Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте отново! След като успях да си свържа лаптопа към интернет изникнаха съображения от друго естество.

Паметта на лаптопа по документи е 4 ГБ. Видеокартата използва до 512 МВ споделена памет. Но 32-битовата Виста разпознава по принцип до 3 ГБ РАМ, а в моя случай - 2.7 ГБ. Отделно тя си използва почти 1ГБ РАМ, като прибавим и 512 МВ от Видеокартата излиза, че оставам някъде с 1.2 - 1.5 ГБ РАМ, които мога да използвам, при положение, че някъде там повече от един гигабайт събира прах.

Въпросът ми е - как може да впрегна в работата всичката РАМ? По принцип знам, че трябва да сложа 64-битова система, но не знам да не би това да ми донесе проблеми на останалите програми и игри, защото на един приятел, например, Офис пакета не му вървял на 64-битово ХР. Друго, което ме притеснява е, че лаптопа си няма диск с драйвери. Човекът от магазина каза, че драйверите си били вградени и не ме съветваше да минавам на ХР.

Марката на самия лаптоп е: Compaq Presario CQ60.

Сподели другаде

Това е дискутирано и преди. Наистина трябва да инсталираш 64-битова операционна система, за да се възползваш от 4-те GB памет. По принцип не е желателно да инсталираш XP x64. Ако ще инсталираш 64-битова версия на Windows, се насочи към Vista. Категорично по-добра и си струва повече от 64-битовата версия на XP. Не би трябвало да имаш особени проблеми като цяло. Все повече програми имат вече 64-битови версии, а и някои работят нормално и в 32-битовите си версии. Ако искаш да заложиш на сигурно, провери важните за теб програми дали имат 64-битови версии, преди да сменяш Windows-а. Колкото до драйверите, също не трябва да са проблемни, защото за новия хардуер и известен хардуер вече има x64 драйвери.
Сподели другаде

Нямаше ли някакъв пач за уиндоус, да пълни рамта до дупка ? Или само слухове се носят... линукса има със сигурност, но за уиндоус не знам... :/

Няма, нямаа... :)

Сподели другаде