Jump to content

WinXP 32, 64 или Vista?

Wizard

Препоръчан пост

Здравейте! :) Наскоро най-накрая се сдобих с нов компютър - лично мой (предният бе служебен, предоставен за лично ползване, AMD Athlon 3000+ 1,8GHz, 1 GB RAM DDR, 128 MB video от неизвестна марка). Взех си това:

post-115-1234184411_thumb.jpg

На пръв поглед би трябвало да хвърка, ама не. Работи само с една идея по-бързо от старата щайга. С ВинХР 32 бита съм, с орязани абсолютно всички ненужни процеси, графични изгъзици и т. н.

Доказателство на горното твърдение:

post-115-1234184575_thumb.jpg

post-115-1234184719_thumb.jpg

post-115-1234184826_thumb.jpg

И така... някакви идеи къде бъркаме? Според народа не би трябвало да си слагам повече памет (сега съм с 3 гига, като си ми я разпознава без проблем благодарение на един switch в boot.ini, за който ме светнаха братята-руснаци... щото преди се чудех що ФотоЖопата ми твърди, че съм с 2 гига...). Всички казват "Ръгай Виста в боба"... или поне ВинХР 64...

Целият съм слух...ъ-ъ-ъ... в случая - "взор" де... :)

Сподели другаде

Според мен смисъл от 64 битова версия на Windows в тази конфигурация няма смисъл. 32 битовата Vista ще разпознае 3те гиги рам.

ПС: Освен това, ако използваш някаква самоделка да инсталиране на ХР, може да очакваш да не върви съвсем добре. Същото се отнася и за самоделките на Vista. По-добро от оригиналния и непипнат Windows няма...

Сподели другаде

От шотовете за жалост особена полза няма. Както и да е. Windows XP 64-bit на практика го забрави. При 64-битовите операционни системи Vista е категорично по-добрият избор. При 32-битовите и двете са достатъчно добри, зависи от ситуацията.

Като цяло според мен най-добрият избор за теб в случая е Windows Vista 32-bit. Това не прави останалите лоши (с изключение на XP 64-bit), а просто по-малко удачни. Полза от 64-битова ОС не мисля, че ще има в твоя случай. Ако работиш с по-специализиран софтуер, който разполага с 64-битови версии, то можеш да минеш на 64-битова, но за общо ползване в твоя случай не мисля, че ще има чак такъв смисъл. Всъщност аз предполагам, че твоето ще е общо ползване. Колкото до 32-битовите, системата е достатъчно добра, за да се справи с Vista, така че по-добре нея, от XP, заради подобрената сигурност и безопасност.

Разбира се решението си остава твое.

Сподели другаде

А би ли ни обяснил, какво искаш да кажеш с това, че работи само с една идея по-добре от предишния ???

Конкретно ни дай пример за какво става въпрос.

Сподели другаде

Определено би било добре, ако дефинираш ясно какво точно не е наред с производителността.

Относно избора на OS - както сме писали многократно x64 издание има смисъл да се слага, когато системата е с 4GB и над 4GB RAM. В случая тъй като процесорът поддържа x64 инструкции може да се сложи x64 OS, ако искаш да се възползваш от някой "екстри", свързани със спецификата на тези операционни системи (например двойно повече регистри, по-бърз преход от kernel mode към user mode и тн), но тези предимства са най-вече за приложения, които имат 64-битови версии, а не такива, които минават през WOW т.е. работят в емулация. Отделно x64 изданията винаги консумират повече RAM, заради двойно по-големите указатели, което ги прави непрактични за системи с по-малко RAM. В случая, особено за Vista x64 това е доста в сила, защото тя по принцип си консумира повече RAM спрямо XP.

Относно XP x64 - колегите вече казаха, че това не е добър избор. Причината за това е, че ползва ядрото на Server 2003, което е доста "по-капризно" и често има проблеми. В това отношение x64 изданието на Vista e за предпочитане.

Моят личен съвет би бил да останеш с Windows XP (32bit) на този етап или с Vista (32bit). x64 реално ще си струва за теб, когато сложиш 4GB RAM.

Сподели другаде

Изводът в цялата ситуация е:

1. да НЕ ползваш модифицирана версия на любимата си ОС,

2. да бъде 32-битова,

3. да наблегнеш на руския и да разбереш кога точно се слага този "суич"

4. да не прекаляваш с метъла и алкохола.

shame on you! & Успех от мен!

Сподели другаде

@l.kanelov, @Serj - дизайнер съм и работя основно с Adobe Photoshop, CorelDRAW и Adobe InDesign. "Една идея" по-бързо означава, че Шопът, вместо да зареди за 3 минути, зарежда за две (примерно - не че съм го засичал). Иначе всичко останало си е по същия начин - бави по един и същи начин, когато отваря едни и същи файлове, насича, когато дадеш Zoom In и Zoom Out... абе галимация отвсякъде. Когато тръгна да обработвам DVD-та, разликата се усеща, вярно... само че файда йок, тъй като това ми е хоби, а не професия.

@Slammer - руския го знам достатъчно добре, благодаря за загрижеността, а що се отнася до метъла и алкохола, не виждам какво общо има по темата. "3 GB switch" се слага тогава, когато някои програми - като горецитирания Adobe Photoshop CS4 разпознават само 2 гига от паметта - това го пише навсякъде и проблемът не е в превода, а и всъщност проблем с това няма изобщо. Проблемът е описан по-горе.

Сподели другаде

Дизайнер съм и работя основно с Adobe Photoshop, CorelDRAW и Adobe InDesign. "Една идея" по-бързо означава, че Шопът, вместо да зареди за 3 минути, зарежда за две (примерно - не че съм го засичал). Иначе всичко останало си е по същия начин - бави по един и същи начин, когато отваря едни и същи файлове, насича, когато дадеш Zoom In и Zoom Out... абе галимация отвсякъде. Когато тръгна да обработвам DVD-та, разликата се усеща, вярно... само че файда йок, тъй като това ми е хоби, а не професия.

Зареждането на дадена програма определено не е съвсем точен тест, защото зависи от доста неща, които не са пряко свързани с възможностите на хардуера. Като пример бих дал фрагментацията на файловете по твърдия диск и техният layout. Ако толкова искаш да видиш разлика, може да използваш тестове като SiSoft Sandra, Cibench, SuperPI, Everest и др.

Относно 3GB ключа - ако трябва да сме точни се използва, когато искаме приложения, изпълняващи файлове, притежаващи флага LARGEADDRESSAWARE да използват повече от 2GB адресно простраснтво. При 32-битовите операционни системи това означава 3GB за приложението и 1GB за системни нужди, спрямо оригиналното съотношение 2:2. Това е предимство, защото даденият продукт може да мапне повече файлове в адресното си пространство за бърз достъп.

Сподели другаде

Аз също ще дам един елементарен пример.

Да кажем че хард дисковете и на двете машини, са с приблизителни параметри. Тогава е без значение, че единия комп ще превъзхожда с много повече процесорна мощ и оперативна памет, другия...

Разликата в зареждането на дадено приложение на двата компа ще е много малка ( само с една идея по-бързо ) :cooldude:

Ситуацията е много по-коплексна ;)

Сподели другаде

• 3 months later...

@Slammer - руския го знам достатъчно добре, благодаря за загрижеността, а що се отнася до метъла и алкохола, не виждам какво общо има по темата. "3 GB switch" се слага тогава, когато някои програми - като горецитирания Adobe Photoshop CS4 разпознават само 2 гига от паметта - това го пише навсякъде и проблемът не е в превода, а и всъщност проблем с това няма изобщо. Проблемът е описан по-горе.

Странно, защо при мен Adobe Photoshop CS4 разпознава в случая 3471 МВ Available RAM, а използва 2083 МВ (при разрешени 60%). Може би трябва да си увеличите процента за достъпната от него памет??? (WinXPx64, RAM: Corsair XMS3 CM3X1024-1333C9 - 4x1 GB DDR3-1066 DDR3 SDRAM).

Сподели другаде