Jump to content

възможен ли е следният сценарий?

gibson58

Препоръчан пост

Здравейте,

ще попитам преди да действам ,че знае ли се какво мазало мога да направя.целта е да НЕ ми се изтрие инфото в дял Д на харда при инсталация на WinXP.

В момента имам 2 х.диска ,

първият има 2 дяла

С: на който е уина и

Д:с цялото инфо.

вторият хард е с 1 дял.-празен

Дали ще се получи това:

ще разделя вторият хард с 1 дял в него на 2 дяла като единият ще е за новият уиндолс ,а на вторият дял ще прехвърля цялата информация от дял Д: от първият хард.

а първият хард с 2 дяла Ц и Д го обединявам в 1 дял защото е по-малко гб.

мисля да действам така:

1.(с програмата Paragon.Partition.Manager.v9.0.Professional) разделям вторият и празен хард на 2

2.прехвърлям инфото от дял Д:-хард 1 върху хард номер 2 вече разделен на 2 дяла(един за ОС и един за инфото)

3.правя инсталацията на ОС

При инсталацията как трябва да се случват нещата?първо да форматирам дял С: с уиндолса или първо да инсталирам новият уиндолс на хард номер 2и после да форматирам ?че после трябва и да обединя дяловете Ц: и Д: от хард номер 1 ,щото нямам външен хард за да прехвърля инфото...абе май доста завъртяно стана :crosseyes1:

до сега съм инсталирал само веднъж и не съм много на ти с тази процедура,та ако някой изобщо ме е разбрал за какво говоря нека даде съвет :giggle:

Сподели другаде

Здравейте,

ще попитам преди да действам ,че знае ли се какво мазало мога да направя.целта е да НЕ ми се изтрие инфото в дял Д на харда при инсталация на WinXP.

В момента имам 2 х.диска ,

първият има 2 дяла

С: на който е уина и

Д:с цялото инфо.

вторият хард е с 1 дял.-празен

Дали ще се получи това:

ще разделя вторият хард с 1 дял в него на 2 дяла като единият ще е за новият уиндолс ,а на вторият дял ще прехвърля цялата информация от дял Д: от първият хард.

а първият хард с 2 дяла Ц и Д го обединявам в 1 дял защото е по-малко гб.

мисля да действам така:

1.(с програмата Paragon.Partition.Manager.v9.0.Professional) разделям вторият и празен хард на 2

2.прехвърлям инфото от дял Д:-хард 1 върху хард номер 2 вече разделен на 2 дяла(един за ОС и един за инфото)

3.правя инсталацията на ОС

При инсталацията как трябва да се случват нещата?първо да форматирам дял С: с уиндолса или първо да инсталирам новият уиндолс на хард номер 2и после да форматирам ?че после трябва и да обединя дяловете Ц: и Д: от хард номер 1 ,щото нямам външен хард за да прехвърля инфото...абе май доста завъртяно стана :crosseyes1:

до сега съм инсталирал само веднъж и не съм много на ти с тази процедура,та ако някой изобщо ме е разбрал за какво говоря нека даде съвет :giggle:

Малко не можах да те разбера. В смисъл главната ти цел е да не загубиш информацията от D: ,нали така. Щом това е отделен partition то мисля че няма нужда да правиш всичко това, тъй като може само да дадеш format само на дял С:. Независимо, че са на един hard drive, щом са отделни партишъни при форматиране на единия няма да се засегне другия.Форамтираш C: , инсталираш новия уиндоус в някои от новите партишъни които си направил и готово. Но, ако искаш също така да събереш двата дяла С: и D: в едно, тогава ще са нужни още някои неща. Отначало разделяш 2 хард на 2 дяла, след това прехвъляш информацията от D: на един от новите дялове. След това можеш да събереш дяловете С: и D:, тъй като информацията ти е преместена вече оттам. Ако искаш може да направиш тази процедура след инсталирането на новия уиндоус. Само не забравяй да форматираш дял C: за да се изчисти цялата информация от него и да не останат файловете от стария ти уиндоус. Но винаги когато правиш такива операции с дисковете си, винаги имай едно наум. Най-добре е да си направиш backup на файловете за да не изгубиш ценна информация ако нещо се обърка. Надявам се да съм бил полезен, а ако не съм те разбрал правилно може да уточниш точно какво искаш да направиш. :peace:

Сподели другаде

абсолютно правилно си ме разбрал и ти благодаря за съветите :thumbsup:

още един въпрос ме терзае,дали да направя общо 3 партишъна

-един за ОС

-един за инсталиране на игри и програми(като някои са photoshope,sony vegas,corel videostudio и др.подобни)

-един за музики и филми

или да направя и четвърти партишън в който да отделя програмите от игрите или поне само по-сериозните програми които изброих?

Сподели другаде

Ами да ти кажа, това вече са лични предпочитания, но ще ти кажа как са моите-един партишън за игри, още един за филми, трети за музика и снимки, а програмите си ги инсталирам в Program files-там където е уиндоус-а. Лично мисля, че не е много добре да имаш много партишъни. Два до четири са достатъчно според мен. Така както си ги избрал са добре, като за програмите мисля че в отделен партишън ще са ти по удобни за достъп ,иначе другото няма голямо значение! Надявам се да съм ти бил полезен! :peace: :thumbsup:
Сподели другаде

Ами да ти кажа, това вече са лични предпочитания, но ще ти кажа как са моите-един партишън за игри, още един за филми, трети за музика и снимки, а програмите си ги инсталирам в Program files-там където е уиндоус-а. Лично мисля, че не е много добре да имаш много партишъни. Два до четири са достатъчно според мен. Така както си ги избрал са добре, като за програмите мисля че в отделен партишън ще са ти по удобни за достъп ,иначе другото няма голямо значение! Надявам се да съм ти бил полезен! :peace: :thumbsup:

мерси още веднъж ,беше много полезен

Сподели другаде

Моето предложение, ако не е прекалено късно:

- разцепва се новия твърд диск на нужните 2 дяла;

- прехвърля се нужната информация от първия твърд диск на втория дял на втория диск;

- ако и двата диска са ATA, се преместват джъмперите така, че вторият/новият хард диск да е основен (Master), а старият да е Slave;

- ако старият е ATA, а новият е SATA, от дъното се променя boot харда да е конкретно SATA;

- инсталира се Windows на първия дял на новия хард както е планът;

- след като всичко е готово се свързва стария хард като втори (Slave) и си се цепи както душа жеале;

- воала!

По принцип на даден хард диск не е желателно да има много дялове. Под много имам предвид над 5 да речем. Колкото по-малко, толкова по-бързи ще са те, макар разликите като цяло да не са големи. Най-оптималната бройка според мен е между 2 и 4. Два е минимумът, защото е задължително на практика да има един системен дял за операционна система и нужните програми, иначе е прекалено неудобно. Останалото пространство може да остане в един дял, но може и да се разцепи. Въпрос на лична преценка.

Може да се пипне и размерът на клъстера за даден дял. Това е по-полезно обаче ако даден дял ще е тясно специализиран в складиране на конкретна информация - например само дребнички файлчета (картинки, документи, снимки и т.н.) или пък само големи файлове (филми, image файлове, сериали и т.н.). Не е задължително да се прави, но може да има полза. Ако не е сигурно каква информация ще се складира на дяловете и/или се очаква да е разнообразна, по-добре да не се сменя размерът на клъстера.

Ако не е късно и си заинтересован от това, пиши, за да дам допълнителна информация.

Някои програми не е добре да са на отделен дял. Това са програми, които изискват инсталация, за да функционират. Такива са например антивирусни, защитни стени, офис пакети, кодеци, браузъри и други програми, които записват по системния дял файлове, независимо дали са уж инсталирани на друг дял. След преинсталация на Windows тези програми няма да функционират и ще трябва да бъдат инсталирани отново.

На отделен дял (дори специално заделен за програми) могат да се оставят програми, които са самостоятелни и могат да стартират директно и на нов за тях Windows. Такива програми ще са загубили настройките си след преинсталация, но като цяло всичко друго ще е наред и след малко ровене в опциите всичко ще е налице. Такива програми има доста, но са обикновено по-дребните. Да се прави специален дял за тях не е особено смислено. Може обаче да се ползва някой дял, на който има друго - например ако имаш дял за свои документи, инсталации на програми и други важни неща, можеш да си направиш папка само за такива програми, които не са претенциозни откъм инсталация. По-основните и важни програми, както вече казах, ще трябва да се инсталират на системния дял така или иначе.

Сподели другаде

Моето предложение, ако не е прекалено късно:

- разцепва се новия твърд диск на нужните 2 дяла;

- прехвърля се нужната информация от първия твърд диск на втория дял на втория диск;

- ако и двата диска са ATA, се преместват джъмперите така, че вторият/новият хард диск да е основен (Master), а старият да е Slave;

- ако старият е ATA, а новият е SATA, от дъното се променя boot харда да е конкретно SATA;

- инсталира се Windows на първия дял на новия хард както е планът;

- след като всичко е готово се свързва стария хард като втори (Slave) и си се цепи както душа жеале;

- воала!

По принцип на даден хард диск не е желателно да има много дялове. Под много имам предвид над 5 да речем. Колкото по-малко, толкова по-бързи ще са те, макар разликите като цяло да не са големи. Най-оптималната бройка според мен е между 2 и 4. Два е минимумът, защото е задължително на практика да има един системен дял за операционна система и нужните програми, иначе е прекалено неудобно. Останалото пространство може да остане в един дял, но може и да се разцепи. Въпрос на лична преценка.

Може да се пипне и размерът на клъстера за даден дял. Това е по-полезно обаче ако даден дял ще е тясно специализиран в складиране на конкретна информация - например само дребнички файлчета (картинки, документи, снимки и т.н.) или пък само големи файлове (филми, image файлове, сериали и т.н.). Не е задължително да се прави, но може да има полза. Ако не е сигурно каква информация ще се складира на дяловете и/или се очаква да е разнообразна, по-добре да не се сменя размерът на клъстера.

Ако не е късно и си заинтересован от това, пиши, за да дам допълнителна информация.

Някои програми не е добре да са на отделен дял. Това са програми, които изискват инсталация, за да функционират. Такива са например антивирусни, защитни стени, офис пакети, кодеци, браузъри и други програми, които записват по системния дял файлове, независимо дали са уж инсталирани на друг дял. След преинсталация на Windows тези програми няма да функционират и ще трябва да бъдат инсталирани отново.

На отделен дял (дори специално заделен за програми) могат да се оставят програми, които са самостоятелни и могат да стартират директно и на нов за тях Windows. Такива програми ще са загубили настройките си след преинсталация, но като цяло всичко друго ще е наред и след малко ровене в опциите всичко ще е налице. Такива програми има доста, но са обикновено по-дребните. Да се прави специален дял за тях не е особено смислено. Може обаче да се ползва някой дял, на който има друго - например ако имаш дял за свои документи, инсталации на програми и други важни неща, можеш да си направиш папка само за такива програми, които не са претенциозни откъм инсталация. По-основните и важни програми, както вече казах, ще трябва да се инсталират на системния дял така или иначе.

първо ти благодаря за подробната информация и да поясня че не съм много на ти с компютрите.дори незнам какво е джъмпер и клъстер :)

1.старият е 160гб SATA2/7200/8MB, новият е 320гб SATA2 /7200/16MB при това положение налагат ли се тези настроики с джъмперите?

2.по твоите думи си правя заключение че е по-добре абсолютно всички програми да са на дяла с ОС (без игрите за тях отделен дял) ,като когато има нужда да се преинсталира да не го преинсталирам (за да не се инсталира всичко отново) а да ресторвам предварително направен имедж на дяла.

Сподели другаде

1.старият е 160гб SATA2/7200/8MB, новият е 320гб SATA2 /7200/16MB при това положение налагат ли се тези настроики с джъмперите?

Не, при SATA интерфейса няма джъмпери. Трябва да провериш в BIOS при устрoйствата за зареждане (1st Boot Device, 2nd Boot Device и т.н.) дали може да се укаже конкретно от кой твърд диск да започне проверката за операционна система. Ако има възможност да се укаже конкретно, посочи това да е втория/новия твърд диск. Ако няма такава възможност, ги свържи към дъното като свържи втория/новия твърд диск да е на канал SATA1, а вторият да е свързан към канал SATA2.

2.по твоите думи си правя заключение че е по-добре абсолютно всички програми да са на дяла с ОС (без игрите за тях отделен дял) ,като когато има нужда да се преинсталира да не го преинсталирам (за да не се инсталира всичко отново) а да ресторвам предварително направен имедж на дяла.

В общи линии да. Това според мен е най-удачният вариант. Не само защото няма полза да се създава специализиран дял за програми, но и защото възстановяването на image е нещо много удобно и спестява много време и нерви.

Сподели другаде

Не, при SATA интерфейса няма джъмпери. Трябва да провериш в BIOS при устрoйствата за зареждане (1st Boot Device, 2nd Boot Device и т.н.) дали може да се укаже конкретно от кой твърд диск да започне проверката за операционна система. Ако има възможност да се укаже конкретно, посочи това да е втория/новия твърд диск. Ако няма такава възможност, ги свържи към дъното като свържи втория/новия твърд диск да е на канал SATA1, а вторият да е свързан към канал SATA2.

В общи линии да. Това според мен е най-удачният вариант. Не само защото няма полза да се създава специализиран дял за програми, но и защото възстановяването на image е нещо много удобно и спестява много време и нерви.

ПЦ-то е в гаранция и не мога да го отворя затова остава само опцията от биоса за (1st Boot Device, 2nd Boot Device и т.н.). виждам че наблягаш ОС да е на новият хард ,какво му е предимството?

до тук се ориентирам така:

на Новият хард- 70ГБ за ОС и всички програми (като си правя сметка за виста по-натам) и 250ГБ за музиката.

Старият или да е 1 дял ,но с отделна папка за инсталираните игри и останалото за" друго"

или ако е по добре да се отделат игрите -110 ГБ за тях и 50ГБ за "друго" (незнам дали е по добре да правя дял само за игрите)

А това което си написал:

"Не, при SATA интерфейса няма джъмпери. Трябва да провериш в BIOS при устрoйствата за зареждане (1st Boot Device, 2nd Boot Device и т.н.) дали може да се укаже конкретно от кой твърд диск да започне проверката за операционна система. Ако има възможност да се укаже конкретно, посочи това да е втория/новия твърд диск. Ако няма такава възможност, ги свържи към дъното като свържи втория/новия твърд диск да е на канал SATA1, а вторият да е свързан към канал SATA2." предполагам се прави след инсталацията на ОС защото нали се указва да се буутва от двд -то?

П.П сори за левашките въпроси...

Сподели другаде

ПЦ-то е в гаранция и не мога да го отворя затова остава само опцията от биоса за (1st Boot Device, 2nd Boot Device и т.н.). виждам че наблягаш ОС да е на новият хард ,какво му е предимството?

Аз останах с впечатление, че ти искаш операционната система да е на новия хард диск.

А това което си написал:

...

предполагам се прави след инсталацията на ОС защото нали се указва да се буутва от двд -то?

По-добре преди.

Сподели другаде

Аз останах с впечатление, че ти искаш операционната система да е на новия хард диск.

По-добре преди.

с правилно впечатление си останал ,аз реших че има и друго предимство...

дали може някой да препоръча програма за разделяне на харда ,защото е динамичени и пробвах с paragon partitional 9 i 10 но те не могат?

Сподели другаде

"Не, при SATA интерфейса няма джъмпери. Трябва да провериш в BIOS при устрoйствата за зареждане (1st Boot Device, 2nd Boot Device и т.н.) дали може да се укаже конкретно от кой твърд диск да започне проверката за операционна система. Ако има възможност да се укаже конкретно, посочи това да е втория/новия твърд диск. Ако няма такава възможност, ги свържи към дъното като свържи втория/новия твърд диск да е на канал SATA1, а вторият да е свързан към канал SATA2."

проверих в BOOT-МЕНЮТО може да се укаже от кой хард,но как се прави.

ако укажа first boot device новият хард как тогава ще преинсталирам ОС,нали трябва да се буутва от ЦД-то за тази цел.или харда трябва да е second boot device?

Сподели другаде

с правилно впечатление си останал ,аз реших че има и друго предимство...

Ако новият твърд диск е по-бърз от стария, ето ти го предимството. Не знам какви са точно твърдите дискове, които имаш.

проверих в BOOT-МЕНЮТО може да се укаже от кой хард,но как се прави.

ако укажа first boot device новият хард как тогава ще преинсталирам ОС,нали трябва да се буутва от ЦД-то за тази цел.или харда трябва да е second boot device?

Идеята е да зададеш да се boot-ва от новия диск (на който все още няма операционна система) и оптичното устройство, но без стария твърд диск. Поредността не е от значение при това положение, защото дори и твърдият диск да е пръв, той ще бъде прескочен и ще се премине към оптичното устройство, защото от диска няма какво да се зарежда. Идеята е твърдият диск, на който вече има ОС, да не се закача.

Сподели другаде