERE PROJNO LIKE 'MA%'

ORDER BY PROJNO

Ще дам няколко пояснения: PROJNO е номер на проект, PRENDATE/PRSTDATE е крайна/начална дата за завършване на проект. PRENDATE/PRSTDATE са във формат: 'гггг-мм-дд'(гггг-година,мм-месец,дд-ден).

Въпроса ми е: как след като функцията DAYS преобразува датата в брой дни резултата на EXPECTED пак е дата във формата 'гггг-мм-дд'

Предварително благодаря :)

Сподели другаде

• 5 months later...

Ще предположа, че говориш за MySQL, пък ако не говориш за него да се надяваме, че и при другите е така:

По подразбиране като се прави UNION, резултатът е с уникални редове. Тоест повтарящите се премахват. Все едно си използвал SELECT DISTINCT. Като напишеш UNION ALL казваш да се включат в резултата и повтарящите се редове от UNION заявката.

А относно второто, което се надявам да няма връзка с въпроса за UNION:

Защо накрая на това:

PRSTDATE + ((DAYS(PRENDATE) - DAYS(PRSTDATE))*1.1) DAYS

има DAYS искаш да cast-неш или? Ако не получаваш резултата в какъвто формат очакваш може би се прави някакво cast-ване автоматично.

Също може да пробваш да сложиш нещото, което селектваш в скоби:

(PRSTDATE + ((DAYS(PRENDATE) - DAYS(PRSTDATE))*1.1) DAYS)

AS EXPECTED

Сподели другаде