Tragedy Публикувано Май 17, 2006 Report Share Публикувано Май 17, 2006 На мен определено ми беше интересно да го прочета, надявам се и на вас http://www.gatchev.info/blog/?p=283 Благодаря на christo, че ми го показа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 17, 2006 Report Share Публикувано Май 17, 2006 Материалът е наистина много интересен и, което е по-смущаващо, много верен. Понеже беше засегната темата и за акциите на НСБОП, ще си позволя да изкажа по-глобално мнение.Толкова много се изговори по темата, че човек би си помисли, че не е останала душа, която да не е наясно с продажническите и алчни мотиви пораждащи целия шум около пиратството като цяло. И друг път съм го казвал, но пак ще го кажа: това, което се прави в момента е всичко друго, но не и борба с пиратството. Борбата с пиратството не предполага разправянето с крайните потребители. Ако човек иска да спре мравки, няма да тръгне да ги избива една по една, а ще затрупа мравуняка. Това, което се прави в момента си е чиста жажда за печалба. Борбата с пиратстовото трябва да тръгне отгоре. Издателите на игри, филми и музика трябва да са наясно, че не могат да лепнат етикетче с едни и същи цифрички на него във Щатите и в България например. Не могат да очакват хора с приходи недостатъчни за нормален живот да купуват легални продукти, които са колкото половин заплата. И все пак го правят. Борбата с пиратството под каквато и да е форма е предоставяне на съобразени с конкретната покуптелна способност цени.Реално пазарът с разделя на три категории: почтени купувачи, пирати и колебаещи се.В първата категория спадат онези, които предимно съсществуват на запад. В страни като България са единици ако въобще ги има. Това са хора, които си купуват винаги всичко легално. Те нямат нужда от стимул, защото така или иначе си купуват.Във втората категория са закоравелите потребители, които не биха дали и 2лв. за оригинален диск с нещо ако могат да си го намерят в интернет. Тези хора също нямат нужда от стимулация, защото каквото и да стане, те няма да си купят нищо.Третата категория се състои от хора, които ползват пиратско, но не защото много им харесва, а защото нямат финансови средства. Те с готовност биха дали пари за легална музика, филми, игри и софтуер ако е на достъпни цени.Именно тази група потребители трябва да се стимулира да купува. Това обаче не се прави. В тези индустрии всичко е въпрос на пари, на МНОГО пари. Щом не се стимулират тези потребители, значи текущата ситуация устройва тези всички компании в съответните индустрии. Тогава за каква реална борба с пиратство и права става въпрос? Ами за фалишва, ето за каква. Целта не е да се спре пиратството, а да се наплаши народа за да се манипулира по-лесно.Всички цитати за някакви загуби са толкова смешни и жалки, че не знам дали да се смея или да плача. Как може да се счита, че НЕзакупуването на даден музикален албум (например) е загуба. Даденият албум е изтеглен от интернет, защото го е имало. Никой не може да докаже, че ако го е НЯМАЛО, потребителят е щял да си го купи. Напротив! Повечето хора ако са заставени да купуват само легални продукти, няма да дадат повече пари, а просто ще се ограничат и ще купуват най-необходимото (ако въобще купят нещо). От интернет се тегли, защото е добре дошло.Не съм сигурен дали борбата с пиратството е България е просто нагласена заради печалби на български фирми или е продуктувана от западни фактори, но е факт, че под тази си форма това не е борба с пиратството, а терор на потребители.И на малките деца им е ясно, че има далеч по-критични проблеми за разрешаване от тормозенето на потребители. И въпреки това тези проблеми остават неразрешени. Ако още не е, време е да стане ясно на всички, че проблемите на индустриите, които се "борят" с пиратството, въобще не са такива каквито ги изкарват.Впрочем добър пример беше пускането на филми за по $1 в Китай от страна на Worner Brothers. Това е добро начало. Това най-вероятно значи, че WB са се стреснали и са осъзнали, че с мед се привличат повече мухи, отколкото с оцет. Време беше. Или пък просто са видели, че вече няма накъде и са обърнали другата страна. Мотивите са неясни, но пък налице са ниски цени. Ако това стане и в други държави, съм сигурен, че ще има далеч повече продажби.Ще поживеем и ще видим. Аз май пак се поувлякох. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
danina Публикувано Май 17, 2006 Report Share Публикувано Май 17, 2006 Night_Raven, изобщо не си се увлякъл. Изгълтах и материала и твоето писание на един дъх. Споделям напълно виждането ти.За материала-Поразена съм, но не и изненадана. Тази тема отлично се допълва с темата " срам ме е " с изложението на Мартин Карбовски с тази разлика, че тук се разглеждат по- частни случаи. И двете обаче илюстрират една много нелицеприятна истина за това, което става в родината ни. Наричам я родина, защото за мен, това отдавна не е държава. Аз се включвам в бойкота към " Труд" и да си призная, направила съм го още миналата година, за да защитя лични и съвсем справедливи интереси. Преди една година нашият квартал беше подложен на тормоз от водоснабдяването. Дни наред, в разгара на лятото нямахме вода по цял ден и то без никакво предупреждение. От водното ми се извиниха и казаха, че са допуснали грешка, че не са ни уведомили. Правили цялостен ремонт на инсталацията. Какъв абсурд- през лятото и без предупреждение и публично извинение. Обадих се във вестник "Труд" с намерение да поискам разследване на случая. Направиха се на много заинтересовани и всичко свърши дотук. А щяха да разследват, да пишат....... От тогава този вестник за мен не съществува.Разгледаните в статията коментари и описания на случилото се с Виктор ме накараха да затвърдя отношението си към "Труд " и още повече да изградя негативното си отношение към тях във възходяща посока.Та дори и законово нямат право да го правят- за какви авторски права става дума. Ама нали "царица е парица" . На "Труд" явно такова е мотото.За мен този човек- Виктор, заслужава възторг и преклонение за полезното си деяние, а не нападки от бездушни, сребролюбиви чиновници.Дано най- сетне грабнем метлата, както казва автора на статията и да изметем държавата ни от всичкия боклук в нея. Май е дошъл момента. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
benzinn Публикувано Май 23, 2006 Report Share Публикувано Май 23, 2006 Тези дни се разшумя много по тази тема. Ако имате време прочетете мненията и помислете на чия страна сте... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 23, 2006 Report Share Публикувано Май 23, 2006 Тези дни се разшумя много по тази тема. Ако имате време прочетете мненията и помислете на чия страна сте...Ами аз вече съм решил на чия стана съм. Единственото липсващо парче от мозайката беше некомпетентния и изсмукан от пръстите отговор на ИК "Труд". След прочитането му разбрах, че интуицията ме е водила правилно и затвърдих позцията си от от 99% на 100%.ИК "Труд" са толкова предсказуеми и смешни в жалките опити да сътворят някаква "истина", която хем да им е изгодна, хем да звучи като истина - убедително. Уви, никак не им се отдава и аз знам защо поради две причини: 1) просто им липсва интелигентност и 2) (по-важната причина) истината и правото просто не са на тяхна страна в случая.Айнщайн е казал, че човешката глупост е безкрайна. Дали това не важи и за алчността. Иска ми се да не е така. Иска ми се, но май само ми се иска. Това е капитализмът, това е желанието да се изцеди и последната стотинка от всеки купувач. Иска ми се да вярвам, че някъде там има голяма фирма/компания, зад чийто беттони стени тупкат истински сърца. Иска ми се да вярвам, че има големи фирми, на които им пука за хората, а не просто за клиентите. Желанието ми за вяра отново е попарено. С всяка изминала секунда живот се убеждавам все повече и повече (отдавна минах 100-те процента), че понятията бизнес и морал са двата полюса и са напълно несъвместими. Сякаш в речниците на бизнесмените значението на думи като морал, човечност и др. просто губят описанието си и фигурират като думи-призраци. Ето и линк към откритото писмо на ИК "Труд" коментирано в блог.Ето и отговора на писмото от страна на автора на блога.Поредният макар и дребен пример за наглостта на нашите журналисти и медии. Нашите медии продължават да мълчат по случая. Поне засега. Единствено Computerworld пусна някакъв материал.За сметка на това се дава предимство на други "по-важни" новини. Това означава или апатия, или продажност. По-скоро второто. За пореден път става ясно, че медиите у нас са чисто и просто като едни високоговорители свръзани към усилвател - свирят каквото им се каже.На всичкото отгоре продължава и тази фарсова борба против пиратството. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост