Jump to content

Въпроси на тема захранващ блок

Препоръчан пост

Бих искал да науча повече по следните въпроси:

1. Какви са допустимите отклонения в стойностите на напреженията , които осигурява зaхранващият блок (3.3V , 5V , 12V) ?

2. Какви са последствията за системата , когато тези напрежения паднат под (респективно се повишат над) допустимите стойности ?

3. Доколко може да се вярва на стойностите на напреженията , отчетени от програмата Everest ?

Сподели другаде

1. Ако всички отчетени стойности са в границата на +/-10% от указаното напрежение се считат за приемливи, въпреки, че обикновено се взима по-строг допуск от 5%. За ATX захранващите блокове спецификациите изискват напрежениеята да бъдат с отклонение максимум 5%, с изключение на захранването от 3,3v, което трябва да е в границата +/-4%. Ако трябва да дам конкретни цифри това ще са:

- за 3,3V - минимум 3,135 и максимум 3,465

- за 5V - минимум 4,75 и максимум 5,25

- за 12V - минимум 11,4 и максимум 12,6

2. Резултатът от калпавия захранващ блок най-често се проявява като нестабилност на системата, спонтанни рестарти, стоп-грешки (сини екрани), самоизключване и други.

3. Като цяло на датчиците на дъното и съответно софтуерът (какъвто и да е той) не може да се вярва. Най-добре е да се измерят с качествен мултиметър чрез техниката "задно измерване".

Сподели другаде

При спад в напрежението ( голям ) може да се получи прегаряне, при повишаване изгаряне. Относно еверест, на нея може да се вярва колкото и на всяка друга програма, чете директно от датчиците и репортува сведенията, в датчиците може да има неточности ! Затова е хубаво да ги замериш ръчно, ако имаш съмнения.

Отклоненията не е хубаво да са големи, при по-марковите захранвания са почти незабележими, при разните китайски боклуци 12 волтовите линии падат до към 11 или скачат до 12.5 ~7 , 5-те волта обикновено се тътрят около 4.7, а 3.3 почти не шава. Не им се тровкай ако разликата е под 0.8 волта. Вече ако скача много го махай преди да замине нещо :)

Сподели другаде

• 7 months later...
- за 3,3V - минимум 3,135 и максимум 3,465

- за 5V - минимум 4,75 и максимум 5,25

- за 12V - минимум 11,4 и максимум 12,6

От може би месец (или пък повече) имам по долу показните стойности на напреженията. Компа работи нормално (да чукна на дърво), нямам никакъв проблем, освен програмата за мониторинг Core Center , която ми изскачаше (за да ме предупреди) всеки един момент (което ме дразнеше) и затова я смених с Speed Fan. Още не мога да й свикна, кое, как да се настрой, но това не е толкова важно.

Трябва ли да ме притесняват тези стойности или да карам така както са си? Модела на захранването ми е ATX P4 300W.

http://img269.imageshack.us/img269/3827/senzori1.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/7010/senzori2.jpghttp://img43.imageshack.us/img43/senzori2.jpg/1/w507.png

http://img43.imageshack.us/img43/7943/senzori3.jpghttp://img43.imageshack.us/img43/senzori3.jpg/1/w415.png

http://img3.imageshack.us/img3/214/senzori4.jpghttp://img3.imageshack.us/img3/senzori4.jpg/1/w415.png

П.П. Да пробвам ли (препоръчвате ли) друга програма за мониторинг?

Сподели другаде

Не е кой знае какво, но може да пробваш и програмата CPUID Hardware Monitor 1.14. Захранването иначе марково ли ти е или беше в комплект с кутията? Стойностите на напреженията ти са добре, може би само 3,3V е малко по-ниско. Ето как изглеждат напреженията при мен със захранване Fortron 350W:

post-10359-1252997361_thumb.png

Сподели другаде

Не е кой знае какво, но може да пробваш и програмата CPUID Hardware Monitor 1.14. Захранването иначе марково ли ти е или беше в комплект с кутията? Стойностите на напреженията ти са добре, може би само 3,3V е малко по-ниско. Ето как изглеждат напреженията при мен със захранване Fortron 350W:

Захранването е комплект с кутията. Поне така е написано на документа от доставката (не знам как се казва). Кое не е кой знае какво? Програмата (Speed Fan) или стойностите? С какво тази която предлагаш е по-добра?

Сподели другаде

Захранването е комплект с кутията. Поне така е написано на документа от доставката (не знам как се казва). Кое не е кой знае какво? Програмата (Speed Fan) или стойностите? С какво тази която предлагаш е по-добра?

За програмата казвам. Не знам дали е по-добра, но поне е различна - нали питаш за друга програма. Захранването е добре да видиш какво пише на него, каква марка е. Има опасност да се окаже, че не е добро.

Сподели другаде

За програмата казвам. Не знам дали е по-добра, но поне е различна - нали питаш за друга програма. Захранването е добре да видиш какво пише на него, каква марка е. Има опасност да се окаже, че не е добро.

Аха, за програмата. Добре.

Вече съм написал каква марка е - ATX P4 300W. Може да не е добро, но го имам вече 4 години, а чак сега започна да прави това. Не ми се сменя за сега. Направо ще е нов компютър....Като му дойде времето. Пък и нали знаеш - криза...

П.П. Тази за която си писал, само монитор ли е, или и управлява....

Сподели другаде

Аха, за програмата. Добре.

Вече съм написал каква марка е - ATX P4 300W. Може да не е добро, но го имам вече 4 години, а чак сега започна да прави това. Не ми се сменя за сега. Направо ще е нов компютър....Като му дойде времето. Пък и нали знаеш - криза...

П.П. Тази за която си писал, само монитор ли е, или и управлява....

Монитор е програмата. ATX не е марка - това е форм-фактор на съвременните персонални компютри. Съответно означава, че захранването е за АТХ-кутия. Какво е по-точно - трябва да се отвори и да се види. Най-вероятно е евтино китайско, но все пак доста ти е изкарало. Лошото е, че ментетата понякога стават причина за поразии по хардуера - харддиск, дъно, процесор, нестабилни параметри на напреженията и наполовина по-малка мощност от заявената.

Сподели другаде

• 1 month later...

Пичове попаднах на този форум при търсене в Google за допостими отклонения в захранванията на компютрите.

Аз имам проблем с моят компютър.Преди няколко месеца започна да ми дава BSOD(Blue Screen of Death) или син екран за части от секундата след което се рестартирва.Този проблем се появяваше през 1-2 седмици,до като преди 2 дни компютъра ми изкара два пъти за една вечер тази грешка със син екран.Тогава аз реших по-обстойно да потърся какъв може да бъде проблема.При включване на компютъра влизам в PC Health за да видя да не би да ми е прегрял процесора нещо...Но не той беше на 60-тина градуса по целзий.Тогава забелязох напреженията на захранването и това на 12-те волта ме усъмни,че е прекалено ниско,а именно 11,62V.Един познат ме посъветва да си почистя от прах слотовете на рам паметите и самите тях,но въпреки всичко аз се съмнявам,че захранването ми нещо се е**ва.Марката и модела на захранването ми са: DELUX Model: ATX-400W P4.

Който може да помогне ще съм му много благодарен :)

Сподели другаде

Сигурно сам разбираш, че сегашният ти захранващ блок е менте. Напрежението от 11,62 V не е твърде ниско, но не е сигурно, че при натоварване на системата няма да падне още.За сигурността на целия хардуер препоръчвам да го смениш с минимум 400 W Fortron като по-евтино от марковите.
Сподели другаде

1. Не е много редно да "отвличаш" темата, където някой друг е писал скоро преди теб и все още не му е отговорено. Т.е. неговият проблем не е решен.

2. Напреженията изглеждат добре, но ако наистина искаш да си сигурен в тях, е редно да ги измериш с уред.

Сподели другаде

Тяната, съмнявам се сините екрани да са причинени точно от захранването; ако е хардуерен проблем (което изобщо не е сигурно), по-вероятно е RAM или дъно.

Информация за това, какво точно пише на синия екран можеш да получиш, като изключиш овтоматичното рестартиране при поява на такъв екран; кажи с каква операционна система работиш, за да ти кажем как точно да стигнеш до тази настройка.

Разгледай и тази тема, можеш (препоръчвам ти) да си тестваш сестемата с предложените програми.

Сподели другаде