Jump to content

Дискусия за Win 7/Vista x64/Server 08

mutha

Препоръчан пост

Здравейте момчета! Поздрави на целия екип :)

Какво да ви кажа. Трябва да форматирам в близките 1-2 дни. Та сега си мисля... Много вода се изля, относно качествата на всяка една от тези операционни системи: Windows Se7en, Windows Vista x64, Windows Server 2008. Аз вече съм крайно любопитен към всяка една от тях. Само че има някои фактори, които ме спират, да мина към която и да е от тях. А именно:

1. Имам принтер и скенер (2 устройства).

2. Имам домашна LAN мрежа.

3. Имам 5.1 колони и ново дъно (няма да има проблеми с Vista, иначе казано).

4. Използвам *.bat скриптове, както и софтуер за инсталации, модифициращи регистрите (InnoSetup, InstallShield)

Така. Да речем, че си подкарам ЛАН мрежата и принтера и скенера под Windows Se7en Pre Beta. Ами звукът? Тук никой нищо не може да ми обещае. Ясно ми е, че Vista x64 е пръчка и не е за препоръчване, но пък ми омръзна от XP и искам нещо свежо. Притеснява ме факта, че Windows Server 2008 няма драйвери в себе си, но ме радва факта, че мога да си бъда с него и то безплатно за 240 дни, освен това има най-стабилното ядро от 3-те операционни системи. Като прибавим, че използва всички благини на Vista, нещата стават по-розови.

Но не знам, как ще бъде ситуацията при мен с Server 2008, защото обичам да играя и игри. А дали ще вървят на него? Пак никой нищо не може да ми гарантира. А това също не ми харесва.

Другото нещо, което ме кара да си седя с Windows XP 32bit, е, че съм още с 2GB RAM (верно, адски бърза е, но си е 2 GB). Дали ще е достатъчна?

Още нещо, което ме блазни да мина към Vista x64. Много добре се представя при игри, освен това вече се използва доста често при ревю-та и тестове на хардуерни части, което говори все пак добре за OS-a на Microshit. Даже аудио драйверите са по-яки, от тези на XP 32-bit по-дяволите! Последното изречение е от важно значение, за мен, защото ползвам съраунд от 5 години и съм разглезен :D.

Да, ама Vista иска 16 GB freespace. На моя "масив" :D от 460 ГБ (реални) това си е много... Обаче пък ползва DirectX 10, което е добре за новите игри и вероятно по-зле за старите.

Нека обобщя, кои са основните плюсове/минуси на тези операционни системи.

1. Windows XP 32bit:

+бърза, малка, сладка

+най-бързата операционна система, когато става дума за игри

+поддържа се все още от всякакви драйвери и т.н.

+семпла и лесна откъм настройки - не изисква голямо участие на потребителя

+повечето инструменти са отключени и се намират лесно

-отсъствие на поддръжка на DirectX 10

-морално остаряла и не чак толкова бърза при дадени операции (за разлика от другите 2 OS)

-лошо използване на системните ресурси и (понякога) проблеми, ако имаш повече от 3.5 ГБ рам памет

-вече споменах за новите дъна и техните аудио чипсети - някои драйвери изглеждат по-кофти за XP

2.Windows Se7en:

+най-новата OS на Microshit

+страхотен интерфейс, много нови функции

+усъвършенствана и полирана Vista

+четох за някакви оптимизации при безжичните мрежи...

Не знам все още за минуси. Основният минус е, че е beta :).

Все още не знам, какви са минусите и плюсовете (поне лично за мен) при Vista x64 & Server 2008. Вероятно трябва да прочета малко повече мнения в нета.

А вие какво мислите?

Сподели другаде

Windows 7, практически нямам от къде да намериш и да видиш нещо ее лъжа и измама, засега има само "Глиста" (Виста ), Вистата е доста неесъвместима с някой по-стари приложения, и товари ненужно машината, и въобщее не се представя добре при игри ;)

Най-добър вариант е Mac OsX ми се струва, но вече зависи от машината, дали ще можеш да го подкараш пак... Лично аз единственото отроче на майкрософт, вмомента което бих ползвал е Windows 2003 Server, само това ме блазни... относно 64 битовите... хмм... има смисъл само ако имаш безумно много рам, от типа на нещо над 4 ГБ, иначе колко приложения са с 64 битови команди ?! Броят се на пръсти и то не са напълно оптимизирани... та процесора реално и операционната система се налага да препакетират данните и да ги делят, само ненужна допълнителна работа за системата. :)

Сподели другаде