Jump to content

Програми за WIN XP

Препоръчан пост

Здравейте

Нов съм във форума, доста почетох преди да се реша да помоля за помощ.

Проблема ми е че имам опит с Windows като цяло около 6-7 месеца с прекъсвания. Но от няколко седмици ми се налага да го ползвам. И молбата ми е ако може да ми препоръчате софтуер за нуждите ми при работа с Windows XP /Prof SP3, също и ако има как да се променят някои параметри на системата клавиатурата:

1. Къде може да се редактира файла/те на клавиатурната подредба и с каква програма.

2. Къде може да добави опция за временна смяна на клавиатурната подредба при натиснат клавиш както е в GNOME на линукс дистрибуциите. Много полезна функция, но не можах да открия как се настройва, или се ползва някоя програма ?

3. Програма за снимане на работния плот или активния прозорец (както при програмата KSnapshot в KDE при линукс)?

4. Програма за запис на действия на работния плот в реално време подобна на recordmydesktop или тук

5. Програма за мониторинг на системата подобна или поне близка по функционалност на Gkrellm.

6. Необходим софтуер за защита на компютъра, т.е. антивирусни програми защитни стени, или каквото още е необходимо.

7. Програмка за POP3 проверка на поща, която да си е desktop , или да е интегрирана в някоя подобна програма от т.5 по-нагоре.

Ще съм благодарен, ако ми посочите безплатни програми за целите ми.

Благодаря Ви предварително.

P.S. Ползвам Debian от около 5 години, преди това имах малко занимавка с windous който не ми харесва особенно, но сега по ред причини ми се налага да навляза в работата с windows.

Виждам че има много писано по форума за такива програми, но аз самият нямам опит с нито една от тях и затова търся Вашето мнение като по-опитни потебители.

Сподели другаде

1. Най-доброто за целта е Microsoft Keyboard Layout Creator. Нужна е обаче валидация на операционната система, за да се свали.

2. За това не мога да помогна.

3. За целта можеш да ползваш клавиш PrtScr (за целия екран) или Alt+PrtScr (само за активния прозорец), след което да paste-ваш в избрана от теб програма за видео редакция (най-често PS Paint) и да запазваш в желан формат. Ако държиш на specialna програма, опитай Gadwin PrintScreen, безплатна е. От платените бих могъл да препоръчам SnagIt и HyperSnap-DX. Намирам последната за най-добра като цяло.

4. Аз ползвам безплатната CamStudio. От платените Camtasia Studio е добра.

5. GKrellM има и порт за Windows, доколкото виждам.

6. Тук става малко дълго и широко. По принцип човек може да се размине и без защитни програми, ако е наистина наясно с Windows и със сигурността като цяло. И все пак от безплатните антивирусни програми бих предложил AVG Anti-Virus Free, avast! и Avira AntiVir Personal. От тях AVG към настоящия момент е може би най-леката и не съм сигурен как се обновява/удължава безплатния лиценз с времето. Има и български превод, но трябва да се свали от българския сайт за дистрибуция. avast! е малко по-тежичка за момента и е нужна безплатна регистрация преди изтичане на 60-дневния пробен период, с което се получава безплатен лиценз за 1 година. Програмата също има българска версия (макар преводът да не е особено добър). AntiVir е може би най-тежичката от трите, но пък удължаването на лиценза за нея е най-лесно - сваля се файл и се поставя в папката на програмата. Няма българска версия. И трите програми са сносни и добри. От платените мога да предложа Kaspersky Anti-Virus и ESET NOD32 AntiVirus.

Най-добрите защитни стени в момента са Outpost Firewall Pro, Comodo Internet Security и Online Armor Free. Първата е платена, другите две са безплатни. Втората всъщност включва и антивирус, но можеш и само стената да инсталираш и ползваш.

Можеш и да хвърлиш око на следните теми:

Коя антивирусна програма използвате и защо?

Ползвате ли защитна стена и ако да, коя?

Дискусия: Как защитавате компютъра си?

7. Не съм сигурен дали ще намериш нужното, но провери секция "Интернет" в списъка ни с безплатни програми, под-секция "Софтуер за електронна поща".

Видях, че искаш безплатни програми, но реших да предложа и платени алтернативи, защото/ако са добри.

Сподели другаде

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

Night_Raven благодаря за бързия отговор, прегледах днес програмките, и ще ми свършат работа, ще прегледам и линковете на темите които си ми дал

Програма за мониторинг на системата подобна или поне близка по функционалност на Gkrellm.

Да наистина го има портнат и за windows, но е толкова орязан от към функции че не си струва да се слага, на другата ми машина с debian lenny gkrellm следи за темературите на системата, извежда предупреждения прии критични стойности и може да изключи машината при нужда, следи за пощата (като това което търся в т.7) като няма ограничение на пощенските кутии , има допълнителен модул за управление на клавиатурата, звука, календар, reminder, натовареност на процесорите, мрежата, управление на аудиоплеър, wheater плъгин, аларма, инструмент за правене на screenshot-и, и още доста плъгинчета които могат да ти улеснят живота. Знам доста за програмката защото я ползвам откакто ползвам linux и преди три години я преведох на български.

За антивирусна се спрях на NOD32, бях чел някъде че M$ я препоръчват.

За screenshot-и се спрях на Gadwin PrintScreen, добра е и ме устройва, клавиша PrtScr не върши всичко, понякога се налага да направиш shot на малка част от дадено приложение и тогава ако ползваш него ще трябва да се заигравам и с GIMP, а това е загуба на време.

Инсталирах и CamStudio, също е добра програмка и ще ми свърши чудесна работа.

Остава ми само да открия някой mail чекер за desktop-а, че да не влизам през 10 мин в пощата.

И сега се сещам че преди години важеше правилото при windows да не се инсталират прекалено много програми а само необходимите, защото многото програми нещо товарели регистрите или нещо подобно нямам много добър спомен, има нещо такова сега или може да се инсталират колкото си искаш програми. Имам предвид че има програмки които ползваш няколко пъти в месеца или годината но е хубаво да си ги имаш подръка, за да не се налага да ги търсиш в неподходящ момент.

Хайде със здраве и много успехи през новата година на всички

Още веднъж благодаря.

Сподели другаде

За запис на действия на работния плот в реално време можеш да ползваш Wink, аз съм доволен от нея.

За мониторинг на системата - потърси Motherboard Monitor (вече не се поддържа, но е добра), SpeedFan, Rainmeter.

За POP3 от много време ползвам Popcorn, доволен съм.

Сподели другаде

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

И на теб.

Да наистина го има портнат и за windows, но е толкова орязан от към функции че не си струва да се слага, на другата ми машина с debian lenny gkrellm следи за темературите на системата, извежда предупреждения прии критични стойности и може да изключи машината при нужда, следи за пощата (като това което търся в т.7) като няма ограничение на пощенските кутии , има допълнителен модул за управление на клавиатурата, звука, календар, reminder, натовареност на процесорите, мрежата, управление на аудиоплеър, wheater плъгин, аларма, инструмент за правене на screenshot-и, и още доста плъгинчета които могат да ти улеснят живота. Знам доста за програмката защото я ползвам откакто ползвам linux и преди три години я преведох на български.

По принцип не съм сигурен дали ще намериш програма с всичко това на 1 място, но със сигурност има отделни програми за отделни цели. Колегата panevdd вече предложи някои програми. Просто трябва да потърсиш.

За антивирусна се спрях на NOD32, бях чел някъде че M$ я препоръчват.

Не мисля, че това е истина. Най-вероятно някой фен е решил да се избъзика.

И сега се сещам че преди години важеше правилото при windows да не се инсталират прекалено много програми а само необходимите, защото многото програми нещо товарели регистрите или нещо подобно нямам много добър спомен, има нещо такова сега или може да се инсталират колкото си искаш програми. Имам предвид че има програмки които ползваш няколко пъти в месеца или годината но е хубаво да си ги имаш подръка, за да не се налага да ги търсиш в неподходящ момент.

Наличието на много програми наистина не е много желателно, освен ако не се ползват. Това обаче не означава, че не е възможно да си инсталираш и програми, които няма да ползваш често. По-важно е програмите, които инсталираш, да са стабилни, надеждни и добре създадени. Тогава и доста от тях няма да влияят зле, но и 2-3 програми да имаш, ако са калпави, ще имаш проблеми. Това важи и за драйверте с още по-голяма сила.

Сподели другаде

За поп3 клиент, може да пробваш Thunderbird или направо целия комплект от мозилла ( SeaMonkey ) :)

POP3 клиент имам предвид не самата програма, а просто софт който да проверява периодично пощенската кутия дали има нещо ново, колкото до пощенските клиенти наистина Thunderbird е моя избор от години.

Подразбирам че си фен на SuSE, програмата която ползвам под debian e gkrellm и чекер на пощата fetchmail, който не изтегля самата поща а само уведомява за наличието на такава.

Справка : man gkrellm

Благодаря на всички отзовали се на молбата на новака.

Желая ви много успешна година.

Поздрави.

За мониторинг на системата - потърси Motherboard Monitor (вече не се поддържа, но е добра), SpeedFan, Rainmeter.

За POP3 от много време ползвам Popcorn, доволен съм.

за сега се спрях на rainmeter но е много бедна от към функционалност, но ще се свиква явно, за защита се спрях на NOD32, и на spybot, но се чудя дали е достатъчно като защита, нужна ли е тази програмка: SUPERAntiSpyware

post-8290-1230920009_thumb.jpg

post-8290-1230920075_thumb.jpg

post-8290-1230920082_thumb.jpg

Сподели другаде

За обща malware защита бих ти препоръчал SUPERAntiSpyware и Malwarebytes' Anti-Malware (те са и в подписа ми). И двете са безплатни за сканиране и почистване, но ако искаш резидентна защита, ще ти трябват платените версии. SUPERAntiSpyware е към настоящия момент най-добрата програма за общо почистване. Бих казал, че тя е това, което Spybot беше преди време. Malwarebytes' Anti-Malware е отлична програма за откриване и почистване на по-упорити и трудни за отстраняване гадини. Може би най-добрата за тази цел сред останалите подобни. Т.е. тя е малко по-специализирана, спрямо другите. Препоръчвам тези двете, защото са лесни за работа, интерфейсите им са удобни и интуитивни, но без излишни шарении, безплатни са и се допълват чудесно. Spybot вече не е това, което беше. Струва ми се по-комерсиализирана и догонваща. По-добра е от повечето други, но определено е отстъпила назад. Единственото й предимство е наличието на резидентна защита, без нуждата да се закукупва нещо.
Сподели другаде

Не, също ползвам Дебиан/Лени ;)

Просто препоръчвам СуСе-то за начинаещите. Дебианските дистрибуции в това отношение куцат. :)

Gkrellm-а не го ползвам, по простата причина, че само ми се шматка из десктопа безцелно, тъй като не може да ми покаже температурите от датчиците ( всъщност нищо не може, по неизвестни причини нищо не засича датчиците, освен тези на хардовете. ) а другите му възможности не ми трябват много много.

Относно fetchmail, намерих ТОВА , може и да ти свърши работа. :)

М/удругото, пробвай Cygwin, това е нещо като Wine, само, че за windows ;), хората казват, че доста линукски приложения вървят добре под него, лично аз не съм го пробвал и нямам впечатление, но може да ти свърши работа.

Cygwin

Сподели другаде

Не, също ползвам Дебиан/Лени ;)

Просто препоръчвам СуСе-то за начинаещите. Дебианските дистрибуции в това отношение куцат. :)

Gkrellm-а не го ползвам, по простата причина, че само ми се шматка из десктопа безцелно, тъй като не може да ми покаже температурите от датчиците ( всъщност нищо не може, по неизвестни причини нищо не засича датчиците, освен тези на хардовете. ) а другите му възможности не ми трябват много много.

Относно fetchmail, намерих ТОВА , може и да ти свърши работа. :)

М/удругото, пробвай Cygwin, това е нещо като Wine, само, че за windows ;), хората казват, че доста линукски приложения вървят добре под него, лично аз не съм го пробвал и нямам впечатление, но може да ти свърши работа.

Cygwin

Благодаря ще го разгледам, а за gkrellm-а е странно че не засича датчиците, всъщност той чете от данните lm-sensors, и освен ако нямаш някой екзотичен хардуер, не виждам причина да не ги засича.

Сподели другаде

Благодаря ще го разгледам, а за gkrellm-а е странно че не засича датчиците, всъщност той чете от данните lm-sensors, и освен ако нямаш някой екзотичен хардуер, не виждам причина да не ги засича.

Точно така и lm-sensors, не ги засича, нищо не ги засича, а хардуера изобщо не е екзотичен, дъното е ASRock K7Upgrade-880, процесора е обикновен Атлон, чипсета е Via KT-880 :) , и на мен ми е странно защо не засича нищо, ама такъв е живота... :P

Сподели другаде

чипсета е Via KT-880

Мисля че това е проблема, дори 90% съм сигурен че е това.

и аз съм имал проблеми с чипсет на via, затова повече не вземам нищо в което имат пръст, предпочитам nvidia и нямам проблеми до сега.

Сподели другаде

Мисля че това е проблема, дори 90% съм сигурен че е това.

и аз съм имал проблеми с чипсет на via, затова повече не вземам нищо в което имат пръст, предпочитам nvidia и нямам проблеми до сега.

Мда, напълно е възможно, но от бюджетно дъно толковаможе да се очаква. Виа като цяло не са лош производител, но си имат техните недъзи, напоследак си повдигнаха гащите, особено с пускането на Via NaNo процесора, който дърпа пред интелския атом... :)

Сподели другаде

• 2 months later...
Здравей Ekspert :) Ако още търсиш програма за мониторинг на системата,мога да ти препоръчам горещо ;) Sysmetrix и DesktopSidebar. За съжаление не се поддържат вече (доколкото знам),но поне при мен работят добре и двете - разбира се не едновременно ;)
Сподели другаде

Благодаря, ще ги погледна.

След около три месеца с windows, все пак определям че с linux ми е много по комфортен за ползване, вярно че някои нещица на лаптопа не работят, но мога да го преживея, в частност няма драйвер за bluetooth/wireless-а за Broadcom картата (работи само wireless-a, която е лаптопа но това е поскоро техен пропуск, имам и сенсор за пръстов отпечатък който не съм мъчил да подкарам дори и под win. Това са нещата които не ми работят. Всичко друго лети.

Поздрави.

Сподели другаде