N0_M0r3_Pa1N Публикувано Януари 26, 2009 Report Share Публикувано Януари 26, 2009 Ами здравейте пак! Отворих тази тема понеже информатиката като наука и изкуство е доста объркана. Не знам от къде да започна, но.. Интересува ме от къде да я захвана и на къде да продължа да вървя? Започнах с простичка програма като паскал, продължих с Visual Basic и сега все още го изучавам, защото смятам, че ако го овладея добре няма да имам проблеми с другите езици, понеже изтървах малко Паскала. Та интересува ме нататък как да продължа. След Бейсик с какъв език да се захвана, също така какви други неща ще е полезно да изуча. Примерно HTML, PHP, AJAX, Java и прочие.. Гледам някакви ръководство .Net като примерно Visual basic .NET и се чувствам като неандерталец като чета това заглавие.. Та просто това Ви моля. От къде да захвана и до къде да стигна за да се чувствам малко по-навътре в нещата понеже имам чувството, че още съм на повърхността на водата. Е разбира се този план не е такъв веднага да го изпълня..то е ясно че ще се изпълнява с години. Просто искам да вървя по някоя схема, която лека по лека да изпълнявам Благодаря на всички, които ще ми помогнат Просто ме интересува така езиците, през които Вие сте минали и Вашите съвети от къде да се започне, през къде да се мине и къде да се свърши Хората са казали "Не питай старило, питай патило." Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
N0_M0r3_Pa1N Публикувано Февруари 12, 2009 Author Report Share Публикувано Февруари 12, 2009 Ще драсна аз как съм започнал така..значи приключих с изучаването на Visual Basic 6.0, поне основното изучаване де. Име още много неща да науча за връзките с word,access и excel, но по-късно с една друга книга ги почвам. За всеки хептен начинаещ предлагам също да започне с Бейсик. Добра основа е. Макар че Паскал си остава най-добрата де .. Та, приключих наскоро и с изучаването на access. Много готина програма..хаха. Лесно и приятно е изучаването на бази данни. За 3 дни приключих едно обемно ръководство. Стигнал съм до средата на един учебник по HTML..ама то го уча от 2 месеца него..хаха..не че HTML-а е 600 страници ама са включени CSS стиоловете ии някакви примерни сайтове ии .. мързел..трябва да се учи за матура Взел съм и JavaScript и PHP5..но за тях нямам абсолютно никакво време...Всъщност тук излезна че съм адския учещ индивид ама ..няма такова нещо Тези работи ги взимам защото ми доставя удоволствие. Смятам след като приключа всичко за HTML да продължа с JavaScript и после с PHP5..А какви ръководства мога да препоръчам..Първо Access 2007 Step By Step На Ламбърт, Софтпрес..написано като за идиоти..хаха..но се учи бързо, стига да има желание.Докато се учиш работиш и по примерни бази данни.Първото нещо, което срещам в такъв вид и което е много полезно. Visual Basic 6.0 амии..взех си едно ръководство на Уолъс Уанг, Алекс Софт..и съжалявам..нищо интересно в него. В смисъл само основните неща са, а това не ми върши хубава работа. Сега съм поръчал едно друго, но ще го видим. Все още за Бейсик не препоръчвам нищо. HTML - професионални проекти, Duo Design. Ам за него..приятно, но доста свободно време иска..та друго няма да препоръчам, защото още не съм ги прегледал. Да напиша накратко през къде съм минал ако има хора, които се интересуват: Pascal, Word, Excel, Powerpoint, Visual Basic, Access, HTML..а за в бъдеще: JavaScript и PHP5..Първите 5 ги изучавахме още от 8-ми клас насам (сега съм 12-ти), но Basic-а го изучавам и сам. Сега ни натискат да научим Access и след това да правим връзките с Бейсик..но аз Access го приключих и това е. Надявам се, че съветите ще свършат работа на някого Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Февруари 12, 2009 Report Share Публикувано Февруари 12, 2009 Искам да допълня, че едното е десктоп програмиране, а другото е Уеб програмиране. Т.е. двете неща са различни. Едното правиш програми за компютъра, а чрез другото правиш сайтове. Вярно, не е лошо да научиш и двете, но да учиш и двете едновременно е малко объркващо май. Пък ако искаш да се занимаваш по-стабилно с програмиране може би първо трябва да се ориентираш какво точно искаш, десктоп или уеб. Ако учиш десктоп бих ри препоръчал C#. За Уеб можеш да почнеш от HTML -> CSS -> XHTML -> PHP -> JavaScript -> MySQL. Visual Basic и Pascal иначе са наистина добра основа за младите програмисти, но си остават само добра основа ако искаш да се занимаваш повече с програмирането. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
crio Публикувано Февруари 21, 2009 Report Share Публикувано Февруари 21, 2009 При мен нещата вървят по следния начин: Сериозно се занимавам с:PureBasic, PHP и Javascript. (+ хHTML, SQL и CSS разбира се) Имам доста опит с:VB6, REALbasic и VB.NET Като изучих езиците в следната последователност: VB6 -> REALbasic -> VB.NET, C# -> отново преминах към REALbasic -> PureBasicпаралелно с товаHTML,CSS -> малко JS -> PHP -> изучих добре JS (като открих колко велик е той) Бих казал, че за уеб програмирането е добре да се научи PHP и/или Python. Въпреки, че има доста други алтернативи като ColdFusion, Ruby, Perl, ASP, JPS и т.н. тези два езика са моите лични фаворити. А за десктоп програмирането... е там вече изборът е голям. Не знам от къде да започна общо взето. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост