Jump to content

Молба за помощ за задача на Excel

Препоръчан пост

Здравейте, на всички , надявам да ми помогнете .

Имам следния въпрос -направил съм една таблица на Excel с три колони - в първата имам брой налични количества стока, във втората единична цена и в третата сметната обща стойност. Дотук добре, проблемът ми е че искам в четвърта колона да вписвам количество продадена стока и всъщото време автоматично да се подважда от първата като количество и от третата като стойност.

И един втори въпрос- как да накарам една колона автоматично да подреди наименования в азбучен ред.

Предварително ви благодаря!!!

Сподели другаде

Здравейте, на всички , надявам да ми помогнете .

Имам следния въпрос -направил съм една таблица на Excel с три колони - в първата имам брой налични количества стока, във втората единична цена и в третата сметната обща стойност. Дотук добре, проблемът ми е че искам в четвърта колона да вписвам количество продадена стока и всъщото време автоматично да се подважда от първата като количество и от третата като стойност.

И един втори въпрос- как да накарам една колона автоматично да подреди наименования в азбучен ред.

Предварително ви благодаря!!!

Маркираш колоната, която искаш да подредиш в азбучен ред, след което избираш от менюто горе Data-->Sort. Ще се покаже прозорец, който пита в коя колона да сортира резултата (обикновено е дадена по опдразбиране), след което натискаш ОК и се подреждат по азбучен ред.

Първия ти въпрос нещо не можах да го разбера.

Сподели другаде

Благодаря много!!! .Спаси ме .

първият въпрос ми беше --ще се опитам по ясно.

В първата колона имам 10 -отверки

Във втората цена на една отверка - примерно 1,5лв

В третата имам обща сума на отверките тоест 10 х 1,5 = 15лв.

Въпросът ми е ,когато продам примерно днес 3-отверки ,да ги впиша в четвърта колона като продадено количество за деня.

В същото време искам автоматично в първата колона да станат 7-отверки.

И в третата колона стойноста да стане автоматично 10,50лв.

Предварително благодаря надявам се да съм бил по ясен.

Сподели другаде

Според мен трябва да създадеш още две колони, на които да зададеш подходящите формули и като напишеш броя на продадените автоматично ще се попълнят остатъците в 5-та и 6-та колона.
Сподели другаде

Благодаря ти !

Стана ми ясно.

Първоначално си мислех ,че ще мина с по малко колони но няма да стане

Просто исках склада да ми намалява и общата сума

Но и сповече колони пак ще стане

Много благодаря !!!

Сподели другаде

Всъщност има начин как да стане. Просто в първата колона напиши 10 минус четвъртата колона, т.е. =10-Е1, а в третата колона остави уравнението за изчисляване на стойността (примерно А1*B1). Редактиран от Tragedy
Коригирана грешка в посочените формули
Сподели другаде

Предложението е добро но е много трудоемко

Да кажем , че в първата колона имам 282 артикула с различни бройки

тоест трябва да въведа формулата в първата колона 282 пъти

дали съм разбрал правилно ?

Сподели другаде

Честит Гергьовден приятелче! :bgflag:

И понеже днес на празника пак задаваш въпроси, че и на всичкото отгоре и започваш с

"Предложението е добро но е много ТРУДОЕМКО."

хайде да те попитам - това, че ти отговаряме ролкова хора тук - не е ли трудоемко???!!! :(

Отговаряме ти от добра душа и желание да ти помогнем, а ти не искаш да си помогнеш сам!

Защото било много трудоемко, видите ли. Не ти ли е малко неудобно? :punish:

Имаш достъп до интернет и си започнал да питаш за елементарни неща като първолак.

За да не си помислиш, че се заяждам - за тебе нещата стоят така:

1. Ако това за което питаш, ти е нещо като поставена задачка за усвояване на Ексел -

потърси из нета, има толкова ръководства. Попитай чичко Гугъл. ТОЙ ЗНАЕ! :yes:

2. Ако това за което питаш ти трябва за отчитане на търговска дейност - пак попитай Гугъл -

има толкова складови програми, включително и безплатни. Включително и ако щеш на

началната страница на любимия ни форум където си пишем с теб.

Ето: http://www.itodorov.com/products/storehouse/ - Елизия софтуер - линка е на първо място

в ПРИЯТЕЛИ на този сайт и форум! :OK:

Айде със здраве и да ти е сладко ягнешкото днес! :cap:

Сподели другаде

Предложението е добро но е много трудоемко

Да кажем , че в първата колона имам 282 артикула с различни бройки

тоест трябва да въведа формулата в първата колона 282 пъти

дали съм разбрал правилно ?

Да, правилно си ме разбрал, но винаги има вариант, просто трябваше да помислиш малко или да попиташ ;)

Та, от една страна ти така или иначе трябва да въведеш бройката на всичките си артикули, просто докато я въвеждаш трябва да добавиш едно "+клетката от колоната за продаденото количество" (например "+Е1", "+Е2" и т.н.). Дотук добре, но въпросът е как да процедираш, ако всички количества са вкарани. Ами и затова има начин, просто трябва мъничко да се помисли и решението е готово. Аз лично го измислих по следния начин:

Ако в колона А са въведени всички стойности на наличните стоки в началото, а в колона Е искаш да въвеждаш количеството на продадените стоки. Тогава в някоя произволна колона трябва да създадеш формула, която автоматично да направи разлика между двете колони (тази с наличните и тази с продадените). Реално наличните обаче са под формата на число, така че варианта е да използваш обединяване на текстови низове, като сам създадеш формула. Т.е. можеш в дадена клетка да обединиш текстовите низове "=", "стойността от колона А" и "клетката от колона Е". Малко е сложно, но като размислиш малко върху него ще разбереш, че е логично. Т.е. когато създаваш формула, ти задаваш ръчно знака за равно, после вписваш да речем дадено число, добавяш знака за минус и после задаваш клетката, която съдържа стойността, която да извадиш от числото. Например: =122-Е1. Excel разчита знака за равно като начало на формула и ковертира текста, който си въвел и така получаваш направо готов резултат. След като разполагаш с вече въведената стойност на началните количества (в последния пример е 122), трябва само да добавиш другите елементи - знака равно, знака минус, клетките от колона Е (Е1, Е2 и т.н.). Преди да започнеш, трябва обаче да се подготвиш като в друга произволна колона изведеш съответно в редове имената на клетките, които ще изваждаш (въпросната колона Е). Това е необходимо, за да имаш 282 реда, в които е вписано Е1, Е2 и т.н. Това също става лесно, като просто на първия ред пишеш Е1, после маркираш клетката, посочваш с мишката в долния десен ъгъл докато курсора стане на плюсче, натискаш с левия бутон и влачиш надолу толкова редове, колкото желаеш да бъдат попълнени. След като си направил това, просто трябва да зададеш прословутата формула в друга колона. Формулата е:

=CONCATENATE("=",A1,"+","$",D1)

Легенда:

CONCATENATE - функция, която обединява няколко текстови низа в един, като в нашия случай са 4. Когато низовете са в кавички, то функцията взема директно стойността, която е вписана в нея, но кагото са без кавички и са номер на клетка, то тогава се взема стойността на посочената клетка, но като текст.

А1 е клетката в която се съдържа стойността на първоначалните въведени количества

D1 е клетката, в която са вписани стойностите Е1, Е2.... Е282. Тези стойности ми трябват, за да може в последствие да създам формулата, която изважда от стойността в клетка А, съдържанието на клетка Е (където ще въвеждаме продадените количества).

$ - този знак съм го поставил, за да може в последствие при копиране на формулата, винаги да се използва колона Е. Тук обяснението защо е малко по-дълго, така че на този етап ще го спестя.

След като въведем формулата, трябва да я копираме надолу във всички редове, в които имаме въведени начални количества, т.е. 282 пъти. Резултатът от въведената формула в първия ред е =122-$Е1 и т.н. След това трябва да копираш резултата от формулата в друга колона само като стойности, т.е. маркираш колоната, избираш Copy и после Paste Special... -> Values. Остава само да покажем на Excel, че всъщност това е формула, което също става лесно - просто се маркира цялата колона и се избира функцията Replace, като и на двете места (за елемента, който търсим и за елемента, с който да го заменим) поставяме знака за равно. След което всичко е готово и формулата работи, накрая трябва просто да изтриеш информацията във временните колони, които създаде.

Така, в крайна сметка нарочно си позволих малко по-дълго и може ли малко сложно обяснение защото смятам, че като го прочетеш (както и всеки друг, който се интересува), ще разбереш защо и как съм успял да се справя с дадената задача. Реално работата по въвеждане на тези формули ми отне не повече от 3-4 минути, така че решението за мен е удачно.

В заключение - винаги има начин, просто трябва да се помисли първо, да се сподели какво си се опитал и тогава да попиташ за помощ ;)

П.П. Пиши какво си направил :)

Сподели другаде

Здравейте отново !

Извинявам се за закъснелия отговор но такива събеседници като "stekyman" ни карат да се отказваме от форумите . Мисля , че достатъчно ми е учтив езика за да засягам някого. Не всички сме достатъчно умни за да проумеем някой неща ,затова са и форумите умните да помагат на неуките ,или просто да си побъбрим.

Значи определено ми трябва складово стопанство на магазин

Но досега на каквито и програми да съм попадал все ми се струват много тромави.

Все се изискват разни номенклатури , баркодове ,клиенти ,доставчици и т.н и т.н.

и за да вкараш или продадеш една стока минаваш през доста неща а и нямаш един ясен и бръз поглед върху нещата , затова и се насочих към excel в крайна сметка.И да не забравяме , че е безплатен и може на няколко РС- та да си го разглеждаш.

Еми това е.

В отговор на "Tragedy"

Шапка ти свалям братле , поклон до земята!!! :thumbsup:

Твоят труд за 3-4 минути , за мен щеше да е 3-4 седмици е какво да се прави не всички сме еднакви.

На въпроса - с първата част на твоето обяснение се справих всичко стана въведох в колона А в наличните количесва =(количеството)-E1 и другите неща . Но когато стигнах до формулата =CONCATENATE("=",A1,"+",$",D1) ми дава грешка . Явно нещо не правя като хората но не се сещам.

Като логика всичко ми се струва че ,разбирам но на практика нещо ми куца .

Ако не те затруднява можеш да ми помогнеш , ако не ще смятам на тефтера както досега и това е . :giggle:

Благодаря предварително !

Сподели другаде

Привет отново,

Прикачи файла тук, за да го разгледам и да го видя. Иначе относно складовите програми, мога да ти препоръчам един чудесен продукт, който си заслужава парите отвсякъде - http://www.itodorov.com/products/storehouse/

Сподели другаде

Здравей, ето едно пробно файлче.

Що се отнася до StoreHouse LITE разглеждал съм я .Но може би не съм я разбрал до край .

Значи кое ме притеснява , първо ,че немога да я гледам на двве РС-та и вторао самата продажба е много мудна.Не може ли да не се избира и въвежда всеки път клиент ,стокови разписки , фактури и т.н. , а само да се продаде .

___________1.xls

Сподели другаде

Привет отново,

Не си ми изпратил правилния файл. Този е примерен, а беше хубаво да пратиш файла, върху който си работил и в който се вижда, грешката, за която говориш. Искам да се помъчиш и да пратиш файла, докъдето си стигнал, за да можеш да се помъчиш и да ти помогна чак когато зациклиш. Според мен така ще бъде по-добре от теб, защото ще се научиш по-бързо и по-добре.

Относно StoreHouse - може би не си я разгледал достатъчно добре. На сайта на фирмата производител има и доста добри ръководства и видео уроци. Можеш също така да пишеш и на автора й. Лично аз съм тествал програмата и мога да те убедя, че е най-доброто на пазара в тази сфера.

Сподели другаде