Jump to content

Проблем при стартиране на компа!

boxsi11

Препоръчан пост

С Уиндоус 7100 съм.От няколко дена имам следният проблем:Включвам компа,заработват вентилаторите,но екрана остава черен.Чак след около 20 секунди се включва Операционата система за зареждане.Това го познавам по светването на синята лампа на компа,което показва че ОС се зарежда.След като се зареди всичко е нормално и компа работи без проблеми.Тези 20 секунди на изчакване не знам от какво са.Влезнах в БИОСА и видях че и там всичко е нормално .Първо се зарежда от СД,след което е от твърдият диск.Преди не беше така.С включване на компа веднага започваше да се зарежда ОС .Дали няма някакъв скрит процес под ДОС,който да е около 20 секунди,поради което да се бави компа или има нещо друго?Не знам какво да мисля тъй като този проблем е едва от няколко дена, а не съм пипал нищо по компа.Много моля за помощ!?
Сподели другаде

Не схванах кога точно е тази "черна пауза" и след като премине тя какво се случва на екрана, т.е. какво започва да прави компютъра.

Паузата започва веднага с пускане на компа и трае около 20 секунди,след което всичко си е нормално,т.е операционната система се зарежда и компа работи абсолютно нормално.

Сподели другаде

Т.е. паузата се появява веднага след натискане на бутона на кутията и след нея започва инициализацията (т.е. възможността за влизане в BIOS ти се дава след тази пауза)?
Сподели другаде

Т.е. паузата се появява веднага след натискане на бутона на кутията и след нея започва инициализацията (т.е. възможността за влизане в BIOS ти се дава след тази пауза)?

да

Сподели другаде

Тогава проблемът е в дъното или в някой свързан към него хардуерен компонент. Можеш да опиташ да разкачиш всички излишни устройства (web камери, скенери, принтери, флопи устройства, оптични устройства, звукови карти, мишки, клавиатури), т.е. да останат само важните компоненти (дъно, процесор, памет, видео карта и твърд диск. Всъщност може и твърдият диск да се разкачи. Ако при разкачане на всички компоненти проблемът остава, значи най-вероятно дъното се гъбарка нещо. Тогава може да се опита зануляване на BIOS-а. Ако при разкачане на компонентите проблемът изчезне, значи някой от тях някак кара дъното да създава това забавяне и ще се наложи да се прибегне до тактиката "проба-грешка", докато се установи кой е компонентът.
Сподели другаде

Разкачих уеб камерата и принтераи и всичко тръгна както си трябва.В последствие ги закачих един по един,за да видя дали няма някакво забавяне отново.Мисля че е от уеб камерата,може би софтуера не може да я познае и затова бави.
Сподели другаде

Разкачих уеб камерата и принтераи и всичко тръгна както си трябва.В последствие ги закачих един по един,за да видя дали няма някакво забавяне отново.Мисля че е от уеб камерата,може би софтуера не може да я познае и затова бави.

Ами влез пак в BIOS и направи харддиска да е първо буутващо у-во. Така трябва да е поначало, щото пишеш,че е СД. Той сигурно търси диск и като не намери пробва от харддиска и затова бави сигурно. Сигурно ще се оправиш с BIOS - има инструкции там отстрани.

Сподели другаде

Мисля че е от уеб камерата,може би софтуера не може да я познае и затова бави.

Желателно е да бъдеш сигурен. Направи няколко теста, за да си сигурен дали е от нея.

Сподели другаде