Jump to content

Въпрос за операционна система и конфигурация

ozic

Препоръчан пост

Един познат ще си взема нов компютър:

Процесор: двуядрен 3.00 Гигахерца

Видеокарта: 512 МБ

РАМ: 3 ГБ

Проблемът е каква ОС да си сложи. Казали му да си сложи Виста 64-битова, защото УИН ХР СП3 не можел да поддържа тази конфигурация. Просто бил твърде слаб за нея ... Ще има ли проблем ако му инсталирам УИН ХР СП3, но 32-битов, защото съм чел, че за 64-битовите нямало достатъчно програми, но си нямам представа каква е разликата между 32 и 64 битови ОС. Другият въпрос е има ли вероятност избраната от него конфигурация да не поддържа Виста?

Сподели другаде

Няма никакъв проблем с 32 битовия уиндоус ХП ;).

Вмомента нямам време да обяснявам разликите, мисля, че има достатъчно обяснения из форум, използвай търсачката ;)

Сподели другаде

Въпросът не е глупав! Някой "разбирач" казал на моя познат, че на тази нова конфигурация ХР СП3 нямало да върви, а само Виста 64-битова щяла да тръгне и той се шашна, защото не разбира. Утре ще му инсталирам УИН ХР СП3. Благодаря ви!
Сподели другаде

Щом Windows XP върви сносно на да речем AMD Sempron 2200+ (на под 2GHz реална честота), 512MB памет и 64/128MB видео карта, защо да не върви на три (или дори четири) пъти по-мощен компютър? :)
Сподели другаде

И аз мисля, че ще върви, но не разбирам достатъчно от компютри и затова питам.

П.П. Нямаше да питам, а направо щях да го инсталирам, но човека, който е казал, че няма да тръгне бил "Разбирач", а с такива не мога да се меря!

Сподели другаде

За справка можеш да предоставиш на въпросния специалист системните изисквания на операционната система:

System requirements for Windows XP operating systems @Microsoft.com

Windows XP system requirements @Wikipedia

Разбира се дори на система с препоръчителните изисквания Windows XP няма да върви кой знае колко добре, но ще върви все пак.И мисля, че не е трудно да се направи сравнение спрямо конфигурацията, която ти спомена. :)

Сподели другаде

За справка можеш да предоставиш на въпросния специалист системните изисквания на операционната система:

System requirements for Windows XP operating systems @Microsoft.com

Windows XP system requirements @Wikipedia

Разбира се дори на система с препоръчителните изисквания Windows XP няма да върви кой знае колко добре, но ще върви все пак.И мисля, че не е трудно да се направи сравнение спрямо конфигурацията, която ти спомена. :)

Човека все пак пита за 32 битова, а на 32 битовия тези 3 ГБ са му лимит за рам, та може би за това... вярно, че на теория 64 битова система със 64 битови програми би трябвало да е по-добър вариант, но... за да няма проблеми засега да ползва 32 битовото и да не блъска повече рам :)

Всъщност не знам как седят нещата при уиндоус, няма ли някакъв пач вече, който да позволява на ОС да ползва над там тези 3,6 ГБ рам ?

Сподели другаде

Човека все пак пита за 32 битова, а на 32 битовия тези 3 ГБ са му лимит за рам, та може би за това... вярно, че на теория 64 битова система със 64 битови програми би трябвало да е по-добър вариант, но... за да няма проблеми засега да ползва 32 битовото и да не блъска повече рам :)

Не само на теория, но и на практика 64-битова система с 64-битови приложения работи по-бързо. Това е в резултат от спецификата на 64-битовите системи (повече регистри, нови конвенции за извикване на подпрограми, превключването между user mode и kernel mode е по-бързо и др).

Но пък за системи с по-малко от 4GB РАМ няма особен смисъл да се инсталира x64 OS. Достъпът до паметта при 64-битовите издания е по-бавен при системи с по-малко от 4GB RAM, въпреки че това до някъде се компенсира от другите подобрения.

Всъщност не знам как седят нещата при уиндоус, няма ли някакъв пач вече, който да позволява на ОС да ползва над там тези 3,6 ГБ рам ?

32-битово издание не може да ползва пълните 4GB RAM, но това не е толкова проблем на Windows, а по-скоро на начина, по-който хардуерът използва паметта за собствени ресурси. Проблемът, когато имаме 4GB РАМ се състой в това, че количеството физическа памет е същото като адресното пространство (4GB при X86) и съответно, когато хардуерът резервира част от паметта за свой нужди част от паметта се припокрива и тя става недостъпна за операционната система. Колко точно ще се резервира зависи от конкретния хардуер (обикновено видеокартите консумират доста). Понякога може 32-битова OS с активиран PAE да види цялото количество RAM или почти цялото, но това зависи от конкретната система (комбинацията BIOS, чипсет и драйвери може да бъде огромна).

Но на практика няма смисъл система с 4GB RAM да се ползва с 32-битова OS, защото обикновено системите с 4GB RAM са снабдени и с бързи процесори (поддържащи X64) и съответно системата ще работи по-бързо с X64 OS.

Сподели другаде

Не само на теория, но и на практика 64-битова система с 64-битови приложения работи по-бързо. Това е в резултат от спецификата на 64-битовите системи (повече регистри, нови конвенции за извикване на подпрограми, превключването между user mode и kernel mode е по-бързо и др).

Но пък за системи с по-малко от 4GB РАМ няма особен смисъл да се инсталира x64 OS. Достъпът до паметта при 64-битовите издания е по-бавен при системи с по-малко от 4GB RAM, въпреки че това до някъде се компенсира от другите подобрения.

32-битово издание не може да ползва пълните 4GB RAM, но това не е толкова проблем на Windows, а по-скоро на начина, по-който хардуерът използва паметта за собствени ресурси. Проблемът, когато имаме 4GB РАМ се състой в това, че количеството физическа памет е същото като адресното пространство (4GB при X86) и съответно, когато хардуерът резервира част от паметта за свой нужди част от паметта се припокрива и тя става недостъпна за операционната система. Колко точно ще се резервира зависи от конкретния хардуер (обикновено видеокартите консумират доста). Понякога може 32-битова OS с активиран PAE да види цялото количество RAM или почти цялото, но това зависи от конкретната система (комбинацията BIOS, чипсет и драйвери може да бъде огромна).

Но на практика няма смисъл система с 4GB RAM да се ползва с 32-битова OS, защото обикновено системите с 4GB RAM са снабдени и с бързи процесори (поддържащи X64) и съответно системата ще работи по-бързо с X64 OS.

Мерси :) относно първия отговор, това го знам, но разликата не е чак толкова положителна, а се консумира двойно по-голямо количество оперативна памет...

А относно 64 битовата ОС, нещата седят другоятче, достаа 32 битови приложения имат проблеми под 64 битова ОС, да не говорим за 16 битовите драйвери, които все пак работеха под 32 битови ОС... има доста хардуер, на който е почти или невъзможно да се намерят драйвери за 64 битова машина... включително и матричните принтери ( които се използват доста ) ... Та от тази гледна точка трябва да се внимава, също има проблем с по-стари игри и т.н.

Сподели другаде

Е, то няма начин да не се консумира повече памет при условие, че указателите са двойно по-големи. :) Това е една от причините да не се препоръчва за системи с по-малко RAM.

Да, съгласен съм. Има 32-битови приложения, които срещат проблеми с работата под 64-битова OS. Особено тези, които се интегрират в обвивката (Shell-a).

Oтносно драйверите - като цяло в последно време нещата са по-безпроблемни, но си прав, че има все още хардуер, за който няма написани 64-битови драйвери. Виждам, че споменаваш принтерите - там понякога решението е да се инсталират 64-битови драйвери на сходен модел (ако има), но не винаги това е най-доброто решение.

Ако трябва да обобщим: ако човек разполага с мощен хардуер (бърз процесор и 4GB RAM) и софтуерът (включително драйверите), който използва има 64-битови версии си заслужава да се мине на x64 OS.

Сподели другаде

• 3 months later...
Здравейте! Нов поребител съм в този сайт, но чух добри отзиви за него и реших да видя дали ще получа необходимата помощ :peace: Реших да задам въпроса си тук за да не правя нова тема, тъй като тази ми се струва подходяща за въпроса. Така, искам да попитам дали бихте ми дали препоръки каква версия на Windows Vista да сложа на моят компютър/ изключвам Ultimate тъй като ще му дойде доста тежичко на моя компютър. Конфигурацията ми е следната : процесор АMD Athlon 64 processor 3200+ 2000mhz L1 cache-128 KB, L2 cache-512 KB; RAM- 978 MB DDR2 800 Mhz; видео- GeForce 6150SE nForce 430 256 MB; хард- 160 GB ExcelStor Technology; дъно-ASRock AliveNF6G-VSTA. Благодаря предварително :OK: :peace:
Сподели другаде

За тази машина бих препоръчал Windows Vista Home Basic от Vista семейството. А дори бих отишъл и по-далеч и бих предложил и Windows XP, защото системата ти хич не е от най-мощните и тази 1GB памет ще дойде малко тясна на Vista, ако ползваш повечко програми.
Сподели другаде

Благодаря за отговорът... да това съм го забелязал че не е от най-мощните системи, но надявам се че с около 5,6 активни програми в даден момент би трябвало да върви нормално вистата :OK: Ще пробвам и ще видя... А да вппочем ако можеш би ли могъл да ми кажеш колко RAM ще ми заема вистата/горе долу/ при включени например скайп, мозила и winamp едновременно/тъй като основно тях ползвам, а в близкия месец ще добавя още 1, 2 гб RAM, че поне това да ми е добре :D /Мерси предвартелно :yes:
Сподели другаде