Jump to content

Питане за мащаба на екрана

Препоръчан пост

Привет.

Свалих си една приказка в AVI, която първите 24 мин. има мащаб на екрана, както е показано на снимка Brother Bear 2, а след това "се оправя" и е като на снимка Brother Bear 3. Пуснах го и на телевизора, който е стандартен 4:3, но и там беше същото положение. Случвало ми се е и друг път, само че с ДВД, когато го гледам на компа да изглежда като "голям квадрат" до половината на диска (после се е оправяло), но пък на телевизора е нормален образ от началото до края.

Къде се получава разминаване? Има ли начин да "се мине" с някой филтър или подобно, за да се управи, така че през цялото време да е еднакъв мащаба, но с мин. загуба на качеството? Без значение от формата - AVI, DVD, ....

П.П. GSpot показва разделителна способност 640/272.

post-485-1235809872_thumb.png

post-485-1235809881_thumb.png

post-485-1235809891_thumb.png

Сподели другаде

Първият шот от филма има черни ивици отляво и отдясно. Или нещо е човъркано при рипването от DVD и или самият филм е така създаден. А може и някой плеър да има проблеми със съотношенията, на мен ми се е случвало с някои редки файлове.
Сподели другаде

Първият шот от филма има черни ивици отляво и отдясно. Или нещо е човъркано при рипването от DVD и или самият филм е така създаден. А може и някой плеър да има проблеми със съотношенията, на мен ми се е случвало с някои редки файлове.

Пробвал съм го и с JetAudio и с KMPlayer. Все същото. 

Случвало ми се е доста често, филми, концерти в MKV да изглеждат по този начин, с черни ивици от страни. Нещо друго. И при двата плеъра, когато избера екранно управление/размер 16:9 (HDTV) се получава така, дори филма да е с нормална разделителна способност.

VirtualDub няма ли някой филтър за това?

Сподели другаде

Т.е. както си върви филма и изведнъж се свива и се появяват двете черни ивици отстрани?

Извинявай, не съм видял отговорът ти.

Обратно, от начало има ивици и както си върви, изчезват.

Направих следното:

Свалих филма още веднъж, като този път разделителната способност беше 800:336 (за първи път виждам такъв размер). За съжаление беше точно по този начин компресиран, както първия - първите 24 мин. с ивици отстрани, а после изчезват. Разделих го с VirtualDub на две части, като границата беше там където изчезват ивиците. Избрах филтъра resize, зададох размерите, които ми даде, след като изрязох черните ивици (598:336), чрез опцията cropping. С оригиналните разпъваше образа. Идеята ми беше, после да променя разделителната способност и на втората част на 598:336, но без cropping и накрая да свържа двете части. Да, ама VirtualDub ми изписа грешка "statsfile not found" още в началото, след като стартирах процеса в Job control. VirtualDubMod и VirtualDub MPEG, изпълниха first pass, но на втория пас пак изписаха същата грешка. 

На какво се дължи това?

Сподели другаде

Не могат да намерят video.pass файла по някакви причини. Лично аз бих ти препоръчал да оразмеряваш и прекодираш с Gordian Knot.

Аха, за него не бях се сетил. Ще пробвам.

Сподели другаде

Успях да изрежа първата част, намалих разделителната способност на втората, така че да е еднаква с първата след изрязването, но не мога да ги свържа. Изписва грешка: виж снимките.

post-485-1236332923_thumb.png

post-485-1236332928_thumb.png

post-485-1236332934_thumb.png

post-485-1236332940_thumb.png

Сподели другаде

Ако искаш да си сигурен, че ще можеш да ги обединиш, първо ще трябва да запазиш отделните файлове с некомпресиран видео поток (Uncompressed), което обаче ще заеме МНОГО място. Тогава ги обединяваш и вече си ги компресираш отново.
Сподели другаде

Ако искаш да си сигурен, че ще можеш да ги обединиш, първо ще трябва да запазиш отделните файлове с некомпресиран видео поток (Uncompressed), което обаче ще заеме МНОГО място. Тогава ги обединяваш и вече си ги компресираш отново.

Отказах се.

Намерих филма в нашата мрежа, с английско аудио. Отстраних го и добавих българското. Получи се перфектно. Разделителната способност е по-ниска, но карай да върви...

Благодаря за помоща.

Сподели другаде