Jump to content

Ъпгрейд на компютър.

Препоръчан пост

Компютърът ми е със следните компоненти (данните ги взех с помощта на програмата Еверест):

Процесор: има две информации: 1. Тип централен процесор: Intel Celeron D 330, 2680 MHz (20 x 134) и 2. CPUID име: Intel® Celeron® CPU 2.66GHz

За видеокарта, дъно и РАМ прилагам снимка:

Искам да си увелича РАМ-а, процесора и да си сменя видеокартата. За РАМ-а ми казаха, че е лесно, но трябва да знам на каква честота работи. Дъното ми позволява ли смяна на видеокартата, увеличване на процесора и паметта? РАМ-а струвала 70 лв. за 2ГБ. Ако може първо за нея да обясните как да е увелича.

Сподели другаде

• Отговори 89
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

1. Оперативната памет няма никакъв проблем да я увеличиш, но трябва да се съобразиш, че дъното (чипсетът) поддържа по-стария стандарт DDR400, а не новите DDRII/III. 2GB е един добър избор за средния потребител, като е добре да я вземеш като 2x1GB DDR 400 модули, за да може да се възползваш от двуканалния режим на работа. Единствено трябва при монтажа да внимаваш, защото за да работи Dual Channel-а трябва модулите да са поставени в канал A и канал B. Ако инсталираш и двата модула в един канал, DC няма да работи. В тоя случай трябва да инсталираш модулите в оранжевите слотове, за да имаш DC.

2. Процесорът може да го ъпгрейднеш с P4 Prescott или Northwood, включително моделите, поддържащи HyperThreading. Въпросната технлогия (HT) има за цел да оптимизира работата на системата, като разделя процесора (Northwood) логически на две. Т.е. за операционната система все едно имаш две ядра. Това не винаги ускорява бързодействието, но понякога има ефект, така че е добра идея да търсиш процесор, поддържащ HT. Максималната честота на тоя тип процесори е 3.4Ghz. При инсталацията няма нищо особено, само може да се наложи преди това да си обновиш BIOS-а на дъното с последната версия.

3. Видеокартата може да я смениш с всяка друга, която работи с AGP интерфейс. Това за съжаление означава, че няма да имаш особено богат избор, но все пак може да се намери нещо прилично. Добре е да кажеш за какви пари става въпрос и може да ти дадем конкретни предложения, ако ти сам не можеш да се ориентираш.

Сподели другаде

Първо ще пиша за РАМ-а, а след 2-3 дена, когато е монтирам и за другите неша. На дъното имам два слота за РАМ. Единият е зает. Според теб трябва да си взема две платки (тоест 2х1ГБ РАМ) по 1ГБ и да ги сложа на двата слота, така ли? Готов съм да дам до 80 лв с доставката. Предполагам, че ще е достатъчно. Искам да си ги взема от ТОЗИ сайт, но ако предложиш нещо по-добро ще съм благодарен. Ако не ти се занимава да търсиш ще те помоля да ми кажеш кои от предлаганите РАМ в сайта ще пасне на моя компютър.
Сподели другаде

Според информацията, която имам дъното е с 4 слота. Трябва да поставиш двата модула в двата оранжени слота. Текщуата ти памет (256МБ) ще стане излишна при това положение.

В днешно време няма особено голям избор на DDR памети, защото вече масово се ползват DDRII такива. Бих препоръчал да заложиш на маркова value памет, вместо на разни noname памети, но както казах DDR паметите вече са свръх слабо разпространени. Във въпросния сайт виждам 2x1GB DDR400 KINGSTON, което е добър избор в случая. Kingston вече не са особено добър производител, но ако няма да се оувърклоква паметта са ОК.

Относно "пасването" - всяка DDR памет ще стане. Важно е да не се мешат памети на различни производители (и с различни чипове), защото могат да настъпят проблеми със стабилността и бързодействието (ако паметите са с различни параметри по SPD).

Сподели другаде

1. Какво е оувърклок?

2. Не виждам такава памет. Да не пишеш за тази памет KIT 2 X 1GB KINGSTON DDR400 - 119 лв?

3. Сигурен ли си, че ще пасне на моята щайга?

4. Как се инсталира: махам старата памет, слагам двете нови и пускам компютъра? Драйвери, настройки, .. нещо друго трябва ли да направя?

Сподели другаде

1. Повишаване на работните честоти на даден компонент над фабричните с цел повишаване на производителността.

2. Не виждам колко по-ясно може да го е казал l.kanelov.

3. Щом ти я предлага, значи е сигурен.

4. Да, спираш системата (като дърпаш и захранващия кабел), махаш старата памет, монтираш новата, включваш системата. Готово!

Сподели другаде

бих желал и аз да си подобря компютара,малко е старичак но колкото е вазможно толкова.прикачам документ сас характеристиките.ако има предлижения пишете.

post-8563-1232374551_thumb.jpg

Сподели другаде

@ Maerto - компютърът ти е доста стар. Реално е най-добре да се ориентираш към нова машина, защото ако тръгнеш да правиш сериозен ъпгрейд на тази ще трябва да смениш (почти)всичко, което реално означава нова система. На текущата единствено има смисъл да добавиш още 512MB RAM (т.е. да стане 1GB общо) и то при положение, че го ползваш за по-тежки приложения. Ако си "геймър" може да потърсиш втора ръка АTi 9550/9600, която ще се справя доста по-добре от този FX5200. Процесорът също би било добре да се смени с някой Athlon XP, но едва ли ще намериш дори и втора ръка. Вече са много малко разпространени. Дори и да вземеш тези компоненти няма да видиш огромна разлика спрямо текущата система, тъй като пак става въпрос за доста стари компоненти. За целта както казах е най-добре да се асемблира нова система.

@ ozic - колегата Night_Raven вече ти е отговорил, но аз бих искал да допълня нещо по последната точка. Добре е преди да монтираш новата памет (това се отнася за всеки компонент на практика) да вземеш необходимите мерки за елиминиране на възможността за получаване на електростатично разреждане (ЕSD). По принцип за целта се ползват специални комплекти (лента за китка + рогозка), но ако не разполагаш с тях (най-вероятно) решението е да докоснеш кутията на захранващия блок няколко пъти или друга заземена точка на шасито с цел изравняване на потенциалната разлика. Това е изключително важно, защото съвсем лесно чрез ESD може да се "убие" компонент, особено памет. За съжаление този факт се пренебрегва много у нас, дори от т.нар. "професионалисти" по фирмите.

Сподели другаде

Смених паметта и съм много доволен :). Вече мога да премина към стъпка 2. Пак от ТОЗИ сайт имам намерение да си купя процесора. Ще помоля да ми препоръчате кои ще паснат на дъното. Предпочитам двуядрен, ако може да се поддържа от дънцето, но и цената да е по-ниска.
Сподели другаде

Смених паметта и съм много доволен :). Вече мога да премина към стъпка 2. Пак от ТОЗИ сайт имам намерение да си купя процесора. Ще помоля да ми препоръчате кои ще паснат на дъното. Предпочитам двуядрен, ако може да се поддържа от дънцето, но и цената да е по-ниска.

Да ти е честита новата памет. :)

Както писах в първия си коментар, дъното ти не може да работи с двуядрени процесори. Може да работи с процесори, поддържащи HyperThreading, но това не са истински двуядрени процесори, тъй като реално ядрото е едно, но е разделено логически на две и се създава илюзия за операционната система, че процесорът е двуядрен. Това донякъде помага, но не може да се сравни с истински DualCore процесор. Процесорите, които те интересуват са от Pentium 4 поколението (базирани на NetBurst микроархитектурата) с кодови имена Northwood и Prescott на цокъл 478. От тях има и модели с поддръжка на HyperThreading, така че е за предпочитане да се спреш на такъв. Имай предвид обаче, че тези процесори вече са доста стари и едва ли ще може да намериш нов такъв. За целта ще трябва да търсиш втора ръка.

Относно сайта: в него няма такива процесори.

Сподели другаде

Не съм разбрал, че не може да поддържа двуядрени :(. Доколкото ми стана ясно този вид процесори не могат да са повече от 3,4 гигахерца. Не знам дали има смисъл да давам 80-100 лв за процесор при положение, че моят е 2,6 гигахерца. Според мен няма да има голяма разлика между 2,6 и 3,4 затова няма да си вземам. Мога да мина към точка 3 :). Катъо цяло видеокартата освен за игри за какво друго може да ми служи? Ще направи компютъра по-бърз или по-леко боравенето с някои тежки програми?
Сподели другаде

Процесорите не се сравняват само по тяхната тактова честота. Има още изключително много неща по микроархитектурата, които указват влияние върху крайната производителност на дадения процесор. Например Celeron-ът, с който си в момента разполага само с 256KB кеш от второ ниво и с 533Mhz FSB шина. За сравнение Prescott може да e с 1MB L2 кеш и 800Mhz FSB шина, Northwood също има с по 800Mhz FSB, но 512KB L2 кеш, което пак е по-добре от твоя Celeron. Като добавим и HT нещата стават доста по-различни, но все пак няма да видиш огромна разлика в повечето задачи.

Видеокартата указва влияние основно в игрите. Ако не ползваш компютъра за игри, видеокартата е без значение. Ако се интересуваш, кажи колко лв може да отделиш и вече може да говорим за конкретни марки/модели.

Сподели другаде

Игри не играя => няма да си вземам друга. Новата памет си оказа влиянието. Веднага усетих разликата. За сега няма да купувам други части. Благодаря за помощта.
Сподели другаде

• 3 months later...

Здравейте! Аз също мисля да сменя някои компоненти. Ето какво имам в момента:

дъно - Asrock ALiveNF7G hd720p с вградена Nvidia7050

процесор - Athlon LE-1620 (2400 MHz)

памет - 2x1 GB 667 Corsair (струва ми се,че трябваше да взема по-малко,но с по-висока честота)

харддиск - 80 GB Exelstor IDE

Компютъра го ползвам предимно за мултимедия,някоя чертожна програма,от време на време някоя игра - не от най-новите и определено не от най-тежките. Общо взето не прави кой-знае какво,но искам да го прави по-бързо и по-добре :)

За начало мисля да сменя дъното с нещо като това - най-вече заради видеото, Up to 5200 MT/s HyperTransport (ако може да поясните доколко ще има смисъл от това),заради повечето аудиоканали(имам 5+1 тонколони с 3 букси и ТВ-тунер,за чийто звук не остава извод на сегашното дъно :( ),а също и заради някои други технологии,за които може да питам по-нататък :)

Та въпросът ми е какво мислите за това дъно - има ли нещо,заради което да не го взимам? Да взема друг модел от същата фамилия на производителя(има разлика в последните букви от означенията и не ми е ясно кое за какво е - сигурно има геймърски,икономични,универсални и т.н.) или съвсем друг модел? За дъното мисля да дам около 150 лв. - не че не мога и повече,но не мисля че е разумно. По-късно (или едновременно с дъното)мисля да взема двуядрен процесор на 2,6-2,8 GHz.

Сподели другаде

Здравей. моето мнение е че аз лично не виждам голям смисъл да надграждаш какво то и да било на конфигурацията ти след като казваш че го ползваш за мултимедия и от време на време за някоя лека игрица.

Но щом си решил - мисля че това ще е най-ефтиния и ефективен вариянт за твоите нужди.

Ако искаш да поцъкваш и на по тежки игрици можеш да добавиш 1GB RAM ( DDRІІ струва към 30 лева) към конфигурацията за да станат общо 3 GB.

Можеш да ъпнеш видео картата ти от биоса да черпа 512MB RAM и машинката ще стане доволна мисля за нуждите ти.

Ако харда ти се вижда малък ( незнам с какво го пълниш ) също можеш да си купиш и по голям.

Примерно един хард 160GB ( струва около 80 лева ) и старата ти 80-ка като втори хард.

Ако искаш 5.1 звукова карта на компа ти не е нужно да купуваш цяло дъно мисля

Звуковата карта на дъното ти е 7.1 (незнам защо не ти отърва) http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...IVENF7G-HDREADY

Но ако имаш нужда една звукова карта Creative 5.1 ( струва около 20 лева ) ще ти свърши чудесна работа.

Грубо за 130 лева машинката продоби приличен вид според нуждите ти - Дъното колко струва?

Сподели другаде