Jump to content

Ъпгрейд на компютър.

Препоръчан пост

@ Sten

Дъното на ASUS е по-добро от ASRock-а, който имаш в момента при всички положения. Друг е въпросът, че ако мислиш да играеш по-нови игри и/или да работиш с тежки графични приложения, вграденият видеоконтролер изобщо няма да върши работа. За целта ще трябва да предвидиш външен PCI-E видеоускорител.

"Up to 5200 MT/s HyperTransport" е скоростта на HyperTransport шината, но в случая става въпрос за по-новите процесори на АМ2+ цокъл, докато твоят е от по-старите на AM2 и съответно няма да има разлика.

Относно вградения аудиоконтролер - ако искаш качествен звук определено не трябва да се залага на вградено изпълнение, дори и от т.нар. HD модели. Ако обаче нямаш претенции към качеството на звука и/или не разполагаш с качествени колони, които да се възползват от добрата звукова карта, може да караш и с вградената.

Относно двуядрения процесор - да, добра идея е да вземеш, но преди това се увери, че фигурира в списъка с поддържани процесори от дъното.

Относно паметта - изобщо не си сбъркал, че си взел 2x1GB DDRII 667 вместо примерно 1GB DDR800 / 1066. Винаги количеството е по-важно от работната честота / таймингите.

Бих препоръчал да обърнеш внимание на твърдия диск, защото Excelstor са доста калпави дискове, а пък и 80GB в днешно време е доста малко. Бих те насочил към 320GB WD3200ААКС или още по-добре 640GB Caviar Blue / Black, ако имаш възможност да вземеш. Не само ще е доста по-голям, по-бърз и по-тих, но най-важното ще е доста по-надежден от този Excelstor, до колкото може да се говори за надеждност при твърдите дискове.

Сподели другаде

• Отговори 89
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Благодаря!

За игрите споменах че няма да са особено тежки.Освен това видях,че някои модели поддържат т.нар. хибридна графика (но само за Виста и може би за 7-цата?).

Много вероятно с дъното да взема и съответен процесор.

За аудиото - тонколони Creative SBS580 (5+1) за под или за над средното се смятат? Съответно според тях дали си заслужава отделна аудиокарта,която ще струва почти колкото дъното?

За твърд диск мисля да взема WD Caviar black 1 TB :) и като втори вариант ако може да ми препоръчате нещо добро на Samsung. Досега не съм пробвал да инсталирам на sata-диск ХР и не знам дали ще стане по лесният начин или ще трябва специално да инсталирам някакви драйвъри - или те са само за RAID-режим,който аз няма да ползвам...

Сподели другаде

За аудиото - тонколони Creative SBS580 (5+1) за под или за над средното се смятат? Съответно според тях дали си заслужава отделна аудиокарта,която ще струва почти колкото дъното?

По принцип SBS е най-ниския клас колони на Creative. Т.е. това са нисък клас колони. За тях няма абсолютно никаква полза от отделна звукова карта. Просто няма смисъл.

Досега не съм пробвал да инсталирам на sata-диск ХР и не знам дали ще стане по лесният начин или ще трябва специално да инсталирам някакви драйвъри - или те са само за RAID-режим,който аз няма да ползвам...

Драйвери е нужно да се подават по време на инсталацията ако не се разпознава контролера и, съответно, не се виждат твърди дискове. Т.е. зависи какъв е контролерът, а това зависи какво точно е дъното. Това е, ако контролерът работи в нормален режим. Ако е в RAID, ще са нужни драйвери задължително.

Сподели другаде

Да попитам още нещо относно sata...Някои модели дъна имат примерно пет sata-конектора,като първите три са IDE-mode - това сигурно е точно в случай,че контролера не разпознава sata? За моето сегашно дъно пише това - nForce 630A MCP - това ли е въпросният контролер?
Сподели другаде

Да попитам още нещо относно sata...Някои модели дъна имат примерно пет sata-конектора,като първите три са IDE-mode - това сигурно е точно в случай,че контролера не разпознава sata?

В общи линии да. Един от контролерите е в режим IDE, за да има съвместимост.

За моето сегашно дъно пише това - nForce 630A MCP - това ли е въпросният контролер?

Не, това е чипсета на дъното.

Сподели другаде

Здравейте:И аз се включвам във темата,защото искам да повиша производителността на компютъра си.Ще кажа за какво го използвам и във момента не ме задоволяват действията му:Значи имам доста игри,но не играя много затова си мисля.че видео картата на този етап е добра,иначе имам 3 виртуални машини и при работа с тях се усеща "задъхване" на пс-то,на едната инсталирах виста и съвсем замря.Като цяло искам да може да се извършват много неща едновременно без да се забавя компютъра и не знам какво точно трябва да добавя затова се обръщам за съвети от вас ето и самата конфигурация:

__________________________________________.doc

Сподели другаде

Зависи какви точно действия желаеш да извършваш едновременно. Като цяло обаче едно нещо може да се спомене като универсален съвет: повече памет. Колкото повече, толкова по-добре. Това важи с особена сила, ако работиш под Windows Vista. Според мен лесен, евтин и ефективен начин да усетиш подобрение е да купиш още 1GB от същата памет (по възможност) и да "боднеш" на дъното. Това е лесно, защото не изисква демонтиране на нищо освен на капака на кутията, а монтирането става за секунди. Няма нужда и от инсталация на драйвери и т.н. Евентуално може да се наложи посещение в BIOS, ако новата памет е различна и дъното не сработва по подразбиране с различните памети и дестабилизира системата.

Евтино е, защото паметта в момента има доста ниски цени. Не само спрямо останалите компоненти, но и по принцип.

Сподели другаде

Зависи какви точно действия желаеш да извършваш едновременно. Като цяло обаче едно нещо може да се спомене като универсален съвет: повече памет. Колкото повече, толкова по-добре. Това важи с особена сила, ако работиш под Windows Vista. Според мен лесен, евтин и ефективен начин да усетиш подобрение е да купиш още 1GB от същата памет (по възможност) и да "боднеш" на дъното. Това е лесно, защото не изисква демонтиране на нищо освен на капака на кутията, а монтирането става за секунди. Няма нужда и от инсталация на драйвери и т.н. Евентуално може да се наложи посещение в BIOS, ако новата памет е различна и дъното не сработва по подразбиране с различните памети и дестабилизира системата.

Евтино е, защото паметта в момента има доста ниски цени. Не само спрямо останалите компоненти, но и по принцип.

Да за паметта бях сигурен,че трябва,но за процесора какво може да се направи,защото понякога във task manager именно той се пълни от всякъде,когато например сканира avg 8.5 и каквото и да се опитам да направя е много бавно меко казано,или съм отворил 2-3 таба на оптимизираната mozila 3.10 и тогава не мога да влезна във virtual pc изобщо.Иначе съм със windows xp sp3,но сега тествам vista и си мисля,че ако добавя памет ще е по продуктивна от XP като цяло ми харесва и не знам,защо има толкова негативни мнения за нея и повечето хора не искат да преминават на нея.Относно паметта да питам дали ако отворя кутията да сложа още памет ще важи ли гаранцията на пс-то тя е още 1,5 год.Също не знам как се разбира,че имам място за нея на дъното, и как точно става свързването след рестарта сами ли се нагласяват нещата при положение,че взема от същата памет?

Сподели другаде

Да за паметта бях сигурен,че трябва,но за процесора какво може да се направи,защото понякога във task manager именно той се пълни от всякъде,когато например сканира avg 8.5 и каквото и да се опитам да направя е много бавно меко казано.Иначе съм със windows xp sp3,но сега тествам vista и си мисля,че ако добавя памет ще е по продуктувна от XP като цяло ми харесва и не знам,защо има толкова негативни мнения за нея и повечето хора не искат да преминават на нея.Относно паметта да питам дали ако отворя кутията да сложа още памет ще важи ли гаранцията на пс-то тя е още 1,5 год.Също не знам как се разбира,че имам място за нея на дъното, и как точно става свързването след рестарта сами ли се нагласяват нещата при положение,че взема от същата памет?

Здравей, След като си решил да ъпгреидваш машината а тя е още в гаранция както казваш, най добре е да я занесеш при хората от които си я купил и да им кажеш какво искаш да и се ъпгреидва.

На задната страна на компютъра трябва да имаш лепенки или нещо друго което да показва че кутията е била отваряна. При скъсване на тези лепенки гаранцията не важи.

Колко слотове за ram памет имаш можеш да провериш като си дръпнеш EVEREST програмата и от там избираш - Компютър --> Обща информация и срещу реда DMI общо/свободни слотове пише колко са.

Сподели другаде

klz, за дъното пише,че имаш 4 слота,следователно трябва да имаш свободно място. Ако държиш на гаранцията,ще трябва да мъкнеш компютъра при тези,от които си го взел ;) Ако решиш сам да си сложиш паметта - взимаш точно същата и я слагаш на същият цвят слот като на другата. За по-сигурно си прегледай книжката за дъното :)

За процесора може да видиш това :)

virtual pc и на мен доста ми товари процесора,освен това една от по-новите версии ми "монтира" допълнителен драйвър,който и след деинсталацията не искаше да се махне...

Сподели другаде

Благодаря за съветите,разубедих се сам да си слагам паметта и ще им го занеса във сервиза да я сложат,но си мислех дали не трябва да се прави нещо по охлаждането,защото по принцип откакто съм го купил ми се струва,че работи на високи температури,ето шот:

post-8140-1241254150_thumb.jpeg

Сподели другаде

Благодаря за съветите,разубедих се сам да си слагам паметта и ще им го занеса във сервиза да я сложат,но си мислех дали не трябва да се прави нещо по охлаждането,защото по принцип откакто съм го купил ми се струва,че работи на високи температури,ето шот:

post-8140-1241254150_thumb.jpeg

Доста високи са температурите на дъното,процесора и видеото.Не уточняваш дали са под товар или в покой на системата.Ако са в покой е обезпокоително и за трите компонента.За дънната платка хич не е нормално и в двата случая.

Изтегли си hwmonitor.Програмата показва температурите на всички компоненти и е безплатна.Интересно на харда каква е температурата?За видеокартата инсталирай софтуеър за регулиране оборотите на перката.Пробвай с evga precision.

Сподели другаде

Доста високи са температурите на дъното,процесора и видеото.Не уточняваш дали са под товар или в покой на системата.Ако са в покой е обезпокоително и за трите компонента.За дънната платка хич не е нормално и в двата случая.

Изтегли си hwmonitor.Програмата показва температурите на всички компоненти и е безплатна.Интересно на харда каква е температурата?За видеокартата инсталирай софтуеър за регулиране оборотите на перката.Пробвай с evga precision.

Значи температурите са под нормална работа ето шот:

post-8140-1241275961_thumb.jpg

Сподели другаде

Значи температурите са под нормална работа ето шот:

post-8140-1241275961_thumb.jpg

Какво е това ''под нормална работа''?Защото има разлика.Едно е да си пуснал торента да тегли и слушаш музика или сканираш с антивирус.Там реално няма натоварване.Друго е да пуснеш intel burn test,prime,orthos или друго тежко приложение.Тествай с някоя игра.Например Crysis,Call Of Duty,Grid или нещо от рода.Виж след 15 минути какви са температурите.Пусни един 3д марк и тогава дай шот.И остави на заден план hwmonitor да работи.И на харда е висока температурата според мен.Между другото имах е2410 и температурите бяха 35-45 градуса на ядрата макс. при гейминг.

Сподели другаде

Какво е това ''под нормална работа''?Защото има разлика.Едно е да си пуснал торента да тегли и слушаш музика или сканираш с антивирус.Там реално няма натоварване.Друго е да пуснеш intel burn test,prime,orthos или друго тежко приложение.Тествай с някоя игра.Например Crysis,Call Of Duty,Grid или нещо от рода.Виж след 15 минути какви са температурите.Пусни един 3д марк и тогава дай шот.И остави на заден план hwmonitor да работи.И на харда е висока температурата според мен.Между другото имах е2410 и температурите бяха 35-45 градуса на ядрата макс. при гейминг.

Ето шот след 20 мин.със една малко тежка игра,иначе 2-3 пъти са ми се появявали сини екрани от претоварване или от недостиг на памет.

Сподели другаде