IVAN Публикувано Януари 28, 2009 Report Share Публикувано Януари 28, 2009 На настолния компютър съм с Radeon x550(охлаждане с вградения вентилатор) - Това го пиша, защото съм виждал и с пасивно охлаждане.Чистил съм я, смазвал съм и вентилатора, но вече шуми винаги когато я пусна, дори понякога не се пуска перката на вентилатора. Дори е имало моменти, когато не е давала контакт със слота и съответно съм нямал картина. Може и слота да е леко проблемен, може и от прегряването да е :/ Та ако може да ме посъветвате за видео карта от класа на тази, която имам. Може дори и по-нисък клас(съответно по-евтина), защото самия компютър не се ползва много често, камо ли да се натоварва повече. П.п. Информация за компютъра - http://valid.canardpc.com/cache/banner/405626.png. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Януари 28, 2009 Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Аз лично като алтернатива на тази бих препоръчал nVIDIA 7300GT PCI-E. Тя е малко по-добра от x550, защото е с по-добър технологичен процес (90nm срещу 110nm), по-бърза памет, повече текстуриращи единици и още няколко предимства по архитектурата. Цената ѝ варира в зависимост от производителя и обемът на паметта, с който се предлага. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Януари 28, 2009 Author Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Мерси, за препоръката. Имам само един допълнителен въпрос - с пасивно охлаждане или с вентилатор е по-добре. За момента тези съм намерил това из бг магазинитеhttp://www.jmt.bg/index.php?go=100&jgr...235&value=2 (не знам колко е надеждна тази фирма)http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=529628&t=0http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=533014&t=0 http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=529522&t=0http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=642&t=0( Jar не са сложи цена и трябва да се свързвам с тях ... ) последното ми харесва, защото е 256МБ(толкова съм и в момента), ама е AGP слотче. И май ще ще е второто, поне за момента.Хубавото, е че има Jar и в родния ми град Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Януари 28, 2009 Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Пасивното охлаждане е доста по-добре с оглед на тишината, но ако в кутията на компютъра няма добър въздушен поток може да се получат проблеми със силно завишена работна температура. Ако считаш, че кутията на компютъра е добре охладена т.е. просторна с поне по един вкарващ и изкарващ вентилатор + този на захранващия блок вероятно няма да има проблеми. Иначе винаги може да се добави един вентилатор, който да обдухва странично видеокартата, но тогава малко се изпaрява смисълът от пасивното охлаждане. Относно производителите - при такъв нисък клас видеокарта не е от особено значение, но все пак е за предпочитане Chaintech или XFX (в случая) пред разни noname. Относно паметта - реално 256MB са абсолютният максимум, от който има смисъл за този клас видеокарти. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Януари 28, 2009 Author Report Share Публикувано Януари 28, 2009 То и не ми и трябва повече от 256.За охлаждането, отворил съм кутията от едната страна, поне за момента, защото тази видео карта много бучи :/Само не съм сигурен дали имам AGP слотче, ако нямам остава избор м/у две Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Януари 28, 2009 Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Дъното ти е с Intel i945P чипсет, което означава, че трябва видеокартата да е с PCI-E интерфейс (каквато е текущата ти). AGP няма как да сложиш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
piton357 Публикувано Януари 28, 2009 Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Отвореният страничен капак не е добра идея. Един вкарващ и един изкарващ въздуха вентилатори,събрани и подредени кабели и ако сложиш пасивната,ще и е по-добре.Макар,че лично аз не харесвам пасивните охлаждания заради относително високите температури.Може да се направи така,че активното охлаждане също да е (почти)безшумно,а температурите ще бъдат доста по-ниски.Но всеки решава за себе си кое предпочита. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Януари 28, 2009 Author Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Дъното ти е с Intel i945P чипсет, което означава, че трябва видеокартата да е с PCI-E интерфейс (каквато е текущата ти). AGP няма как да сложиш. Трябваше да се потвърди, за да съм сигурен :Р Отвореният страничен капак не е добра идея. Един вкарващ и един изкарващ въздуха вентилатори,събрани и подредени кабели и ако сложиш пасивната,ще и е по-добре.Макар,че лично аз не харесвам пасивните охлаждания заради относително високите температури.Може да се направи така,че активното охлаждане също да е (почти)безшумно,а температурите ще бъдат доста по-ниски.Но всеки решава за себе си кое предпочита.В момента съм с активно и ми създава проблеми, описах ги по-горе :/И явно ще се спра на това: http://www.jmt.bg/index.php?go=100&jgr...235&value=2 и тея дни ще си го набавя Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
piton357 Публикувано Януари 28, 2009 Report Share Публикувано Януари 28, 2009 Ами като вента на "активното"охлаждане дава фира,колко ли е активно?Пасивните са с масивни радиатори,предназначени да отвеждат топлината при поне минимален въздушен поток в кутията,а активните-не,така че,ако вента работи зле-резултата си го видял. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 7, 2009 Report Share Публикувано Август 7, 2009 Привет. Започвам да се чуствам малко неудобно, защото пак ще питам от името на словашко приятелче. Желае да му препоръчате видео карта. Доколкото разбирам, досега е с вградена такава (прикачвам малко инфо за машината му, дано да е достатъчно) и му прави проблем с отварянето на видео, компресия на видео...Почти всичко свързано с видео. Просто видеото замръзва, появява се черен образ и до там. Само чрез рестарт се оправя. Не може да се каже, че проблема е непрекъснат - веднъж му отвори видео, веднъж не. Може и цял филм да изгледа. При това един и същи филм да кажем. Проблемът е с различни формати - от DivX, през DVD, чак до MKV. Мисли си, че картата/вгранената не смогва. Дали прави нещо през това време, също е без значение. Изключено е да има вируси или подобни гадинки. Пък и това не е важно. Решил е да купи така и така нова. Ще му трябва на обикновенните неща - гледане на HD видео, конвертиране на видео, създаване на DVD. Никакви 3D графики, никакви геймърски занимавки. Пак да поясня, проблема е само при работа с видео. Цената не може да я определи. Не желае нищо екстремно, но не и най-слабият вариант. Също така, няма намерение да сменя друго от конфигурацията, с която е в момента. Бих казал, че това е временна ситуация. Т.е. не му трябва карта, с която да прави планове за по нататъшно използване. Като дойде момент за смяна на машината, ще я смени също. Ако се наложи. Ако може, кажете защо препоръчвате дадена карта. Благодаря от негово име. П.П. Може да няма точно такава, каквато се продава в България, затова нека да е ориентачен модел. С XP SP2 е.computer.txt Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Август 7, 2009 Report Share Публикувано Август 7, 2009 Виж някоя от тези, които са на AGP-слот. Той и процесора е много слаб вече, в него е основната причина, но с външна видеокарта може да се подобри положението малко. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 7, 2009 Report Share Публикувано Август 7, 2009 Виж някоя от тези, които са на AGP-слот. Той и процесора е много слаб вече, в него е основната причина, но с външна видеокарта може да се подобри положението малко.Благодаря ти, но малко е обширна информацията. Затова и поисках помощ. Този начин на избор може и тук да го направи. Фирми бол. Пък и в всяка една биха му препоръчали, като каже с какво разполага в момента. Само че, знаеш как се препоръчва - веднъж това което не върви, друг път това, което най-много се купува, което пък от своя страна не означава, че е най-хубавото/достатъчно/оптимално. Знае ли човек. По-добре ще е конкретен модел (или около него) и защо. Знам, че за спасяване на сегашното положение, всяка карта ще е по-добра от това с което разполага, но все пак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Август 7, 2009 Report Share Публикувано Август 7, 2009 Благодаря ти, но малко е обширна информацията. Затова и поисках помощ. Този начин на избор може и тук да го направи. Фирми бол. Пък и в всяка една биха му препоръчали, като каже с какво разполага в момента. Само че, знаеш как се препоръчва - веднъж това което не върви, друг път това, което най-много се купува, което пък от своя страна не означава, че е най-хубавото/достатъчно/оптимално. Знае ли човек. По-добре ще е конкретен модел (или около него) и защо. Знам, че за спасяване на сегашното положение, всяка карта ще е по-добра от това с което разполага, но все пак.Ами той няма голям избор и без друго. Или втора употреба карта на AGP-слот или някой модел от тези дето ти показах, че се произвеждат все още. Така че ти му предложи няколко модела от по-евтините, пък той какъвто намери... знам ли и аз. Примерно ATI 9600Pro, 256MB PowerColor, AGP8x; ATI HD2400Pro, 256MB PowerColor, AGP8x; ATI HD3450, 512MB PowerColor, AGP8x; и тази вече по-мощна - ATI HD3650, 512MB PowerColor, AGP8x.Иначе филми с висока резолюция най-много до 1280х720 пиксела да може да гледа с тоя процесор. Значи видеокартата е 3-D ускорител. Нейната работа проличава при 3-D приложения най-вече (игри и др.) Помага уж и при гледането на филми. Конвертирането на видео- и аудиофайлове е работа на централния процесор, така че той не трябва да разчита на нея. Тук има ревю на последните две карти - ATI HD3450 и ATI HD3650, само че тестовете са правени със значително по-тежкия Windows Vista, който сваля много резултатите, но и с мощен процесор Intel Core 2 Quad QX9650. Захранващият блок на неговия компютър предполагам ще се справи, ако има около 180-200W мощност. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Август 8, 2009 Report Share Публикувано Август 8, 2009 Ами той няма голям избор и без друго. Или втора употреба карта на AGP-слот или някой модел от тези дето ти показах, че се произвеждат все още. Така че ти му предложи няколко модела от по-евтините, пък той какъвто намери... знам ли и аз. Примерно ATI 9600Pro, 256MB PowerColor, AGP8x; ATI HD2400Pro, 256MB PowerColor, AGP8x; ATI HD3450, 512MB PowerColor, AGP8x; и тази вече по-мощна - ATI HD3650, 512MB PowerColor, AGP8x.Иначе филми с висока резолюция най-много до 1280х720 пиксела да може да гледа с тоя процесор. Значи видеокартата е 3-D ускорител. Нейната работа проличава при 3-D приложения най-вече (игри и др.) Помага уж и при гледането на филми. Конвертирането на видео- и аудиофайлове е работа на централния процесор, така че той не трябва да разчита на нея. Тук има ревю на последните две карти - ATI HD3450 и ATI HD3650, само че тестовете са правени със значително по-тежкия Windows Vista, който сваля много резултатите, но и с мощен процесор Intel Core 2 Quad QX9650. Захранващият блок на неговия компютър предполагам ще се справи, ако има около 180-200W мощност.Ето това се предлага тук (един магазин): http://img156.imageshack.us/img156/9926/aticna.jpg http://img80.imageshack.us/img80/7288/nvidia.jpg Тази ми се струва най на далавера: http://img223.imageshack.us/img223/6642/ati3450.jpg Само да попитам. Има ли значение, че неговата памет е DDR SDRAM, а тази на картата е DDR2? Или това е нещо различно? Дали ще пасне. П.П. Давам линкове към единия и другия вид (ATI и nVidia) за да може, ако някой иска, да разгледа характеристиките. ATI и nVidia Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Август 8, 2009 Report Share Публикувано Август 8, 2009 Паметта на компютъра е различна от тази на видеокартата.Тоест няма пряка връзка между тях. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост