arlekino Публикувано Декември 11, 2008 Report Share Публикувано Декември 11, 2008 Здравейте, имам много сериозен проблем. С любимият ми имаме два различни лаптопа- и DELL XPS и HP Pavilion, които са с отлични характеристики, обаче ОС и на двата се оказва много неподходяща и тромава. Ще съм ви благодарна, ако ми препоръчате програма, която да ускори лаптопите и да им помогне да не се затормозяват с ОС. Мерси! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Декември 11, 2008 Report Share Публикувано Декември 11, 2008 Щом са с отлични характеристики, не би трябвало да се затормозяват с Виста, макар че тя е доста тромава. И какви са тези 'отлични характеристики' ?А и няма какво да направиш по въпроса, освен да смениш операционната система. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
arlekino Публикувано Декември 11, 2008 Author Report Share Публикувано Декември 11, 2008 Щом са с отлични характеристики, не би трябвало да се затормозяват с Виста, макар че тя е доста тромава. И какви са тези 'отлични характеристики' ?А и няма какво да направиш по въпроса, освен да смениш операционната система. Здравейте, благодаря за бързото отзоваване. За съжарение е факт- тормозят се, особено ако се инсталира малко по-мощна програма. DELL е с 4 рам, 2.50 процесор, също така е с Виста 32-bit, а HP - 4 рам, 2.10 и с 64-bit ОС. Доволни сме от самите компютри, тъй като отговарят на нуждите ни, но Вистата често дава малки дефекти, забавяния, тромавост. Доколкото са ми казвали, МАК и Lunix са системи, които дават най-добри резултати, но на новите серии на HP Pavilion има сериозен проблем изобщо да се сложи старото XP, какво остава за друго. А DELL-а е служебен, затова търсим други алтернативни решения. С уважение, Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Декември 11, 2008 Report Share Публикувано Декември 11, 2008 Ами имат предостатъчно ресурси, за да се справят с Вистата. Особено HP-то, което е на 64 битова ОС и разполага с целите 4 ГБ рам. За ХР-то не знам какви проблеми може да има, но може да се пробва да се инсталира. Лично не съм се занимавал с HP и не мога да кажа, може наистина да е проблемен ХР-то. Може да изчакаш отговора на някой друг, да каже дали е добре да се пробва ХР.Личното ми мнение е да се пробва Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vekarata Публикувано Декември 11, 2008 Report Share Публикувано Декември 11, 2008 Здравейте, благодаря за бързото отзоваване. За съжарение е факт- тормозят се, особено ако се инсталира малко по-мощна програма. DELL е с 4 рам, 2.50 процесор, също така е с Виста 32-bit, а HP - 4 рам, 2.10 и с 64-bit ОС. Доволни сме от самите компютри, тъй като отговарят на нуждите ни, но Вистата често дава малки дефекти, забавяния, тромавост. Доколкото са ми казвали, МАК и Lunix са системи, които дават най-добри резултати, но на новите серии на HP Pavilion има сериозен проблем изобщо да се сложи старото XP, какво остава за друго. А DELL-а е служебен, затова търсим други алтернативни решения. С уважение,Ръководство: Оптимизация на Windows Vista Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 Ръководство: Оптимизация на Windows Vista Нещо не схванах смисъла от коментара ти ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 Имам приятели с лаптопи на DELL и HP и нямат абсолютно никакъв проблем с XP. Единствено трябва да си намерите XP с вградени SATA драйвери P.S. ...според едно филмче, даваха го по Discovery, windowsXP съпоставен с Mac OS, на една и съща конфигурация със едни и същи тестове за пройзводителност, дава еднаква или ПО-ДОБРА пройзводителност... Митовете че една система е върха, а пък другата за нищо не става са доста размити. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 P.S. ...според едно филмче, даваха го по Discovery, windowsXP съпоставен с Mac OS, на една и съща конфигурация със едни и същи тестове за пройзводителност, дава еднаква или ПО-ДОБРА пройзводителност... Митовете че една система е върха, а пък другата за нищо не става са доста размити. http://i33.tinypic.com/o56yab.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Декември 12, 2008 Report Share Публикувано Декември 12, 2008 @ arlekino - операционните системи обновени ли са до SP1? Ако не са е силно препоръчително да се обновят, защото SP1 съдържа доста подобрения по сигурността, стабилността и бързодействието. Някой от тях се намират и като отделни обновления, но най-добре е да се инсталира направо SP1, защото съдържа всичките такива. Също така е добре да се уверите, че разполагате с най-новите версии на драйверите за устройства от производителя. Други неща, които могат да се направят са: 1) Да се премине към по-прост потребителски интерфейс като Windows Vista Basic и да се изключат тежките визуални ефекти.2) Чрез AutoRuns да се премахнат ненужните програми и компоненти, които се стартират с операционната система.3) Да се изключи индексирането на твърдите дискове.4) Да се почисти от временни файлове (например с Disk Cleanup) и дефрагментира твърдия диск (вграденият Disk Defragmenter също ще свърши работа). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
arlekino Публикувано Декември 15, 2008 Author Report Share Публикувано Декември 15, 2008 Имам приятели с лаптопи на DELL и HP и нямат абсолютно никакъв проблем с XP. Единствено трябва да си намерите XP с вградени SATA драйвери P.S. ...според едно филмче, даваха го по Discovery, windowsXP съпоставен с Mac OS, на една и съща конфигурация със едни и същи тестове за пройзводителност, дава еднаква или ПО-ДОБРА пройзводителност... Митовете че една система е върха, а пък другата за нищо не става са доста размити. Здравейте, Serj! Благодаря за участието Ви по повод нашият проблем. Самата аз съм забелязала,че XP не пречи дори на настолният ми компютър, който е със слаби параметри (процесорът му е 1.66, а работи отлично). Ще се опитам да намеря, някого да помогне или поне да сложи Windows Vista 32-bit, която върви малко по-прилично. Благодаря и че се влючихте по темата за ОС-ми, защото съдя по себе си, че е добре човек да получава нови знания или да коригира стари. Поздрави, @ arlekino - операционните системи обновени ли са до SP1? Ако не са е силно препоръчително да се обновят, защото SP1 съдържа доста подобрения по сигурността, стабилността и бързодействието. Някой от тях се намират и като отделни обновления, но най-добре е да се инсталира направо SP1, защото съдържа всичките такива. Също така е добре да се уверите, че разполагате с най-новите версии на драйверите за устройства от производителя. Други неща, които могат да се направят са: 1) Да се премине към по-прост потребителски интерфейс като Windows Vista Basic и да се изключат тежките визуални ефекти.2) Чрез AutoRuns да се премахнат ненужните програми и компоненти, които се стартират с операционната система.3) Да се изключи индексирането на твърдите дискове.4) Да се почисти от временни файлове (например с Disk Cleanup) и дефрагментира твърдия диск (вграденият Disk Defragmenter също ще свърши работа). Здравейте, L.Kanelov! Искам да изразя благодарността си по повод включването Ви решаването на нашият проблем. Към темата- в системнат информация пише, че има наличие на SP1- Service pack 1, ако не греша. Мисля, че и драйверите са налице, тъй като DELL е закупен лятото, а HP е от няколко месеца изобщо в България. По-точно- тази серия. Интересното е, че към лаптопът нямаше дискове. А сега моля да ми простит невежеството, но как точно може да се направи посоченото от Вас в точка 1? Сега ще се погрижа за точка 2 и 4. Обаче по точка 3- как да се изключи и какво по-точно значи индексиране? Според мен, темата е много полезна и заслужава да бъде прочетена от много хора, тъй като напоследък се убедих, че е масов проблем. С уважение, Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Декември 15, 2008 Report Share Публикувано Декември 15, 2008 В компютър като цъкнеш с десен бутон върху диск C и от менюто избереш Свойства или Properties, най долу в прозореца, който ще ти се отвори има Allow Indexing Service to index the disk for fast file searching. Махаш отметката !! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 15, 2008 Report Share Публикувано Декември 15, 2008 Услугата за индексирането също може да се спре. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Декември 15, 2008 Report Share Публикувано Декември 15, 2008 Преминаването към Vista Basic графичния интерфейс може да стане така: 1) Кликваш с дясното копче върху Computer и избираш Properties.2) Избираш Advanced System Settings.3) В рамката Performance кликваш на бутона Settings.4) На страницата Visual Effects селектираш радиобутона Custom и премахваш отметките на всички ефекти с изключение на: • Smooth edges of screen fonts• Use drop shadows for icon labels on the desktop• Use Visual Styles on windows and buttons 5) Кликваш на бутона Apply и затваряш прозореца с ОК. Ако разполагаш с USB Flash памет, която поддържа технологията ReadyBoost, може да я използваш, за да постигнеш допълнително подобрение в бързодействието на системата. Относно индексирането - вече получи отговор в предните коментари как може да го деактивираш. Друго нещо, което може да се направи, за да се ускори работата на твърдия диск е да се разреши кеширането на дисковите операции. Инфромация как може да стане това има тук (може да поставиш отметка и пред Enable advanced performance, aко може). Имай предвид обаче, че когато е активирана тази опция ако спре / пропадне захранването на машината може да се получат загуби на данни. При мобилните компютри е малко вероятно това да се случи, но все пак е редно да се каже. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
B-boy/StyLe/ Публикувано Декември 17, 2008 Report Share Публикувано Декември 17, 2008 Интересни статийки на BG: 40-те по-добри програми за Windows Vista 20 отлични програми за Windows Vista Настройка и оптимизция на Windows Vista в седем прости стъпки 8 начина да увеличим бързодействието на XP и Vista Още 12 настройки за повече производителност под Windows Vista Повече сигурност и комфорт под Windows Vista Оптимизиране на Windows Vista Добавям алтернатива на TweakUI за Windows XP. За Windows Vista се казва - WinBubble 1.76 - *(лично мнение)* Няколко добри ръководства на EN: http://windowshelp.microsoft.com/Windows/e...5C954E1033.mspx http://www.vistax64.com/tutorials/81176-sp...ance-vista.html http://www.tweakhound.com/vista/tweakguide/page_1.htm http://www.blackviper.com/WinVista/servicecfg.htm http://www.pctipsbox.com/top-ten-tips-to-s...-windows-vista/ http://www.pctipsbox.com/optimize-windows-...er-performance/PS: Не претендирам, че всички неща написани в тях са на 100% верни и полезни. Трябва да се чете внимателно преди да се приложи дадена настройка.Лично аз съм пробвал и прочел повечето неща в интернет по този въпрос, но не ви съветвам да се увличате (особено ако сте по-начинаещ потребител). Винаги правете резервни копия на важните си документи и не дръжте ценна информация на дяла на който е инсталирана Операционната Система в случай, че се наложи преинсталация на Windows. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 17, 2008 Report Share Публикувано Декември 17, 2008 Струва ми се, че повечето от публикуваните настройки във въпросните сайтове в по-горния коментар биха имали минимално въздействие върху производителността.Истинският начин за "оптимизация" е по принцип ъпгрейд на системата или инсталиране на по-стара операционна система, ако компютърът не може да се справи с по-новата. В случая говорим за лаптопи, така че вариантът отпада. Смятам, че по-важното в случая е да е сигурно, че се инсталира чист Windows Vista със SP1 (а не самоделки) и да се инсталират всички нужни и последни драйвери. Оттам насетне софтуерно има сравнително малко неща, които биха указали някакво по-забележимо въздействие върху производителността. Някои такива са според мен:- инсталиране само на софтуера, който ще се използва;- да се подбере стабилен, надежден и качествен софтуер;- с Windows да се стартират само нужните програми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост