Jump to content

Препоръчан пост

Tanganika, сега и аз се питам дали Comodo IS Free не е по-добър от повечето платени продукти за домашно ползване. Но как да го сравнявам примерно с автоматично функциониращия и отвсякъде подсигурен Symantec Endpoint Protection 11? Оптимизмът ми за Комодо и възможностите му скоро едва ли ще стигне чак дотам. Измежду безплатните възможности вече са без конкуренция, а при платените са налице доста разнообразни корпоративни версии, които с теб просто не сме пробвали. Поздрави

Трябва да пробвам Symantec Endpoint Protection 11 как ще се справи при стартиране на вируси които не лови,дали пък няма да нахраня вирусите с него или да пробвам да го ликвидирам със SysProt.Ясно е че при хакерска атака нито една защитна програма не може да устои.

Винаги съм се чудил в какво се състои разликата между корпоративните защитни програми и платените за домашно ползване.

Сподели другаде

• Отговори 1.1k
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

При S E P 11 е налице сериозна Proactive Threat Protection. Много ми е интересно как би си го осигурил за експериментите си. Този на служебния ми компютър е редовно закупен. Не ме занимава с никакви въпроси. Но не е безплатен. Поздрави
Сподели другаде

При S E P 11 е налице сериозна Proactive Threat Protection. Много ми е интересно как би си го осигурил за експериментите си. Този на служебния ми компютър е редовно закупен. Не ме занимава с никакви въпроси. Но не е безплатен. Поздрави

Знам че за този който ще намеря за тестовете ще кажеш че е дело на кракери и няма да работи както трябва.Не е ли единствената разлика че корпоративните версии на защитните програми могат да се управляват от едно място ? Едва ли големите фирми ще разчитат само на примерно Symantec Endpoint Protection 11 те ползват и други методи за защита.Мой познат работи в корпорация охранявана от Symantec Endpoint Protection 11,но като подсигуровка всяко кликване се записва в сърварите на Google или така наречения от тях „облак” та каквото и да се случи с въпросния компютър най-важното информацията няма да изчезне.Това ме кара да мисля че въобще не разчитат на Symantec.

Сподели другаде

И защо тогава го купуват щом не разчитат на него? Странни изводи правиш - иначе е нормално да има още подсигурявания. Пробвай го ако решиш - няма как да имам предварително мнение - особено такова каквото прогнозираш. При мен също SEP 11 не е единствена защита.
Сподели другаде

И защо тогава го купуват щом не разчитат на него? Странни изводи правиш - иначе е нормално да има още подсигурявания. Пробвай го ако решиш - няма как да имам предварително мнение - особено такова каквото прогнозираш. При мен също SEP 11 не е единствена защита.

За да има някаква автоматизирана защита на първо ниво и се надяват да сработи в по-голям процент от случаите когато някой от работниците реши да кривне от правия път посещавайки интересни сайтове,така си го обяснявам.

Сподели другаде

Tanganika, Comodo IS Free e впечатляващо добър, защото при параноични настройки доста добре лови и блокира на момента стартиращите процеси. Така успява да предотврати инсталирането на rootkit-драйвери. Затова при теб и без антивирус пак работи добре. В тази връзка не виждам смисъл да замествам антивируса на Комодо примерно с Авира- поне засега. Антивирусът в този пакет май фигурира колкото да се отчете попълнена комплектност - рядко нещо лови и информира със съобщения.Обаче с времето и той става все по-добър. Поздрави
Сподели другаде

Tanganika, Comodo IS Free e впечатляващо добър, защото при параноични настройки доста добре лови и блокира на момента стартиращите процеси. Така успява да предотврати инсталирането на rootkit-драйвери. Затова при теб и без антивирус пак работи добре. В тази връзка не виждам смисъл да замествам антивируса на Комодо примерно с Авира- поне засега. Антивирусът в този пакет май фигурира колкото да се отчете попълнена комплектност - рядко нещо лови и информира със съобщения.Обаче с времето и той става все по-добър. Поздрави

HIPS-а на Комодо при параноични настройки блокира много зловреден код в нета без предупреждения.Единствената причина сега да не го ползвам е че става тотална скука когато охранява компютъра ми.DefensWall HIPS го изтърпях 3 дни поради същите причини,лично за мене е изключително надежден и подходящ дори за много начинаещи потребители.

Сподели другаде

Сега и при мен настъпи скука - няма констатации за скрити процеси, за да се чудя реални ли са или не са. И защо се отказваш от едни от най-добрите сега защитни програми? Заради Twister ли ? Още ми е прясно - преди 2 седмици му трябваха 3 дни за да бастардиса Win XP SP3 при единия от домашните ми компютри. Но причината бе в мен - не трябваше да пробвам да спасявам доста инфектирана ОС. Поздрави
Сподели другаде

http://www.matousec.com/projects/proactive...nge/results.php

впечатляващ нов резултат от страна на касперски. дъни се на 3 теста - Kill3f, SockSnif, Crash7

Определено са се постарали от лабораторията на Касперски.

Сега остава и на другите защити да им се направи един актуален тест.....

ПП А ако Касперски решат да изкарат една безплатна версия, ще стане доста интересно на пазара....

Сподели другаде

Ами то HIPS програми има много.

System Safety Monitor е отлична, но малко сложничка. Платената й версия предлага отлична защита по всички параграфи. Има и малко орязана безплатна версия, която обаче все пак си е доста добра. Разработката по програмата е официално на "пауза", но май неофициално е спряна.

Dynamic Security Agent също не е лоша, макар че и не е кой знае какво. Не се отличава с нищо кой знае какво положително, но и няма какво толкова отрицателно да се каже. Средна работа.

DriveSentry е също добра. Предлага добра защита, но е и малко тежичка. Най-графично ориентираната от всички HIPS програми.

От самостоятелните HIPS програми (без Comodo и Online Armor) може би най-пълноценните са Real-time Defender, Malware Defender и System Safety Monitor. EQSecure и тя е наблизо обаче.

Най-леките според мен са ProcessGuard, Ghost Security Suite, Dynamic Security Agent и System Safety Monitor.

Има и други HIPS програми, но тези са според мен по-заслужаващите внимание, в един или друг аспект.

Здравейте! В момента си търся самостоятелно HIPS приложение (само за себе си), без допълнителни апликации, като Firewalls, Toolbars (For ex. CIS, Spyware Terminator и т.н.), което просто да ми следи за достъпа на програми и приложения до регистрите и файловете на OS и да ме информира при опити за тяхната модификация. Информацията, предоставена от Night_Raven ми даде добра насока, но имам няколко въпроса за някои от програмките, на които ми се спря погледа..., а именно:

1.System Safety Monitor - Хареса ми се като лекичка програмка, която обаче изисква по-внимателна настройка и разбиране, което не ме притеснява чак толкова много, стига да и хвана цаката... Важно за мен е да дава информация за приложенията, които се опитват да внесат промени в системата (инсталация, промени в регистрите и т.н.) и да ги блокира ефективно, ако те са злонамерени. Четох за тази програмка и в Softpedia, откъдето получава добри отзиви... Та там е налична System Safety Monitor Free Edition 2.0.8.583, обаче не мога да я изтегля, тъй като линковете за изтегляне се оказват мъртви... Пробвах и от други места, но всички линкове водеха към една и съща мъртва страница. Някой може ли да ми предостави сигурен работещ линк за изтегляне на програмката?. Освен това, искам да питам, тази програмка адекватна ли, е като самостоятелно HIPS приложение, на заплахите към днешна дата? Знам, че се водеше ожесточена дискусия, за това че и по-стари приложения могат да вършат добра работа (предимно стени)..., но аз да си питам...

2.Dynamic Security Agent - Тази програмка ми хвана окото на второ място... А на второ, защото, Night_Raven я презентира като доста неглиже. Прочетох за нея в Softpedia и ми се видя малко по-проста за настройка... В коментарите прочетох, че програмката като цяло не е лоша, но не можела да остисква на промени в регистрите, предизвиквани от нежелан програмен код. Линкът към програмата работеше (за справка, вижте тук)... Та питането ми е: Тази програмка достатъчно добра ли е за average user, като мен, като се вземе в предвид и че е потенциално по-лесна за настройка от предходната?. Лично аз, предпочитам продукт с по-малки възможности, но който да мога да управлявам в сигурни, макар и по-тесни граници, пред такъв с по-широки възможности (подточка 1), който обаче, по-тудно ще овладея. Един вид, каква ми е файдата от Порше, ако се пребия с него на първото кръстовище, щото не съм искал да си зема шкода, примерно? Съотнасянето, което се опитвам да правя между 2-те програмки е локално! Не ги съпоставям с по-новите продукти с HIPS (Comodo, On-line Armor, Outpost).

Моля за съвет, коя от 2-те програмки да избера, като самостоятелно HIPS приложение за ежедневно ползване и без крайно екстремни преживявания (надявам се...), а просто за just in case... Да знам ако нещо се опитва да се стартира на компютъра, без аз да съм му казвал да го прави и avast! го проспи. Нещо като допълнителен слой на защита. Умишлено не искам да инсталирам директно Firewall + HIPS, защото се опасявам от конфликти (въпреки, че не би трябвало) с вече 5-месечния ми Win, на който вече са инсталирани и махани доста неща. Не искам да преинсталирам още, защото OS работи перфектно.

Направи ми впечатление и програмката DriveSentry, за която изпървом прочетох от тук (не и бях обърнал внимание от листа, предоставен от Night_Raven по-горе)... От клипчетата, които гледах за ефективността на HIPS-а на програмката..., направо ми хвръкна каскета, да си кажа... (чисто субективно)... Останах с впечатлението, че DriveSentry малко приличал на PandaCloud (може и да греша), но с HIPS. Освен това притежава whitelist със значителна база от сигурни (to run) приложения, чрез която изглежда се избягва питането и за най-невинно стартираните и напълно легитимни процеси. Съдържа и blacklist, който постоянно се обновява от базата данни за зловреден код... Един вид сверяване на часовниците. Гледайте клипчетата (ако не сте ползвали програмата) и ще разберете какво имам предвид. Програмката е безплатна и в описанието (а и при теста) пише, че заема малко ресурси (19Mb), въпреки че както четох в коментарите, може да си хапне и 50Mb RAM. Night_Raven също го казва, а не смятам че той говори празни приказки. Това, което ме притеснява да я пробвам е не само потенциалните високи разходи на ресурси, но също и рискът от конфликт с антивируса, въпреки че както четох, има потребители, които си я ползват с avast! Освен това, интернетът ми не е много бърз, а ъпдейта на дефинициите на програмката е, доколкото видях, по-продължителен и обемен... Освен това, въпреки че е Free, след 30 дни спирали автоматичните ъпдейти и тябвало да се ъпдейтва ръчно, което точно с тоя тип програми е малко неприятно... Имало и проблеми с ъпдейтите, особено през почивните дни... Това са ми съображенията, както и че търся по-базово и stand alone HIPS приложение за разучаване, а както изглежда DriveSentry си е направо цял Antivirus, Antispyware, Antirootkit и анти още не знам какво си... + защита от заплахите на утрешния ден, които още не са измислени, ама би могло... Последното, сигурно е заради HIPS-а и бързта синхронизация на balcklist-овете.

Та ще съм благодарен за съвети по зададените от мен въпроси. Пиша в тази тема, тъй като тук се споменават посочените програми, които са с HIPS. Ако не съм нацелил, се извинявам.

Сподели другаде

1.System Safety Monitor - Хареса ми се като лекичка програмка, която обаче изисква по-внимателна настройка и разбиране, което не ме притеснява чак толкова много, стига да и хвана цаката... Важно за мен е да дава информация за приложенията, които се опитват да внесат промени в системата (инсталация, промени в регистрите и т.н.) и да ги блокира ефективно, ако те са злонамерени. Четох за тази програмка и в Softpedia, откъдето получава добри отзиви... Та там е налична System Safety Monitor Free Edition 2.0.8.583, обаче не мога да я изтегля, тъй като линковете за изтегляне се оказват мъртви... Пробвах и от други места, но всички линкове водеха към една и съща мъртва страница. Някой може ли да ми предостави сигурен работещ линк за изтегляне на програмката?. Освен това, искам да питам, тази програмка адекватна ли, е като самостоятелно HIPS приложение, на заплахите към днешна дата? Знам, че се водеше ожесточена дискусия, за това че и по-стари приложения могат да вършат добра работа (предимно стени)..., но аз да си питам...

Сигурно си разбрал, но аз да го кажа все пак. Програмата има платена и безплатна версии. Макар платената да предлага допълнителни екстри спрямо безплатната и малко по-задълбочена защита по някои вече фигуриращи в нея модули, то безплатната в никакъв случай не е лоша и предлага една доста солидна защита. От самостоятелните и безплатни HIPS програми System Safety Monitor Free е сред най-добрите и предлага отлично ниво на защита. Няма как програмата да получава лоши отзиви, тъй като това е една от програмите-пионери в бранша. Жалко е, че се наложи украинецът, който работеше по нея, да изостави проекта.

Относно възрастта, не се тревожи. Не отричам, че по принцип е наистина хубаво дадена програма за сигурност да се поддържа актуална, независимо каква е тя. HIPS програмите обаче са доста устойчиви на потока на времето.

Програмата наистина се намира малко трудно. Ето линк към последната безплатна версия, която обаче не е 2.0.8.583, а 2.0.8.585: System Safety Monitor Free 2.0.8.585 (3.25MB).

2.Dynamic Security Agent - Тази програмка ми хвана окото на второ място... А на второ, защото, Night_Raven я презентира като доста неглиже. Прочетох за нея в Softpedia и ми се видя малко по-проста за настройка... В коментарите прочетох, че програмката като цяло не е лоша, но не можела да остисква на промени в регистрите, предизвиквани от нежелан програмен код. Линкът към програмата работеше (за справка, вижте тук)... Та питането ми е: Тази програмка достатъчно добра ли е за average user, като мен, като се вземе в предвид и че е потенциално по-лесна за настройка от предходната?. Лично аз, предпочитам продукт с по-малки възможности, но който да мога да управлявам в сигурни, макар и по-тесни граници, пред такъв с по-широки възможности (подточка 1), който обаче, по-тудно ще овладея. Един вид, каква ми е файдата от Порше, ако се пребия с него на първото кръстовище, щото не съм искал да си зема шкода, примерно? Съотнасянето, което се опитвам да правя между 2-те програмки е локално! Не ги съпоставям с по-новите продукти с HIPS (Comodo, On-line Armor, Outpost).

Официалният сайт на програмата е този на Privacyware.

Програмата не е най-задълбоченият и подробен HIPS, който можеш да намериш, но определено си следи доста ключови места в системата. Регистратурата е в това число. Не цялата, а важните и деликатни места. По мое мнение това е една чудесна програма за един средностатистически потребител, който иска да бъде занимаван с колкото се може по-малко въпроси. Програмата не просто е проста за настройка, тя почти няма нужда от такава, защото то почти няма какво да се настройва по нея. Това е една от най-изчистените HIPS програми, които съм виждал. На пръв поглед изглежда доста повърхностна и несериозна, но това е само на пръв (или евентуално втори) поглед. При следващи погледи става ясно, че макар програмата да не е от ранга на големите батковци все пак въобще не се дава без бой и определено има какво да покаже като възможности. Това е и на практика много базова стена, защото следи и за заявки към DNS сървърите. Не си мисли обаче, че ще може да замени стената ти или ще й пречи.

Програмата притежава и уникален защитен модул, който не съм го виждал никъде другаде - System Anomaly Detection. Това е модул, който прекарва определен период (по подразбиране е 7 дни, но може да се увеличи) да следи системата и да си води записки коя програма колко натоварва централния процесор. Т.е. изгражда си профил на системата - как тя се държи по принцип. След изтичане на тренировъчния период програмата уведомява потребителя за всякакви отклонения от това, което тя си е отбелязала като нормално натоварване. При какви отклонения спрямо записаното от нея натоварване (в проценти) да уведомява може да се настрои от потребителя. Този модул по мое мнение не е толкова ценен, защото не винаги зловреден код реално натоварва системата чак толкова, но все пак е интересен и в някои ситуации може да се окаже полезен.

Аз съм с тази програма в момента и съм доста доволен. За да не отегчавам евентуални други четящи потребители ще спра дотук, но ако имаш някакви допълнителни въпроси, питай смело. С удоволствие ще отговоря на тях, защото програмката е доста добра.

Между аналогията с колите е доста добра и това е нещо, което аз също повтарям и се опитвам да накарам някои потребители да го разберат.

Моля за съвет, коя от 2-те програмки да избера, като самостоятелно HIPS приложение за ежедневно ползване и без крайно екстремни преживявания (надявам се...), а просто за just in case... Да знам ако нещо се опитва да се стартира на компютъра, без аз да съм му казвал да го прави и avast! го проспи. Нещо като допълнителен слой на защита. Умишлено не искам да инсталирам директно Firewall + HIPS, защото се опасявам от конфликти (въпреки, че не би трябвало) с вече 5-месечния ми Win, на който вече са инсталирани и махани доста неща. Не искам да преинсталирам още, защото OS работи перфектно.

И двете програми са напълно достойни за поста "безплатна HIPS програма за допълнителен слой защита". Ако наистина предпочиташ нещо по-просто и ненатрапчиво, то се насочи към Dynamic Security Agent. Иначе System Safety Monitor определено е по-гъвкава и предлага по-пълна защита, но е и по-объркваща.

Като цяло е най-добре да ги изтестваш и двете лично и да прецениш сам за себе си.

Ще добавя само, че драйверът на System Safety Monitor Free се дъни на теста за стабилност в Windows - Driver Verifier. Т.е. драйверът е нестабилен и е възможно да предизвиква сини екранчета. Нека поясня обаче изрично, че това е възможно, но не и сигурно. Възможно е евентуалният бъг в драйвера да не се прояви никога в реални условия. Програмата е ползвана и се ползва и до ден днешен и няма оплаквания по този въпрос. Т.е. програмата е достатъчно стабилна и надеждна за ежедневна работа на компютър на средностатистически потребител. Ако обаче стабилността на драйвера е нещо много важно за теб, то Dynamic Security Agent печели точка тук, защото нейният драйвер е стабилен и преминава теста за стабилност без проблеми.

От друга страна пък Dynamic Security Agent е достъпна само на английски език, докато System Safety Monitor я има преведена на няколко езика, сред които е и българският. За някои това е важна подробност, затова го споменавам специално.

И все пак: най-добре е да ги тестваш и да прецениш лично.

Направи ми впечатление и програмката DriveSentry, за която изпървом прочетох от тук (не и бях обърнал внимание от листа, предоставен от Night_Raven по-горе)... От клипчетата, които гледах за ефективността на HIPS-а на програмката..., направо ми хвръкна каскета, да си кажа... (чисто субективно)... Останах с впечатлението, че DriveSentry малко приличал на PandaCloud (може и да греша), но с HIPS. Освен това притежава whitelist със значителна база от сигурни (to run) приложения, чрез която изглежда се избягва питането и за най-невинно стартираните и напълно легитимни процеси. Съдържа и blacklist, който постоянно се обновява от базата данни за зловреден код... Един вид сверяване на часовниците. Гледайте клипчетата (ако не сте ползвали програмата) и ще разберете какво имам предвид. Програмката е безплатна и в описанието (а и при теста) пише, че заема малко ресурси (19Mb), въпреки че както четох в коментарите, може да си хапне и 50Mb RAM. Night_Raven също го казва, а не смятам че той говори празни приказки. Това, което ме притеснява да я пробвам е не само потенциалните високи разходи на ресурси, но също и рискът от конфликт с антивируса, въпреки че както четох, има потребители, които си я ползват с avast! Освен това, интернетът ми не е много бърз, а ъпдейта на дефинициите на програмката е, доколкото видях, по-продължителен и обемен... Освен това, въпреки че е Free, след 30 дни спирали автоматичните ъпдейти и тябвало да се ъпдейтва ръчно, което точно с тоя тип програми е малко неприятно... Имало и проблеми с ъпдейтите, особено през почивните дни... Това са ми съображенията, както и че търся по-базово и stand alone HIPS приложение за разучаване, а както изглежда DriveSentry си е направо цял Antivirus, Antispyware, Antirootkit и анти още не знам какво си... + защита от заплахите на утрешния ден, които още не са измислени, ама би могло... Последното, сигурно е заради HIPS-а и бързта синхронизация на balcklist-овете.

DriveSentry определено не е лоша програма и също е лесна за работа, защото е доста "графична". Защитата, която предлага, също е на доста добро ниво, защото освен останалите неща предлага и дефиниции. Т.е. това е нещо като HIPS + базов антивирус, макар описанието да не е от най-точните. Не е тежка (т.е. наистина тежка), но все пак намирам другите две споменати програми за по-леки и пъргави. Не съм се занимавал толкова с нея, за да дам по-подробна информация, но програмата определено е добра и заслужава да й се обърне внимание.

Проблемите с ъпдейтите не ги виждам като фатални. Неприятни да, но не и нещо фатално, защото все пак програмата разчита основно на HIPS.

Сподели другаде

Благодаря за отговорите Night_Raven.

Спрях се на HIPS-чето DSA, което и инсталирах преди няколко часа. Впечатленията ми за тези няколко часа са изцяло положителни. Програмката се инсталира много лесно и бързо. След рестарта, който поиска, цъкнах върху иконата на DSA в трея, за да се покаже основният прозорец на програмата. Това доведе до замръзване на системата за окло 15-20 секунди. Предполагам, че то се дължи на времето, което е нужно на програмката, за да събере информация за наличните приложения, които по подразбиране са доверени. След това се показа основният прозорец, последван от 10-ина питанки за някои допълнителни приложения и процеси, които предварително знаех, че са доверени и поставих в съответната графа.

После разцъках няколко приложения, за да видя как DSA ще се справи с детекцията на активността им... Без никакви проблеми. Направих си и 2 тестчета:

1. Ползвам SADictionary, който обикновено, щом го стартирам се свързва с интернет и ми показва в стартовия си прозорец 2 линка. Досадни рекламки, които при това ми блокират за няколко секунди речника, докато се заредят. DSA детектира опитите им без проблем и ги блокира. Спряха да се появяват в началния прозорец на SADictionary и замръзването, което посочих изчезна.

2. Стартирах Skype, защото ми беше любопитно да видя колко процеса ще ми засече DSA. Първо ми сигнализира за стартиране на Skype.exe, което позволих, а след това и за още 2 неща, които забраних. Едно от тях беше SkypePM.exe, което доколкото знам е уязвимо място за атаки по Skype-a. Разбира се, можех отдавна да изтрия папката с това exe, но не го направих, защото по принцип рядко ползвам Skype и изобщо... бях забравил за него. След като блокирах посочения процес, погледнах в Task Manager, където той беше ичезнал. Обаче, забелязах че в Process Explorer (много готина портативна програмка), процесът SkypePM си вървеше, въпреки че го бях блокирал и си дърпаше доволно RAM. Изключих Skype. Включих го пак и DSA пак ми сигнализира, че SkypePM се опитва (и се зарежда), въпреки че съм го забранил. Погледнах в панела на Skype =>Инструменти=>Още задачи, и видях, че опциите, които се предлагат са активни. Цъкнах на една от тях (тази за игри), която започна да се зарежда. DSA прозочето изскочи, натиснах блок, но то изчезваше и веднага се появяваше отново, пак блок и така 5-6 пъти. Сложих отметка, да не ме безспокои повече с питания за този процес и прозорчето изчезна, но взе със себе си и SkypePM.exe, което даде грешка и изчезна. Самият Skype си работеше. След това погледнах в прозореца на DSA =>Application Security=>View/Edit application list=>Quarantine и видях, че skypepm.exe е успешно карантинирано, но в секцията Process Detection=>View/Edit process list, skypepm.exe беше още позволен процес... Хвърлих го в карантината и рестартирах Skype, при което SkypePM изобщо не се опита да се зареди, а панелът му с Още задачи изобщо не показваше никаква активност. Следователно, ефективна се оказа комбинацията от Application Security и Process Detection. Сега имам с 20Mb реална и с 30Mb виртуална памет по-малък разход.

Смятам, че представените от мен примерчета са добри да покажат колко ефективно е това малко HIPS приложение за рутинна употреба от average users, при решаване на обикновени проблемчета. Предполагам, че ще бъде също толкова ефективно и като допълнителна защита, срещу настъпление на зловреден код. Дано не се налага, но ще видим...

Който има проблеми с изскачащия рекламен прозорец при ъпдейт на Avira, може да пробва с тази малка HIPS програмка да го реши..., а покрай него и други проблемчета.

Night_Raven, както и други потребители са казвали, теб е истинско удоволствие да те чете човек, защото винаги може да научи нещо ново. Изобщо..., който разбира, при тебе се спира :haha:. Ако ми възникнат някакви питания по работата с DSA, пак ще пиша.

P.S: Ето и малко за четене, относно култувият шпионски toolbar на CIS и защо вече продуктите на Comodo ги няма в Softpedia: цък. То и други програми предлагат в инсталацийте си подобни "екстри" и присъстват в каталога на сайта, но само от Comodo показват поведение, което аз лично определям с лафа: "Да направиш пакост пред вратата на комшиите и да потропаш за тоалетна хартия" Лично мнение.

Сподели другаде

Определено са се постарали от лабораторията на Касперски.

Сега остава и на другите защити да им се направи един актуален тест.....

ПП А ако Касперски решат да изкарат една безплатна версия, ще стане доста интересно на пазара....

Малко се съмнявам да го направят - т.е. да пуснат безплатна програма!

Сподели другаде