meniak Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Здравейте, Чета че за да се направи RAID масив 1 или 0 ти трябват 2 хард диска за останалите масиви повече. Дъното на компютъра ми е ASRock ALiveNF6G-VSTA има си Raid контролер които не изключам. ( При пре/инсталация на Windows XP SP2 си качвам драйвера)Хард диска ми е 1бр SAMSUNG HD161HJ (160 GB, 7200 RPM, SATA-II) От прочетеното от мен за сега оставам с впечатление че ако не си купя още един хард с с тея параметри този RAID контролер на дъното ми е за красота.Мога ли да ползвам екстрите на RAID масива в това положение ( с това дъно и единия хард) или трябва да си купя оше един и чак тогава да конфигърирам каквото и да било Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 За RAID трябва втори хард. Без такъв не можеш да ползваш RAID контролера. Обаче не виждам причина да държиш да го ползваш. Толкова ли ти пречи да ползваш SATA диска ти в стандартен режим? Защо държиш да работиш в RAID режим? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
meniak Публикувано Март 27, 2009 Author Report Share Публикувано Март 27, 2009 Не че държъ да ползвам RAID режима но си рекох защо пък след като го имам този RAID контролер да не го ползвам ако мога.А ако го изключа от BIOS-a за да не ми иска секи път драйвера, губя ли нещо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Както каза колегата, задължително за RAID масив трябва втори твърд диск. Ако се прави RAID 0 масив е задължително двата диска да са напълно еднакви, за да работи оптимално системата, докато за RAID 1 не е толкова фатално, тъй като там не се цели производителност, а сигурност. В момента реално този RAID контролер изобщо не се ползва и може да забраниш RAID функционалността от BIOS-а на дъното, но не е фатално и ако остане така. Ако обаче вземеш втори твърд диск и решиш да изградиш RAID масив задължително трябва RAID функционалността да е активирана и да разполагаш със съответните драйвери, които да заредиш преди инсталация на Windows на въпросния RAID масив. Ако инсталираш Vista обаче, най-вероятно няма да имаш нужда от драйвери за RAID контролера, но при XP и по-стари OS е задължително. P.S.: Ако искаш да не ти иска драйвери, може да изключиш RAID/AHCI функционалността от BIOS, което ще емулира IDE режим и би трябвало да не ти иска драйвери. Но щом имаш не виждам причина това да се прави. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Аз пък ще ви помоля да обясните на по-неуките, като мен, какво е RAID масив ?!?За да знаем дали ни трябва, и за какво бихме могли да го използваме Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 RAID е съкращение от Redundant Array of Inexpensive Disks. Накратко това е начин за свръзване на 2 или повече (за обикновените потребител са 2) твърди диска в един масив с цел постигане по-добра производителност и/или сигурност за данните.Основните режими на RAID за обикновените потребители са RAID 0 и RAID 1.При RAID 0 са нужни 2 ИДЕНТИЧНИ твърди диска. В този режим данните се разделят. Т.е. когато записваш файл някъде 50% от него се записва на единият твърд диск, а другите 50% - на другия твърд диск. При този режим има ускорение при записа и четенето на файлове, което е логично. Понеже всеки файл се цепи и всеки твърд диск на практика записва половината от файла, то файлът се записва значително по-бързо. Четенето също се ускорява, защото при четене се чете едновременно от двата твърди диска. Освен това общото пространство е равно на сбора от двата твърди диска. Т.е. ако имаш 2 диска по 500GB имаш 1TB пространство. Уловката тук е, че ако единият диск сдаде багажа, губиш всичко.При RAID 1 идеята е общо взето противоположна. В този режим не е задължително твърдите дискове да са еднакви. Дори е може би добре да са различни като производители и модели, за да има по-голям шанс единият да оцелее. При този режим всеки файл се дублира на двата твръди диска. Т.е. те са огледални един на друг. Тук нямаме ускорение при записа на файлове, защото всеки твърд диск трябва да запише целия файл, но имаме ускорение при четенето, защото отново се чете от двата диска едновременно. Понеже информацията се дублира, реалното дисково пространство е равно на пространството на единия диск. Т.е. ако имаш 2 диска по 500GB, имаш 500GB реално пространство. При този режим обаче ако единият твърд диск пострада/дефектира, вторият вече съдържа всичко, което съдържа и първият и масивът може да се възстанови лесно.При изграждане на RAID масиви трябва да се вземат предвид и твърдите дискове. Дисковете на Seagate например не са добър избор, защото фърмуеърите им не са добре оптимизирани за работа в RAID масиви. Дисковете на Hitachi и Western Digital например са доста по-добре в това отношение. Samsung са някъде по средата. Всеки режим си има предимства и недостатъци. Използването на RAID въобще също си има предимства и недостатъци. В повечето случаи, за обикновения потребител RAID не е нужна функция, защото изисква познания за създаване и настройка на масива, има нужда от драйвери ако се инсталира Windows XP, не всички програми се справят добре с RAID масиви и последно, но не и по важност, са допълнителните парични разходи за втори твърд диск. За обикновения потребител и производителността на стандартен единичен твърд диск трябва да е достатъчна.И все пак, всеки си преценява за себе си според знанията и паричните си средства. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Бих искал да допълня нещо към казаното от колегата по-горе. Доста често в последно време се използва технологията Intel Matrix Storage при по-новите чипсети на Intel, която позволява да се направи комбинация от RAID 0 и RAID 1 и затова често се нарича "RAID 0 и 1". Идеята е, че разполагате с два твърди диска и в тяхното начало изграждате RAID0 масив. Предимството на изграждането на RAID 0 масив в началото на диска е, че главата обхожда много по-малка повърхност и времето на достъп намалява значително, а отделно най-външните пътечки са най-бързата зона за четене/запис на диска. Най-общо казано получавате отлична производителност на RAID 0 масива, на който можете да инсталиране операционната система и да се радвате на доста добро бързодействие. Докато в останалата част на дисковете можете да направите RAID 1 масив, така че да си подсигурите сигурността на данните. Бих казал, че е много добро решение. Аз лично използвам подобна идея на личната си машина с два WD Caviar Black 640GB (WD6401AALS) и производителността на RAID 0 масива е впечатляваща. За илюстрация прилагам един скрийншот от 100GB-вия ми RAID 0 масив, изграден в началото на дисковете: http://i44.tinypic.com/11lssqf.png Разбира се, този метод си има и недостатък, който се изразява в това, че за обработка на входно/изходните операции се използва централния процесор, но при съвременните процесори това не е проблем. Все пак при сървъри и работни станции от висок клас се ползват външни RAID контролери, а не вградени решения. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Май 9, 2009 Report Share Публикувано Май 9, 2009 Търся помощ за "монтиране" (софтуерно) на SATA-харддиск в режим AHCI. Диска засега ще го използвам за съхранение на данни,а в по-далечно бъдеще може да сложа операционната система там. Та сега като го свързах хардуерно преди да зареди системата влязох в БИОС и промених режима на AHCI. Като зареди системата ми се появи "магьосникът от Оз" и ми предложи да търся драйвър при Майкрософт или където аз искам,а аз не знам какво да правя... Засега го върнах на non-RAID. Ако може някой да ми каже дали да направя новият диск Dynamic или Basic? Ето тук е обяснено,но не мога да преценя разликите и кое е важното за мен... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 10, 2009 Report Share Публикувано Май 10, 2009 Полза от динамичните дискове има само ако имаш повече от един твърд диск, защото това си е софтуерен RAID масив, а за да функционира такъв, трябват 2 или повече физически твърди диска. Динамичните дискове се поддържат от ограничен брой операционни системи. В общи линии това са от Windows 2000 насам, но не всяка по-специфична версия ги поддържа. Windows XP Home например не поддържа динамични дискове в пълния им потенциал. Същото важи и за Windows Vista Home. Като за капак, масив, създаден под една операционна система, може да не се чете под друга.Ако искаш да си създадеш софтуерен RAID масив (нямаш възможност за хардуерен по някаква причина), имаш повече от един твърд диск, нямаш ценна информация на хардовете (защото трябва да се форматират) и нямаш намерение да сменяш операционната система, можеш да ползваш динамични дискове.Лично моето мнение е, че за обикновен потребител просто не си заслужава усилията и евентуалните несъвместимости. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Май 10, 2009 Report Share Публикувано Май 10, 2009 Ама ти вярно си нощна птица Диска го направих Basic. RAID наистина не ми трябва. Въпросът ми беше за AHCI-режима - доколкото разбрах дискът ще работи по-бързо,отколкото в non-RAID режима(третата опция ми е RAID,за която забравям). Само че като избера AHCI и харддиска и оптичното устройство изчезват. В книжката към дъното е обяснено как се прави дискета с драйвър,но това е с идеята,че на харддиска ще се инсталира,а аз засега няма да го правя. Значи като направя тази дискета мога ли от нея при вече инсталиран на друг (IDE) харддиск ХР да инсталирам впоследствие драйвъра. Имам предвид - пускам компютъра,бутвам дискетата преди да зареди ХР,отварям програмката или каквото има на дискетата,инсталира се драйвъра и после рестартирам и си зареждам вече операционната система? Ако има значение - дъното ми е това. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост