Jump to content

Проблем със споделяне между два компютъра.

ozic

Препоръчан пост

• Отговори 34
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Какво по-точно "не става", какво се случва при опит да отвориш споделената папка? Виждат ли се изобщо двата компютъра в My Network Places?

Добавено: Защитната стена не ти пречи в случая, спокойно можеш да си я включиш.

Аз затова исках да правим нещата едно по едно, но вие бързате...

Сподели другаде

1. Вадя кабела за нета и пъхам кроснатия.

2. От настолния (той е основният) давам на избраната папка да се шерне.

3. Спирам защитната стена и на двата компютъра.

4. Отварям My Computer на лаптопа и пиша 192.168.0.1.

5. Зарежда ми като нет страница, но ми изписва, че сървъра не може да бъде намерен :(.

Сподели другаде

В т. 4. ти е грешката. IP адреса на настолния компютър 192.168.0.1 ли е? Ако е така, направи следното: отваряш My Computer (на лаптопа) и пишеш следното:

\\192.168.0.1\име на споделената папка

Провери дали това работи при теб.

Сподели другаде

Не става. Да поясня, че настройките съм ги правил на Local Area Connection (на картинката), а на настолния имам само Local Area Connection 4. Освен това в ръководтсото на Златинов се създава някаква връзка с Уизард, а аз не съм е правил. Просто направих това:

1) Control Panel -> Network Connections -> десен бутон върху мрежовата връзка -> Properties.

2) Там кликаш два пъти върху Internet Protocol (TCP/IP).

3) избираш Use the following IP address:

- IP address: 192.168.0.1

- Subnet mask: 255.255.255.0

Останалите полета ги оставяш празни.

4) Кликаш OK.

5) Повтаряш същото и за втория компютър, като за негово IP му задаваш 192.168.0.2.

6) Мрежата е готова.

(Копирал съм го от коментар на Night Raven, защото обясненията са същите, които ми даде Tihichko).

П.П. На картинката съм показал какво имам в Network Connections на лаптопа.

Сподели другаде

Щракни с десен бутон на мишката върху My Computer -> Properties -> Computer Name -> Change... . На единия компютър задаваш име (Computer name) РС1, на втория - РС2 (примерно). Работната група (Workgroup) на двата компютъра трябва да е еднаква (например HOME).

Още нещо трябва да направиш - в Control Panel постави пароли на на потребителските профили (User Accounts); може да е една парола за двата компютъра.

След тези настройки рестартирай двата компютъра и провери дали в папката My Network Places се виждат РС1 и РС2.

Сподели другаде

Щракни с десен бутон на мишката върху My Computer -> Properties -> Computer Name -> Change... . На единия компютър задаваш име (Computer name) РС1, на втория - РС2 (примерно). Работната група (Workgroup) на двата компютъра трябва да е еднаква (например HOME).

Още нещо трябва да направиш - в Control Panel постави пароли на на потребителските профили (User Accounts); може да е една парола за двата компютъра.

След тези настройки рестартирай двата компютъра и провери дали в папката My Network Places се виждат РС1 и РС2.

Да точно и не зебравяй ОБРАТНО наклонените черти \\ и тогава IP адреса да напишев в брауз полето на My Computer.

Сподели другаде

Т. е., в My Network Places не се виждат компютрите?

Провери две неща:

1. Когато си отворил папката My Network Places, в страничния панел (вляво) трябва да имаш команда View workgroup computers - провери дали двата компютъра се показват с имената си там;

2. Ако не се показват и двата, провери състоянието на мрежовите връзки в папката Network Connections - превключи изгледа (View -> Tiles) и виж дали под иконата на връзката пише Connected.

Сподели другаде

Защитната стена си беше включена. Изключих е и двата компютъра се появиха само в View workgroup computers. Влязох в настолния, но не ми дава да извърша никакво действие с файловете. Нито да ги копирам, нито да ги "отрежа". Как да ги прехвърля?
Сподели другаде

За "отрязването" - трябва да си маркирал втората отметка, която споменах в настройките за споделяне на папката. Копирането би трябвало да е възможно - маркираш файловете в папката (самата споделена папка няма да можеш да копираш), команда Copy и т. н. т.

Сега ще направим друго. Виждаш, че достъпа до папката по този начин е... труден. Затова отвори My Computer на лаптопа, меню Tools -> Map Network Drive... . В полето Drive: остави буквата по подразбиране; в полето Folder: въведи пълният път до споделената папка - \\192.168.0.1\име на споделената папка. Ще трябва да въведеш име и парола за достъп до настолния компютър; след като го направиш в папката My Computer (на лаптопа) ще имаш ново устройство (споделената папка), което можеш да ползваш както всяко друго дисково устройство.

Сподели другаде