Callisto Публикувано Февруари 18, 2009 Report Share Публикувано Февруари 18, 2009 Тъй като има доста важни теми в този раздел видях,че липсва тази която е не по малко маловажна за нашите System-и.И така вашите мнения за Почистващите програми под Windows:-XP.....-Vista..... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 18, 2009 Report Share Публикувано Февруари 18, 2009 Почистването на системния регистър определено не е толкова важна задача, ако го сравним с дефрагментирането на дисковете примерно. Абсолютни митове и легенди са, че 1000 излишни ключа в регистъра биха "забавили" работата на системата. Същото важи и за "дефрагментирането" на системния регистър, което много инструменти предлагат с цел смаляване на размера на регистъра. Единствено поставянето на файловете на системния регистър в последователни клъстери на диска (т.е. дефрагментиране на файлове на системния регистър) би имало видим ефект, но той ще се забележи само при много стари системи и предимно при зареждане на операционната система (ако трябва да съм конкретен - фазата на зареждане на ядрото). Другата глупост, която постоянно се споменава, когато стане въпрос за почистващи регистъра програми е т.нар. "решаване на проблеми". Единствените "проблеми", които могат да решат почистващите регистъра програми са тези, причинени от "останки" на разни приложения в регистъра. Но това важи за калпавите програми, които не могат да се деинсталират като хората. Ако се използват читави програми, такива проблеми се наблюдават изключително рядко. А дори и да се появи такъв проблем (в следствие от останала конфигурационна информация в регистъра) той може да бъде решен съвсем спокойно чрез ръчна редакция с regedit. Почистващите регистъра програми имат един сериозен минус. Той се изразява в това, че е абсолютно възможно дадена почистваща програма да премахне данни от регистъра, които не трябва да се пипат и това да доведе до сериозни проблеми. Разбира се, това има просто решение, но ако потребителят има добър backup на системата, който включва и регистъра. Казвам го, особено защото масово повечето "спецове" спират System Restore (който прави чудесни копия на регистъра автоматично), защото "бави системата". Може да разгледаш темата за поддръжка на Windows, в която също е засегнат този проблем. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Callisto Публикувано Февруари 18, 2009 Author Report Share Публикувано Февруари 18, 2009 Да наистина чистенето на registry е нещо опасно и трябва да се подходи доста внимателно.....даже по добре е да не ги пипаме ако не разбираме.Много е важно програмата които сме си избрали да извади то4ните registry,но и тук има гафове.Аз обаче ще ви дам едиH Comparatif за да се има някаква представа за тези програмки(.....като всеки Comparatif може да се оспорва)http://ssupdater.com/modules/Forums/index.php?showtopic=3812 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 18, 2009 Report Share Публикувано Февруари 18, 2009 SSUpdater е сайт/форум с много пристрастни и некомпетентни мнения. Лично аз не бих се доверил на тях да ми кажат колко е часът. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
liver Публикувано Февруари 18, 2009 Report Share Публикувано Февруари 18, 2009 Според мен tune up utilities 2009 е прекрасна програма.Ползвам и всички функции (абсолютно всички)и досега не ми е скапала системата.Никога.Предпочитам една програма за всичко,отколкото 10 за всяка една функция.По-малко място на харда.По-малко процеси.Не знам защо тази програма я плюят толкова много.Не вижам нито един факт,който да доказва,че омазва или поврежда уина.Ползвал съм и версия 2008.Бих искал някой да ми посочи къде бърка програмата.Една от функциите и поне да е некоректна,защото аз я ползвам от 7-8 месеца и то редовно и не съм имал проблем.Ползвам и ccleaner.Калпава програма бих нарекъл reg supreme pro.На 100%.Никога не бих сложил този боклук на компютъра си отново.Извинете ме за израза,но това е най-малкото,което мога да нарека тази програма.Отгоре на това,имат нахалството да искат пари за нея.Мое мнение Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 19, 2009 Report Share Публикувано Февруари 19, 2009 Предпочитам една програма за всичко,отколкото 10 за всяка една функция.По-малко място на харда.По-малко процеси.Не знам защо тази програма я плюят толкова много.Аз пък предпочитам да имам отделни програми, които да вършат задачите си качествено, отколкото да имам една сборна програма, която да върши посредствена работа.Ако трябва да се намерят отделни програми за всяка дейност на TuneUp Utilities, то е напълно възможно да заемат повече място от нея. Разбира се зависи и какви точно заместители се намерят. Дори и да заемат повече място обаче не разбирам какъв е проблемът, имайки предвид с какви капацитети са твърдите дискове в днешно време. Някак смешно е да се правят сметки за 20-30, дори 50 и повече мегабайта на фона на 250GB, 320GB... 750GB.За по-малкото процеси не мисля, че мога да се съглася. TuneUp инсталира свои услуги на системата. Доста малко на брой програми със заместителни функции правят това.Плюят я, защото на практика не прави нищо особено, а струва пари. TuneUp Utilites, както и System Mechanic и WinXP/Vista Manager се възползват от невежеството на потребителите и им пробутват инструменти, които да "поддържат" Windows-а. Всички тези програми имат доста малко реално полезни функции. Повечето са всъщност безсмислени (т.е., че Windows вече разполага с подобна функция), а има дори вредни. От вредните бих изтъкнал спиране и човъркане на Prefetcher-а и освобождаване на RAM памет. И двете са реално вредни за системата, като особено второто се радва на известна популярност. За чистенето и дефрагментирането на регистратурата колегата обясни по-нагоре колко е "важно". Друг пример: въпросните програми за поддръжка имат модули за настройка на системните услуги, стартиращите се програми с Windows и следене на активните процеси. За това вече си има инструменти в Windows, които може и да не са нищо особено, но все пак не са по-зле от TuneUp, защото и тя не предлага нищо повече. Само е по-шарено. А при нужда могат да се използват далеч по-мощните Autoruns и Process Explorer, които са малки и безплатни. Т.е. да, отделни програми са, но предлагат много повече функционалност и възможности от TuneUp.Друго: TuneUp предлага различни настройчици по Windows-а. Една голяма част от тях са достъпни в самия Windows, из менютата му, а друга голяма част са взети от TweakUI инструмента на Microsoft. За останалите има различни REG файлчета из нета. Просто TuneUp Utilities и останалите като нея са абсолютно ненужни програми, защото функциите, които предлагат, са посредствени в най-добрия случай. Тези им функции, които не вредят на системата, могат да бъдат извършени по-качествено от други програми, които пък са в повечето случаи и безплатни.По принцип работят по тема, в която разглеждам точно споменатите от мен по-нагоре платени пакета (TuneUp Utilities, System Mechanic и XP/Vista Manager) + още 3 безплатни програмки. Целта ми е да опиша в по-общ план функциите на програмите и да предложа по-качествени и/или безплатни алтернативи на платените пакети. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Callisto Публикувано Февруари 19, 2009 Author Report Share Публикувано Февруари 19, 2009 Всъщност пуснах тази тема,защото в момента \"тези невероятни програмi\"които са доста на мода в момента (и се сблъскваме с доста рекламен материал навсякъде)са доста опасни приложения и трябва да се знаят доста неща за тях.Когато вляза в дадена страница чета навсякъде Реклами които казват,как тези почистващи програми ще направят нашата Systemа по-бърза като се изтрият разни неща натрyпани(това важи и за почистващите програми).Истината е,че и тук както при Антивирусите има \"Приемливи\" и \"лоши\".Какво всъщност трябва да се знае за този род програми(когато рекламите ни заливат от всякъде)?Как трябва да подхождаме към тях?Ако ще ползваме,кои са тези програми които наистина вадят точно тези неща които наистина трябва да изчистим и т.н.Малко материали намирам за тези неща а ако намеря то те са на друг език а доста хора в България владеят само Български.За това пуснах тази тема за да стане една добра беседа.Както винаги Night_Raven има търпението да обяснява подробно.Много често чета в доста Сит-ове коментари от рода:-Супер!-Най-добрата програма-Намери ми 500 грешки .....и т.н.Празни коментари повлияни от рекламите.Благодаря ви ако точно тук e мястото,което можеш да влезеш и да дискутираш за много Информатични проблеми.Мерси! p.s.Един малък ОffTopic.Търся програма за Виста-FREE по възможност-които да (трие-почиства) запазилите се UpDate на Windows.Забелязвам 5GB заето място от тях.Тune Up 2009 има такава фунция,но не възнамерявам да слагам Тune Up само заради това.Ще съм благодарна ако някои има такова Инфо Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
liver Публикувано Февруари 19, 2009 Report Share Публикувано Февруари 19, 2009 Програмата не заема много ресурси.По-точно въобще не черпи ресурси и ако някой процес като sheduled task е пуснат ,той може да се спре за постоянно,въпреки че не пречи по абсолютно никакъв начин.Дефрагментатора и не мисля,че може да се сравнява с вградения в уина дефраг.След дефрагментиране с tune up 2009 пускам perfectdisk и той ми показва,че системата ми има по-малко от 1% нужда от дефрагментиране и работи на 100%,което вградения в уина не може да направи.Не мисля,че това може да се нарече ''некачествено справяне''.Също така мисля,че е по-удобно с 1-2 стъпки да направя нещо ,отколкото с 5.Програмата има много интуитивен интефейс и не е шарена изобщо.Prefetcher-а...при първото пускане на програмата ,точно тя ми показа,че имам процес ,който бърка там както и 5-6 пролуки в системата,които ме пита дали да спре..Не помня с точност, но си спомням точно това определено.Удобна е.Наистина не виждам факти,които да доказват вредата от нея.Според мен полза има от нея,след като не ми натоварва компа.Защо човек да не я има като допълнителна опция?Далеч съм от мисълта да твърдя че имам големи познания,но това съм видял от нея това и казвам.Въпрос на избор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 20, 2009 Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 Доводът ти за дефрагментацията не е особено показателен. Казваш, че след дефрагментация с TuneUp PerfectDisk твърди, че системата няма почти никаква нужда от дефрагментация. Не казваш обаче какво е твърдяла PerfectDisk преди намесата на TuneUp. Напълно възможно е още тогава твърдият диск да е бил в достатъчно добро състояние.Не разбирам какви действия извършваш, които са достъпни в Windows, но в TuneUp се извършват по-бързо. Дори и да е така, не разбирам защо ти трябва TuneUp за неща, които Windows си ги може по подразбиране. Да не говорим, че 2-3 секунди забавяне за някой-друг клик не са достатъчно оправдание за инсталиране на TuneUp.Относно Prefetcher и пролуките ще трябва да дадеш малко повече инфо, защото така нищо не значат. То и на мен TuneUp ми показва, че имам 4 проблема, на които да обърна внимание. Аз обаче съм наясно с тези неща така или иначе, а и да не бях, не са въобще фатални неща. Разбира се не знам при теб за какво е пискала.Не виждаш факти? Аз ти предоставих конкретен пример за вреден модул в програмата - почистването и освобождаването на RAM паметта. Това е вредно нещо. В тази тема има малко по-подробно обяснение защо е вредно. Продължавам да не виждам нищо, което да оправдава цената от 35 евро. Да се дават толкова пари за неща, които 1) ги има вградени Windows, 2) реално не подобряват нищо и 3) дори могат да са вредни.Ако от TuneUp премахнем нещата, които ги копира от Windows, безполезните и вредните неща, за да останат само реално полезните и неналични в Windows нещица, ще получим пакет, който ще заслужава най-много около 5 евро. И това ще е не защото само TuneUp ще го може, а защото ще спести малко търсене в Google.Не харесвам този род програми, защото правят пари от въздуха. Не предлагат почти нищо ново и реално полезно на практика, а имат етикетче с цена. Разбира се потребителите решават дали ще купуват, но просто самият подход на подобен род програми - да заблуждават и лъжат потребителите - не ми допада хич. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
evropeiski Публикувано Февруари 20, 2009 Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 Аз ползвам тази програма за почистване и съм много доволен. Характеризирам програмата само с две думи "Качествена и Безплатна"http://www.glaryutilities.com/ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 20, 2009 Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 Аз ползвам тази програма за почистване и съм много доволен. Характеризирам програмата само с две думи "Качествена и Безплатна"http://www.glaryutilities.com/Бих премахнал думата "качествена". В общи линии е същата боза като останалите подобни. Поне е безплатна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Callisto Публикувано Февруари 20, 2009 Author Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 Бих премахнал думата "качествена". В общи линии е същата боза като останалите подобни. Поне е безплатна.Съгласна съм с теб прави поражения на системета.Не изважда точните неща.Ползва се от доста хора защото е безплатна!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
liver Публикувано Февруари 20, 2009 Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 ''Продължавам да не виждам нищо, което да оправдава цената от 35 евро.Не харесвам този род програми, защото правят пари от въздуха''. Напълно съм съгласен с вас за това night raven.Аз лично я ползвам,но никога не бих дал и 5 евро за която и да било програма от този род,когато има безплатни,които вършат чудесна работа.Просто исках да кажа,че не е толкова черна,колкото я изкарвате.Нищо повече.А това ,че има хора(къде поради незнание,къде поради глупост),които си дават парите за какъвто и да било продукт и очакват чудеса от него е отделен въпрос.Все пак,първопричината за да се създаде нещо в 99% от случайте е пари.Няма лошо.....Ако желае някой мога да пусна шот след дефрагментация с tune up2009 какво показва perfectdisk10 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Февруари 20, 2009 Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 ...аз бих добавил, че дизайна и е доста приятен за окото Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Callisto Публикувано Февруари 20, 2009 Author Report Share Публикувано Февруари 20, 2009 ...аз бих добавил, че дизайна и е доста приятен за окото Tи ако си обикновен User и не разбираш много от програми .Би ли дал 50 euro за грозна програма?Нали това е пазарна Икономика,как биха си купили хората нещо грозно,нали трябва да има реклама!Не е важно как изглежда а какво върши!Разбирам напълно мисленето на Night_Raven.Той иска да каже,че тези род програми са ненужни защото повечето от съставките им си ги има Windows,а тези които ги няма пък ги има в Free вариант.Аз също съм почитател на Free програмите и единствената ми платена програма е WinRar(но пак не съм я платила)Ако наистина се обърнем към платените програми то ще ни трябват по 400-500 еuro на година само за програмки.Ако обаче не си ги плащаме и ходим из разни съмнителни Сит-ове за Patch-ове ,Crack-ове и т.н.,рискуваме 80 процента да си набавим и вируси.И питам аз,komy е нужно всичко това,и заслужава ли си цената?Има доста добри с нищо отстъпващи безплатни програми ,Нека се обърнем към тях без да ги подценяваме. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост