sdd Публикувано Март 4, 2009 Report Share Публикувано Март 4, 2009 Здравейте! Искам да си подменя вентилаторите на кутията и новите искам да ги свържа с Akasa Cable Splitter PWM for 3 Fans Този начин ми изглежда добър, но искам да попитам все пак: на този контролер няма ли да му дойдат в повечко три вентилатора наведнъж?! :o Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 4, 2009 Report Share Публикувано Март 4, 2009 На кой контролер? Това използва дъното за регулация на оборотите на трите вентилатора, а черпи ток директно от захранването. Не разбирам точно за какво се притесняваш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sdd Публикувано Март 4, 2009 Author Report Share Публикувано Март 4, 2009 На кой контролер? Това използва дъното за регулация на оборотите на трите вентилатора, а черпи ток директно от захранването. Не разбирам точно за какво се притесняваш? За захранването е така , но няма ли значение и за Speed Control веригата , тъй като тук са вече три вентилатора вместо един Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 4, 2009 Report Share Публикувано Март 4, 2009 То от там се ползва само информацията колко напрежение да се подава към вентилаторите от захранването. Не мисля, че ще има проблеми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sdd Публикувано Март 4, 2009 Author Report Share Публикувано Март 4, 2009 То от там се ползва само информацията колко напрежение да се подава към вентилаторите от захранването. Не мисля, че ще има проблеми.ОК! Благодаря за вниманието! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Март 11, 2011 Report Share Публикувано Март 11, 2011 Здравейте и от мен. Наскоро си смених кутията и добавих още два вентилатора - Scythe 120 и 140 мм - 800 оборота/мин, 12 V, 0.1 A. Харесах си този регулатор на обороти,но не ми е ясно какво означават тези данни: RPM Sensing Active RPM Sensing (All 6 Channels) Fan Cables C1 Cable x 2 - Active RPM Sensing C2 Cable x 4 - Non-RPM Sensing Weight 220gMaximum power 7.0W per channel Input voltage 12VDCOutput voltage 5VDC - 11VDC 5%И дали изобщо има смисъл - предпочитам компютъра ми да е тих и след това да е бърз. Затова взех вентилаторите на 800 оборота,но не знам по принцип на такива вентилатори доколко могат да им се намалят оборотите без да спрат изобщо да се въртят. Имам още един вентилатор отзад на кутията и за него (в сайта на Aerocool) пише: Fan 120 x 120 x 25mm Rated voltage 12VVoltage range DC 6V ~ 13.8VStarting voltage < = 9V(Power ON/OFF)Power consumption 2.4WRated current 0.20ASpeed 1500 RPM ± 10%Air Flow (CFM) 58.35 CFM (Max)Air pressure 2.1mm H2ONoise (dBA) 26.67 dB-A Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lokoto Публикувано Март 12, 2011 Report Share Публикувано Март 12, 2011 Здравейте и от мен. Наскоро си смених кутията и добавих още два вентилатора - Scythe 120 и 140 мм - 800 оборота/мин, 12 V, 0.1 A. Харесах си този регулатор на обороти,но не ми е ясно какво означават тези данни: RPM Sensing Active RPM Sensing (All 6 Channels) Fan Cables C1 Cable x 2 - Active RPM Sensing C2 Cable x 4 - Non-RPM Sensing Weight 220gMaximum power 7.0W per channel Input voltage 12VDCOutput voltage 5VDC - 11VDC 5%И дали изобщо има смисъл - предпочитам компютъра ми да е тих и след това да е бърз. Затова взех вентилаторите на 800 оборота,но не знам по принцип на такива вентилатори доколко могат да им се намалят оборотите без да спрат изобщо да се въртят. Имам още един вентилатор отзад на кутията и за него (в сайта на Aerocool) пише: Fan 120 x 120 x 25mm Rated voltage 12VVoltage range DC 6V ~ 13.8VStarting voltage < = 9V(Power ON/OFF)Power consumption 2.4WRated current 0.20ASpeed 1500 RPM ± 10%Air Flow (CFM) 58.35 CFM (Max)Air pressure 2.1mm H2ONoise (dBA) 26.67 dB-A Здравей, Не мога да разбера, защо се нахвърляте на тези външни устройства за регулиране на оборотите на вентилаторите...???Но нека първо отгoворим на въпроса:Тези показатели сочат, че 2 канала могат да се управляват автоматично от датчиците на дъното, а другите 4 ръчно. Та нека да се върна на моето мнение. Ти искаш тихи вентилатори. Ами потърси нещо от серията на Arctic Cooling Arctic PWM. Технологията PST(PWM Sharing Technology) позволява да се вържат до няколко активни вентилатора(с променливи обороти и данни от датчиците на дъното), като основния източник, не е задължително да бъде директно от дъното. т.е то няма да се натоварва. Обикновено съвремените дъна имат своя технология за управление на оборотите на вентилаторите автоматично, в зависимост от натоварването и температурата. т.е. твоят регулатор е НАПЪЛНО излишен, ако си купиш този тип вентилатори. И аз имах такова устройство. Но моят личен опит показва, че никога не мога така добре да регулирам оборотите, както системата от дъното. Винаги или температурата е по-висока или оборотите са по-високи, от колкото е необходимо(т.е. по-шумни) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Март 12, 2011 Report Share Публикувано Март 12, 2011 Да - междувременно разбрах какви са функциите на двете групи канали. Мислих и за това,което предлагаш - да оставя на дъното да регулира оборотите,но на мен пък точно това не ми е ясно - как то ще регулира правилно оборотите като няма датчици за температура на съответните места? Например отпред при харддисковете ще се натрупва повече топлина,а отзад/отгоре (около процесора) - по-малко. Следователно в зависимост от температурата в стаята ми(нямам климатик) ще искам предният вентилатор да се върти малко по-бързо от задния,а горният - малко по-бавно. Все пак ще помисля и за този вариант.Освен това може би и съм малко по-предпазлив към новите технологии(в тази връзка в едно ТВ-предаване чух израза "англичаните обичат да измислят нови технологии,но не обичат да ги използват") Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Март 17, 2011 Report Share Публикувано Март 17, 2011 Имам още един въпрос по темата,по-точно по най-горният коментар - откъде да разбера колко вата могат да "преминат" безопасно през единият съответно двата конектора на дъното ми MSI 880GMA-E45 ? Иначе казано - мога ли да включа по два 140 мм вентилатора(под 1000 об/мин) на един конектор чрез съответният адаптерен кабел ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lokoto Публикувано Март 18, 2011 Report Share Публикувано Март 18, 2011 Имам още един въпрос по темата,по-точно по най-горният коментар - откъде да разбера колко вата могат да "преминат" безопасно през единият съответно двата конектора на дъното ми MSI 880GMA-E45 ? Иначе казано - мога ли да включа по два 140 мм вентилатора(под 1000 об/мин) на един конектор чрез съответният адаптерен кабел ?Ако използваш показаните в началото на темата конектори/сплитери, то не би трябвало да има проблем. Това е защото захранването на вентилаторите идва директно от PSU-то(не преминава през дъното), а едва ли пада на напрежението на 2 датчика за обороти на вентилатори(и то вързани успоредно), ще създадат голямо и опасно съпротивление за дъното. Така че действай смело, но в границите на разумното - не повече от 3 вентилатора на един датчик(трето перо в конектора).Но ако си решил директно да включваш по 2 или три вентилатора към едно гнездо на дъното(т.е. успоредно включване на ЗАХРАНВАНЕТО на тези вентилатори), то риска да изгориш някоя писта на дъното нараства. Едва ли някой друг, освен производителят, може да ти каже колко е максимално допустимия ток през един конектор на дъното... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост