Jump to content

Ъпгрейд на компютър.

Препоръчан пост

Процесорите от серията Celeron на Intel са базирани на Pentium процесори, като последните модели от тях са базирани на Intel Core. Celeron са с по-ниска производителност в сравнение с Pentium процесорите и са създадени с цел конкурентоспособност в по-ниската ценова гама на пазара.

За какво ще се използва самата система? Има ли някаква ценова граница, с която трябва да се съобразяваме при избора на процесор?

Сподели другаде

• Отговори 89
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

да ще е нещо евтино втора употреба до 25 лева

Имам и друг въпрос, като взема примерно гореспоменатия пентиум да ли ще си влезе в мястото , какво трябва да гледам? дали ще пасне? вентилатора ще вършили пак работа?

Сподели другаде

като извадиш вентилатора и радиатора (ако не си го вадил до сега внимавай като вадиш радиатора има термо паста между него и процесора ако не излиза само с дърпане размърдай го наляво и дясно)тогава се вижда процесора до него има малко лостче вдигаш го нагоре вадиш стария процесор и поставяш новия на мястото(процесорите си имат белези как да влизат като точно тоя модел са с 2 липсващи крачета в едната страна гледаш и в сокета къде липсват крачетата и го поставяш) като му слагаш пак термо паста.

А на втория ти въпрос ако е работил нормално преди пак ще работи но инсталирай http://softvisia.com...d.php?view.1687 и виш дали загряват компонентите ти

Сподели другаде

намерих едни модели

Pentium 4 IV P4 3.06 Ghz 512k/533 Northwood 478 3.06G

Pentium 4 IV P4 3.06 Ghz 512k/533 Northwood 478 CPU

Intel Pentium 4 2.4 GHz Bus speed (MHz) 400 , L2 cache size (KB)512

Intel Pentium 4 2.8GHZ Socket 478 512KB L2 cache SL6PF, 533 MHz FSB

Intel® Pentium® 4 Processor 2.66 GHz, 512K Cache, 533 MHz FSB

най-изгоден ми идва от към цена Intel Pentium 4 2.8GHZ има ли съществена разлика от към производителност от Pentium 4 IV P4 3.06 Ghz

Ето това е дъното ми http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Pro...uID=24&LanID=0

Чипсет на º Intel ® 82845D (MCH)

º Intel ® 82801BA (ICH2)

Процесор на º Intel ® Pentium 4 CPU

º Socket 478

º 533 / 400MHz

Основната памет 2 º DDR DIMMs

º 2 SDRAM DIMM модули

º Поддържа DDR333 / DDR266 / DDR200

º Поддържа PC133 / PC100

º Max. 2GB (DDR SDRAM или SDRAM)

Разширителен слотº º 5 PCI

º на 1 AGP (4x)

1 х CNR слот

º LAN събуждане до

20-пинов ATX захранващ конектор конектор º

Super I / O º Winbond W83627HF-AW

IDE 2 º UltraDMA 100/66/33

BIOS º награда 2Mb BIOS с Flash ROM в фърмуера Hub (FWH)

Форм фактор º ATX

Размер на дъската º 305 mm х 244 mm

Прегледах въпросите и отговорите в сайта им и попаднах на това може ли някой да ми разшифрова , дали 3,06 mhz P4 се поддържа или максимум 2,66 mhz Р4

Question

What is the maximum CPU and HDD capacity supported in P4IBASD v3.0 M/B ?

Answer

P4IBASD 3.0,maximum CPU and HDD supported information as below, HDD:250G Pentium 4 400Mhz FSB (256K/512K L2 cache) CPU – 2.6G. Pentium 4 533Mhz FSB (512K L2 cache) NW CPU –2.66G Mhz Pentium 4 800Mhz FSB (512K L2 cache) CPU –No support Celeron 400Mhz FSB (128K L2 cache) CPU – 2.8G Mhz Pentium 4 533FSB (512MB/1M L2 cache)HT CPU – 3.06G Mhz Celeron D 400Mhz FSB (256K L2 cache) CPU – No support

Сподели другаде

това е дъна платка

Да, потребителят знае това.

Pentium 4 IV P4 3.06 Ghz 512k/533 Northwood 478 3.06G

Pentium 4 IV P4 3.06 Ghz 512k/533 Northwood 478 CPU

Intel Pentium 4 2.4 GHz Bus speed (MHz) 400 , L2 cache size (KB)512

Intel Pentium 4 2.8GHZ Socket 478 512KB L2 cache SL6PF, 533 MHz FSB

Intel® Pentium® 4 Processor 2.66 GHz, 512K Cache, 533 MHz FSB

Всички процесори са от серията Northwood. Внимание може да се обърне на:

• Intel Pentium 4 2.8GHZ Socket 478 512KB L2 cache SL6PF, 533 MHz FSB
  • Pentium 4 IV P4 3.06 Ghz 512k/533 Northwood 478 CPU

Като цяло двата процесора са идентични с някои изключения:

• Захранващо напрежение: 1,525V - 1.53V | 1.525V - 1.55V
  • TDP: 61,4W | 81.8W
  • Множител: 21х | 23x

И двата процесора разполагат с 512KB L2 Cache и Front-side bus - 533 MT/s. Най-голямото различие между двата чипа е наличието на технологията Hyper-threading във втория от двата процесора. Това до голяма степен води до по-голяма производителност, поради паралелното изпълнение на инструкциите. Ако ценовата разлика е примиримо голяма, то бих заложил на втория от двата процесора.

Сподели другаде

Моята дънна платка до колкото прочетох не поддържа Hyper-threading така ,че ще остане Intel Pentium 4 2.8GHZ Socket 478 512KB L2 cache SL6PF, 533 MHz FSB, аз сега

съм на Intel Celeron, 1700 MHz (17 x 100) Willamette-128 L2 128 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed) и се надявам да видя разлика в производителността.

И другото което ме притеснява дали няма да загрява нещо не разбирам много затова питам шина ли е ? каквото там е да ли няма да се пържи защото скока е голям или няма проблем?

Сподели другаде

Искам да добавя още рам на компютъра си сега имам една плочка "electronics 2Gb.DDR-3 1333MHz латентното време го видях в биоса(на самата плочка не пише)9-9-9-24 дъната ми платка е gigabyte h55m-s2 притежава Dual channel memory architecture.

Искам да си добавя още 4 гб рам но незнам каква да взема знам че трябва да е с едни и същи MHzи латентно време но трябва ли да е същата марка и някаква специална ли трябва да взема за да работят в Dual channel memory architecture.

Сподели другаде

И другото което ме притеснява дали няма да загрява нещо не разбирам много затова питам шина ли е ? каквото там е да ли няма да се пържи защото скока е голям или няма проблем?

Не, надали системата ще прегрява. Въпреки това съветвам да смените охлаждането на процесорния чип, за да си спестите проблеми за в бъдеще.

Искам да добавя още рам на компютъра си сега имам една плочка "electronics 2Gb.DDR-3 1333MHz латентното време го видях в биоса(на самата плочка не пише)9-9-9-24 дъната ми платка е gigabyte h55m-s2 притежава Dual channel memory architecture.

Искам да си добавя още 4 гб рам но незнам каква да взема знам че трябва да е с едни и същи MHzи латентно време но трябва ли да е същата марка и някаква специална ли трябва да взема за да работят в Dual channel memory architecture.

Като цяло е препоръчително да се закупува памет на същия производител, но не е задължително. Както сами сте споменали, по-голям приоритет в избора се дава на работната честота и таймингите.

Не, не е необходима специфична памет за да може тя да работи в Dual Channel Mode. Модулите RAM-памет трябва да бъдат инсталирани на съответни по цвят слотове. Доколкото виждам Вашето дъно има два DDR3 DIMM слота, което означава, че за да работи RAM-паметта във въпросния режим, то тя трябва да бъде инсталирана и на двата.

Сподели другаде

Четох много статии за Hyper-threading и ми стана ясно какво представлява като същност, но така и не разбрах дали тази функция Hyper-threading зависи от дъното,

защото моето дъно май не поддържа такава технология, не съм сигурен поправете ако греша ?

Сподели другаде

Като цяло е препоръчително да се закупува памет на същия производител, но не е задължително. Както сами сте споменали, по-голям приоритет в избора се дава на работната честота и таймингите.

Не, не е необходима специфична памет за да може тя да работи в Dual Channel Mode. Модулите RAM-памет трябва да бъдат инсталирани на съответни по цвят слотове. Доколкото виждам Вашето дъно има два DDR3 DIMM слота, което означава, че за да работи RAM-паметта във въпросния режим, то тя трябва да бъде инсталирана и на двата.

само дето не мога да намеря като моята electronics от къде мога да я поръчам или да я купя от област сливен съм

Благодаря ти за информацията

Сподели другаде

• 2 weeks later...

Сложиха ми процесор уж Pentium 4 2,8 mhz , а пък ми излиза в аидата това

Intel Pentium 4, 1733 MHz (13 x 133)

Northwood HyperThreading

издание D1

L2 512 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed)

и на друго място в програмата пише

CPUID Intel® Pentium® 4 CPU 2.60GHz- значи са ми сместили малко от 2,8

като сатартира под дос на стартовия екран пак пише 1,733 Mhz

какво става , какъв е този процесор или трябва флашване на биоса?????

Как става така нали е 2,6 мх защо излиза пак 1,7 полудявам ето така като ме ментят

Какво да правя в биоса неможе да се променя нищо по процесора- ако трябва да го флашна обаче как да направя безопасно флашване?

Сподели другаде

CPU

Intel Pentium 4

Cores 1

Threads 1

Name Intel Pentium 4

Code Name Northwood

Package Socket 478 mPGA

Technology 0.13um

Specification Intel® Pentium® 4 CPU 2.60GHz

Family F

Extended Family F

Model 2

Extended Model 2

Stepping 9

Revision D1

Instructions MMX, SSE, SSE2

Virtualization Unsupported

Hyperthreading Supported, Disabled

Fan Speed 2636 RPM

Bus Speed 133.3 MHz

Rated Bus Speed 533.1 MHz

Stock Core Speed 2600 MHz

Stock Bus Speed 200 MHz

Caches

L1 Data Cache Size 8 KBytes

L1 trace cache 12 Kµops

L2 Unified Cache Size 512 KBytes

Core 0

************************************************************************************************************

Motherboard

Manufacturer ECS

Model P4IBASD (FC-478)

Version 1.0

Chipset Vendor Intel

Chipset Model i845D

Chipset Revision 04

Southbridge Vendor Intel

Southbridge Model 82801BA (ICH2)

Southbridge Revision 05

System Temperature 27 °C

BIOS

Brand American Megatrends Inc.

Version 07.00T

Date 04/02/01

Voltage

CPU VCore 1.536 V

+3.3V 3.280 V

+5V 4.892 V

+12V 12.282 V

-12V -11.787 V

-5V -5.049 V

PCI Data

Slot PCI

Slot Type PCI

Slot Usage Available

Bus Width 32 bit

Slot Designation PCI1

Slot Number 0

Slot PCI

Slot Type PCI

Slot Usage Available

Bus Width 32 bit

Slot Designation PCI2

Slot Number 1

Slot PCI

Slot Type PCI

Slot Usage Available

Bus Width 32 bit

Slot Designation PCI3

Slot Number 2

Slot PCI

Slot Type PCI

Slot Usage In Use

Bus Width 32 bit

Slot Designation PCI4

Slot Number 3

Slot PCI

Slot Type PCI

Slot Usage Available

Bus Width 32 bit

Slot Designation PCI5

Slot Number 4

Slot ISA

Slot Type ISA

Slot Usage Unknown

Bus Width 16 bit

Slot Designation ISA1

Сподели другаде

Забелязваш ли, че процесора работи на 133Mhz FSB(13x133=1700Mhz), вместо да работи на 200Mhz FSB(13x200=2600Mhz)

Настрой ръчно FSB в BIOS Setup-a на 200Mhz.

Забележка 1-При DDR паметта се достъпва до паметта и при 2-та фронта на тактовият сигнал.

Забележка 2-При PentiumIV е усвоена схема-QDR...

Сподели другаде