render1967 Публикувано Април 4, 2009 Report Share Публикувано Април 4, 2009 Здравейте!И аз имам нужда от малко помощ!Не съм голям специалист. Ето как стоят нещата. Събрах малко части за нов компютър и сега почти не ми останаха пари за захранване, а и не зная към кое да се насоча. Компонентите са следните:Phenom X4 99502x2GB DDR2-800Sapphire Radeon HD4850, 512MBWD 500GB 7200 32MB SATA II Black EditionMaxtor 200GB 7200 SATA (от предишния компютър)флопиdvdrw LG GH22LP20 От http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp изчислих, че ще са ми нужни около 420-430W постоянна мощност, но дали наистина е така. Нека да добавя, че нямам намерение да клоквам. Също така се надявам в следващите поне 2 години да не сменям този компютър (съответно и неговото захранване).Та въпросът ми е кое е минималното захранване, към което да се насоча и от къде да го купя. Казвам минималното, защото ми останаха стотина лева, а и вече нямам възможност да добавя повече (доста съкратих семейния бюджет заради моя компютър). Да уточня само, че не съм от София. Ако може някой да даде съвет, ще съм много благодарен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
liver Публикувано Април 4, 2009 Report Share Публикувано Април 4, 2009 Здравейте!И аз имам нужда от малко помощ!Не съм голям специалист. Ето как стоят нещата. Събрах малко части за нов компютър и сега почти не ми останаха пари за захранване, а и не зная към кое да се насоча. Компонентите са следните:Phenom X4 99502x2GB DDR2-800Sapphire Radeon HD4850, 512MBWD 500GB 7200 32MB SATA II Black EditionMaxtor 200GB 7200 SATA (от предишния компютър)флопиdvdrw LG GH22LP20 От http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp изчислих, че ще са ми нужни около 420-430W постоянна мощност, но дали наистина е така. Нека да добавя, че нямам намерение да клоквам. Също така се надявам в следващите поне 2 години да не сменям този компютър (съответно и неговото захранване).Та въпросът ми е кое е минималното захранване, към което да се насоча и от къде да го купя. Казвам минималното, защото ми останаха стотина лева, а и вече нямам възможност да добавя повече (доста съкратих семейния бюджет заради моя компютър). Да уточня само, че не съм от София. Ако може някой да даде съвет, ще съм много благодарен.Дай още 30-40 лева отгоре и си вземи 500 вата марково захранване.Не рискувай с евтино.Да ти е мирна главата.Даваш ги веднъж тези пари. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Април 4, 2009 Report Share Публикувано Април 4, 2009 Като цяло не е добра практика да се ползват такива сайтове при избор на захранващ блок. Причината е, че много често те ползват пикови стойности и съответно изчисляват доста по-висока от реалната консумация. За около 100лв може да вземеш CHIEFTEC 450W GPS-450AA-101A, който е доста сносен захранващ блок за парите си и ще свърши работа. Общо взето това е и минимумът, на който трябва да заложиш. По-добрият вариант е Chieftec CFT-600-14CS (140mm вентилатор), но цената ще отиде около 150лв. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
render1967 Публикувано Април 4, 2009 Author Report Share Публикувано Април 4, 2009 Добре ще е наистина да взема марково захранване - Фортрон, Чифтек или някое друго, но как да определя дали едно захранване е марково или не. Например, мога ли да приема, че сертифицираните "80+" захранвания са маркови. Между тях има някои марки - предимно немски, чието производство е в Китай, които повечето ми познати не са чували изобщо. Мога ли да се доверя или консултирам (не зная как да го кажа) със сайта 80 Plus PSU List например за избора на захранване? Или с някой друг сайт? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Април 5, 2009 Report Share Публикувано Април 5, 2009 Бих искал да изясним, че марково и качествено захранване не винаги са еквивалентни понятия. И захранванията на Delux се водят маркови, но в същото време са боклуци. Fortron пък, които едно време бяха наистина качествени, маркови захранвания в последно време доста сринаха качеството си на по-ниския клас модели. От друга страна Chieftec, които преди време бяха малко посредствени захранвания в момента са отличен избор за парите си, визирам моделите от GPS и Turbo серията. Всичко се променя доста бързо и не може да се каже производител X винаги прави отлични захранвания, особено при "по-бюджетни" производители като Fortron или Chieftec. Може би единствено производители като Enermax, SilverStone, PCPower & Cooling общо взето нямат лоши модели и каквото и да вземеш от тях ще се държи на ниво, но пък и цените им са доста по-високи и реално в общия случай не си заслужава, защото за средния потребител един Chieftec 450W му е напълно достатъчен. Относно производството в Китай - (почти)всички големи производители (не само на захранващи блокове) имат производство в Китай, но това не пречи да изкарват качествени продукти, защото имат добър контрол на качеството. Ако става въпрос за разни измислени, чисто китайски марки, които в общия случай копират по-големи производители трябва да се избягват със сигурност. Не бих препоръчал захранващ блок да се избира по сертификати. По-скоро разгледай ревюта на избран от теб захранващ блок и си прецени дали отговаря на твоите нужди. Като пример за добър сайт, в който може да намериш ревюта на захранващи блокове бих посочил techPowerUp. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 5, 2009 Report Share Публикувано Април 5, 2009 Отличен сайт за ревюта на захранващи блокове по мое мнение е и Silent PC Review. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
agentpat Публикувано Април 6, 2009 Report Share Публикувано Април 6, 2009 Здравейте!И аз имам нужда от малко помощ!Не съм голям специалист. Ето как стоят нещата. Събрах малко части за нов компютър и сега почти не ми останаха пари за захранване, а и не зная към кое да се насоча. Компонентите са следните:Phenom X4 99502x2GB DDR2-800Sapphire Radeon HD4850, 512MBWD 500GB 7200 32MB SATA II Black EditionMaxtor 200GB 7200 SATA (от предишния компютър)флопиdvdrw LG GH22LP20 От http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp изчислих, че ще са ми нужни около 420-430W постоянна мощност, но дали наистина е така. Нека да добавя, че нямам намерение да клоквам. Също така се надявам в следващите поне 2 години да не сменям този компютър (съответно и неговото захранване).Та въпросът ми е кое е минималното захранване, към което да се насоча и от къде да го купя. Казвам минималното, защото ми останаха стотина лева, а и вече нямам възможност да добавя повече (доста съкратих семейния бюджет заради моя компютър). Да уточня само, че не съм от София. Ако може някой да даде съвет, ще съм много благодарен. Взимай един Fortron Blue Storm II и да ти е мирна главата - бетон е! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
HarvesteR_BG Публикувано Април 11, 2009 Report Share Публикувано Април 11, 2009 Без да съм чел какво са писали другите ще ти кажа с точност каво ти трябва като минимум ( минимум ще рече че няма да клокваш като вдигаш волтажа , и в последствие да смениш видеото или да добавиш 2-ро или да добавиш 2 харда и още 1 двд примерно ) трябвати 400W МАРКОВО захранване с 2 линии по 12V с общ ампераж на 2-те линии мин 27-28 амперапримерно от високия клас фортрони , 400W ( активно) има blue storm 2 , то е 29 или 30 ампера по памет с приблизителна цена 85лв Ако искаш да се презашасиш даваш още 35-40лв отгоре и взимаш 500w fortron blue storm2 който със сигурност НЕ е под 35 ампера общо на 12V-те. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
todor_dj Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Малко да съживя темата. Ако си взема FORTRON SAGA II 500W за компютъра и доста добра карта, като PALIT GTX460 768MB, ще ми трябва ли отделно захранване за нея, като това тук: FORTRON VGA 300? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Не - иначе защо да взимаш 500-ватово? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост