Sprint-Debugger Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 Преди време записах 1вия си двуслоен диск (Verbatim DVD+R DL, 8.5GB, 8x, 240min). Всичко мина успешно, а дори добавих в/у диска и още информация. Сега от 1 седмица искам да запиша .iso файл (който е 4.86GB и спокойно се отваря с WinRAR), купувам дискове и нито 1 нестава! Първо купих 2 диска: PRINCO Budget DVD-R DL, 8.5GB, up to 4x, 215min (общо 6лв). И двата ми ги изхвърля като изписва "Illegal disc". Полсе купих 2 диска: UNIVERSAL DVD+R, 8.5GB, 2.4x, 240min (общо 8лв.). Единият записах на 2.4x и при верификацията изкара "Too much errors". Вторият пуснах на "Determine maximum speed". Скоростта беше определена на 8х и отново при верификацията - "Too much errors". Днес купих отново Verbatim DVD+R DL, 8.5GB, 8x, 240min (3.30лв.). Пуснах записа на 8х. И познайте! Отново при верификацията - "Too much errors". Ето го и .log файла от Nero 8: Log.txt . (При този запис всички програми бяха изключени освен Winamp) Моля кажете какъв е проблема и как да успея да запиша тоя .iso файл, защото се вътрих с общо 17.30лв за 1 седмица, а свободната памет на HDD-то е около 250mb. Записвачка; Windows XP SP2; Nero 8; Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 1. Nero доста неподходяща програма за запис на двуслойни DVD дискове, защото е скарана с layer break. За целта ти препоръчвам да пробваш с ImgBurn, за която има и ръководство в тази тема, ако ти е нужно.2. По принцип двуслойни дискове купувай САМО на Verbatim. При CD и еднослойните DVD носители Verbatim са сред най-добрите, но има и други производители, някои с много качествени, други със сносни носители, но като цяло Verbatim не са единствени. При двуслойните обаче другите производители имат много ненадеждни дискове и е много, много препоръчително да се избягват.3. Също би била доста добра идея да си обновиш фърмуеъра на устройството. Виждам, че текущата ти версия е 1.07, а най-новата е 1.09: NEC ND-4551A 1.09 (681KB). Ето как да флашнеш фърмуеъра:1) теглиш и разархивираш фърмуеъра в удобна за теб папка;2) спираш колкото се може повече програми и процеси, дори и защитна стена и антивирусна;3) уверяваш се, че в устройството няма диск и че шейната му е прибрана;4) стартираш ND4551A_v1-09.exe;5) от падащото меню избираш устройството, ако не е избрано вече;6) кликаш бутон Flash и изчакваш да приключи флашването;7) не спирай флашъра по никакъв начин и не пипай нищо по компютъра;8) след като приключи процеса трябва да се появи бутон Power Off, който трябва да рестартира системата - кликни го; ако няма такъв бутон, затвори флашъра и рестартирай ръчно;9) след рестарта е възможно Windows да покаже балонче долу в трея, че инсталира устройството наново, което е нормално;10) готово. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Декември 12, 2008 Author Report Share Публикувано Декември 12, 2008 Благодаря за отговора. Сега ще оправя firmware-a и ще инсталирам ImgBurn-a. Възможно ли е обаче да успея да запиша нещо на онези 2 диска - PRINCO Budget DVD-R DL, 8.5GB, up to 4x, 215min, защото предполагам, че са празни? Съвместими ли са със записвачката ми?Иначе аз също избягвам да купувам друго освен Verbatim. Странно е, че кяколко Sony CD ми са се проваляли, а Princo CD - нито 1 прецакан. DVD - само Verbatim... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 Възможно е да успееш да запишеш носителите на Princo, но шансовете не са особено големи, а и дори да се запишат, не е гаранция, че ще са записани добре. Стига записвачката ти да може да записва двуслойни носители, всички такива ще са "съвместими" с нея. Това е на теория. На практика нещата зависят от много неща:- качество на носителя (кой е производителя, в коя фабрика/страна е произведен);- доколко самото устройство като хардуер харесва въпросния тип дискове (доколко добре може да ги чете/записва);- доколко устройството като хардуер може да се справя с носителите на този производител (не марка, а производител);- доколко е добра поддръжката на носителите и на ниво фърмуеър;- коя програма се ползва за запис (важи за двуслойните DVD носители само);- какви програми има стартирани на системата, както и налични програми за виртуални устройства и прочее процеси. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Martin85 Публикувано Март 16, 2009 Report Share Публикувано Март 16, 2009 Здавейте Прочетох какъв съвет сте дали за DL дисковете и пробвах и аз но при мен неможе записвачката ми попринцип записва, но нещо ми изкарва грешки сега и неможе. Вчера записах един диск Верматим и стана днес пробвам с други марки и неще все едно и също записва до някъде и спира. Аз съм с лап топ и със сменена записвачка. Момчетата в сервиза ми гарантираха, че при тях е записала и че е нова. Използвах програми nero 7, Ashampo 8 ImageBurn, Roxio и още най-различни. Да ми кажете някоя програма или от какво може да е. Има ли някъкви допълнителни настройки дето трябва да се направят, и какво е това на Neroto HD DVD и каква е разлика между DVD ISO i DVD UDF/ISO (за UDF-to не съм сигурен че е точно така).Благодаря ви предварително. P.S. Ето и лог-а. Пробвах на HP Verbatim i Mr.Data DL дисковеLog.txt Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 16, 2009 Report Share Публикувано Март 16, 2009 Двуслойни дискове се ползват САМО и ЕДИНСТВЕНО на Verbatim. Всички останали са калпави. Казвал съм го дори в текущата тема, малко по-нагоре. Затова и се питам защо се учудваш, че на други носители не е бил успешен записът.Избягвай да записваш двуслойни дискове с Nero. То е скарано с тях. Това също съм го споменал. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост