Jump to content

Ръководства за работа с Excel 2003

Препоръчан пост

Здравей atanasov_gorski81

ето това е формулата, която поставяш в клетка (Е33) и дърпаш надолу до Е37. Така когато си избереш материалите и след това числата (1001, ..................), ще ти излиза автоматично цената.

=INDEX($C$8:$Q$28;MATCH(B33;$B$8:$B$28;0);MATCH(C33;$C$7:$Q$7;0))

Сподели другаде

• Отговори 1.5k
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Благодаря ти много k0st4din! :thumbsup:

Пробвах я и върши работа. Тази формула предполагам може да се използва и за търсене на данни и в други файлове?

Ще опитам да приложа функцията и за повече от 2 търсени параметри.

Сподели другаде

• 2 weeks later...

Здравейте,

Прикачил съм снимка, за да стане по-ясно. Има ли начин да се split-нат колоните и редовете, така че зона две да остане напълно неподвижна и да може да се scroll-ва само зона едно, с идеята, че в зона две ще има информация, която постоянно ще трябва да се гледа. Знам, че може да се раздели на два sheet-a, но не искам да го разделям, трябва да е в един sheet.

post-27266-0-72487800-1359367559_thumb.jpg

Сподели другаде

Не точно, информацията в зона две и ред 1 да остане напълно неподвижна, и като се превърта мишката надолу да се сменя само информацията от зона едно, останалата част от екрана да не се сменя/превърта. Представи си че в зона едно има 2000 реда с данни, ред едно е заглавен ред и зона две има информация от 8-10 реда, която постоянно трябва да се гледа. Не знам дали е възможно да се постигне това, но ако стане ще бъде много удобно.
Сподели другаде

Тогава този заглавен ред напр. А1, може ли(позволява ли ти) да бъде заглавен ред напр. А10?

Тогава има вариант да виждаш постоянно дясната страна.

Сподели другаде

Аз се сетих за това, но в такъв случай ако се въведат 10 реда отгоре+ 1 празен ред+ 1 заглавен ред, видимата част на зоната, която ще се превърта става половината или 1/3 от монитора и е по-неудобно, освен това може и да са малко повече от 10 реда. Най-удобния вариант си остава този на снимката. Все пак ако няма друг вариант, очевидно това ще бъде.
Сподели другаде

Сега....

нямам си на представа за какво става на въпрос, но да попитам още нещо: тези данни които искаш да виждаш в дясно - са ти само за да ги гледаш и не взимат участие в лявата част на таблицата или играят някаква роля?

Погледни прикаченият файл, който поне за мен не взима 2/3 от монитора за да се вижда само 1/3.

И ще коментираме след това..........

Split.xls

Сподели другаде

Аз направих своята нова таблица, благодарение на помоща на k0st4din и на прочетеното по форума :yes:

Имам обаче следния проблем и търся решение. Имам основен файл, във който на отделните страници (sheet) се въвеждат данни и обобщават таблици. На една от тези страници на този файл съм направил опис, клетките на който обаче са вързани със формули с другите листове. Понеже шефа иска опис да документите, който да се прави за всеки отделен обект на отделен файл на ексел с различни страници sheet аз се опитах да копирам описа от основния файл и го поставих във другия файл и всичко се получи, но когато направих нов опис във основния файл за втори обект клетките се ъпдетнаха и информацията се редактира. Опитах и първо да отворя втория документ на ексел и отказах ъпдейта чрез "Don't Update", но не се получи при записване на иформацията.

Не знам дали бях разбран от написаното, но въпроса ми е лесен: Има ли как, ако копираме една таблица на ексел и я поставим във друг различен файл на ексел, информацията да не се ъпдейтва когато променим данните в първичната таблица?

Сподели другаде

Да видим дали съм разбрал правилно:

Пример:

2 работни книги

работа.xls - тук е всичко, което правиш

нов ексел.xls - това е чисто нов екселски файл, в който копираш някакви данни от работа.xls

и когато я отвориш и започнеш да пишеш отново в тези шийтове, инфото ти се прехвърля в "нов ексел.xls"

Така ли е или не съм го разбрал?

Сподели другаде

Да точно така :) Правилно съм разбран. Целта ми е когато изготвям нов опис във файл "работа.xls" информацията, която ще представлява една типова таблица във отделните страници на "нов ексел.xls".

Не искам да създавам отделни страници във "работа.xls" понеже не изнася на някои шефове. Искам изчислената таблица да се пренася на отделни листове във "нов ексел.xls".

Сподели другаде

Добре хайде да опитаме така:

1во - отваряш - работа.xls - отиваш на шиита, където си изнасяш данните.

2ро - отваряш - новата работна книга - в нашият пример - "нов ексел.xls"

3то - маркираш клетките където е информацията и натискаш "copy" (ctrl+c)

4то - отиваш в шиита избран от теб в "нов ексел.xls" и в менюто "Paste" има под меню Paste Values....

Ще получиш цялата информация, но без формули, но с действителни резултати за определените неща, които ти трябват.

Погледни и снимките.

post-18983-0-15076700-1359404833_thumb.jpg

post-18983-0-75952400-1359404842_thumb.jpg

Сподели другаде

• 4 weeks later...

Здравейте,

Имам странен и неразрешим проблем в ексел 2010. Когато копират определен ред от лист 1 и го поставя на определен празен ред(който и да е) в лист 2, реда в лист 2 се оцветява автоматично(сам) в един ярко зелен цвят, не ми е ясна причината поради, която се случва това и не знам как да премахна цвета, какъвто и цвят да поставя на този ред или дори да му задам без цвят (no fill), не се получава и зеленото си стои. Някой има ли представа, защо се получава и как мога да махна този зелен свят, който не съм поставял аз?

Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

• Създай ново...